Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 40 отговора

под голямата лоза

Мнения: 7 727
...или по- точно, що се кисне бобЪт цяла нощ? newsm78

Цитирай

Варна

Мнения: 804
Преди го киснех във вода,че слагах и 1 ч.л. сода,за да се свари по бързо.Откак имам тенджера под налягане хич не помислям да го кисна.Само изхвърлям първата вода и после.............след 35-40 минути е готов.
Цитирай

В сърцето на живота!

Мнения: 3 085
НИкога не съм го киснала.
Цитирай

Холандия/Хага

Мнения: 1 352
Руске, тъкмо да те изтипосам "Слагате ли шапчица.." с това заглавие.

Щото да уври по-бързо.
Цитирай

под голямата лоза

Мнения: 7 727
НИкога не съм го киснала.
Ама и ти ли в тенджера под налягане го вариш?
...аз нямам такава...страх ме е от тях.
Цитирай

На брега на реката

Мнения: 1 478
 smile3529 Зрелият фасул съдържа токсичното вещество лектин фитохемаглутинин, което може да доведе до стомашно-чревно натравяне в случай на лоша кулинарна обработка и/или преяждане с фасул. За да се премахне токсичната съставка, е нужно фасулът да бъде варен за най-малко 10 минути, след което водата да бъде сменяна и отново да бъде варен за поне още 10 минути. Бобовите кълнове съдържат в пъти по-голямо количество фитохемаглутинин, ето защо изобщо не е препоръчително да консумирате кълнове и поници от фасул.

Освен вече споменатия лектин, зрелият фасул съдържа също алфа-амилаза инхибитор, пепсин и трипсин инхибитори - все вещества, които пречат на нормалното храносмилане на въглехидрати и протеин, като блокират храносмилателните ензими. Въпросните инхибитори се премахват чрез киснене, смяна на водата, варене на висока температура под налягане или печене. Количеството на вредните съставки варира от сорт до сорт и от реколта до реколта, според условията на отглеждане, използваните торове и т.н.

Някои хора с алергии могат да проявят реакция на свръхчувствителност към зрелия фасул.
Цитирай

Холандия/Хага

Мнения: 1 352
Сложи го в гърне с морков, лук, чушка, подправки и го забрави за няколко часа. Не ти трябва предварително киснене, става на мозък  Crazy.
После с люти чушки ще ви плющат ушите  Party.
Цитирай

В сърцето на живота!

Мнения: 3 085
НИкога не съм го киснала.
Ама и ти ли в тенджера под налягане го вариш?
...аз нямам такава...страх ме е от тях.

Не,и мен ме е страх Blush Хич не го кисна,защото не виждам разлика.....един и същ си е за мен Rolling Eyes
Цитирай

под голямата лоза

Мнения: 7 727
Благодаря. Това до някъде обяснява нещата Hug

Сложи го в гърне с морков, лук, чушка, подправки и го забрави за няколко часа. Не ти трябва предварително киснене, става на мозък  Crazy.
После с люти чушки ще ви плющат ушите  Party.
Ба, в гърне. ooooh!
В тенджерата съм го сложила, със сол.
Утре ще го сваря и после щего запека във фурната с лук. С много лук Crazy Crazy Crazy

Люто няма да му слагам. Възпалява хемороидите Crossing Arms Very Happy
« Последна редакция: сб, 23 май 2009, 00:34 от Руска »
Цитирай

В сърцето на живота!

Мнения: 3 085
Що бе,в гърне става много хубаво? newsm78
Цитирай

под голямата лоза

Мнения: 7 727
Що бе,в гърне става много хубаво? newsm78
Щото нямам гърне Blush
...в тавата ще го запека bowuu
Цитирай

В сърцето на живота!

Мнения: 3 085
Що бе,в гърне става много хубаво? newsm78
Щото нямам гърне Blush
...в тавата ще го запека bowuu
Голяма си скица 35 ни гърне искаш,ни тенджера под налягане искаш. Mr. Green
Цитирай

София

Мнения: 731
Ако бобът се залее с вряла вода, се накисва за 15-20 минути. И аз го варя в тенджера под налягане за  около половин час и изхвърлям първата вода.
Цитирай

Mediterraneo

Мнения: 18 352
Определено, накиснат бобът се сварява по- бързо. Накисвам го, после сменям първата вода на завиране.
Цитирай


Мнения: 6 763
Защо пък със сол. Аз знам, че се вари без сол. Чак като е омекнал се слага солта. Но научно не мога да го обясня.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 40 отговора