Признаци, по които избираме плодове (диня)

  • 6 788
  • 41
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
ще ми се с тази тема да сме си от помощ в този избор, понякога  ми е много трудно да се реша кой точно плод да влезе в кошницата ми.
ето,от няколко дена не мога да си харесам диня. ако е разрязана на половина мога да предположа дали ще е свястна-по цвят, семки или усет мой , но ако е цяла? Rolling Eyes
с пъпешите съм много добра, досега лош не съм вземала,
избирам ги по аромата.

споделете вие как избирате диня, искам да се науча  Blush

# 1
  • Мнения: 27 524
Почуквам ги. Ехти особено, татко ми ме е научил. Досега зелена не съм взимала  Blush
И да не е прекалено тежка динята (според размера си).

Мъжът ми твърди, че трябва да е малко и тясно дупето (как прозвуча само  Joy), да е като карфичка, но многократно съм му показвала, че няма никаква връзка.

# 2
  • Мнения: 1 777
И аз плодовете ги избирам по аромата.А динята си я харесвам  на външен вид. EmbarassedДосега не ми се е случвало да  не е сладка.За семките тука им слагат етикетчета на дините кои са със семки и кои не са. Grinning
Само веднъж купих диня и беше  като гумена вътре.

# 3
  • Мнения: 1 798
До сега не съм избрала и една сладка диня Embarassed

# 4
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
и аз ги почуквам Simple Smile
в магазина ме гледат странно  Mr. Green

# 5
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
добре де, като ги чукате как трябва да се чува, като на кухо или на плътно Embarassed

# 6
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
И аз ги почуквам Crazy Не винаги съм улучвала сладка Rolling Eyes

# 7
  • софия
  • Мнения: 2 140
С почукване избирам диня и аз.

# 8
  • Мнения: 5 001
Аз пък виначи купувам разрязана диня.Гледам да е кървавочервена,да не е на зрънца,това означава,че е презряла.И най-важното нещо-Купувам диня САМО в сезона на дините,защото сегашните,които продават нямат никакъв вкус(пробвала съм Mr. Green)....


Цяла диня вече не купувам,защото този номер с почукването вече не важи.Късат дините преди да са узрели.Те доузряват насила и после дори да чуете,че при почукването звука е кух,динята не е сладка.
Или другия номер е да превиват опашката на динята докато още е на корена и тя пак узрява по-рано и без да е достигнала зрелост по естествен път....

Последна редакция: чт, 21 май 2009, 18:32 от TheNMaster

# 9
  • Мнения: 2 382
И аз избирам с почукване и не помня да съм имала провали Peace.Звукът е по-скоро кух, но не съвсем.Също така задължително купувам поне 8 кг диня.Най-хубави са големите.Лятото има едни екземпляри по 12-15 кг, мммм.......За дините трябва опит. след няколко несполучливи се научава и зелената и презрялата диня.Сега мисля , че е много рано за дини.

# 10
  • Мнения: 804
Моят мъж също познава много дините,досега не е имал провали.Неговите "тайни" при избиране на диня са:при почукване да не "дрънчи",а да бие на кухо;когато няма , дръжка там където е била тя трябва да е червено от сока; задният край  на плода трябва да е като точка/малък,там където е бил цвета/ и последно като я стиснеш с две ръце леко трябва да поддава. Другият вариант - ако я изтървеш и се спука,значи е "била" идеално узряла!   Joy

# 11
  • Мнения: 5 173
Както и по цветан а динята - тр да е тъмнозолена Peace.
Как ми се прияде само... Whistling

# 12
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
Моят мъж също познава много дините,досега не е имал провали.Неговите "тайни" при избиране на диня са:при почукване да не "дрънчи",а да бие на кухо;когато няма , дръжка там където е била тя трябва да е червено от сока; задният край  на плода трябва да е като точка/малък,там където е бил цвета/ и последно като я стиснеш с две ръце леко трябва да поддава. Другият вариант - ако я изтървеш и се спука,значи е "била" идеално узряла!   Joy
Това не го знаех Mr. Green

# 13
  • Мнения: 2 199
И аз си почуквам и се правя, че слушам и чувам, но изобщо незнам коя да купя и накрая купувам която ми падне  Whistling или още по хубаво  - нарязана. Обожавам дини  Crazy
За пъпешите - мириша им "дупетата" ако са ароматни са и вкусни - не съм сгрешила до сега Wink

# 14
  • София
  • Мнения: 1 341





Аз не мога да избирам дини и напоследък купуваме нарязани.
Миналата година мъжът ми купи цяла огромна диня и веднага я разрязах - УЖАС!!!
Толкова беше изгнила и така вонеше.......Върна я и му дадоха нова.
Сещам се когато бях малка дядо ми имаше бостан с дини и имаше жълти дини с черни семки....
Вече няма такъв сорт....

# 15
  • Мнения: 5 001





имаше жълти дини с черни семки....
Вече няма такъв сорт....
Даааа,помня ги...Казваха им лимонки  Laughing Laughing LaughingЗаради месото с наситения жълт цвят....
Имаше Мичуринки,Гюлета и тия лимонки.....Ех...размечтах се нещо.... Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 16
  • Мнения: 4 292
Аз не мога да избирам дини, сигурно защото не ги обичам особено. Винаги купувам нарязана. Избирам я по цвета, гледам да е колкото се може по-червена и сочна.

# 17
  • Мнения: 11 747
За съжаление, миналата година купувах основни гръцки дини, които най- често продават разрязани - винаги бяха отлични. Посъветва ме една позната за тях. Българските дини в 90% не са толкова сладки. Не за друго, ами се гледат калпави сортове, ако изобщо някой знае какъв сорт гледа.

# 18
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 269
Много обичам дини, но не всеки път улучвам достатъчно зряла и сладка. Уж ги почуквам, дупетата гледам, ама нъц. Мъжът ми пък ги стиска  Rolling Eyes

Последна редакция: пт, 22 май 2009, 15:17 от Тарталета

# 19
  • Мнения: 2 587
Не ги познавам,купувам разрязани.

# 20
  • Мнения: 1 437
все зелени купувам  Embarassed

# 21
  • Spain
  • Мнения: 3 750
дините - с по4укване - другия вариант е да си я избера и да накарам продава4а да ми отреже пар4е - още като  реже малкото пар4енце се разбира - по звука от разрязването - и съответно ако не е узряла самите продава4и ми избират  Mr. Green
кивитата- направо си ги опипвам - стискам леко , разбира се без  да наранявам плодовете- трябва да са меки4ки
 същото с авокадото - лееко меко
мандарините- колкото име е по - набръ4кана кората , толкова по сладки ми се струват  Mr. Green може да си измислям  Mr. Green

# 22
  • дълбоко,дълбоко в прованса
  • Мнения: 190
портокали - кората им да е тъмнооранжева

# 23
  • София
  • Мнения: 1 832
и аз напоследък купувам нарязани, но при тях е проблем, ако са застояли, защото не си личи много от фолиото.
Иначе и аз знам, че при почукване трябва да кънти, и малкоте дупчици, но нямам голям успех по тези показатели.

# 24
  • София
  • Мнения: 12 554
Купувам само огромни дини. Татко, който е спец по дините ми е казвал, че за лаик като мен това е спасението. Голяма диня зелена няма.  Wink

# 25
  • Мнения: 9 991
На мен рядко ми се е случвало да си купя лоша диня , почуквам я , за мен хубавите са звънки , а не път звук такъв се чува когато са зелени или презрели, както гледам задължително и дръжката трябва да е кафява а не зелена, ако е зелена значи динята зелена са я брали .С тези 2 метода почти винаги ям божествени дини .За другите плодове обръщам особено внимание на сорта, от ябълките ям само златна и червена превъзходна , да са в сезон и да са български , това са критериите които ме водят.

# 26
  • Мнения: 1 740
И аз ги почуквам ,но рядко съм улучвала сладка .
Явно не чукам както трябва. newsm78

# 27
  • Мнения: 5 173
Сетих се още 1.
Отивам при продавача (от личен бустан) и го питам: "Коя диня ще ми препоръчаш до около 5-7 кг?" и той почти винаги ми избира страхотни дини. Веднъж имахме проблем и веднага ни я смени.

# 28
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160

Явно не чукам както трябва. newsm78
Joy Явно Mr. Green

# 29
  • Мнения: 3 641
Пъпеши не обичам. Дините винаги ги познавам,знам го то баща ми , които 15 годин иги отглежда.
"Дупето трябва да е хлътнало и да не голяма точката в средата ,отгоре съвсем леко да е засъхнала дръжката, но не суха." И като я вдигнеш да не е нито много тежка/значи е зелена/ илип ък прекалено леко/изкуфяла Simple Smile
Ягодите и прасковите по аромата и да м иизглеждат по-естествено ,а не като нарисувни Simple Smile

# 30
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
бе хора, на кое викате дупе?

това ли?
в този случай тази диня става ли...малко или голямо е дупето

# 31
  • Мнения: 2 821
Най-важното за избора на динята е да се консумира в точния сезон. Тогава вероятността да не е узряла е малка. Peace

# 32
  • Мнения: 3 641
О'Хара , това е . Тази е зелена според мен.Не е офоремена, голямо е , не е хлътнало навътре.Мжое и да се смеете ,но съм виждала купища с дини Laughing

# 33
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
mersi,*Jeny*, днес ще се пробвам да купя цяла диня Wink

# 34
  • Мнения: 383
освен гореoписаните тънкости за разпознаване на диня, тука в Турция на пазара, продавача ти дава гаранция за вкуса на динята като отваря малко прозорче(2x2x2cm) в динята която си харесал, показват ти вътрешноста на динята и даже понякогa хапваш си и от малкото парче и ако не ти хареса не си я купуваш динята..



Последна редакция: вт, 02 юни 2009, 16:48 от Ердинч

# 35
  • Мнения: 655
а бе аз явно не им разбирам на дините,защото вече няколко пъти купуваме от метро и като ги срежем те вътре все бледорозови  Laughing

# 36
  • софия
  • Мнения: 25 446
освен гореoписаните тънкости за разпознаване на диня, тука в Турция на пазара, продавача ти дава гаранция за вкуса на динята като отваря малко прозорче(2x2x2cm) в динята която си харесал, показват ти вътрешноста на динята и даже понякогa хапваш си и от малкото парче и ако не ти хареса не си я купуваш динята..
Еххххх, и тук беше така, когато бях малка. Много обичах да гризна това триъгълниче. Сега, въпреки, че по кварталите има сезонни продавачи на плодове (дини), дори и тях не смея да помоля да резнат, камо ли, ако съм пробвала и не е сладка, да я върна  Naughty
Тази година, до сега, купувам 2 пъти на парче, че го виждам. Единият път беше хубава, вторият не. И двата пъти изглеждаха червени и узрели. Миналата година, целите дини и аз ги избирах по малкото дупе. Уцелвах ги  Wink

# 37
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
Оф сложно е това с малкото дупе  Tired

# 38
  • Мнения: 405
А как разпознавате кога един ананас е узрял?

# 39
  • Мнения: 5 173
Тук, в провинцията, производителите режат без проблем, дори те самите предлагат да бъде разрязана.

# 40
  • Мнения: 804
Ананаса трябва да е жълт,да мирише на сладко,листата да са зелени,а не кафяви-това е признак,че е откъснат зелен и не е съхраняван правилно,може и да е позагнил.

# 41
  • Мнения: 590
Купувам само огромни дини. Татко, който е спец по дините ми е казвал, че за лаик като мен това е спасението. Голяма диня зелена няма.  Wink

И аз съм на това мнение  Mr. Green

Мъж ми ги стиска , чука ....и накрая го спуквам от подигравки , защото динята е зелена  hahaha

Предпочитам тези :



Много е важно шестото чувство  Flutter, то не ме лъже никога .

Общи условия

Активация на акаунт