Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 608
Здравейте!От 9г. копнееме и мечтаеме със съпруга ми да се отделиме в отделно жилище.Сина ни е на 3г.почти и най сетне дойде момента в който ще се отделиме.Намерихме желания ап.,ще го наемеме за 1г. първоначално,а след 2-3 години с опция и за закупуване.Собственичката живее в чужбина и ап. е необитаем.Според нея търси сериозни хора които да се грижат за него,най вече да бъдат лоялни в сметките.Желае да предплатиме за 1г. напред т.к. идва веднъж годишно в БГ на почивка ,а по банков път не и е удобно-властите търсели сметка за всяко едно евро постъпило в сметката й!До тук добре.Наех се днес да направя примерен договор....на чернова...в който да посоча основните моменти.Ще оставя работата по оформянето му на юрист!Жената оставя всички мебели според предварителната ни до тук уговорка на наше разположение-да ги хвърляме,продаваме или подаряваме по наше желание,също така й ел.уреди пералня,печка, хладилник и ТВ.Много книги-според нея не нужни!Така.......консултирах се на първо четене с юрист,който ме увери,че след като договора е оформен преди да се подпише е добре с него да отида в агенция по вписванията къде да направя справка относно ап. дали няма някакви отежнения т.е.-ипотека,продажба и подобни.Ако всичко е ОК то тогава той да бъде нотариално заверен,едва след което да бъде вписан в агенция по вписванията.Да,но тук вече възниква въпроса дали няма да  се наложи да се плащат някакви данъци на ап. койтосе отдава под наем от наемодателката?Много моля,който е преминал през това,опарил се е или има образованието за подобна консултация да пише.........Става въпрос за първоначална сума от 1800евро за първата година!Ето и примерния договор:съжалявам за дългото обяснения предварително

ДОГОВОР за отдаване под наем на двустаен апартамент с адрес:……….собственост на…………………………………Договора е с 12м. валидност считано  От……. До…….
(трите имена,ЕГН,паспорт №,настоящ адрес,тел за връзка,e-mail)
Апартамента се отдава под наема за лично ползване на ……………………………………
                                                                                  (трите имена,ЕГН,паспорт №,настоящ адрес,тел за връзка,e-mail на съпруг/супруга)
При следните условия:

Права и Задължения на Наемодателя…………………………….:
                                                                                                                       (трите имена)
Наемодателя…………………….
                                           (Трите имена)
1)Отдава под наем за 12м. ползване 2-ст.жилище с адрес ………… на …………………..!
                                                                                                               (Трите имена на съпруг и съпруга)
2)Изисква предварителна предплата за 12м. напред от 150 евро за всеки месец от момента на сключване на настоящия договор ,за което предоставя разписка на наемателя и получава същата за получената изплатена сума с подпис,дата,данни по паспорт на двете страни участници в сделката в деня на сключване на договора и заплащане на договорената сума в евро!Сумата възлиза на стойност от 1800евро!
3)Остава на свободно ползване всички мебели,ел.уреди (печка,пералня,хладилник) и книги –като предоставя възможността на наемателя да избира дали да ги ползва за лични нужди,подарява,изхвърля или продава-в зависимост от състоянието им!При наличието на продажба на дадена вид мебел или книга в апартамента  наемателя се ангажира да вложи получената сума в подобрения на жилището-като отремонтиране!За всичко останало недвижимо имущество, което не касае до тука споменатите наемателя се заставя да поиска разрешение и да се допита до наемодателя относно неговата съдба!
4)Оставя пълномощно засягащо съответната инстанция занимаваща се с отоплението на жилищния ап.,което да послужи в помощ на бъдещото пребиваване в отдавания апартамент на наемателите!
5)Гарантира,че консумативите по сметките за ток,вода,парно,вход,кабелна телевизия/сателитна,интернет доставчик,БТК тел.,са изплатени и покрити до момента на сключване на настоящия договор.
6)Предоставя апартамента с изключено  топлоподаване(парно),сателитна/кабелна телевизия и БТК.Наличие на топла вода,ток,кабел за интернет доставчик-който наемателя има правото да подмени с друг,запази договор със настоящия на същия или друг тарифен план.
7)Запазва правото си след изтичане на договора с 1 месец предварително известие да помоли наемателите да освободят жилището
SunglassesЗапазва правото си след изтичане на договора с 1 месец предварително известие да увеличи/намали спрямо настоящия до този момент определен месечен наем за ползване на жилището!

Права и задължения на Наемателя…………………………..:
                                                                                                 (Трите имена на съпруг и съпруга)

1)Приема за лично ползване под наем за 12м. напред от датата на слючване на настоящия договор 2-ст.жилище с адрес …………,собственост на ………….!
                                                                                                                  (Трите имена)
2)Заплаща според предварителна уговорка и предпочитания от страна на наемодателя уговорената сума от 1800евро,за което получава необходимия документ доказващ това „Разписка”.Сумата касае 12м. по определен месечен наем от 150евро отдаване под наем на свобоно ползване на двустайно жилище опоменато в 1т.
3)По 3т.по горе в правата и задълженията на наемодателя,наемателя гарантира тяхното изпълнение и дава съгласието си както е описано!И още:като изключение парите от евентуална продажба на дадена вещ,които ще се вложат в помощ на наемателя да подобри състоянието на отдаденото жилище, наемателя се наема да поеме разходите по направените подобрения в наетото жилище за своя сметка.Ремонти предизвикани не по вина или желание на наемателите се поемат от наемодателя!
4),5)Не се наема и задължава да изплаща и покрива сметки натрупани преди неговото постъпване и наемане на апартамента-считано от датата на подписване на настоящия договор! Гарантира,че ще бъде редовен платец на собствените си консумативи по време на 12м. си престой в наетото жилище-ток,вода,вход,сателит/кабелна телевизия(при наличието на такава),парно(при наличието на такова),интернет доставчик(при наличието на такъв),БТК домашен телефон(при наличието на такъв).
7),8)Запазва правото си да получи един месец предизвестие след изтичане на настоящия договор ,чрез което да бъде уведомен ако има промяна в до тук споменатите условия за стойността на  месечения наем или прекратяване на отдаването под наем на съответното жилище!При неспазване на сключената сделка всяка една от страните носи съдебно наказателно отоворност според законите на НРБългария!
Дата:……..час……място…………..
Гр.София
Име/Подпис наемодател:………………………………………….
                                                                                (Трите имена,подпис)
Име/Подпис наематели:…………………………………………..
                                                               (Трите имена,подпис на съпруг/съпруга)

# 1
 • Мнения: 14 951
Какви са тези възклицателни? Нямат място в никакъв документ, камо ли в договор.
Не видях къде са ви гаранциите, че апартаментът няма да бъде продаден и бъдещите собственици няма да ви изхвърлят като мръсни котета на улицата. А вие вървете търсете стария собственик по чужбините...
Щом ще търсиш помощ от юрист, остави го да ти направи договора. Няма нужда сама да се нагърбваш с нещо, което явно не е от компетентността ти.
Също не виждам пречка да внесете сумата по сметка. Къде я дебнат данъчните - тук или там, където живее? Ако е тук - смях в залата.  Laughing

# 2
 • Мнения: 4 916
Най-добре остави юрист да състави договора.
Естествено, че след като се впише в Агенцията по вписванията, ще могат да я гонят за данъци.

И България не е Народна Република от двадесет години!

# 3
 • София
 • Мнения: 608
 Embarassed така де,Република  Embarassed . Да,нямам никакви познания в тази област!

# 4
 • Мнения: 14 951

Естествено, че след като се впише в Агенцията по вписванията, ще могат да я гонят за данъци.


Щом ще се вписва и ще гонят, има ли значение дали плащат кеш наведнъж, или всеки месец по сметка?

# 5
 • Мнения: 4 916

Естествено, че след като се впише в Агенцията по вписванията, ще могат да я гонят за данъци.


Щом ще се вписва и ще гонят, има ли значение дали плащат кеш наведнъж, или всеки месец по сметка?

Амии... повечето наемодатели биха предпочели да вземат цялата сума за една година напред (пък ако може и за три години напред), и щом са намерили наематели, които са съгласни, за тях е ОК. Аз лично не бих предплатила за цяла година, освен ако не ми направи 50 на сто намаление на наема.
А за тях единствената изгода е, че ще спестят огромните комисионни за преводите по банков път.

# 6
 • София
 • Мнения: 608
Ами жената смъкна от наема с 100лв.А иначе каза,че в Канада-там където живее по принцип и търсят всяка година сметка за всяко евро постъпило в банковата й сметка!Става въпрос за прекрасно 2-ст жилище в Люлин-на 300лв. наем!

# 7
 • Мнения: 4 916
ок  Hug

# 8
 • Мнения: 14 951
А иначе каза,че в Канада-там където живее по принцип и търсят всяка година сметка за всяко евро постъпило в банковата й сметка!

Какво пречи да внасяте парите в тукашна банка, а тя да си ги тегли, когато дойде?
Аз не бих рискувала да плащам за толкова голям период авансово. Има опасност да бъдете измамени.

# 9
 • София
 • Мнения: 608
Смятам,че при един прецизно написан договор и нотариално заверен опасността от някаква злоупотреба я няма!

# 10
 • Мнения: 14 951
Надявай се...

# 11
 • Мнения: 1 431
Опасност винаги има.
И аз смятам като Как' Сийка, че повече от 6 месеца да предплатите е прекалено. След това може да давате пари на някой роднина на жената тук или да и ги внасяте по сметка в българска банка, а тя може да си ги проверява в интернет, вече много банки поддържат тази възможност.

# 12
 • Мнения: 244
Как` Сийка  най добре е обяснила всичко .  Един договор за да бъде такъв , трябва да има : предмет на договора , права и задължения , неустойки и общи положения . Ето ти един стандартен договор по който работим ние , можеш да вмъкнеш нещо допълнително ,  на подходящото място , но без възклицателни  LaughingДОГОВОР ЗА НАЕМ
Днес, ......................... 200…… г., в гр. .................................,
се сключи настоящият ДОГОВОР ЗА НАЕМ между:

1...ЕГН................,притежаващ л.к. № ...................., издадена на ........., от.....
постоянен адрес..................................................................................................
наричан накратко Наемодател, от една страна,
и от друга страна:

2...ЕГН................,притежаващ л.к. № ...................., издадена на ........., от.....
постоянен адрес..................................................................................................
наричан накратко Наемател.
 
СТРАНИТЕ СЕ СПОРАЗУМЯХА ЗА СЛЕДНОТО:
 
I. ПРЕДМЕТ  НА ДОГОВОРА
1. (1) Наемодателят предоставя на Наемателя за временно и възмездно ползване, следния собствен недвижим имот: ..., наричан по-долу за краткост  ИМОТА, срещу което Наемателят се задължава да заплаща наемната цена  в размерите, по реда и условията, указани в настоящия договор. 

ІІ.ЦЕНИ И ПЛАЩАНИЯ
2. (1) Наемодателят предоставя на Наемателя за временно и възмездно ползване описания в чл.1ал.1 недвижим имот срещу наемна цена в размер на .............................................. месечно.
(2) Наемната вноска за първия ............... месец ще бъде заплатена авансово от Наемателя в срок от .......... дни след датата на сключване на настоящия договор.
2.1. (1)  Месечните наемни вноски се изплащат не по-късно от ..................... число на месеца.
(2) Плащането се извършва в брой/ по следната банкова сметка...............
(3) Наемодателят дава разписка за получената наемна вноска, в която се отразяват: начина на плащане, датата на плащането, точната сума и евентуалните прихващания на извършени плащания от Наемателя срещу наемната цена. (4) При забава от страна на Наемателя при плащането на наемната цена, той дължи неустойка в размер на ............... % от дължимата сума за всеки просрочен ден.

ІІІ. СРОК НА ДОГОВОРА
3 (1) Настоящият договор се сключва за срок от ............... години, считано от датата на подписването му между страните.
(2) Ако след изтичането на наемния срок по предходната алинея Наемателят продължи да ползва ИМОТА със знанието и без противопоставянето на Наемодателя, договорът се счита за продължен като договор за наем за ............... срок.

IV. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА НАЕМОДАТЕЛЯ
4.1. (1) Наемодателят е длъжен да предостави ИМОТА, във вид и състояние, които отговарят на ползването, за които е наета.
(2) Той е длъжен да уведоми Наемателя за скритите недостатъци на ИМОТА,
4.2. (1) Наемодателят е длъжен да обезпечи несмущаваното ползване на ИМОТА.
4.3. (1) Наемодателят е длъжен да поддържа вещта в състояние, което отговаря на предназначението й, поемайки основни ремонти извън кръга на повредите и похабяването на вещта свързани с обикновеното й употребление. 
4.4. (1) Наемодателят има право да получава в уговорените срокове наемната цена.

V. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА НАЕМАТЕЛЯ
5.1. (1) Наемателят е длъжен да изплаща наемната цена в уговорения размер и по указания с договора ред.
(2) Той е длъжен да заплаща всички текущи разходи, свързани с обикновеното ползване на ИМОТА (такси за електро- и топлоенергия, вода, смет и др.), както и разходите за обикновени текущи ремонти и поправки на повреди, които са следствие на обикновеното употребление на вещта.
(3) Наемателят е длъжен да предупреждава Наемодателя за посегателствата върху наетата вещ от страна на трети лица.
(4) Наемателят се задължава да предаде Помещението след изтичане на наемния срок на договора  на Наемодателя в състоянието, в което е било предадено на началната дата, с изключение на:
т.1 нормалното износване, дължащо се на обикновена употреба;
т.2 вреди, дължащи се на причина, която не изисква поправките или ремонта да бъдат извършени от Наемателя;
5.2. (1) Наемателят има право да прихваща срещу наемната цена разходите, които е направил за поправки на ИМОТА, извън неговите задължения.
(2) Извършването на реконструкции, преустройства и подобрения на наетата вещ могат да се извършват само със съгласието на Наемодателя, изразено в писмена форма.

 
НАЕМОДАТЕЛ: ..........................                            НАЕМАТЕЛ: ................................

РАЗДЕЛ: ОБЩИ УСЛОВИЯ

1. Неразделна част от настоящия договор съставлява протоколът за предаването на наетата вещ, подписан между страните.
2. Наетият ИМОТ ще се използва от наемателя по следния начин и предназнечение: ...
3.1.Наемодателят няма право до нотариалното вписване на настоящия договор да се разпорежда с ИМОТА.
3.2 Той няма право да обезпечава свои или чужди задължения, които стават изискуеми преди изтичането на срока на договора за наем, учредявайки ипотека (залог) върху ИМОТА, обект на този договор.
3.3. Наемодателят няма право да сключва договори, с които да отстъпва ползването на вещта, обект на този договор, на други лица, преди изтичане срока на настоящия договор.
Неустойки, Обезщетения
4. При забава от страна на Наемателя при плащането на наемната цена, той дължи неустойка в размер на ............... % от дължимата сума за всеки просрочен ден.
5. При евентуално отстраняване от трето лице на Наемателя от ИМОТА преди изтичането на срока на настоящия договор, Наемодателят дължи неустойка в размер на ......................... (21)
6. Наемателят дължи обезщетение за вредите, причинени през време на ползването на ИМОТА от него, лица от неговото домакинство, неговислужители или пренаематели, доколкото тези вреди не се дължат на причина, за която той не отговаря.
Изменения, Прекратяване
7. Настоящият догoвор може да бъде изменен или допълнен само по взаимно съгласие между страните, изразено в писмена форма, представляващо неразделна част от договора.
Когато изменението засяга срока на договора, то трябва да бъде вписано съгласно условията на този договор.
8. Настоящият договор се прекратява при:
- изтичане на срока;
- взаимно съгласие между страните, изразено в писмена форма;
- последователно неплащане на ............................................. наемни вноски от Наемателя, със седемдневно писмено предизвестие от Наемодателя.
Общи разпоредби
9. Настоящият договор следва да бъде вписан нотариално в срок до ................................ като разходите по вписването са за сметка на .........................................................................................
10. За неуредените в договора въпроси се прилагат разпоредбите на общото гражданско законодателство на Република България.
Настоящият договор се състави и подписа в ............. еднообразни екземпляра.
 

НАЕМОДАТЕЛ:.......................... НАЕМАТЕЛ: ................................

Ако го впишете в съда тя задължително ще плаща данъци . Заверете го само при нотариус .
 
# 13
 • София
 • Мнения: 161
Ако договора се впише официално ще я карат да плаща данък със сигурност. Ти говорила ли си с нея за това вписване? Да не се окаже, че не е съгласна - повечето наемодатели не си вписват договорите, за да избегнат именно данъците.

# 14
 • Мнения: 239
Данъкът е задължение на собственика. Наистина повечето наемодатели не желаят да впишат договорите. Вписването е гаранция и за теб - така и да реши да го продава,излиза ,че има договор за наем за 5 години (примерно) и няма как да стане. Подпиши го за по-дълъг интервал от време,като максималният може да бъде 10 години.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт