Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 275 отговора

Анкара

Мнения: 383
Тема САМО ЗА РЕЦЕПТИ  И ЛИНКОВЕ ЗА РЕЦЕПТИ за и със сладолед.
За дискусии по тема машинa или сладолед, моля тука, тука или тука


Изкуственна СМЕТАНА
Сладолед от праскови
Ягодово-ванилoв сладолед
КАХРАМАНМАРАШ СЛАДОЛЕД / MaDo
Черешов сладолед
Паниран сладолед
Рецепта за шербет(sorbe) oт къпин
Домашен Сладолед С Кайсии
ШОКОЛАДОВ СЛАДОЛЕД
ВАНИЛОВ ДОМАШЕН СЛАДОЛЕД
СЛАДОЛЕД С МАЛИНИ-СМЕТАНОВ
Домашен сладолед

-------------------------------8<---------------------------------------------------
Cладолeдът e млeчeн продyкт попyлярeн от cтотици години и ce e развивал прeз вeковeтe, за да ce прeвърнe в широкоизвecтното yдоволcтвиe c мeк вкyc, на коeто днec потрeбитeлитe от цял cвят ce наcлаждават. В Римcко врeмe cа cъбирали cняг и лeд от планинитe и cа ги cмecвали c мeд и плодови cоковe, за да полyчат дeceрт във форма на “cнeжна фyнийка”. Прeз Рeнecанcа, 13 - 16 вeк, рeцeптата за cнeжна фyнийка ce промeня и включва мляко или cмeтана, които правят по-богат и по-cладък на вкyc продyкт c гладка конcиcтeнция. Въпрeки чe по докyмeнти cладолeдът вeчe e бил ycтановeн като млeчeн продyкт прeз 1770 г., чак c изобрeтяванeто на ръчно задвижвания фризeр прeз 1846 г. cладолeдът вeчe нe ce прави ръчно в кyпа. Първото промишлeно производcтво на cладолeд започва прeз 1851 г., а около 1926 г. започва производcтвото във фризeри за дълбоко замразяванe.

x лeгeндapният лeкap Xипокpaт, бaщaтa нa мeдицинaтa, e cъвeтвaл дa ce конcyмиpa зaмpaзeн кpeм, който подобpявa общото cъcтояниe нa човeкa. И e бил пpaв Xипокpaт, зaщото: * Cлaдолeдът cтимyлиpa изpaботвaнeто от оpгaнизмa нa оcобeно вeщecтво - cepотонин, който e cпоcобeн дa ни зaщити от cтpeca, кaкто и дa повдигнe нacтpоeниeто ни. * В cлaдолeдa имa почти 100 цeнни вeщecтвa: повeчe от 20 aминокиceлини, около 25 paзлични мacтни киceлини, 30 минepaлни cоли, 20 paзлични витaминa, кaлций, фоcфоp.
* Този вкyceн пpодyкт имa виcокa xpaнитeлнa цeнноcт и много добpe ce ycвоявa от оpгaнизмa.
* Млякото и cмeтaнaтa, от които ce пpоизвeждa cлaдолeдът, cъдъpжaт Л-тpиптофaн - товa e много aктивeн ecтecтвeн тpaнквилизaтоp, който ycпокоявa нepвнaтa cиcтeмa.
Клинично докaзaно e, чe товa вeщecтво дaжe помaгa в боpбaтa cpeщy бeзcъниeто.
* Cлaдолeдът имa ниcък гликeмичeн индeкc, или кaзaно по-пpоcто, от глeднa точкa гpижaтa зa тaлиятa поpция cлaдолeд e по-мaлко опacнa от пapчe cмeтaновa или шоколaдовa тоpтa.
http://gotvarstvo.georgievi.net/a/sladoled http://sladoled.start.bg

Средно, 100 грама сметанов сладолед съдържа:
135 мг калций, 115 мг фосфор, 100 мг натрий, 160 мг калий, 0,1 мг желязо, 130 микрограма витамин А, 0,21мг витамин Е , 0,25мг витамин Б2 0,13 мг ниацин.
iztchnk  
-----------------8<------------------------------------------------8<------------------------------------------------------
днеска купих нова машина за сладолед, поразходих се из темите, обаче не можах да намеря специални рецепти за това чудо. реших да пусна нова тема, може ли да съберем рецептите под това заглавие. ето я моята машина:


пробвах рецепта от книжката, допълнително прибавих късчета от млечен шоколад Киндер, страхотно се получи.


ванилов сладолед

мляко............................1 Cup / ч.ч.
захар............................3/4 Cup / ч.ч.
крема(сметана)...........2 Cup / ч.ч.
ванилия.......................2 tsp / ч.л.

първо смесвате млякото и захарта на бавни обороти със миксер (3-4 мин) след това добавяте кремата и ванилията, смесвате и тях лекичко и бум в машината за 40 мин

снимка няма, защото веднaга свърши Smile
« Последна редакция: чт, 07 юли 2011, 15:07 от Ердинч »
Цитирай

USA

Мнения: 1 777
Това крема в рецепта крема сирене ли е?
И защо мерките не са на български?
Цитирай

Анкара

Мнения: 383

мерките са международни

1 Cup = 1 ч.ч.
1 Tbsp( tablespoon) = 1 с.л.
1 Tsp(teaspoon) = 1 ч.л.

1 Cup = 240 ml
1 Tbsp = 15 ml
1 Tsp = 5 ml

кремата е нещо като сметана (heavy cream)

« Последна редакция: пн, 01 юни 2009, 07:25 от Ердинч »
Цитирай

USA

Мнения: 1 777
Благодаря!
Мерките може да са международни ,ама много хора не ги знаят. Wink
Цитирай

Анкара

Мнения: 383
Благодаря!
Мерките може да са международни ,ама много хора не ги знаят. Wink

sory
 
-----------------------------------8<-----------------------------------------------8<--------------------------------

a кремата може да се приготви по следния начин.

Изкуственна СМЕТАНА
(HEAVY CREAM)


3/4 Cup / ч.ч.  .................прясно мляко (пълномаслено)
1/2 Cup / ч.ч.  .................натурално краве масло (Неподправенo)

слагате на тих огън, докато маслото се cтопи в млякото.
Да се внимава да не закипи.
Бъркаме с миксер на най-високa скорост за 3-4 минути.

слагаме в хладилника за 24 часа или повече и OK.


снимката не е резултат oт рецептата,
намеренa е случайно от интернет пространствотo.

« Последна редакция: нд, 07 ное 2010, 14:35 от Ердинч »
Цитирай

Анкара

Мнения: 383
 Hug не ползва ли никoй машина за сладолед, давайте насам рецептите за да развеселим темата.  Praynig


 Thinking м/у другото, бихте ли желали със машина да си направите такъв сладолед?  Peace


----------------------------8<--------------------------------------

Сладолед от праскови
http://bgkulinar.net/recepti.php?id=1265

Продукти  
300 гр  праскови
75 гр  захар
20 гр  бадеми
250 мл  сметана течна

Приготвяне
1.Пасирайте сварените и добре омекнали праскови
2.Прибавете към тях захарта и бъркайте, докато се разтопи
3.Добавете нарязаните надребно бадеми
4.Разбийте сметаната и я прибавете към горната смес
5.Разбъркайте и поставете в машина за сладолед за 30-40min, сложете в камерата на хладилника, докато се стегне


снимката не е резултат oт рецептата,
намеренa е случайно от интернет пространствотo.
« Последна редакция: пн, 01 юни 2009, 12:45 от Ердинч »
Цитирай

Brussels

Мнения: 158
Ето една рецепта за много вкусен Ягодово-ванилoв сладолед  Hug

Цитирай

София

Мнения: 3 501
Hug не ползва ли никoй машина за сладолед, давайте насам рецептите за да развеселим темата.  Praynig


 Thinking м/у другото, бихте ли желали със машина да си направите такъв сладолед?  Peace


Това да не е ония сладолед със салеп. Впрочем много искам аз да опитам тоя салеп ама явно в България вече не се прави или поне аз не знам от какво и как точно се прави.
Цитирай

Анкара

Мнения: 383
да, Дядо Хаджия, точно той.
Привет.


снимката не е резултат oт рецептата, намеренa е случайно от интернет пространствотo.

по рецептата която ще ви напиша по надолу, през лятото се приготвя сладолед, а през зимата се консумира като топла Salep напитка(за напитка рецептата е без нишестето). опитайте, ще останете предоволни, само не забравяйте и “брадвата”,  че иначе няма как да го надробите на парчета. когато сложих сместа в машината за 40мин, на 39:50h машината се блокира и спря да меси, и аз се принудих да я изключа Smile. преместих сместа във кутийка и я сложих във фризера, и постоя там до другия ден.

ето я рецептата:

 КАХРАМАНМАРАШ СЛАДОЛЕД   /    MaDo
Това всъщност е един прочут Лечебен Турски Сладолед

Прясно пълномаслено мляко ........................500г (истинският Мараш Сладолед се приготвя от Козе мляко)
Захар ............................................................150г
Салеп(*)........................................................5г
Нишесте........................................................2г (царевично)
Дамла сакъз(**)............................................1-бр. малко парченце(колкото нокътa на малкия пръст)

1. 1/3’а от захарта я смесваме със салеп и нишестето, разбъркваме докато се получи еднородна/хомогенна суха смес която ще я добавим чак в последните 5мин.

2. затопляме пряснотo мляко до телесна температура  и добавяме останалата захар, разбъркваме/разтваряме мн добре и след това продължаваме да затопляме , през цялото време бъркаме само със дървена лъжица.
 
3. след разтварянето на захарта в млякото , подсилваме огъня на най висока степен и постоянно бъркаме, бъркаме  #Crazy , бъркаме до като заври и след(общо и близо 25-35мин)

4.  5мин преди да свалим сместа от печката добавяме сухата смес която я бяхме приготвили в първа стъпка(дамла сакъз и сместа от Салеп/захар/нишесте ), разбъркваме много добре, не трябва да има буци, ако требе ползваме пасатора, когато я повдигнем с лъжица, сместа да тече на мн гъста струйка.
 
5. веднага преместваме съда със сместа във друга тенджера напълнена със студена вода и почваме да бъркаме и охлаждаме на водна баня(непременно)

6. след охлаждането слагаме в хладилника да узрее на 4С (от 6 до 12часа), в това време през час разбъркваме сместа

7. напълваме 35% казанчето на машината със приготвената смес и пускаме за около 40-50 мин(моята на 35мин. почна да се тормози и на 39:50 се блокира, внимавайте да не изгорите електромотора на машината).
 
8. сладоледа го местим в подходящ съд, и го слагаме във фризера да доузрее и да се стегне още малко(аз го правя вечер, и го слагам до сутринта в фризера)

9. в истинската рецепта е без Дамла Сакıз(но аз ви я препоръчвам с нея) и нишесте, даже слагам и малко екстракт от козирог

##рецептата е за машина, но ако искате можете да си я приготвите и без машина, след като сместа се приготви, слагате в фризера и я месите през час 5-6 пъти докато се получи смес подобна на дъвка (бърка се отстрани към средата)

да ви е сладко


снимката е резултат oт рецептатa и е снимана чак след 10-15мин. след пълнежа

(*)Салеп  Orchis Maculata L.
Салеп'a се използва при: кашлица, бронхит, възпаление на дихателните пътища, пневмония, язва, стомашно - чревни възпаления.

(**)Дамла сакъз   мисля че в България се намира в аптеките под името медицинска дъвка  

Восък и дъвка срещу гастрит и язва


снимката не е резултат oт рецептата,
намеренa е случайно от интернет пространствотo.


вижте за какъв сладолед става дума,

Play Thumb


« Последна редакция: пн, 26 мар 2012, 12:51 от Ердинч »
Цитирай

Анкара

Мнения: 383

 newsm81 smile3501

благодаря, непременно ще се пробва.

---------------8<-------------------------------------------------8<-----------------------------

Черешов сладолед
http://sladoled.start.bg/article.php?aid=8693

1 ч.ч. сладкарска сметана (или сладолед на прах)
150 г почистени череши
1/4 ч. ч. захар
1 с.л. коняк

В тенджерка се смесват черешите и захарта, слагат се на котлона и се бъркат, докато захарта се разтопи.Сметана се разбива на крем според указанията на опаковката. Черешите се смачкват и се смесват със сметаната. напълваме %50-60 казанчето на машината със приготвената смес и пускаме за около 30-40 мин. Сладоледът се поставя във фризера.


снимката не е резултат oт рецептата,
намеренa е случайно от интернет пространствотo.
« Последна редакция: пн, 01 юни 2009, 12:47 от Ердинч »
Цитирай

София

Мнения: 3 501
...

(*)Салеп  Orchis Maculata L.
(**)Дамла сакъз   мисля че в България се намира в аптеките под името медицинска дъвка  



На тази билка още и викат "кукувичи сълзи" или ... "перуника".
Мен по скоро ме интересува коя част от билката се използва: корена, листа или цветове ?
Много е полезна между другото при кашлица.
Цитирай

Анкара

Мнения: 383
в корените cи имат по 2 грудки, една млада и по стара от миналата година, събират се младите грудки(когато оркидеата е на цвете), събират се и се измиват със студена вода.
после грудките се преваряват 15мин. във прясно мляко, айрян или в нещо като саламура за сирене(последното просто не мога да го преведа точно, буквално преведено: подсирене вода). нижaт се на конец и се сушат близо 10 дена на сянка. средно от 1000 изсушени грудки се получава близо кг. салеп на прах.

Дамла Сакъз е натурално и е много скъпо тука(близо 600-700лв кг)


Цитат
Сладолед Дондурма – турски сладолед, направен от козе мляко и съставка, наречена салеп. Буквално преведена думата означава „лисичи тестис“. Всъщност това представлява брашно от грудка на дива орхидея, която има прилика с лисичите семейни бижута. Този вид е деликатес, тъй като дивите орхидеи не могат да бъдат изнасяни от страната. Консистенцията му е различна от тази на обикновения сладолед. Дондурмата понякога се налага да се реже с нож и вилица, тъй като е малко по - твърд.
« Последна редакция: чт, 07 юли 2011, 15:02 от Ердинч »
Цитирай

София

Мнения: 3 501
... нещо като саламура за сирене(последното просто не мога да го преведа точно, буквално преведено: подсирене вода)...

Предполагам че става дума за цвик. Водата която остава след подсирване на извара или сирене. У нас например я пазят и после от нея правят саламурата за сиренето.
Цитирай

Анкара

Мнения: 383
да, да, цвик = суроватка беше май

-------------------------------8<------------------------------------------------------------

Рецепта за шербет(sorbe) oт къпини
източник: неизвестен, копирани от интернет, и преобразувани за машина за сладолед.

1 ч.ч.(240 мл) ........................вода
1+1/4 ч.ч.(250 грама) ...........захар
454 грама ...............................къпини
2 с.л. .......................................лимонов сок

затопляме водата в малка тенджера до кипване, сваляме тенджерата от котлона и добавяме веднага захарта и бъркаме докато се разтвори напълно. Наливаме захарния сироп в подходящ съд и охлаждаме на водна баня, после слагаме съда в хладилника до напълното охлаждане на сместа (около един час).
в това време приготвяме къпините, ако къпините са замразени требе да ги размразим. Пасират се на пюре къпините.
разбъркваме пюрето със охладената смес(за да отстраним семената може да прецедим сместа). добавяме лимоновия сок,разбъркваме и слагаме сместа в фризера за малко (за да бъде добре охладена)нагласяме контейнера в машината и пускаме за около 30мин.
Да ви е сладко


снимката не е резултат oт рецептата, намеренa е случайно от интернет пространствотo.
« Последна редакция: нд, 21 юни 2009, 15:35 от Ердинч »
Цитирай

В пустинята

Мнения: 333
интересна тема...

благодаря за рецептата за мараш дондурмасъ  Smile
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 275 отговора