Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 2 141
Маменца, дайте някакви рецепти за фондю.
Тези, които аз имам, са трудно приложими, защото продуктите не се намират във всеки магазин, а с малко бебе ми е трудничко да обикалям.
Бтв, фондюто ми е електрическо.
Цитирай

Ottawa, Canada

Мнения: 2 452
По принцип в магазините се продават готови пакети за фондю - сигурно и в България има в големите вериги. Иначе най-просто се прави, к. се настъргва "кашкавал" (избери си подходящ тип от холандските сирена например) добавя се бяло вино, подправки; всичко това се сгорещява върху котлон с разбъркване докато стане хомогенна маса и след това се слага на фондюто, където се поддържа топло. Консумира се с хапки хляб, к. се потапят в разтопеното сирене, набучени на специални метални стикове за фондю. Върви отлично с френска франзела и бяло вино.
Мисля, че някой бе давал по-сериозни рецепти за фондю, потърси из архива, но това най-просто казано.
Друг вариант е шоколадово фондю - разтапя се шоколад (аз винаги съм ползвала специален за фондю) и се поддържа горещ на фондюто; в разтопения шоколад се потапят парченца плодове.
 
Цитирай

сред цветята

Мнения: 3 033
За какъв вид е фондюто ти? Защото съдът zа това от сирене е раzличен от това zа олио и др.
Погледни и тук сме писали рецепти
Цитирай

England

Мнения: 513
Ами ... нека първо да кажа, че фондюто не се приготвя, а се подготвя, т.е. част от готвенето става на трапезата и всеки участва в него.

Второ - фондю не е вид ястие, а начин на приготвяне на храната. Има много видове фондю, а всеки може да си измисли и свои собствени рецепти, които никъде не са описани.

За илюстрация ето три вида: има фондю от разтопено сирене (кашкавал), в което всеки гост топи парчета хляб или други хапки. Подобно на това е едно друго, в което вместо сирене се използва шоколад. Има и друго, при което в съда просто се загрява мазнина, в която всеки пържи различни вкуснотии (аз предпочитам нарязано на много тънко, почти като карпачо, прясно месо).

Ако не си виждала, прибори за фондю можеш да видиш на много места. Това голямото в средата със спиртника под него е съда, в който се загрява. Има прибори с дълги дръжки, на които всеки набожда това, което ще топи. В малките съдчета наоколо се поставят различни сосове и подправки. Хубаво е, например, ако правиш шоколадено фондю да наслагаш наоколо черен пипер, шарена сол, счукан чесън с оцет и копър, горчица, лютеница


Накрая става дума за месно, не шоколадено фондю .

Като допълнение бих споменала за т.нар. раклет. В този случай сиренето (раклет - от там и името,но може и всякакво друго сирене) се стопява в малките съдчета,и с него се полива вече готовото месо (варено, печено, може също и някакъв вид наденица). Много вкусно става и ако се полеят токущо сварени, още врели картофи.

Айнтопф с месо и ориз
200 гр. говеждо
200 гр. агнешко
200 гр. свинко
1 чашка коняк
1 глава лук
1 скилидка чесън
150 гр. гъби
12 маслини
2 с.л. доматено пюре
2 с.л. вода
7 с.л. ориз, 1/4 вода
подправки

Посочените продукти са нарязани предварително.
В загрятия съд се изпържват кубчетата месо. Фламбират се с коняк. Прибавят се гъбите, морковите, чесънът, маслините, разреденото с 2 с.л. вода доматено пюре. Добавят се подправките и оризът. Това се залива с гореща вода - 1/4 л. Ври 15-20 мин.
Сервира се от съда.

Аз съм правила вариация на тази рецепта (без ориза), но не ми харесва особено, именно заради това, че се омирисва всичко на готвено.

Най-добре става да се изпържи най-обикновено месо.
Само че трябва да е нарязано на много тънко, защото при Цептера съдът се загрява предварително и няма постоянене източник за нагряване.
При този уред си има източник на енергия, така че не би трябвало да има проблем и с малко по-дебели парчета.

300 гр. ементал и груер
1 малка чашка бяло вино
1 скилидка чесън
1 малка чашка кирш
може черен пипер и индийско орехче.

уреда за фондю натриваш с чесъна,изливаш виното,настъргваш сиренето,и вариш на бавен огън до разтапяне. Добавяш кирша и слагаш фондюто на спиртната горелка. Хлябът предварително нарязан на парченца и подсушен. Набождаш хлебче,топиш и се наслаждаваш. За гъстота може да се добави малко царевично нишесте (не сладко,разбира се).

Италианско фондю:

100 гр. фонтина
1 жълтък
20 гр. масло
мляко (до покриване на сиренето)
1 ч.л. брашно
сол

Приготвянето-аналогично

Просто фондю с бира

2 ч. тъмна бира
400 гр. едам
1 с. л. джин
0,5 с.л. нишесте
10-12 капки сос Уорчестър

Виж и тук:


http://kuking.net/3_1283.htm

http://kuking.net/3_386.htm

http://kuking.net/10_12.htm
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.