Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 14 май 2009, 16:23 ч.

Профилактика на рака на кожата

 • 1 121
 • 13
 •   1
Отговори
 • Мнения: 5
Здравейте дами и господа,
Евромеланома е кампания за профилактика на рака на кожата и се провежда за 4ти пореден път в страната.
На 28 май ще се проведат безплатни профилактични прегледи за рак на кожата от дерматолози в страната. Ако вие или ваши близки сте обезпокоени от бенка или друг тип кожно образувание може да потърсите съвет от специалист.
Това е линк към списъка с лекарите, които са заявили желание за участие тази година.
http://derma.bg/showsp.php?id=5
Моля да ме извините за начина, по който пускам информация за събитието, но мисля че начинанието е благородно.
Поздрави,
Д-р Петьо Брезоев.

# 1
 • Мнения: 2 033
Побут.
(Ще сложа и препратка в темата на пържещите се в солариум.)

# 2
 • София
 • Мнения: 93
Доколкото разбрах на 12 май са проведени безплатните прегледи. От статията по-горе оставам с впечатлението, че на 28 май също ще има такива прегледи. Така ли е?  Thinking

# 3
 • Мнения: 5
на 12 май бяха прегледите през 2008, тази година (2009) ще бъдат на 28 май

# 4
 • София
 • Мнения: 93
Изключително Ви благодаря за отговора. Прегледах центровете, в които ще има отворени кабинети, но ако не Ви притеснявам, бихте ли ми казали дали в Студентска поликлиника ще има такъв, понеже ми е по-удобно да го посетя?

# 5
 • Мнения: 478
euromelanoma 2009,
поздравления и благодарности за кампанията.
Аз ако може и тук на обща страница да задам конкретен въпрос защото е грехота такива важни неща да се обсъждат само на лична страница.
Въпроса ми е: една позната има на ръката розово лющещо се образувание, за което много различни мнения и предписания са давали десетина лекари. Едни казват екзема, други псориазис, трети без коментар. Като знаем че единствено чрез вземане на материал и хистологично ..имунологично  и т.н изследвания само така може да се определи със сигурност какво е, къде се прави такава биопсия ли да го наречем - вземане на материал? Тъй като проблема е дългогодишен(може би 10г), ползвани са талони от личен лекар и дори зелен талон за кожна клиника, но тъкмо в кожната никак не са съдействали. Къде директно може да се направи биопсия или както се нарича вземането на проба от кожата, на каква цена или с какъв талон от личен лекар? Вземането на проба има ли нещо сходно като тънкоигленната биопсия.
Моля.

# 6
 • Бургас
 • Мнения: 5 864
благодаря за информацията!  bouquet

# 7
 • Мнения: 385
Трябва ли предварително записване за прегледите?

# 8
 • Мнения: 1 157
Миналата година прочетох, че в института по електроника към БАН е създаден прибор за ранна диагностика на този вид рак. За голямо съжаление обаче нашата здравна система не е проявила никакъв интерес за внедряване на този уред.

# 9
# 10
 • Мнения: 5
В студентска поликлиника ще преглежда д-р Борисов

# 11
# 12
 • Мнения: 5
euromelanoma 2009,
поздравления и благодарности за кампанията.
Аз ако може и тук на обща страница да задам конкретен въпрос защото е грехота такива важни неща да се обсъждат само на лична страница.
Въпроса ми е: една позната има на ръката розово лющещо се образувание, за което много различни мнения и предписания са давали десетина лекари. Едни казват екзема, други псориазис, трети без коментар. Като знаем че единствено чрез вземане на материал и хистологично ..имунологично  и т.н изследвания само така може да се определи със сигурност какво е, къде се прави такава биопсия ли да го наречем - вземане на материал? Тъй като проблема е дългогодишен(може би 10г), ползвани са талони от личен лекар и дори зелен талон за кожна клиника, но тъкмо в кожната никак не са съдействали. Къде директно може да се направи биопсия или както се нарича вземането на проба от кожата, на каква цена или с какъв талон от личен лекар? Вземането на проба има ли нещо сходно като тънкоигленната биопсия.
Моля.
ако колегата в кожна клиника се е отнесъл небрежно, просто потърсете мнението на друг специалист, но знайте че зелените талони вече не важат. При някои по неясни кожни заболявания може да се наложи да се направи биопсия - взема се малко парче от кожата с диаметър около 3-4 мм и се изследва под микроскоп.

# 13
 • Мнения: 478
  bouquet    благодаря  Wink
ще опитваме отново при някой кожен за биопсия, така вярвам че вече ще се изясни има ли имунни инфилтрати за автоимунно/псориазис или какво. Наистина до сега 10 години всеки ..и личните лекари и кожните се почесваха само изписвайки поредният мехлем, а това не се подобрява от мехлемите. Петното се беше се изгладило само веднъж от билков мехлем на 'билкаря от своге', и после пак се възвърна.
Ако имате време да ни споделите как точно се случва биопсията, някаква локална упойка ползва ли се и кои бяха видовете упойки че ние сме алергични на лидокаина. Хирург ли и как тоно се взема биопсията, колко бързо. В коя точно от клиниките да отидем, т.н. 'кожен диспансер' при кв. Гоце Делчев ли.
Сега до два месеца може да не вземем талон че сме по ендокринолози, но да съм подготвена идейно.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт