Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 5 373
Така.....опитвам се да НЕ СЕ впечатлявам от бомбастични заглавие и да огранича максимално личното потребление на ежедневници, но.....тази сутрин прочетеното в един сайт за новини и в един ежедневник ми дойде в повече.
Че българинът отдавна е смазан, наплашен, манипулиран и вкаран в Матрицата-е ясно.

Но кажете, моля, вие как тълкувате тези 2 брилянтни творения на журналистическата мисъл?
Предизборни кьорфишеци? Запълване на страници? Оправдание на МВР?

Моля:

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2009-05-21&article=278699

http://www.dnes.bg/article.php?id=71218


# 1
 • Варна
 • Мнения: 984
Ако оттук нататък някой вземе та пусне тема "Колко получавате" или "Какви са ви месечните доходи" - директно го давам на звеното "антитероризъм" в ДАНС. Crossing Arms Mr. Green

Жозо, дават сигнал репортерите как става бързо натрупване на второначален капитал, щот нали сме в криза - първоначалното натрупване им се стопи Mr. Green. От предложенията, които си посочила гласувам за "запълване на страници по най-безотговорен начин". Тури анкета. Simple Smile

# 2
 • Му Кинд Оф Плаце
 • Мнения: 4 033
този вид престъпление е "изключително болезнено за МВР".


Ха-ха, жива да не бях.

Иначе, един мармот завива шоколада в станиол. За съжаление няма пари, наближават избори с неясен резултат, някои си искат, каквото са дали. А ние сме в Африка (и то в по-бедната й част), а не в Латинска Америка.

# 3
 • В метрото
 • Мнения: 2 715
Не се сдържа  Mr. Green

Правят списъци?
Първо Вип брадър, сега пресата.... наскоро имаше класация за най-богати богаташи ( първа при жените е ГЕРБ-овата булка)
Тенденция някаква  newsm78
Мерят си ги...

# 4
 • Мнения: 5 373

Жозо, дават сигнал репортерите как става бързо натрупване на второначален капитал, щот нали сме в криза - първоначалното натрупване им се стопи Mr. Green. От предложенията, които си посочила гласувам за "запълване на страници по най-безотговорен начин". Тури анкета. Simple Smile
Верно, ще пусна анкета.

Знаток, не , не се сдържах, просто.....това е супер безумно, откачено, не знам как да го коментирам, вие сещате ли се за какво въобще иде реч? ooooh!

# 5
 • Варна
 • Мнения: 984
Много добре се сещам за какво иде реч и разбирам защо си така възмутена, но Жози, това безотговорно поведение е навсякъде, разбери и ти. Искам да кажа, че тази статийка е само винтче от цялата сбъркана полицейско-отвлекателна машинария.

Освен това, Партията-майчица, обича да плаши народа с възродителни процеси, с убийства, отвличания, палежи, крабежи /Люлинската банда се оказа ръководена от ченге!!!!/, изнасилвания на малолетни, трафик /оказва се, че в България 95% от случаите са дело на родителите/. ТАка държат народа едновременно прост, беден, уплашен и подчинен - идеалната комбинация, за да могат да деволюират управляващите наволя.
Ако някой адвокат ме прочете никога няма да ме вземе за съдебен заседател, но не ми пука, отказвам да живея в страх.

# 6
 • Мнения: 5 373
Много добре се сещам за какво иде реч и разбирам защо си така възмутена, но Жози, това безотговорно поведение е навсякъде, разбери и ти. Искам да кажа, че тази статийка е само винтче от цялата сбъркана полицейско-отвлекателна машинария.

Освен това, Партията-майчица, обича да плаши народа с възродителни процеси, с убийства, отвличания, палежи, крабежи /Люлинската банда се оказа ръководена от ченге!!!!/, изнасилвания на малолетни, трафик /оказва се, че в България 95% от случаите са дело на родителите/. Ако някой адвокат ме прочете никога няма да ме вземе за съдебен заседател, но не ми пука, отказвам да живея в страх.

Мишон,

Иде ми да вдигна телефона и да се обадя на някоя голяма медия, разбираш ли, да покани в студиото си въпросните "творители" и да ги попита откъде, аджеба, имат това 'инфо" , звездите ли им го говорят, факсове ли получават или 'звездни"хонорари за поръчкови мат'ряли.

Всичко друго съм преглъщала и пренебрегвала, щото имам глава И за да мисля, все пак, но тези "писания" просто ми....надхвърлят границите!!
п.с. НЕ МОГА ДА добавя анкета. newsm78

# 7
 • Мнения: 679
вие сещате ли се за какво въобще иде реч? ooooh!

Аз не. От името на всички неразбрали, моля за пояснение, мерси!

# 8
 • В метрото
 • Мнения: 2 715
Или антикризисна мярка "запазване на бедността". Щом шефът се подписва под 3000, сружителят ще се задоволи с 1500, работникът със 700 и така...
Стар похват.

пп/ Жози - би трябвало да можеш.

# 9
 • Мнения: 5 373

Аз не. От името на всички неразбрали, моля за пояснение, мерси!
Не се самоподценявай, Антонио, не ти е в стила.
П.С. Знаток ме е изпреварила.

# 10
 • Варна
 • Мнения: 984
Не можеш, защото след публикуването редакцията /освен на заглавието/ се поема от мод. Simple Smile

И, струва ми се, големите медии ги правят същите неща, но някак по-завоалирано, но пък така разтегнато във времето, че са още по-опасни при насаждането на определен тип мислене и обществено мнение.


Позволявам си публикуването на едно малко дългичко четиво /Лекцията се нарича "Социален дизайн/ на тема медии и социален дизайн /ако модераторите искат, да го махнат/.
...
б/ медии и дизайн
Един от актуалните проблеми на съвременното общество е влиянието на медиите върху преживяванията и поведението на хората. Много от средствата за масова комуникация са съдържателно центрирани върху излъчването на негативна и заплашваща по характер информация. Отбелязва се, че когато няма война телевизионните новинарски програми се обръщат към отразяване на криминалната хроника, на пожари, на пътни произшествия и природни бедствия навсякъде по света, където медиите са независим, доколкото е възможно бизнес.
Според изследване, проведено през 2008г. от психолози в Катедра по психология на СУ „Св. Климент Охридски”, следването на подобна стратегия от медиите е свързано с интереса на човека към новите и необичайни неща и с търсенето на равнище на възбуда /активация/, което те предизвикват. Отбелязва се, че дори негативните емоции могат да се приемат в позитивен план доколкото довеждат до ниво на възбуда, което е оптимално или малко над това. Стимулирането на емоционална възбуда зависи от идентификацията с характерите или реалните лица изобразени в текста или образите. Различна възбуда се наблюдава, когато се гледат кадри от реална война някъде по света и кадри на насилие във филмова продукция. Това разграничение се усети в преживяванията на телевизионните зрители и в България при показаното насилие в Чечня преди няколко години, а и сега при многократното излъчване на така наречените “екзекуции” от Ирак.
Наблюденията показват, че повторението на възбуждащите стимули редуцира възбудата чрез основните форми на привикване. Когато човек е подложен повтарящо се на определени стимули, тези стимули губят своя възбуждащ потенциал и това прекратява интереса към тях или съответната възбуда.
Друга много сериозна находка е твърдението, че има силна зависимост между излагането на медийно влияние и здравните проблеми при децата. Изследването се основава на най-добрите проучвания от последните 28 години, общо 173 на брой, събрани от водещият изследовател на проекта „Медии и здраве” д-р Езекиил Емануел от Националния институт по здравеопазването на Франция.
Според направените изводи, 80 процента от изследванията сочат, че медийното влияние води до негативни здравни ефекти при децата и подрастващите. Изследването проучва влиянието на медиите върху седем нежелани ефекта: тютюнопушене, ранна сексуална активност, детско затлъстяване, неспособност за концентрация, нисък учебен успех, употреба на алкохол и употреба на наркотици. Най-силна зависимост се открива "между екрана и затлъстяването", като 86% от изследванията сочат наличието на връзка между "екранното време" и наднорменото тегло. 88% откриват и зависимост между медиите и ранното тютюнопушене. 6 от 8 изследвания, засягащи употребата на наркотици и медиите, потвърждават връзката, както и 8 от 10 изследвания, засягащи употребата на алкохол. Над 60% от изследванията откриват връзка и между гледането на телевизия и ниските учебни и научни успехи, както и неспособността за концентрация. Едно единствено изследване открива позитивна връзка между използването на определени сайтове в Интернет и представянето в училище, но 93% откриват връзка между медиите и ранната сексуална активност.
Според изследването, средно децата прекарват 45 часа седмично пред телевизора, 17 часа с родителите си и 30 часа в училище. Все още не е изследван ефектът на дигиталнтие медии върху децата, но се препоръчва ограничаване на количеството медийни програми, които децата гледат, както и родителски контрол над избора на програми.
Ясно е, че индиректният натиск на медиите се осъществява, чрез дизайн на социалната комуникация. Колкото повече събития с негативно значение циркулират в информационното пространство, толкова по-голям негативен ефект може да се очаква по отношение на масовите нагласи. Основен извод от изследванията върху влиянието на социалният дизайн върху личността е, че усета за съответствието, анонимността и ограничеността на собствената култура водят до баланс на най-ниското ниво на заложените в човек стремежи към съзидание и към разрушение.

И допълнение...

Експериментът на Милграм /Milgram, Stanley/ болезнено доказа, че нормалните хора са способни на жестокости, а под натиск правят неща, които обикновено не би.  Това не е пример за съответствие, но е пример за „послушание” и „подражание”. Стенли Милграм, американски психолог от втората половина на ХХ век, изследва психиатричните причини за зверствата  в концлагерите по време на ІІ Св.В.  и си задава въпроса как е възможно нормални хора (защото повечето участници в немските зондеркоманди са по начало най-обикновени хора) е възможно да извършат такива неща. Следва серия опити, които са публикувани в сборника “Принципи на подчинението” /1965/.  През 1967 година Милграм доказва, че при липса на непосредствена заплаха за здравния, социалния и психическият статус, изпълнението на команди от значими за личността лица е от първостепенно значение за себеутвърждаването на личността и за стремежа и да бъде приета от значимата група. Колкото са по-строги и изискващи „сила на характера” са заповедите, толкова по-мобилизирана е личността да ги изпълнява.  Милграм обяснява това със съчетанието от издадена заповед и “поемането на отговорността от значимата за подложения на експелимента личност”, което снема от изследвания юридическата заплаха, и му дава възможност да се оправдава пред себе си с другиго. Предположението е, че именно този ефект - “поемането на отговорността” - е в основата на най-уродливите зверства на Третия райх.
Форматът на подчинението може да бъде най-различен по отношение на личността и нейните преживявания – от спазване на ритуали, склонности към суицизъм, до – най-разпространеното – облекло тип „униформа” /дънки и фланелка, шпиц и токчета игли и т.н. и т.н./ в зависимост от изискванията на референтната група.

Последна редакция: чт, 21 май 2009, 12:30 от Мишона

# 11
 • Кацнала на едно дърво.
 • Мнения: 3 184
Съвсем наскоро прочетох "Руски дневник" на Анна Политковская. Четеш и се чудиш - какво ли пък става у нас? Какво ли става, а аз нищичко не знам.
А искам ли да знам?  Shocked

# 12
 • out of space
 • Мнения: 7 645
Жозе, колегите ми от днес.бг получават новините директно от НЕС БГ, това, което си позволяват да променят е единствено заглавието!

# 13
 • Мнения: 5 373
Василиса, не те разбрах? В смисъл-как какво става у нас?

# 14
 • Мнения: 4 302
Слуги на два стана: от една страна на собствениците на медиите, чрез които на политически и икономически интереси, от друга- на хората. Все пак това, което напишат, трябва да бъде четено& купувано, нали?
Ако се вярва на статистиката не е особено голям %тът на вземащите над 3 хилки в национален мащаб. Та тук се очаква всички, които са под тази граница, доволно да потрият ръце и да си кажат "Хак им е на тея, а да видят сега, какво си мислят, че като имат пари са недосегаеми. Да дойдат да работят за 400 лв, да видят лесно ли е". Днешният българин обича да мрази, за съжаление.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт