Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Здравословни проблеми и профилактика
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 18 отговора

София,Витоша

Мнения: 660
Бих искала,ако може някой компетентен или медицинско лице да ми помогне за разчитане на резултат при изследване на сина ми на кръв и урина...
Имаме притеснения за повишени  леко левкоцити и лимофоцити,а той не е болен нито има възпаление поне видима на нещо в организма и в урината му има забележка,която ще копирам... Ако има компетентни ще съм  благодарна да споделят какво би значило това..
WBC (левкоцити) 11.9
 x10^9/L 3.5 - 10.5
 
 LY% (лимфоцити - %) 74.4
 % 20-48(50 - 70за деца до 4г)
 
 MO% (моноцити - %) 1.43
 % 1.00-11.0
 
 EOS%(еозинофили - %) 1.75
 % 0-6
 
 BASO%(базофили - %) 0.588
 % 0-2
 
 GR% (гранулоцити - %) 21.8
 % 40 -70(20- 50 за деца до 4г)
 
 LY# (лимфоцити - бр.) 8.83
 x10^9/L 1.100 - 3.800 (1.300 - 7.400 за деца до 4г)
 
 MO# (моноцити - бр.) 0.17
 x10^9/L 0.070 - 0.80
 
 EOS#(еозинофили - бр) 0.208
 x10^9/L 0.000 - 0.500
 
 BASO#(базофили - бр) 0.07
 x10^9/L 0.000- 0.140
 
 GR# (гранулоцити - бр.) 2.58
 x10^9/L 2.100 - 6.400 (0.900 - 5.300 за деца до 4г)
 
 RBC (еритроцити - бр.) 5.09
 x10^12/L M(4.4 - 5.9) Ж(3.7 - 5.3)
 
 Hgb (хемоглобин) 137
 g/L М(135 - 180) Ж(120 - 160)
 
 Hct (хематокрит) 0.388
 L/L М(0.40-0.53) Ж(0.36-0.48)
 
 MCV (ср. обем на еритроцита) 76.2
 fL 82.0 - 96.0
 
 MCH (ср. Hbg съдърж. в еритр. ) 27
 pg 27.0 - 33.0
 
 MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.) 354
 g/ L 300-360
 
 RDW (девиация на ерит. р-ие) 14.6
 % 11.5 - 14.5
 
 Plt (трoмбоцити) 354
 x10^9/L 130-360
 
 MPV (ср обем на тромбоцита) 8.09
 fL 7.5 - 11.0
 
 Pct (тр обем/ общ обем) 2.86
 ml/L 1.0 - 2.5
 
 PDW (ширина на тр р-ие) 17.2
  0.0 - 99.9
 
 Урина 
 
 Забележка : * СЕДИМЕНТ: ЕДИНИЧНИ ЛЕВКОЦИТИ; 1-2 ЕРИТРОЦИТА НА ПОЛЕ *
Казаха ми,че не е добре да има еритроцити в урината,това вярно ли е и на какво би могло да се дължи,урината съм я пресипала от гърнето директно в шишенцето определено з анея,което ми дадох аот лабораторията.... Rolling Eyes
 
Цитирай


Мнения: 478
Цитат
WBC (левкоцити) 11.9   x10^9/L 3.5 - 10.5 
 LY% (лимфоцити - %) 74.4   % 20-48(50 - 70за деца до 4г) 
 MO% (моноцити - %) 1.43  % 1.00-11.0 
 EOS%(еозинофили - %) 1.75  % 0-6 
 BASO%(базофили - %) 0.588  % 0-2 
 GR% (гранулоцити - %) 21.8  % 40 -70(20- 50 за деца до 4г) 
 LY# (лимфоцити - бр.) 8.83  x10^9/L 1.100 - 3.800 (1.300 - 7.400 за деца до 4г) 
 MO# (моноцити - бр.) 0.17  x10^9/L 0.070 - 0.80 
 EOS#(еозинофили - бр) 0.208  x10^9/L 0.000 - 0.500 
 BASO#(базофили - бр) 0.07  x10^9/L 0.000- 0.140 
 GR# (гранулоцити - бр.) 2.58  x10^9/L 2.100 - 6.400 (0.900 - 5.300 за деца до 4г)
 RBC (еритроцити - бр.) 5.09  x10^12/L M(4.4 - 5.9) Ж(3.7 - 5.3) 
 Hgb (хемоглобин) 137  g/L М(135 - 180) Ж(120 - 160) 
 Hct (хематокрит) 0.388  L/L М(0.40-0.53) Ж(0.36-0.48) 
 MCV (ср. обем на еритроцита) 76.2  fL 82.0 - 96.0 
 MCH (ср. Hbg съдърж. в еритр. ) 27  pg 27.0 - 33.0 
 MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.) 354  g/ L 300-360 
 RDW (девиация на ерит. р-ие) 14.6  % 11.5 - 14.5 
 Plt (трoмбоцити) 354  x10^9/L 130-360 
 MPV (ср обем на тромбоцита) 8.09  fL 7.5 - 11.0 
 Pct (тр обем/ общ обем) 2.86  ml/L 1.0 - 2.5 
 PDW (ширина на тр р-ие) 17.2   0.0 - 99.9

анаморф, не съм доки. А на каква възраст е детето, аз съм подчертала реф. ст-сти за до 4 г.
Изглеждат леко отклонени резултатите но за всеки човек различните нива значат различно - за някои в норма за някои не.
Аз на ваше място за всеки случай бих направила консултация с ХЕМАТОЛОГ.
А за седимента на урината не мога да кажа нищо.
Вярно че на децата имунната с-ма се развива бурно, но Днешно време трябва да се внимава при евентуален дизбаланс м/у левкоцити, лимфоцити, гранулоцити ..моноцити.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 10
Дано това ти помогне
Деца:
Левкоцити: G/L
< 24 ч. 9.5 - 34
1 ден - 1 седмица 5.0 - 25
1 седмица - 1 месец 5.0 - 20
1 - 3 месеци 5.5 - 18
3 месеци - 2 години 6.0 - 17
2 - 4 години 5.5 - 15
4 - 6 години 5.0 - 14
6 - 14 години 4.5 - 13
> 14 години 4.0 - 11

Eритроцити: T/L
< 1 седмоца 4.3 - 6.8
1 седмица - 1 месец 3.7 - 6.1
1 - 3 месеци 2.8 - 4.8
3 - 12 месеци 3.6 - 5.2
1 - 6 години 3.7 - 5.7
6 - 14 години 3.8 - 5.8
> 14 години
момчета: 4.5 - 6.2
момичета: 4.1 - 5.5

Хемоглобин: g/L
< 1 седмица 154 - 240
1 седмица - 1 месец 127 - 187
1 - 3 месеца 92 - 150
3 - 6 месеца 101 - 129
6 - 12 месеца 107 - 131
1 - 3 години 108 - 128
3 - 6 години 111 - 143
6 - 14 години 118 - 150
> 14 години
момчета: 140 - 180
момичета: 120 - 169

Хематокрит: l/l
< 1 седмица 0.50 - 0.70
1 седмица - 1 месец 0.42 - 0.62
1 - 3 месеци 0.30 - 0.44
3 - 12 месеци 0.35 - 0.43
1 - 6 години 0.31 - 0.43
6 - 14 години 0.33 - 0.45
> 14 години
момчета: 0.42 - 0.50
момичета: 0.36 - 0.45

MCV: fL
< 1 седмица 94 - 135
1 седмица - 1 месец 84 - 128
1 - 3 месеци 81 - 121
3 - 6 месеци 73 - 109
6 месеци - 3 години 73 - 101
3 - 6 години 72 - 88
6 - 14 години 69 - 93
> 14 години 80 - 96

MCH: pg
< 1 седмица 29 - 41
1 седмица - 1 месец 26 - 38
1 - 3 месеци 24 - 36
3 - 12 месеци 23 - 31
1 - 14 години 22 - 34
> 14 години 28 - 34

MCHC: g/L
< 1 седмица 240 - 360
1 седмица - 3 месеца 260 - 340
3 - 12 месеца 280 - 320
1 - 3 години 260 - 340
> 3 години 320 - 360

Тромбоцити: G/L
< 1 седмица 140 - 305
1 седмица - 1 месец 150 - 360
1 месец - 6 години 210 - 500
6 - 10 години 180 - 520
10 - 14 години 150 - 410
> 14 години 100 - 450

Ретикулоцити: /1000 Еритр.
< 1 седмица 10 - 46
1 седмица - 1 месец 3 - 11
1 - 3 месеца 3 - 36
3 месеца - 6 години < 28
6 - 14 години < 16
> 14 години 5 - 25
Цитирай

Сoфия

Мнения: 1 650
А някой може ли да каже границите на ЦРП за деца?
Цитирай

София,Витоша

Мнения: 660
Да мерси момичета,определено ще се обърна към специалист да ги разчете тези притеснителните показатели,мен най много ме притеснява в утайката на урината тези еритроцити,че значело кървене в организма или в бъбреците май по-точно,пък дете да има песъчинки и то на 1 година и 9 месеца ми се струва абсурдно...Ще го водим на лекар изглежда да видим реално как е положението ....
Благодаря Ви отново за включилите се  Hug
Цитирай


Мнения: 478
анаморф,
да добре е да се допитате до педиатъра и до един хематолог дори и да е платено.
Педито е редно да пусне една ДКК микроскопски, защото тези лимфоцити и левкоцити мерени машинно както сте ги пуснали само от ПКК не са точни ..трябвало е да добавите и ДКК микроскопски, на ДКК може да се окаже че са повече в ред.
Ако ще пускате друг път ПКК платено, то пускайте целия пакет за 12.9 лв (ПКК+ДКК+Морф.Ер.+Ретикулоцити).
Също имайте в предвид дали сте водили детето на по-висока надморска височина до една седмица преди първата картина!, защото разходка в планината качва някои клетки.


Floral, за CRP це реактивен протеин както и СУЕ/утайка  не съм засичала да има разлики в референтни стойности за деца.
При всички случаи реф. стойности се търсят от лабораторията провела изследването, защото работят по различни методи. Колко ви е реф. и резултата?
Цитирай
На 31г съм.Преди два дни получих резултата от ПКК.Имам отклонения,което ме притесняват.А съм при доки чак другата седмица.Пролактина ми е ясен че е малко висок.Притесняват ме стойностите на еозинофилите и неутрофилите.Имам ли повод за подобна паника?Ккакви ли не страшни неща четох в нета.
Цитирай
Ами да бях написала и резултатите. Rolling Eyes

триглицериди-норма 50-200 mg/dl-аз съм 41;пролактин-норма 3,4-24,1 ng/mL,аз-28,9.Еритроцити-норма 4,32-5,9 10^12/L,аз-4,30.Еозинофили-норма 0,5-4%,аз-5,6%.Неутрофили-норма 55-65%,аз-50%.
Цитирай


Мнения: 478
Цитат
Еозинофили-норма 0,5-4%,аз-5,6%
mariana_, трябва да се консултирате с лекари.
Напишете отново цялата диференциална кръвна картина(левкоцити, лимфоцити, моноцити, сегментоядрени гранулоцити, пръчкоядрени гранулоцити, еозинофили, базофили).

Еозинофилите се асоциират с: алергия, паразитоза, онкологично, но може да има и още възможни насоки, но аз не съм спец.
Добрата практика предполага, да повторите в още една лаборатория микроскопското броене на левкоцити веднага, и след седмица или колкото време преценят лекарите. Може да е незначително раздвижване това увеличение на еозинофили, но нали целта е мигновена превенция.
Не забравяйте, ако случайно 1 на 100 след време се стигне до търсене/отхвърляне на диагнози като левкемия, то да настоявате за 'имунофенотипизиране лимфоцити'(за съжаление е платено), защото някои хематолози се изумяват как в бг се поставят минимум 10% грешни такива диагнози.
Общ Имуноглобулин IgE също се асоциира с алергия, паразитози, онко, така че ако не ви кажат изрично да си го изследвате поне питайте за него.
Успех
Цитирай

София

Мнения: 386
здравейте, ако можете да ми помогнете за тези  резултати. днес пуснах обикновена урина, ето ги и тях:

pH   6.0   pH единици   5.0-7.0                    реф.ст-ти
Leucocytes U ( левкоцити урина )   Пол.(+)      Отр. (-)
Nitrites ( нитрити )                                   Отр. (-)      Отр. (-)
Protein U ( белтък )                                   Отр. (-)      Отр. (-)
Glucose U ( урина - глюкоза )                   Отр. (-)      Отр (-)
Ketone bodies ( кетонни тела )   Отр. (-)      Отр. (-)
Urobilinogen ( уробилиноген )   Неувел.      Неувел.
Bilirubin ( билирубин )                  Отр. (-)        Отр. (-)
Blood (Hb/Ery) U ( кръв урина )   Отр. (-)      Отр. (-)
Specific gravity U ( отн.тегло )   1.015      1.005-1.040
Sediment ( урина-седимент )   20 левкоцита,6 еритроцита,урати      до 4 еритроцита, до 4 левкоцита

притесняват ме тези левкоцити, еритроцити и урати  Confused нямам никакви оплаквания, на какво може да се дължът тези завишени стойности?
« Последна редакция: пт, 19 юни 2009, 23:50 от didanka »
Цитирай
Детето ми преди изместно време имаше остър пиелонефпит. Сега отново има левкоцити, еритроцити и урати в урината. Левко;итите са  15-16, еритроцитите 8-10 и урати, уринира трудно и я боли.
Цитирай

В края на коридора

Мнения: 572
Цитат
СЕДИМЕНТ: ЕДИНИЧНИ ЛЕВКОЦИТИ; 1-2 ЕРИТРОЦИТА НА ПОЛЕ
Нормално е да няма еритроцити в седимента, но може и да има единични или 1-2 на поле. Същото важи и за левкоцитите. За момента този резултат сам по себе си не е притеснителен. Нормален е. Детенце да пие повече течности и да се проследи. Ако еритроцитите се увеличат - тогава има проблем. Но да се говори за кървене и други страшни неща при 1-2 еритроцита - не.
Цитирай

В края на коридора

Мнения: 572

Sediment ( урина-седимент )   20 левкоцита,6 еритроцита,урати

притесняват ме тези левкоцити, еритроцити и урати  Confused нямам никакви оплаквания, на какво може да се дължът тези завишени стойности?


Редно е лекарите да разчетат резултатите, ама ние все нямаме търпение. Наличието на урати обикновено се свързва с песъчинки в бъбреците. В случая когато те са по-фини и меки няма дори оплаквания. Не е лошо в тези случаи да се пуска и стерилна урина. Ако няма бактерии нещата могат да преминат дори само с вода и биричка  Very Happy за прочистване на бъбреците.

 Понякога много подценяваме ролята на водата в нашето ежедневно меню. Хората които пият твърда вода често имат проблеми с бъбреците, песъчинки и камъчета.
Цитирай
Левкоцити 15 - 16, еритроцити 8 - 10 и урати в урината, нормално ли е това?
Цитирай
Да видя отговорите
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 18 отговора