Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 511
Здравейте !

Голямата ни дъщеричка трябва да носи очила, тъй като има астигматизъм. Проблема е, че малко след като ги поноси или почти веднага след като ги сложи почва да казва, че не са й удобни или че не вижда добре с тях и че без тях й е по-добре или че й боцка нещо на нослето и т.н.
Давам си сметка, че по принцип трябва време за да свикне с тях и че е нормално в началото да чувства някакъв дискомфорт, но тъй като, когато й ги изписваха в Токуда първо апарата показа грешен диоптър, после й пробваха различни диоптри, с които да гледа таблото на стената и пак я слагаха на апарата, че данните от апарата не съответстваха с това, което излизаше, когато й слагаха стъкалцата и така няколко пъти нямаше съответствие между ръчното и компютърното измерване. Затова сега в мен почна да се прониква някакво съмнение, че може в крайна сметка да не са й изписани правилните очила, което пък да доведе до повече проблеми в бъдеще. Иначе в процеса на измерването и слагането на пробните очила лекарката даже беше много доволна от нея, защото имаха добра комуникация и дъщеря ми си казваше кога не се чувстваше добре с даден диоптър и кога й беше добре.
Решила съм още няколко дни да й ги предлагам, но поради горните факти сега аз вече не знам дали да бъда по-настоятелна и въобще да я карам да ги носи. Затова ми е интересно как беше при вашите деца - от раз ли приеха очилала си и веднага със слагането им ли чувстват, че с очилата им е по-добре или им трябваше време за да свикнат първо с тях и после да "осъзнаят", че с тях е по-добре.

Само искам да уточня, че може би сам по себе си астигматизма не налага непременно носенето на очила, но в нашия случай приехме носенето на очилата, като алтернатива пред оперативното премахване на ечемика, който тя има на окото, с надеждата, че астигматизма е причината за появата на ечемика и коригирайки него ечемика ще изчезне /другите евентуални причини за появата му бяха отхвърлени/.

Последна редакция: пт, 22 май 2009, 09:56 от Ninche

# 1
 • В сърцето на живота!
 • Мнения: 3 161
От 3-4 месеца и аз съм с очила и със същия проблем - астигматизъм.Лекарката ми каза в началото да не ги нося постоянно а от време на време за да може очите ми да свикнат.Не са ми удобни,боцкат ми на носа и т.н. - както при дъщеря ти.
Моя близка роднина носи очила от много години и от личен опит ми каза че много трудно ще свикна с тях и наистина е така май  Tired
На вас как ви казаха да ги носите в началото?

# 2
 • Някъде там...
 • Мнения: 5 784
Аз нося очила от дете. Но още помня, когато ми ги сложиха за първи път, колко некомфортно се чувствах и как измислях всякакви причини, за да не ги нося. Не казвам, че това е и при твоето дете. Може наистина да не се чувства добре с очилата. Възможно е и диоптерът да не е точен, а и рамката да не й е удобна.
Аз лично бих направила консултация с друг детски офталмолог, различен от тези в Токуда.

# 3
 • София
 • Мнения: 511
Aлекс1, ще съм ти благодарна ако споделиш какво имаш предвид, като каза, че е добре да я заведем на друг лекар различен от Токуда /може и на лични/. Ние я водихме на 4-ма лекари, тъй като първият лекар беше категоричен, че ечемика трябва да се махне оперативно, но пълната упойка и опасността от рецидив ни накараха да потърсим и второ и трето мнение. Другите лекари , както и този от Токуда не отхвътрлиха възможността за оперативното отстраняване, но казаха в общи линии да се поизчака малко, за да почине окото от всякакви капки, компреси и т.н.
В МА също й изписаха очила и то и за астигматизъм и за далекогледство, а в Токуда само за астигматизма. Аз показах рецептата от МА на лекарката от Токуда и тя каза, че в общи линии рецептите се препокриват, макар, че погледнати с просто око на непрофесионалист, като мен, абсолютните цифри на диоптрите не са еднакви.
Лекарката въобще не ни е казвала как да ги носим, а само каза да ги носим 1 месец и после да отидем на контрола. Това, което мен ме притеснява най-много е да не са й сгрешени диоптрите.

Благодаря ви за вече получените отговори и ще се радвам да чуя и други от вас. В общи линии тя казва, че без очила вижда по-добре и затова са съмненията ми дали диоптрите са й правилни.

Последна редакция: пт, 22 май 2009, 09:57 от Ninche

# 4
 • Мнения: 819
Здравей , моето момченце има астигматизъм и късогледство , нямаме проблем с очилата ,с тях вижда по- добре и ги носи постоянно вече две години.
Много е важно да се определи точно диоптъра на детето , а след това да се вземе и подходяща рамка.
Разшириха ли зениците на детето преди прегледа
Ечемика на окото е бактериално възпаление на фоликула на клепача и няма никаква връзка с носенето на очила и астигматизма , за него очила няма да помогнат трябва друго лечение Peace
И аз бих потърсила още едно мнение и за двата проблема

# 5
 • Мнения: 656
Здравей
Дъщеря ми носи очила от 8-9 месеца,има далекогледство и астигматизъм.
Първите дни и беше трудно да свикне с очилата,особено качването по-стълби и беше проблем,казваше че стълбите много и се приближават и трудно ги уцелва.Рамките я стягаха зад ушичките и общо взето и беше некомфортно.После постепенно свикна и сега ги носи постоянно и сама си ги търси,обяснявам си го  с това ,че се чувства по-добре.Преди се оплакваше,че вижда цветни петна и много присвиваше очите,сега всичко това изчезна.Преди 2 мес. намалихме малко диоптъра,и сложихме друг вид стъкла,не съм сигурна за точното наименование,докторката каза че тези стъкла са за астигматизъм,но ни предупреди,че може и да не свикне с тях.Нямаше проблем и детето си ги носи.Сега се надявам да намалим още малко диоптъра.
Доколкото знам,при деца много трудно се определя точния диоптър,и затова трябва да стане след разширяване на зеници.
Както са писали и другите,може и самата рамка да не е удобна,може би и трябва повечко време за да свикне с очилата.
Аз също смених първия лекар,сега я водя при друг,може би е хубаво да потърсиш още едно мнение,просто за да сте по-спокойни.
Другия фактор при нас-отношението на децата в градините.Понякога и се смеят,и когато се прибире в къщи ,казва ,че повече няма да носи очила.Говоря и доста и накрая успявам да я придумам.

# 6
 • под облаците
 • Мнения: 780
Съветвам те винаги преди да сложиш очила, да отидеш на поне 10 лекаря. Никога не казвай, че детето е било преглеждано и какво пише на рецептата. Добрия очен изписва очна гимнастика, а не очила за деца.
Сестра ми (9 диоптъра)и братовчедка ми (12диоптъра) ослепяха от носенето на очила.Сестра ми ги сложи на 6, а братовчедка ми на 3. Майките им настояваха да ги носят постоянно, въпреки че ефекта винаги беше негативен.
На мен също ми ги бяха лепнали на 6 години и като студентка ме изкараха, че съм сляпа (+4,5 диоптъра). Никога не носих очилата, защото винаги предметите се местеха странно и беше неприятно. Баща ми вечно се пенеше, че не ги нося, но аз живеех с мама  Mr. Green. С късогледия си астигматизъм сега чета от 1,5 нормален шрифт и с годините виждам все по- добре. Преди 4 години получих от различни доктори 6 рецепти за очила в рамките на 2 седмици и нито една няма нищо общо с другата. От дете имам късогледство, но майка пазеше една рецепта на която бях и дълекогледа (-).
Не познавам човек влязъл при очен, да е излязъл без рецепта, за това и съм страшно скептична, особено при очила за деца.

# 7
 • Варна
 • Мнения: 1 625
Моят син сега е на 12 год. и носи очила от 6 годишен. Има астигматизъм и далекогледство. В самото начало в детската градина ми казаха, че детето има проблем с виждането и решихме да отидем на преглед. Ходихме при уж добър специалист и той не откри нищо, каза всичко е ОК. След като продължиха оплакванията на детето, отидохме на други 2 офталмолога и тогава дадоха диагнозата астигматизъм и далекогледство. Бях изумена как първия лекър нищо не му откри, след като астигматизма или го имаш или го нямаш, той е просто вроден. Така сега всяка година ходим на преглед и почти всеки път сменяме рамките и стъклата, поради растежа на детето. По принцип трудно се свиква в началото и все трябваше да напомням, но сега си ги носи.
Ох, какво да ти кажа трябва да си по настоятелна докато детето свикне, няма начин просто. Моят син както обичам да се шегувам е с всички "екстри": очила, брекети и шини, но какво да се прави- съдба, няма как.

Последна редакция: пт, 22 май 2009, 21:29 от dolores

# 8
 • Мнения: 336
Дъщеря ми сложи очила за астигматизъм когато беше на 5. Свикна бързо, след известно време носене каза, че с очилата вижда по-добре. Носи ги вече година и нещо. Диоптърът на очилата е по-нисък от реалния(лекарката прецени, че така трябва). Според думите й, очилата за корекция на астигматизъм са необходими, за да не се напряга окото прекалено и да се развие правилно. Също ми обясни, че разширяването на зениците, особено при деца, е абсолютно необходимо.
И ние ходихме на преглед месец след поставянето на очилата, после - след една година.

# 9
 • Мнения: 88
Ninche, а и всички останали мами с подобен проблем на децичата. Наистина сменете лекаря и да ви направят реален диагностичен преглед. Аз също съм с астигматизъм. Дълги години се мъчих без очила (за което съм си виновна аз, защото отказвах да слагам очила!!). След обстоен преглед на очите, след това разширяване на зениците и около половин час слагане и махане на онези кръгличките дето се пробват диоптрите на мен ми изписаха съответните очила. Лекарката ме предупреди, че при избор на  очила да се ръководя най-вече от това рамките да са по-широки и да покриват пълно полето за зрение, за да не се получава както при тънките рамки да гледам над или под стъклата. Освен това ме предупреди, а и в оптиката дамата каза същото, че е много важно да пасват добре на носа. Точно такива очила си избрах и от момента в който ги сложих сякаш ми сложиха нови очи - виждах перфектно и въобще не съм имала проблем с адаптацията и привикване. Просто това бяха моите очила. Нося ги вече година и половина и не съм имала никакъв проблем. ОТ оптиката ми казаха, че там разширяват или свиват сгъвката, която е зад ушетата - това също е важно. Така че, най-вероятно нещо не е направено при вас както трябва - или диоптъра не е поределен правилно, или рамчиците са много тънки. Имайте нещо друго предвид - децата може би не могат съвсем точно да определят точно с кои от кръглите стъкълца се чувстват и виждат най-добре. Наистина за това не можем да им се сърдим - все пак са деца. Това е съвета ми. Вие си преценете как да действате по-нататък  Hug

# 10
 • Абсурдистан
 • Мнения: 3 317
Точно на лекар в Токуда, какъвто и да е не само очен, никога не бих завела някой близък.
Заведи детето на нормален очен лекар. Може да се окаже, че и астегматизъм няма,
а само да и дадат очила с диоптър.

# 11
 • София
 • Мнения: 67
Работата ми 15 години беве свързана с оптиката и мпга само да кажа, доверявайте се на очния си лекар и най-вече ако става въпрос за деца.Когато се слагат очила за първи път може да има дискомфорт,но това става обикновенно ако изведнъж се сложи по-силен диоптър. Рядко става въпрос за грешни рецепти,по-често оптиките си "позволяват" волности или некачествено изработват очилата.
Всички рамки могат да се коригират индивидуално, за да бъдат удобни на  нослето или ушите. Ползвайте услугите на утвърдени и известни търговци,там цените в повечето случаи са по-ниски от малките оптики,пък и няма да имате проблем с рекламациите,ако има такива.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт