Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • близо до Албена
 • Мнения: 4
Класната на дъщеря ми иска в края на учебната година да поздравя завършващите първокласници и да благодаря на учителите. Тържеството е утре,а на мен не ми идва нищо в главата. Помагай те.Словото да е кратко и стегнато.Който има опит в такива изяви да пише.

# 1
 • Мнения: 39
Здравей !
Миналата година използвах (бяхме І клас) цитати от
АЗ СЪМ УЧИТЕЛ
Джон У. Шлатър
Аз съм учител.
Родил (или родила съм ) съм се в мига, когато от устата на дете е изскочил въпрос.
Аз съм много хора на много места.
Аз съм Сократ, вдъхновяващ младежите на Атина да откриват нови идеи като задават въпроси.
Аз съм Ан Съливан, поставяща тайните на Вселената в протегнатата ръка на Хелън Келър.
Аз съм Езоп и Ханс Кристиан Андерсен, разкриващи истината чрез безбройни истории.Аз съм Марва Колинс, която се бори за правото на образование на всяко дете.
Аз съм Мари МакКлеод Бътюн, която строи голям колеж за моя народ, където вместо чинове има оранжеви щайги.
Аз съм и Бел Кауфман, борещ се да върви "Нагоре по стълбата, която води надолу".
Имената на онези, които са практикували моята професия, звънят като камбани на славата за човечеството... Букър Т. Уошингтън, Буда, Конфуций, Ралф Уолдо Емерсън, Лио Баскаля, Мойсей и Исус.Аз съм всички онези, чиито имена и лица отдавна са забравени, но чиито уроци и характери винаги ще бъдат помнени заради постиженията на техните ученици.
Аз съм плакал от радост на сватбите на мои бивши ученици, смял съм се щастлив при раждането на техните деца и съм стоял с глава, наведена от скръб и объркване, край гробове, изкопани твърде скоро, за тела твърде, твърде млади.
В продължение на един ден се е налагало да бъда актьор, приятел, сестра и лекар, треньор, търсач на изгубени вещи, банкер, таксиметров шофьор, психолог, заместник родител, продавач, политик и защитник на вярата.Независимо от картите, диаграмите, формулите, глаголите, разказите и книгите аз наистина нямаше какво да преподавам, защото онова, което трябваше да научат учениците ми, беше да опознаят себе си, а аз знам, че най-трудно е да разбереш кой си.Аз съм парадокс. Аз говоря най-силно, когато слушам най-внимателно. Най-големият подарък за мен е благодарността на моите ученици.
Материалното богатство не е моя цел, но аз съм търсач на съкровища на пълен работен ден, който проучва нови възможности, в които учениците му да използват своите таланти, и издирва таланти, които понякога лежат дълбоко заровени сред отломките на нечие саморазрушение.
Аз съм най-големият късметлия сред всички, които работят.
На един лекар му е позволено да изведе живота на бял свят в един вълшебен миг. На мен ми е позволено да се погрижа животът да се ражда отново и отново всеки ден - с нови въпроси, идеи и приятелства.
Един архитект знае, че ако строи грижливо, неговото творение може да просъществува векове. Един учител знае, че ако изгражда с любов и истина, онова, което изгради, ще трае вечно.
Аз съм воин. Всекидневно водя битки срещу надзъртащото насилие, страха, предразсъдъците, невежеството и апатията. Но аз имам велики съюзници: Интелигентността, Любопитството, Родителската подкрепа, Индивидуалността, Творчеството, Вярата, Любовта и Смехът - всички се стичат под моите знамена и с тяхната подкрепа съм непобедим.А на кого трябва да благодаря за този чудесен живот, който така щастливо ми е отреден, освен на обществото, на родителите. Защото вие сте ми оказали голямата чест да ми се доверите с великия си принос към вечността - вашите деца.
И така, аз имам минало, което е богато на спомени. Имам настояще, което е истинско предизвикателство, пълно с приключения, защото ми е позволено да прекарвам дните си с бъдещето.
Аз съм учител... и всеки ден благодаря на Бога за това.

 
© Джон У. Шлатър
© Емилия Николова - превод, 1997
© Издателство LiterNet, 13. 09. 2003
=============================
Джон У. Шлатър. Из “Пилешка супа за душата”, С., 1997.

като изплозвах само маркираните цитати и го четох. Да си призная "нямах сили" да го кажа наизус, въпреки че от много четене почти го бях научила. А от притеснение отвреме-навреме идвам си сдържах сълзите и гласът ми потреперваше (ама аз съм си такава - емоции, емоции ...) . А накрая казах само "ОГРОМНА БЛАГОДАРНОСТ УЧИТЕЛИ ! (незнам дали по-добре звучеше УЧИТЕЛЮ), но в онзи момент "на устата ви дойде" УЧИТЕЛИ (мисля си, че понякога дори и една дума е по-силна от много) .   umnikuu

# 2
 • Мнения: 39
Здравей отново !
А към първокласниците - може би

ДЕТЕНЦЕ ХУБАВО
Детенце хубаво,
пиленце любаво,
къде под мишница
с таз малка книжчица?

Не питай бабичко,
макар и слабичко,
книга да се уча,
добро да сполуча.

на великия Иван Вазов

Обожавам го това стихотворение и мисля че е подходящо. Конкретно аз не съм много по речите и затова предпочитам да намеря "готови" думи,  а за конкретния случай това са най-кратките, ясните и точните думи ... А и са им познати от ученото в клас ... Поне аз така си мисля  smile3529

Успех !

# 3
 • у дома
 • Мнения: 5 610
Давам ти слово по случай започването на учебната година 15 септември...Промени някой от думичките и ще ти опслужи и сега:
НА ДОБЪР ЧАС, СКЪПИ УЧЕНИЦИ!   
Отново е 15 септември. Отново зазвъня училищното звънче. Отново школото разтваря гостоприемно врати.

Мили деца!
Помните ли хубавото стихотворение на Иван Вазов:
„Детенце хубаво, пиленце любаво,
къде под мишница с таз малка книжчица?
Отивам, бабичко,
Макар и слабичко, книга да се уча,
Добро да сполуча!”
Пожелавам ви от сърце този златен есенен ден да отвори света пред вашите любопитни очи, да ви приобщи към съкровищата на родната и световната култура!
Бъдете здрави, весели и щастливи! И нека вашите многоцветни дарования да множат богатството на българските успехи по целия свят!

Скъпи родители!
Българинът е известен с любовта към децата си и желанието те да станат образовани хора. Пожелавам този ден да се превърне за вас в едно начало от безкрайния празник на реализирани мечти и надежди!

Уважаеми български учители! Бъдете благословени за неуморния си труд, за светлите си усилия да сеете зрънцата на познанието, на доброто и истинското в детските души! Поклон пред вас!

# 4
 • близо до Албена
 • Мнения: 4
благодаря на всички за помощта. Мисля,че от всичко което прочетох ще "скалъпя" и моето поздравление.Стискай те палци-часът наближава!

# 5
 • близо до Албена
 • Мнения: 4
Всичко мина добре според мен.Дъщеря ми оцени,че добре съм си научла думичките.Голямо притеснение ,голямо чудо.Това беше.Искам обаче да кажа,че темата трябва да се продължи и обогати с други предложения и за първия учебен ден и по други поводи,защото не се знае в кой ден може всеки от Вас да бъде поставен в моята ситуация.Трябва да обменяме опит,да сме готови ,за да не се окажм като в "небрано лозе".Едно, че го има притеснението, другото ида от това че колкото и да си "перде" изведнъж целият ти запас от думи се изпарява и .....увисваш.

# 6
 • София
 • Мнения: 525
Дай твойто предложение

# 7
 • близо до Албена
 • Мнения: 4
Моето слово беше почти като на svetlaem някои вмъкнати от мен фрази и изречения.Аз се постарах да го науча на изуст и сега вече в главта ми е пусто.нищо не си спомням. newsm78

# 8
 • у дома
 • Мнения: 5 610
Мили деца,
   С Вас изкачихме едно стъпало от безкрайната стълба на знанието. Неуморният Ви труд беше възнаграден с отлични, много добри и добри резултати по различните учебни предмети.
   Поздравявам Ви  с успешното завършване на първи клас! С гордо вдигната глава смело продължавайте във втори клас! Но преди това Ви очаква едно слънчево и безгрижно лято с много игри и забавления.
   Играйте и четете! Четете и играйте!

Госпожа Илияна Тодорова

Не е от мен,от една непозната учителка е,но ми хареса ,предполагам,че щом жената го е качила в Интернет няма да има нищо против,че го споделям...

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт