Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 май 2009, 20:03 ч.

Помощ - преустройство на жилище

 • 13 172
 • 42
 •   2
Отговори
 • Мнения: 58
 Преди три години купихме апартамент, в който кухнята превърнахме в спалня, а част от хола в кухня.Днес получих от общината уведомление, че е започнато административно производство  на основание чл.26 от АПК. Повода е жалба от съседи. В седем дневен срок трябва да представя проекти и разрешение за преустройство.
 Помагайте, ако някой е имал подобен проблем!

# 1
 • Мнения: 58
Разбира се такива проекти и разрешения нямам!

# 2
 • Мнения: 526
А какво е основанието на жалбата? С какво им пречиш на съседите?

# 3
 • Мнения: 58
 Преди седмица изби маркуча на хладилника и наводнихме жилището под нас. Пораженията  в съседите са: петно на тавана, предложих да боядисаме тавана и тапети да залепим. В този апартамент не е правен ремонт откакто е купен, живее 90 год.жена, която вика, крещя и ме изкара извън нерви.

# 4
 • Мнения: 4 916
Какво като не е правен ремонт откакто е купен? Жената все пак си е в правото.
Според мен нямаш голям избор.

# 5
 • Мнения: 58
 argun, така е и затова предложих да направим ремонт.  Но след подадената жалба, според мен тя не иска ремонт и разрешаване на проблема нормално. На всеки може да се случи, не съм си наводнила жилището нарочно.

# 6
 • Мнения: 4 916
Съгласна съм, че не си го наводнила нарочно  Peace Но това не е проблем, който можете да разрешите лесно - няма как да върнете стаите на предишните им места, така че сигурно ще ви тръснат някоя глоба, въпросът е колко голяма.

# 7
 • Мнения: 206
кроби, а вие като го преустроявахте, разрушихте ли някои  стени, изградихте ли нови? Питам те защото според новия закон за етажната  собственост( обнародван в ДВ на 23.1.2009 и  в сила от 01.5.2009) не намерих текст, който да забранява това , освен ако не са носещи. Но да не бъда голословна ще цитирам чл. 6 от въпросния  закон
напараво  въпросната ал.1 т. 5 от Раздел втори на  Глава първа
" Собствениците  са  длъжни  да не извършват  дейсности  в своя самостоятелен обект или част  от него, скоито да изменят помещения , пространства или части от тях, предназначени за общо ползване, да не нарушават архитектурния вид, носимоспособността, устойчивостта на строителната конструкция, пожарната  безопастност или безопастното ползване на сградата" Край на цитата.
До тук не виждам никакъв проблем - ако не си разрушила носеща стена, не си  прязала пожарен кран или някой щранг.
Миличка никой не може да ти каже къде да си сложиш хладилника  или леглото. Не им се давай на разни изтрещели бабки . Съветвам те  добре да си изчетеж закона и съпътстващите го нормативни актове, ако трябва потърси някой приятел строителен надзор. Това за мен е пълно безумие, дори да  си разменила някои стаи.
Нас  съседите отгоре ни бяха наводнили от кухнята, тръгнала водо  по коридора и така - големи бели. Платиха хората за една шпакловка и боя. Не сме се трепали и съдили. Това е безумие, на всеки може да се случи.

# 8
 • Мнения: 206
Съжелявам за правописните  грешки ,малко бързах и не прегледах  добре написаното.

# 9
 • Мнения: 58
Amazing_nice благодаря ти за съпричастността!Стени не сме бутали. Кухнята е спалня, а в хола е обособен кухненски бокс. Преди малко разбрах, че и съседите от първия етаж имат същото съобщение, защото запушили комина. В понеделник ще ходя до общината.

# 10
 • Мнения: 206
Ами какво да ти кажа  напатила съм се аз с ненормални съседи та  сега изчитам  всичко като законови разпоредби. При нас една ненормална на последния  етаж отрязала вертикалния щранг за чиста вода , който стига до таваните. Така , че таваните имат мръсен канал , но чиста вода не. Заинатила  съм се да пусна  жалби в  Пожарната  служба и общината.

А в твоя  случай не  се  притеснявай - ти си права.
Виж  за  съседите от първия етаж -  категорично не , Комина е част от обект  за  общо ползване, така  че нямат право.

Успех ти желая и дано пребориш бабката.Вземи си закона  и я  хакни   в тъпата глава  #2gunfire
Съжелявам за грубия  език , но направо побеснявам от такива хора,изкарват те извън нерви.
Още веднъж - УСПЕХ.

# 11
 • София
 • Мнения: 7 671
И у нас е така. Бившата кухня е стая на дъщеря ми. Тръбите ва чиста и мръсна вода от там са завити към кухньо-хола. В повечето апарт. са направили такова преустройство. Няма как - неволята учи. Преди да го направим мин. лято питах познат със строит. фирма - каза, да действам. Щом не бутам стени няма проблеми.
Иначе при наводнение от истинска кухня пак може да протече в други стаи. Просто наследниците на древната баба искат да ви разтакават и ядосват. Може би така целят да направите по-голям ремонт. Ако кандисате и ще оттеглят жалбата - предполагам.

# 12
 • Мнения: 931
И нас преди 2 години ни наводниха комшиите от горе развалила им се беше пералнята която е в кухнята но при нас изби в спалнята мокрото петно, но не се разправяхме хората поиска да дадат някой лев ноние отказахме тъкмо бяхме почнали основен ремонт да прави.Тези разправии са ужасни особенно когато се разправяш с бабички ама не си случила.Стискам ти палци да се оправи проблем по скоро и да не се разправяш много че да хабиш излишни нерви.
На моя първа братовчедка сега и предстои преустройство на апартамен с бутане на стени и т.н. събраха се от кооперацията казаха какво смятат да правят и засега вс е ОК.

# 13
 • France
 • Мнения: 665
Скоро, тук, една съфорумка написа, че ако до 6 мес след някакво преустройство в апартамента, съседите не подадат жалба, по нататъшни претенции от тяхна страна са невалидни....Темата беше за остъклен балкон.....

# 14
 • София
 • Мнения: 11 378
А защо не погледнете нещата от другата страна? Тези мръсни канали в хола - ами това е потенциален риск постоянно да се наводнява долното помещение. Ако вие сте на това място и отгоре ви наводняват, защото са превърнали хола в кухня, как ще реагирате?

Не нападам авторката, но когато се правят такива неща е хубаво да се мисли малко и извън рамките на собственото ни жилище.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт