Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама

Как се кисне боб?

  • 22 май 2009, 23:38 ч.
  • Преглеждания  9 673  Мнения  40  Онлайн  1
Отговори
  • под голямата лоза
  • Мнения: 7 724
...или по- точно, що се кисне бобЪт цяла нощ? newsm78

Реклама
# 1
  • Варна
  • Мнения: 804
Преди го киснех във вода,че слагах и 1 ч.л. сода,за да се свари по бързо.Откак имам тенджера под налягане хич не помислям да го кисна.Само изхвърлям първата вода и после.............след 35-40 минути е готов.

# 2
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 085
НИкога не съм го киснала.

# 3
  • Холандия/Хага
  • Мнения: 1 352
Руске, тъкмо да те изтипосам "Слагате ли шапчица.." с това заглавие.

Щото да уври по-бързо.

# 4
  • под голямата лоза
  • Мнения: 7 724
НИкога не съм го киснала.
Ама и ти ли в тенджера под налягане го вариш?
...аз нямам такава...страх ме е от тях.

# 5
  • На брега на реката
  • Мнения: 1 530
 smile3529 Зрелият фасул съдържа токсичното вещество лектин фитохемаглутинин, което може да доведе до стомашно-чревно натравяне в случай на лоша кулинарна обработка и/или преяждане с фасул. За да се премахне токсичната съставка, е нужно фасулът да бъде варен за най-малко 10 минути, след което водата да бъде сменяна и отново да бъде варен за поне още 10 минути. Бобовите кълнове съдържат в пъти по-голямо количество фитохемаглутинин, ето защо изобщо не е препоръчително да консумирате кълнове и поници от фасул.

Освен вече споменатия лектин, зрелият фасул съдържа също алфа-амилаза инхибитор, пепсин и трипсин инхибитори - все вещества, които пречат на нормалното храносмилане на въглехидрати и протеин, като блокират храносмилателните ензими. Въпросните инхибитори се премахват чрез киснене, смяна на водата, варене на висока температура под налягане или печене. Количеството на вредните съставки варира от сорт до сорт и от реколта до реколта, според условията на отглеждане, използваните торове и т.н.

Някои хора с алергии могат да проявят реакция на свръхчувствителност към зрелия фасул.

# 6
  • Холандия/Хага
  • Мнения: 1 352
Сложи го в гърне с морков, лук, чушка, подправки и го забрави за няколко часа. Не ти трябва предварително киснене, става на мозък  Crazy.
После с люти чушки ще ви плющат ушите  Party.

# 7
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 085
НИкога не съм го киснала.
Ама и ти ли в тенджера под налягане го вариш?
...аз нямам такава...страх ме е от тях.

Не,и мен ме е страх Blush Хич не го кисна,защото не виждам разлика.....един и същ си е за мен Rolling Eyes

# 8
  • под голямата лоза
  • Мнения: 7 724
Благодаря. Това до някъде обяснява нещата Hug

Сложи го в гърне с морков, лук, чушка, подправки и го забрави за няколко часа. Не ти трябва предварително киснене, става на мозък  Crazy.
После с люти чушки ще ви плющат ушите  Party.
Ба, в гърне. ooooh!
В тенджерата съм го сложила, със сол.
Утре ще го сваря и после щего запека във фурната с лук. С много лук Crazy Crazy Crazy

Люто няма да му слагам. Възпалява хемороидите Crossing Arms Grinning

Последна редакция: сб, 23 май 2009, 00:34 от Руска

# 9
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 085
Що бе,в гърне става много хубаво? newsm78

# 10
  • под голямата лоза
  • Мнения: 7 724
Що бе,в гърне става много хубаво? newsm78
Щото нямам гърне Blush
...в тавата ще го запека bowuu

# 11
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 085
Що бе,в гърне става много хубаво? newsm78
Щото нямам гърне Blush
...в тавата ще го запека bowuu
Голяма си скица Joy ни гърне искаш,ни тенджера под налягане искаш. Mr. Green

# 12
  • София
  • Мнения: 1 118
Ако бобът се залее с вряла вода, се накисва за 15-20 минути. И аз го варя в тенджера под налягане за  около половин час и изхвърлям първата вода.

# 13
  • Mediterraneo
  • Мнения: 19 534
Определено, накиснат бобът се сварява по- бързо. Накисвам го, после сменям първата вода на завиране.

# 14
  • Мнения: 8 548
Защо пък със сол. Аз знам, че се вари без сол. Чак като е омекнал се слага солта. Но научно не мога да го обясня.

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт