Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!запомни ме Забравена парола Активация на акаунт

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-264 от 264 отговора
Никакви мнения не намерих из нета.. да попитам направо и тук Smile
Цитирай


на нас това ни беше другата възможна градина, та я проучих. на позната детето беше там - доволна е. организират им разни занимания, храната прилична. мед сестрата била мн добра. единствено се оплака от една госпожа, но не се сещам за името. ама това навсякъде може да се случи. абе, добра е градината, аз се бях убедила за нея, ако не ни приемеха по първо желание. коя ви е другата опция? можем да направим сравнение.
Цитирай


Мерси за отговора Smile Не звучи зле..
Ами друга опция нямаме вече. В тази е приет по първо желание.. Колкото и тъпо да звучи, нищо не знам за тази градина. Знаех за тези в квартала защо не искам (живеем в Стрелбище). Тази я избрах като първо желание заради голямата бройка за прием, по никакъв друг критерий.
Цитирай


Моята дъщеря също е приета в тази градина по първо желание. Разпитвала съм много майки от квартала, чиито деца са там. В общи линии информацията ми се припокрива с тази на Дама в черно. Освен стандартните занимания - танци, бойни изкуства и т.н има и плуване. Водят ги на басейна Спартак с организиран транспорт, което според мен е ценно. За учителките съм чувала противоречиви мнения - от това, че им пускат филми и ги оставят до прекрасни отзиви. Но явно наистина е въпрос на късмет при кои ще се паднеш.  Според мен си е средностатистическа държавна ДГ. За мен основен критерий при избора ми беше факта, че това е най-близката (а и единствена) градина в квартала.
Цитирай


Големият сега завършва тази градина.Мога да кажа само хубави неща за госпожите му в градината.Като цяло градината е средно статистичека-има и хубави и лоши неща.Яденето е добро.Пускат и филми, особено в първите групи, но е друдно да усмириш 25-30 деца.
Извънредни дейности има следните:английски, немски/ползват предимство в 20-то училище/, таекуондо, футбол, плуване/водят ги до басейн Спартак/,латино танци и шарканица/препоръчвам я/.
Зимата ги водят на ски, а лятото на море/който желае/.
Има две медицински сестри в градината.
Дворът на градината е голям и всяка група си има обособена площадка.
Цитирай


И ние живеем в Стреблище. Голямото ми дете завърши там преди 4 години. Бяха ни се паднали две стокилограмови госпожи, ако искаш имената - на лични, че е грозно, в резултат на което детето отиде в първи клас без да знае азбуката. Нито стихче, песничка - нищо. Представям си как са се саморазвивали децата. Все пак има и нещо положително в цялата тази история - сина ми както беше тих и кротък взе, че се научи да се отбранява - явно много бой е ял. И като отиде в първи клас се записа на карате. Сега ходи на състезание и печели медали - игри за напреднали  35.

Малкия ми син - септември ще е на 3 и не го приеха на градина, защото бях сложила като първо желание 127-ма където има малко места. Незнам как бих реагирала ако сме приети в тази градина и ги видя пак тези двечките  35 - как ще намеря учител по карате за дете на 3?
Обаче имам приятелка, чието дете се развиваше отлично в съседна група. Гледам, че другите отзиви са хубави, пък може да са се разкарали тези оттам  Praynig
Цитирай


шарканица/препоръчвам я/.
Това какво е??


 
Благодаря за изчерпателните отговори на мими.ива и inka5   Smile Добих представа..

Днес ще ходя до градината, ще питам евентуално дали ще ми кажат при кои госпожи има вероятност да сме.. В този ред на мисли, пиша разбира се ЛС на инка5..

Цитирай


И моя син е приет в тази градина.И аз незнам абсолютно нищо за нея и сега ме е яд ,тъй като другото ми желание беше Брезичка,и след класирането видях ,че сме имали много голям шанс и там,но нищо може да е за добро Praynig.
И аз като другите майчета се интересувам и от персонала,директорката и т.н.,всяка информация приемам с охота.
Това с плуването звучи много добре и немския също.
Цитирай


шарканица/препоръчвам я/.
Това какво е??Шарканицата е Приложно изкуство.Просто децата му казват така.Правиха през цялата година невероятни неща от глина, които сега гордо стоят на витрината в къщи.
И госпожите на големия не са слаби/на килограми, но аз също не съм фиданка/, но са най-невероятните за нас.
През всичките 4 години, тези жени не поискаха нищо лично за тях.
Децата отиват абсолютно подготвени в първи клас.
Моят може да чете, пише и смята.Както навсякъде и там сигурно има госпожи, които не са родени да бъдат преподаватели, но не това е темата.
Цитирай


И аз писах на първо място тази градина за сина ми (заради бройката). И взеха, че го приеха. С набор 2006. Нищичко не знам за нея.  Sad Все още се чудя дали да го прехвърлям там. Утре или в четвъртък ще се отнеса до там, на място, да видя за какво става въпрос.

Може ли и на мен на лични имената на онези две госпожи. Flutter
Цитирай


И аз писах на първо място тази градина за сина ми (заради бройката). И взеха, че го приеха. С набор 2006. Нищичко не знам за нея.  Sad Все още се чудя дали да го прехвърлям там. Утре или в четвъртък ще се отнеса до там, на място, да видя за какво става въпрос.

Може ли и на мен на лични имената на онези две госпожи. Flutter

Аз го записах днес, срещнах се с директорката, симпатична ми се стори. В 1-ва група ще са 2 групи по 25 деца. Родителска среща в началото на юни, без госпожите. После август, малко преди септември още една среща, с госпожите. Учебната година започва на 01.09.2009, макс. до края на септемрви трябва да постъпи детето.
Цитирай


И ние сме записани там. Днес ходих да проверя кога ще се започва - от 07.09. Жената от охраната каза, че щяла да бъде сборна група, а от 15.09., вече официално. Какви са тези глупости, не знам!? Аз не успях да отида на родителската среща и не ми дадоха никаква информация. Но искам да попитам, който е бил нещо важно ако са казали да сподели. Благодаря предварително. До колкото разбрах ще има две групи и още не са казали кои ще са учителките.
Цитирай


На родителската среща казаха, че уж щяло да има още една ПРЕДИ започване на учебната година, но аз лично такова нещо не съм видяла в сайта. И днес видях същото, което е казала жената от охраната:
https://kg.sofia.bg/?page=kindergarden&id=3&k=87
На срещата казаха, че не е необходимо да кажеш предварително от кой ден точно ще тръгва детето, но трябва да постъпи в срок 30 дни от започване на учебната година, иначе си губи мястото.
И на следващата родителска - тя вече ще е с отделните госпожи за всяка от двете групи.
Първата беше много много обща, ако нещо конкретно те интересува питай Smile
Цитирай


Благодаря ти много. Вие на 7-ми ли мислите да ходите? Аз мисля да си подготвя документите и да отидем на 7-ми, но да не го оставям, защото ми се струва, че ще им е голям стрес на дечицата с тази сборна група. Да свикват с едни деца и учител и след 1 седмица с други  Rolling Eyes.
Цитирай


Ако питаш мен и на 177-ми не бих отишла Smile Нещо никак не ми се дава детенце на градина..
Иначе предполагам на 15-ти ще го пуснем или ден-два след това, да оправим документите и така..
То обаче един от тях беше май само седмица преди почване, така че ще трябва да е наистина аха аха преди постъпване.
Цитирай


Аз вчера минах през градината.
Сменена е дограмата на всички групи. Сега сменят тоалетните и мивките и остава само да бъде почистено.
Вероятно първата седмица ще са сборни групи от 7-ми, а от 15 вече всички деца ще бъдат по групите си.
Цитирай


А какво трябва да се носи на децата за градината?
Цитирай


А какво трябва да се носи на децата за градината?

Дрешки и бельо за всеки случай за смяна.

Пижама и пантофи задължително.

В предишната градина на Алекс искаха в началото хавл. кърпи, мокри кърпички, салфетки, гребен и други (не си спомням). Всяка седмица носехме минерална вода.

На родителската среща останах с впечатлението, че тук нищо няма да носиме, но знам ли...
Цитирай


Много ти благодаря за инфото  bouquet.
Цитирай


Никога не са искали никакви консумативи при нас. Единствено в първите дни ви съветвам да срожите на детето бутилка с вода, докато всяка група се организира, как ще се купува водата.
Винаги съм държала в шкафчето на детето резервни дрехи според сезона, потник, слип и чорапи.
Пижама и пантофи е задължително да носите.
Какво ще бъде закупено, или няма да бъде закупено за групата решавате вие-родителите за всяка група.
Вие избирате родителски актив на първата родителска среща, който слет това се занимава с покупкит на различни неща необходими за учебната година.
Цитирай


Вчера минахме с моя дребосък през градината, да я види. Не можахме да влезем вътре, понеже подреждаха и чистеха. Говорихме само с жената от охраната. Тя каза, че от 7.08. само първа група няма да сасборни, ами си започват разделени. Но не била упълномощена да го казва това и да не ме подведе и т.н..
Цитирай


Градината за която Господари на ефира ДВА пъти правиха предаване, срещу директорката, която взима (ше) пари и изскваше от всички родители задължително месечно спонсорство. Със здрави връзки трябва да е тази жена, защото доколкото знам още си е там или най-малкото беше месеци след 2-то предаване. Относно смата градина отзивите в квартала (живея наблизо) са по-скоро лоши, най-вече заради големия брой деца и не особената заинтересованост на учителките. Преди  5 г. дъщеря ми беше там и бях относително доволна, но сега ще опитам да запиша малката другаде.
Цитирай


Градината за която Господари на ефира ДВА пъти правиха предаване, срещу директорката, която взима (ше) пари и изскваше от всички родители задължително месечно спонсорство. Със здрави връзки трябва да е тази жена, защото доколкото знам още си е там или най-малкото беше месеци след 2-то предаване. Относно смата градина отзивите в квартала (живея наблизо) са по-скоро лоши, най-вече заради големия брой деца и не особената заинтересованост на учителките. Преди  5 г. дъщеря ми беше там и бях относително доволна, но сега ще опитам да запиша малката другаде.

Това съм го пропуснала... На мен ми направи добро впечатление директорката. Явно се е променила.  Whistling

Когато ходих да записвам Алекс, по стар български обичай, отидох в последният ден.  Embarassed Истината е, че дълго се чудих дали да го премествам в новата градина... Та всички документи бях взела, с изключение на копие от личната карта на таткото. Е, не искаше и не искаше да го запише. Направи компромис да ни изчака с един час (след раб. и време), докато баща му дойде, който в същият момент беше извън София.

Това със задължителното спонсорство... Май във всички градини го има...И в предишната детска на детето се ръсехме, не с много или с нещо особено, но все пак... Нямам нищо против да дам пари да им се купуват разни работи, под отчет, разбира се.
« Последна редакция: Пет., 04 Септ. 2009, 09:37 от Ин@ »
Цитирай


Истината е, че още не съм видяла и запознала с госпожите. Надявам се, да опровергаят слуховете.  Praynig Иначе пак трябва да се местиме. В бившата градина бях много доволна от лелките. Детето ми от първият ден, в който пристъпи там, не е плакало. Хващаше си съответната госпожа за ръчичка и бегом вътре.
Цитирай


Това със спонсорството и Господари на ефира е много стара тема от преди 4 години.
От тогава много вода е изтекла. Няма никакви задължителни спонсорства.
Всеки ако иска да закупи нещо го прави, но никой не го кара.
Със събрани от годишните концерти на децата пари и родители които ЖЕЛАЕХА да помогнат беше изградена нова кухня и през новата година всички деца / и тези които спонсорираха, и тези които не го направиха / ще ядат еднаква храна, приготвена в нормални условия, с нови уреди и т.н.
Цитирай


Това със спонсорството и Господари на ефира е много стара тема от преди 4 години.
От тогава много вода е изтекла. Няма никакви задължителни спонсорства.
То пък оставаше и да има след две предавания  Shocked.. Нямам нищо против спонсорствата, с удоволствие плащах максималната сума, виждах, че наистина парите не достигат и се използват за децата. Но не ставаше въпрос само за ежемесечните спонсорства, а и за искане на пари на рака да се запише дете в градината. Много вода е изтекла, обаче директорката е същата. Това ме възмущава. Какво ли трябва да стане, за да бъде уволнен директор на ДГ с дебели връзки...
Както писах, градината е до нас и я обмислям като вариант за малката ми дъщеря догодина, така че ще следя темата с интерес. Притеснява ме каква е реалната бройка на децата в група (дано не е вярно, но чувам за значителна цифра). Надявам се и да прочета отзиви за конкретни учителки. На дъщеря ми г-жите бяха Петкова и Калинова. И от двете бях много доволна. За съжаление Петкова е пенсионирана, а за Калинова казват, че много се е променила (което, разбира се, може и да не е вярно)
Цитирай


Ох, малко кофти коментари прочетох в последните постинги.. Дано наистина да са се променили нещата  Confused
Сега разбирам, защо като я питах има ли практика да се плащат освен задължителните такси и някакви за ремонти примерно или за други работи, тя почти подскочи. Каза, че ако някой родител иска и реши САМ да направи нещо, или група от родители, тя ще съдейства. Обясни ми нещо за училищно настоятелство, че и те нямат думата. Всичко, с което някой иска да облагороди може да го направи, след нейното одобрение.
Цитирай


Инфо от днес.
Не го оставих дребния, но го заведох да види градината, госпожите, да се запознае с обстановката.
Хареса му на прв поглед, не искаше да си тръгва.
В група "Звънче" ще сме, госпожата се казва Немска, лелята Вики.

Някакво конкретно инфо за тази група да има някой?

На мен ми направиха много добро впечатление. Едно момиченце от 5 общо заведени днес, плачеше много безутешно. И те и двете я гледаха и галеха, дълго се опитваха да я успокоят. Останалите дечица си хапваха тихо и кротко.. и така. Confused
Цитирай


Значи градината вече работи?

Мисля да заведа Алекс от другата седмица. В петък ще занеса документите от бившата детска, та тогава ще разбера в коя група ще е той.
Цитирай


Значи градината вече работи?

Мисля да заведа Алекс от другата седмица. В петък ще занеса документите от бившата детска, та тогава ще разбера в коя група ще е той.

Каква му е фамилията? К..

Имаше 3-ма от 4 Александровци в тази група.
Цитирай


Другата госпожа се казва Чавдарова и също е много готина.
Те са от новата учебна година двете. Преди това в "Звънче" бяха други две госпожи.
Градината работи, като само първите групи не са сборни. Всички останали са сборни групи до 15 септември.
Днес нямаше голям наплив от деца в градината.
Цитирай


Градината определено си работеше днес и да внимава следващия, който се оплаче от липса на места в градините.
Днес за малко да върнат детето ми......, защото беше единственото в цялата група........
Главата ми нещо нещо не го побира това!

Ин@, Алекс досега не ходеше ли на ясла?
Цитирай


...Ин@, Алекс досега не ходеше ли на ясла?

Ходи в яслена група, но към ОДЗ. Всъщност той си се води в старата градина в момента. От 15.09.2009 ще му прехвърлят документите в 167 ЦДГ.

..Каква му е фамилията? К..

Имаше 3-ма от 4 Александровци в тази група.

К...
Явно сме в една група.   HugКато се замисля, ми то е нормално, защото директорката каза, че ще ги раздели на първото и второ полугодие. А той е януари 2007. Не че имат разлика с родените ноември и декември 2006.  Smile

Кажете нещо друго? Нещо да ви е направило лошо впечатление? Мен например ме дразнеше в старата градина, че директорката пушеше вътре. Не при децата, но все пак са в една сграда. Не, че и аз не пуша, но не и в нас. Ей, такива нещица.

Кърпи трябва ли да им носим?
Цитирай


Вчера г-жата ми каза да се носят:
1. Вода (докато се реши на срещата какво ще се прави с водата)
2. Кърпа
3. Резервни дрешки за игра + резервна пижама

И за сестрата - всички изследвания.

Първо се минава през сестрата, която описва и проверява докумените (в тази сграда от ляво). После ви пращат вече в групата. Звънче се пада пак в същата сграда, но се заобикаля дворчето от задната страна в дясно.
Цитирай


Ехееее, честито на всички новобранци  Wink! И ние сме в Звънче, но нашата учителка е Чавдарова. Първото ми впечатление е положително. Младичка е, изглежда лъчезарна и загрижена. Леличката не разбрах коя е, защото не влязохме при децата. Малкият е с хрема и не го пуснах при другите деца. Ако някой се е запознал с леличката ще се радвам да сподели впечатления.
Цитирай


А всъщност две ли ще са госпожите или една в тази група Звънче?
Цитирай


Две са госпожите - Немска и Чавдарова, лелята е Вики - тези са в Звънче.
В Бъни са - Госпожи Спасова и Такова и леля Ваня.
Цитирай


Сега вече ми стана ясно  Wink.
Цитирай


Момичета, я ми припомнете какви изследвания трябваше да нося?  Hug
Цитирай


Някой да има вече мнение за 1-ва група? По-конкретно "Звънче"?
Моя хубавец нещо не иска да разказва кой знае колко.. Ходи 3 дни, плаче като мноооооого други деца на влизане И на излизане. Вътре нямам реално инфо какво е. Т.е. разчитам на разказващо дете Smile
Цитирай


 Smile

Аз ще ти разкажа след понеделник. Алекс много обича да разказва за всичко в най-големи подробности.

В понеделник или вторник ще го водя за пръв път. Кога е последният срок?

Ние не можахме от 15 септември, защото сестрата иска чревни изследвания, а пък тази седмица е с баба си и дядо си.  Crazy
Цитирай


Smile

Аз ще ти разкажа след понеделник. Алекс много обича да разказва за всичко в най-големи подробности.

В понеделник или вторник ще го водя за пръв път. Кога е последният срок?

Ние не можахме от 15 септември, защото сестрата иска чревни изследвания, а пък тази седмица е с баба си и дядо си.  Crazy

Май 7-ми е последния срок, или 6-ти..
Абе и Саши уж разказва за всичко останало в най-големи подробности, ама за това не и не.
Цитирай


Може би още му е ново мястото и затова.  Smile

jenny, когато Алекс тръгна миналата година на градина не плачеше и не мрънкаше. Т.е. нямах никакви проблеми от тая гледна точка. Но нарочно го водех преди повечето деца, за да не се засича с плачещите. Преди него имаше само едно детенце. Вярно малко рано - между 7.30-7.50 и рано стигах за работа. На няколко пъти засичахме деца, които плачеха, тръшкаха се, залягаха по земята.... Оттам и Алекс се притискаше до мен и не ме пускаше, освен ако лелката не го гушнеше. Та можеш да пробваш и ти така няколко дена.  Smile

Иначе винаги ми е било смешно, когато отивам да го взема - децата щом чуят звънеца, като по команда започват в хор да реват. Всяко си мисли, че идват за него. Милите. Но и това е само в началото.
Цитирай


Дано мине по-бързо този период, че нещо не ме кефи..
Мерси за идеята, ще пробвам наистина и това с ранното водене.
Цитирай


Това не е отчетна. Моля, личните разговори с ЛС!
Цитирай


Това не е отчетна. Моля, личните разговори с ЛС!
Embarassed

Момичета, днес заведох Алекс за първи път. В група "Звънче" по списък са 34 деца! Е, как станаха толкова, при условие, че са две групи и приеха 51 деца. В нашата са 34, а в другата са 17 ли? Или има много деца приети извън класирането?  #Cussing out Хич няма да ми е приятно, ако децата спят по две на легло и т.н.. Или разчитат, че много ще боледуват и няма да се събира пълната бройка!

Иначе влезнах в помещенията им. Хубаво е.

Запознах се със сутрешната смяна. И двете жени ми се сториха прекрасни на пръв поглед. Не разбрах коя е лелката, коя е госпожата...  Crazy
Цитирай


Дъщеря ми е в "Бъни". Там по списък са 32 деца. Вчера на родителската среща стана голям скандал по този повод, но това е положението. Увериха ни, че за всички ще има легла - щели да донесат допълнителни.
Цитирай


При нас това не се и отрази. Т.е. когато питах госпожата за леглата - една, две от майките изказаха мнение, че така или иначе не могат да се съберат всичките деца на куп в един ден. А бе изобщо много държаха да сменят темата. Заподозрях ги, че точно техните деца са вкарани извън системата.  Crossing Arms

И да - нас също ни увериха, че имат походни легълца. Едното даже го бяха опънали.

От всичките спортове, които представиха вчера, на какво мислите да записвате децата?
Аз май на всичко, да видя кое ще го влече най-много.
Цитирай


http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=432328.0
Цитирай


От всичките спортове, които представиха вчера, на какво мислите да записвате децата?
...
За момченцата много добре работят батковците по футбол и тоекуон-до/ако така се пише?/
За момиченцата чудесни са по латино танци.
Плуването е добре, но само ако детето може само да се облича и съблича, да си познава и отговаря за дрехите, иначе се грижат добре за децата, подсушават им добре главичките и т.н.
За децата на които се отдава творчеството е "Шарканицата".
За английски и немски е нова госпожата/госпожицата, но ми се видя много лъчезарна.
ЦитирайПрочетох темата. Положението явно е еднакво в повечето градини. Добре, ама едната госпожа каза, че всички допълнителни деца са приети със заповед на общината. Възможно ли е? И в такъв случай за какво да подавам жалба в институцията, която сама е увеличила бройката? Малко логиката ми се губи. Едва ли ще се самонакажат или направят нещо.
Цитирай


Ами едва ли е вярно, вече съм писала за това в предишната тема. Мои много близки приятели писаха молба до педагогическия съвет в общината. По устни сведения от общината, съвета на който са се решавали индивидуалните молби е бил в началото на септември. Пак от устни сведения от служителка в отдел образование, детето е прието . Но официалните отговори от общината по индивидуалните молби още  не са разпратени до съответните ДГ, ерго няма как децата да бъдат записани.

Майката разбра за тази възможност за индивидуална молба  "по градински" - от друга майка на пясъчника. За такава възможност и следа няма на сайта на общината, нито в системата ИСОДГЦитирай


34+32 според мен е равно на 66. Или бъркам?
А защо в системата стои, че са приети и записани 51 деца + 2 места резервирани за СОП?
66-51 май е 15?
Не е ли твърде голямо 'превишение'(за да не кажа груба дума) на фона на 51?
В друга тема се коментираха подкупи и втори начини, ама това са 15 деца, момичета......
Може ли някой, който ходи там да изнесе списъци, че да се оплачем най-накрая...
Цитирай


анонимно няма как да се оплачеМ
Цитирай


 #2gunfireПритеснена съм от поведението на директорите на детските градини в кварталите  Буката и Иван Вазов.И на двете места в групите с 3 год. деца бройката е много голяма-от 32-34 деца.....
Смятате ли , че ние родителите ще позволим такова своеволие и безотговорност.В детска градина "Малкият принц" има едно помещение което стои празно , а там спокойно може  да се настани още една група и така няма да има чакащи и притеснени родители.
Да на правим подписка срешу безотговорността на хората от които зависи спокойствието на децата ни и съответно и нашето!!!!! newsm45
Цитирай


Че те "Господарите на ефира" на два пъти опитваха да се справят с директорката на "Малкия принц" и не успяха, че подписка ли ще я стресне... Иначе съм за, догодина ще кандидатствам там...без почти никакви изгледи за успех... Но предпочитам детето ми да не се класира изобщо, отколкото да е в група с 30 и кусур деца и да се чудя да рискувам ли да го пращам там...
Цитирай


И моето дете е в "Малкият принц" в група"Звънче".След една година не особено приятни премеждия в яслата,сега съм много доволна.Госпожите ми харесват.Взимам си детето весело,тръгва с желание сутрин.Разказва ми какво правят.
Цитирай


"Звънче" са късметлии с г-жа Чавдарова и леля Вики.
До миналата година те бяха в "Щурче" (сега 2-ра група) и нещата бяха горе-долу ОК. Преподаваха им Чавдарова и Болюкова (за мнението ми за тях пишете лично съобщение).
В началото на тази година, без никакво обяснение от страна на директорката, Чавдарова и Вики бяха преместени в "Звънче". Дойдоха нови госпожи - Литова и леля Руми, към които бяхме резервирани в началото.
Г-жа Литова се оказа страхотна учителка, децата научиха адски много за тези 2 месеца, през които им преподава, включително "Аз съм българче" и още куп стихотворения и песни. Но... всичко хубаво си има край. От една седмица г-жата е махната. Отново без обяснение на родителите. На децата е казано, че е болна.
От леля Руми децата много се оплакваха - не им давала да стават до тоалетна, карала им се и т.н. Още на първия месец вдигнахме скандал и я махнаха.
От утре нашата сага с учителите продължава - ще искаме родителска среща с присъствието на директорката, която да благоволи да обясни какво, по дяволите, се случва с учителите в група "Щурче" и кога ще спрат тези непрекъснати смени.
.... (изтрит текст)
Другата тъпотия е, че в градината няма друга 2-ра група, в която да искаме да преместят децата ни...-----
Edit - По молба на автора.
« Последна редакция: Ср., 16 Дек. 2009, 19:58 от .Ели. »
Цитирай


Брей как нещата не се променят. Дъщеря ми е на 9 г., но и по нейно време недоволствахме с/у директорката, която постоянно правеше нелогични промени в екипа. Явно под мотото "Рзделяй и владей" - заформеше ли се добър екип, биваха ли доволни родителите - хоп ... промяна...
Цитирай


Ами в Звънче от около 2 месеца вече не е леля Вики, смениха я с леля Вили.
Двете госпожи са Чавдарова и Немска в тази група (страхотни са и двете). В четвъртък друга жена (не знам госпожа или леля) изпращаше децата на родителите, надявам се да не е поредната смяна..
Цитирай


 jenny_b,надявам се тази от четвъртък да е била временно,че синът ми като я видя сутринтта и се мушна под пейката и ревна/ходи с удоволствие до сега не е ревал в градината от 1вият ден/чавдарова и  немска много ги харесвам.
Цитирай


Точно щях да питам вярно ли са разкарали и леля Вики...
Сутринта в Щурче е била вече новата госпожа, сега отивам да взема детето и да вдигам скандали...
Ясно ми е, че всичко се случва и се налагат смени понякога, но поне да дават обяснения  #2gunfire
Цитирай


Прощавайте за намесата, но леля Вики една слабичка, по-скоро възрастна с къса руса коса ли е?
Цитирай


Ами в Звънче от около 2 месеца вече не е леля Вики, смениха я с леля Вили.
Двете госпожи са Чавдарова и Немска в тази група (страхотни са и двете). В четвъртък друга жена (не знам госпожа или леля) изпращаше децата на родителите, надявам се да не е поредната смяна..

Жени, г-жа Немска беше болна миналата седмица и другата госпожа я заместваше.
Цитирай


Ей, мамета, зададохте ли си въпроса защо в ЗВЪНЧЕ децата са вечно болни...........
Как ги гледат , какво правят незнам , но децата се броят на пръси.
Някой трябва да се намеси!  
 На директорката това не и прави впечатление.Колкото пъти да я търсим-няма я......
Цитирай


pipipepi ,синът ми е там от началото на септември до сега не е бил болен.Миналият петък през ноща вдигна висока Т,зачервено гърло.За тази учебна година това му са 2та дни отсъствие.Днес вече е здрав.Лично аз не смятам че има някаква конспирация и нарочно ги разболяват.
Цитирай


Директорката пак отсъства (болнични), г-жата Болюкова се държи все едно е там само за 15 минути: "аз не знам, днес съм втора смяна и нищо не знам" (това на въпроса ми какво се случва с другата госпожа) и честно казано не знам какво да направя....

Леля Вики беше една мургава жена в пенсионна възраст с къса прошарена коса (дано не бъркам с описанието, отдавна не съм я виждала)...
Цитирай


Репортаж на "Господари на ефира" за нашата мила директорка
Последици от репортажа
Думи нямам.
Цитирай


Нещо не прекаляваме ли с негативите за Болюкова! Моето дете се развива страхотно още от 1-ва група "Щурче".
Аз се отнасям с благодарности към педагозите на група Щурче.
Е мрънкащи родители винаги ще има, за тях угодия никога няма - лелите им криви, педагозите абе май имат много свободно време.
Само ще ги замоля да не изнервят хората които им глегат децата (моето също), за да не почвам и аз да правя скандали! Very Happy
Цитирай


Да помахам и аз Hug.Ние сме в първа група„звънче“ и като изключим боледуването от госпожите съм доволна.По всяка вероятност се държат добре с децата,в противен случай нашия нямаше да свикне толкова бързо имайки предвид че с яслата не се получи по тази причина.Въпреки всичко не само в тази,във всяка една градина има още какво да се желае Peace bouquet
Цитирай


Нещо не прекаляваме ли с негативите за Болюкова! Моето дете се развива страхотно още от 1-ва група "Щурче".
Аз се отнасям с благодарности към педагозите на група Щурче.
Е мрънкащи родители винаги ще има, за тях угодия никога няма - лелите им криви, педагозите абе май имат много свободно време.
Само ще ги замоля да не изнервят хората които им глегат децата (моето също), за да не почвам и аз да правя скандали! Very Happy
Всеки сам преценява кое е най-доброто за неговото дете, както и как да си уплътнява времето. А професионализмът на преподавателите би трябвало да изключва изнервеност и слаби нерви  Peace
Цитирай pachikrak   ,Защо само пишете а не излезете с някакво искане???По този начин ще се спре нехайството и ние , които все още не разбираме какво се случва (нови сме) ще сме поуспокоени.НАИСТИНА ЛИ НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ВИ ИЗСЛУША .Ние май сме в държавна градина.........
Те може би смятат, че сме отишли в тяхна собственост и трябва да спазваме техните правила.ДА АМА НЕ!!!!! Който търси спокойствие да си седи у дома (повечето са за пенсия)
нервни, уморени, без хъс за работа....  newsm70 newsm44
Цитирай pachikrak   ,Защо само пишете а не излезете с някакво искане???По този начин ще се спре нехайството и ние , които все още не разбираме какво се случва (нови сме) ще сме поуспокоени.НАИСТИНА ЛИ НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ВИ ИЗСЛУША .Ние май сме в държавна градина.........
Те може би смятат, че сме отишли в тяхна собственост и трябва да спазваме техните правила.ДА АМА НЕ!!!!! Който търси спокойствие да си седи у дома (повечето са за пенсия)
нервни, уморени, без хъс за работа....  newsm70 newsm44
Това, че не отчитам във форума действията си, не означава, че не предприемам такива.

Обичам анонимни критики. Обичам и анонимни цитати на чужди мнения в други форуми  Mr. Green
Цитирай

pa4ikrak, imam 4uvstvoto 4e imash mnogo svobodno vreme i se 4udish kakvo da pravish s nego...za6to ne vzemesh da si gledash deteto vkushti kato si tolkova nedovolna ot gradinata i da osvobodish miastoto, poznavam dostatuchno hora koito s radost biha si dali deteto v tazi gradina. az li4no sum dovolna ot gradinata i ot prepodavatelite. za 40 lv na mesec ti kakvo iska6 ? zapishi decata si za 640 euro v chastna  detska gradina i tam shte poluchish tova koeto iskash  Laughing 35
Цитирай


Моето време очевидно ви бърка в здравето  Mr. Green
Благодаря за съвета, не се бях сетила сама да си гледам детето, мислех че държавата и общината са ми длъжни. Веднага отивам да го отпиша, дай списък на желаещите деца, за да го връча на диркеторката, заедно с молбата за отписване, за да не вземе да попадне някое друго дете по случайност.
Дано директорката да е на работа, де, щото иначе няма кой да уважи молбата и нищо няма да се получи.
Може ли да ги запиша на по-скъпа частна градина или трябва точно в тази от 640 евро?
Други идеи и съвети за запълване на времето ми?
Цитирай


Здравейте момичета,

тази година ни приеха в Малкият принц - I-ва група Мечо пух при Борисова и Начева - много бих искала, ако има майчета на завършващи при тях деца да се включат с мнения. Другата първа група е Карлсон при Иванова и Костова - аз успях да поговоря с Костова и беше много приятна и отзивчива. Мисля да отида на празника, който организират на 27-ми май да събера още впечатления. Освен това успях бегло да хвърля поглед на стаята на Мечо пух, видя ми се малко усойна,а ни казаха, че едва септември ще можем да разгледаме - имате ли представа как е като условия вътре?
Благодаря на всички включили се.
Цитирай


dedra, моето дете не е от завършващите от Мечо Пух, но по стечение на обстоятелствата (варицела от доста време в неговата група) сега посещава точно тази група.  Много ги харесах и двете госпожи, нищо че наблюдението ми е от последните седмици. Сутринта казаха, че са имали родителска среща с новите попълнения.  Smile Иначе стая, като стая - голяма е. Влизах и в санитарното помещение - о.к. е. И двете госпожи са весели и приятни, виждам, че и Алекс ги харесва и ги слуша.
Цитирай


аз май не разбрах нещо - нали в момента тези групи са предучилищна и излизат от градината - доколкото видях лентичката ти синът ти е навършил 3 години януари - не е ли 1-ва група
Цитирай


аз май не разбрах нещо - нали в момента тези групи са предучилищна и излизат от градината - доколкото видях лентичката ти синът ти е навършил 3 години януари - не е ли 1-ва група

Първа група е, но в неговата група има варицела, може би от два месеца. И затова сега е там - в другата първа група (две групи са Първи) нямаше място за него. Там се оказа, че са 33 деца. И се наложи все пак някъде да го преместят и така попадна в Мечо Пух.  Smile

Но от това, което наблюдавам, не се притеснявай - госпожите са страхотни.
Цитирай


Здравейте момичета,

тази година ни приеха в Малкият принц - I-ва група Мечо пух при Борисова и Начева - много бих искала, ако има майчета на завършващи при тях деца да се включат с мнения. Другата първа група е Карлсон при Иванова и Костова - аз успях да поговоря с Костова и беше много приятна и отзивчива. Мисля да отида на празника, който организират на 27-ми май да събера още впечатления. Освен това успях бегло да хвърля поглед на стаята на Мечо пух, видя ми се малко усойна,а ни казаха, че едва септември ще можем да разгледаме - имате ли представа как е като условия вътре?
Благодаря на всички включили се.


Здравейте,
моят син също е приет в Малкия Принц. Пропуснах родителската среща /така и не разбрах кога и къде са я обявили/- Дедра, моля ако си била там, или ако някоя друга мама е била- кажете какво казаха учителките. Ще има ли други родителски срещи? А празника на 27-ми май за "старите" дечица ли е?
Ще съм благодарна за каквато и да е актуална информация
Цитирай


Празника е за "старите" дечица, но всеки е добре дошъл да усети настроението и обстановката в градината.
Провежда се на двора и има изпълнения от всички групи в градината.
Родителски срещи се провеждат по групи в началото на учебната година.
Цитирай


Здравейте и от нас! Моята племенница посещава тази детска градина. В група "Детелина" е и е много доволна  Hug
Цитирай


тази година ни приеха в Малкият принц - I-ва група Мечо пух при Борисова и Начева

Начева напуска от есента. не зная кой ще поеме децата. За нея можех да гласувам с две ръще, лично я познавам и знам как се грижи за децата. И за моите се е грижила в градината. За Борисова не знам нищо.

Здравейте и от нас! Моята племенница посещава тази детска градина. В група "Детелина" е и е много доволна  Hug
Коя е твоята племенница - явно са съученички с мойте круши? Аз съм много доволна и от двете учителки - и Дичева, и Апосотолова. Но те ще си водят предучилищната сега.  bouquet
Цитирай


мамамила, здравей.
Племенницата ми се казва Елена  Mr. Green Тя сега е на Видин и съвсем наскоро спорихме, че в детската й градина има близначки, а тя твърдеше, че няма. Ето, че и във форума се засякохме даже  Very Happy
Тя ще е предучилищна в градината от септември доколкото знам  newsm78
Цитирай


И аз пропуснах родителската среща на 19 Май.нито знам в коя група сме,нито нищо....Дано някой от присъствалите се включи напише какво са обсъждали.Ходих до там,но имаше само някакви работници и не получих никаква информация освен,че 1ва група започва  от 15 Септември.
Цитирай


ilianka,
общо взето нищо не казаха Smile
на 15.09 децата трябва да са с изследванията на градина. да се носят водичка 0.5л, пантофи, резервни дрехи.
за това в коя група сте - приблизителен ориентир може да е : родените след МАЙ месец - са в Карлсон, а другите в другата група. Мисля на вратата на блока, в който е директорката имаше сложен списък с децата.
Иначе щяло да има родителска среща през септември  с госпожите на всяка група. (Според мен трябва да е по-рано, за да могат все пак родителите да предупредят за особенности на самото дете - какво яде, какво не яде и т.н.  Thinking )
Цитирай


Значи сме в другата група,че моята Еми е родена през Януари!Благодаря ти за бързото включване!!!
Цитирай


Здравейте и от мен! Very Happy
Моето момченце ще е в Карлсон-1ва група.Ще се радвам да обменяме мнения.
Искам да ви попитам,знае ли някой как ще протече първия "учебен" ден?До колко часа ще са, ще има ли специално тържество?
Благодаря ви!
Цитирай


Няма специално тържество за новоприетите деца.
Голяма част от децата "озвучават" обстановката/шегувам се/.  Laughing

Сега сериозно за първият ден.
Трябва да носите необходимите медицински документи, като не забравяте бележката от ЛЛ за контакти/че е здраво детето/.Носите картон и резултата за чревни паразити.
Преди да постъпите в групите се минава през дежурната медицинска сестра, която ви преглежда документите и след това отивате в групата.
Въоръжете се с търпение - децата са много.Освен първите групи през сестрата минават и  "старите" деца.
По мои спомени в първият ден молят родителите, който има възможност да си вземе детето на обяд. Вярвайте ми напрежението и при децата е голямо.
От следващият ден вече започва истинската детска градина.

ДАНИ_Б, Карлсон е много хубава група.Големият ми син много харесваше едната от госпожите/след неговите госпожи  разбира се/ в групата/но не е бил в група Карлсон/.

Това е цитат от ДГ за започването на учебната година:
На вниманието на родителите!

Детската градина ще приема децата от 7 септември, а първите групи - от 15 септември.

Приемът ще се извършва само с редовни документи :

 За децата, отсъствали по-малко от 60 дни - с лична здравно-профилактична карта и медицинска бележка за липса на контакт с ОЗБ и паразити.

За децата, отсъствали повече от 60 дни, освен горното се изисква и отрицателен резултат от изследване за патогенни чревни паразити/съгласно Наредба № 5/2006 г. на Министерство на здравеопазването/.

Изключения не се допускат!
Цитирай


Здравейте,
дъщеричката ми е приета в 3та група (родени 2005г.). Много ще съм благодарна ако някой се включи с мнение за госпожите, тъй като почти нищо незнам за градината (класирахме се почти на шега), а сега много бързо трябва да реша дали да се запишем.
Цитирай


Мими.ива, много благодаря за изчерпателния отговор! Hug
Цитирай


Здравейте,
ние също сме 1-ва група Мечо пух, още не съм водила детето, но от другата седмица започваме и ние. Има ли някой информация за госпожите там ? Четох от коментарите, че Начева ще напуска? Напуснала ли е ?
Цитирай


Да изровя темата (ако не е редно, моля модератор да ме коригира)
Дъщеря ми е приета от септември и бих искала да получа актуални отзиви за градината.
Благодаря предварително Peace
Цитирай


Нищо ново от миналата година. Ако имаш конкретни въпроси - питай.
Ще ви проведат родителска среща на която можете да задавате въпроси, които ви вълнуват.
Групите ще бъдат две - едната в едната сграда и другата в другата сграда.
Цитирай


Благодаря ти, предполагам, че тази седмица ще възникнат доста въпроси, ще питам при нужда;-)
Цитирай


Извинявам се, че ще попитам тук друга ЦДГ, но само в тази тема успях да намеря мнения за градината, която ме интересува
Много бих желала, ако някой има информация относно филиана на 87 ЦДГ буката на бул.Хр.Ботев-как са условията там, има ли къде да се извеждат децата и т.н
Благодаря!
Цитирай


Здравейте!
Някой дали знае новият сайт на ЦДГ "Малкият принц".
На тържеството за 50 годишнината го споменаха, но аз запомних само ..................  .eu.
Не мога да го открия, а очаквам много снимчици на дечицата ни там!
Цитирай


Аз чух малкиятпринц с разширение  .eu., но също не го намерих.
Цитирай


Аз чух малкиятпринц с разширение  .eu., но също не го намерих.


Да,така трябва да е,но нещо още го оправяли!
Цитирай


http://malkiyatprinc.eu/
аз това го отварям
Цитирай


http://malkiyatprinc.eu/
аз това го отварям

 newsm10

Да,вече става,но все още не е довършен.
Цитирай


Благодаря ви! Hug bouquet
Цитирай


Аз съм майка на детенце от група "Карлсон".
Въпреки, че изрично попитахме миналата година, дали ще ни сменят госпожите, а те категорично отрекоха, на 15ти бяхме неприятно изненадани.Сменили са едната ни госпожа.
Запитвам се, дали нещо не може да се направи по въпроса? Ако има други майки от същата група, моля да пишат! Може би е добре да се обърнем на родителската среща към директорката???!
Цитирай


Дани_б - има вече подписка. Беше неприятна изненада. Дано да може да се направи нещо.
Цитирай


Хаха, успех  Peace
На предните страници предполагам сте прочели сагата със смяната на учителки преди 2 години.
Пуснах и жалба в общината - 6 месеца по-късно все още нямали какво да ми кажат.
Не ми се коментира  #2gunfire
Цитирай


Именно заради коментарите в тази тема, миналата година мъжа ми постави въпроса за смяната на учителките.Обидено ни отговориха, че такова нещо няма...
Извинявам се, но подписката не съм я виждала,не е стигала до мен, а много ми се иска да участвам.
Arksi, ще ти пиша на лични!
Иска ми се да вярвам,че ще имаме успех!!!!!
Цитирай


Без значение какъв ще е крайния резултат, важното е да се покаже, че имаме мнение и заемаме позиция по въпрса.  Peace
Цитирай


Случаят ми напомни как преди много години, в една друга детска градина аз лично се бях заела да пишем подписка в подкрепа на едната детска учителка в групата на дъщеря ми. Съкратиха я , а тя очевидно за всички се грижеше по - добре за децата, повече я обичаха, беше мила и сърдечна...
Беше подписана от родителите на всички деца в групата единодушно, но така и не постигна нищо. Остана си другата госпожа, която продължава да работи във въпросната градина и явно има връзки по - дебели от корабни въжета.
Пожелавам успех и дано заетата позиция доведе до резултат. Smile
Цитирай


Без значение какъв ще е крайния резултат, важното е да се покаже, че имаме мнение и заемаме позиция по въпрса.  Peace
Rolling Eyes :roll:Za]o Не е ли по-добре да потърсим помощ от по-нагоре...Чувала съм . че от столична община веднага тръгват на проверки и помагат в полза на децата, а ние искаме само това-те  да са добре и да са спокойни.
Цитирай


Може и да е борба с вятърни мелници,но на мен ми хрумна друго. Тъй като основното ми притеснение е относно това, че новата госпожа много ще отсъства /тя дори още не е дошла,а в понеделник идва трета/, според мен е добре на базата на изминалата година /живот и здраве,месец май/ да се обърнем отново с молба да ни върнат госпожа Маринова.Първо, тогава все още няма да са изготвени въпросните образци, второ - ще имаме основателен повод за сериозна критика.
Зная, че се боря с вятъра,но честно да ви кажа моето дете го преживява.
И пак казвам,особено ми е притеснено,че ще си разчитаме на една единствена госпожа, която  колкото и да е добра,не може да се клонира.

п.п.След срещата с директорката,смятам, че за момента и за тази конкретна година тя няма да реагира по никакъв начин.
Цитирай


 градини и ясли в Столицата     
В детска градина "Малкият принц " Триадица децата ни са стресирани от смяната на учителки.ТОВА СТАВА ВСЯКА ГОДИНА.Защо ВИЕ не обръщате внимание???Моля за съдействие.Директорката е на мнение , че прави най-доброто за градината , но децата не обичат промените и това ги разстройва.Ние родителите от групата няма да позволим да има сълзи в детските очи.
---
Публикувано: 27/09/2011 10:05:49
Към мнението са публикувани 1 отговора. ivanova - анонимен
   
Госпожо,кадровата политика е работа на директорката.Тя процедира съобразно нуждите на детското заведение и интересите на децата.Не се бъркайте в работата и.Ако можете с нещо помогнете на групата.И не заплашвайте,че"няма да позволите да има сълзи в детските очи".Децата много бързо свикват с новите педагози,повярвайте!Говоря Ви от опит.
---
Публикувано: 28/09/2011 16:51:59  Нелина владимирова - анонимен
            (това го видях в СТОЛИЧЕН ФОРУМ!!!!!!!!)
Цитирай


Доли,благодаря че сподели този форум.

п.п./ http://www.sofia.bg/forum.asp?show=39&sub_open=13030&nxt=0 /
« Последна редакция: Вт., 04 Окт. 2011, 14:14 от ДАНИ_Б »
Цитирай


интересно четиво ....
« Последна редакция: Вт., 04 Окт. 2011, 14:27 от arksi_ »
Цитирай


http://blog.sofia.bg/?p=1614&cpage=1#comment-2127
На Вашите въпроси отговаря Христо Ангеличин, заместник-кмет на Столична община по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” (26.09.2011 – 30.09.2011)
Очаква Вашите въпроси, които са под разпореждането на Столична община. Здравейте г-н Ангеличин,

Въпросите ни са свързани с началото на учебната година в детските градини, и станалото традиционно събиране на допълнителни средства от „родителите-победители“ в класирането.

Според „НАРЕДБА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ И АДМИНИСТРИРАНЕ НА МЕСТНИ ТАКСИ И ЦЕНИ НА УСЛУГИ, ПРЕДОСТАВЯНИ ОТ СТОЛИЧНА ОБЩИНА“, Раздел III, Чл. 38. За ползване на детски ясли и детски градини от родителите или настойниците се събират месечни такси, съгласно Приложение № 2. Раздел III, завършва с Чл. 55, според който: „Когато сумите по този раздел не покриват реалната издръжка на заведенията разликата е за сметка на бюджета на Столична община.“

Защо се налага родителските настоятелства да взимат решение за ремонти на помещенията на детските градини и да събират допълнителни средства? Като стопанин на детските градини, и предоставящ услугите институция, не е ли задължение на Столична община да предпише нужните ремонти, да осигури фирма изпълнител, според изискванията и да поеме разходите за ремонт. Събират се допълнителни средства и за закупуване на играчки, пердета, килими, минерална вода, санитарни и хигиенни материали и дюшеци за децата.

Ако е нужно да се събират допълнителни средства от родителите, нека те да бъдат регламентирани и отчетени в общинския бюджет, и да не създават впечатление у родители, че трябва да платят без възражение, само защото са сред щастливците, с деца приети в детско учебно заведение. Ако е нужно нека бъде променена месечната такса.

Помислете върху възможността да се регламентира „Встъпителна такса“, която да покрие и регламентира, средствата заплащани от родителите за подпомагане и ремонт на детските градини.

А как и кой следи за допълнителните занимания, предлагани от външни фирми в детските градини? Реално ли е билет за детски спектакъл в Националната опера да струва 6 лева ( с известни режисьори, артисти, костюми и осветление), а половин часово куклено предтавление с двама актьори, да е на цена 3 лв? Пример мога да дам и с никому неизвестните балетни школи, предлагащи занимания по класически и модерен балет с осемнадесетгодишни преподаватели, без педагогически подход. Как един такъв преподавател може за 30 минути да укроти деца от 3 до 7 години и да прикове вниманието им към занимания. Да направи загрявка и разтягане на мускулите, да направи сюжет на танца в балета или стратегия на игра при футбола? Не е ли това заблуждаване на родителя, че детето спортува или развива някакви навици и таланти у себе си, а същевременно родителя заплаща такса, за 2 астронимически часа общо за целия месец, съпоставима с частен урок при специалист?

Писмото ни е продиктувано от разговори и оплаквания от страна на родители, с които общуваме, за събиране на допълнителни средства във всички детски градини, в началото и по време на учебната година. На родителите освен текущи и благоустрояващи ремонти им се налага да заплащат хигиенни материали и минерална вода. И когато ХЕИ предписва да не се използват вече хавлиени кърпи предоставени от родителите на всяко дете, а хартиени, кой би следвало да го регламентира, и съответветно да заплаща за санитарни материали, почистващи препарати и вода.

Добри, умни и отговорни деца се отглеждат с много любов и внимание. Имам две деца, отговорността за отглеждането им е моя и на съпруга ми. Попадаме в групата съвестно работещи родители, осигуряващи се на реални заплати, с брак и съответно не ползващи никакви други субсидий от държавата. Децата са социално адаптирани и без проблеми в развитието. Предпочитаме сами да им преподаваме английски и приложни изкуства на тази възраст, а заниманията по балет възлагаме на утвърдено име. Първото ми дете посещаваше детска ясла и първа група на детската градина, заплатихме допълнителните средства за закупуване на килим, пердета, материали и играчки в – без възражения. Детето няколко пъти се оплаква от отношението на едната госпожа, отначало решехме, че ще свикне, след това, че си измисля, но положението не се промени, а се влоши. Като загрижени родители, след няколко опита и разговори за да се променят нещата, преместихме детето в частна детска градина, от страх, че ако го преместим в друга градина на територията на район „Младост“, то може да бъде малтретирано, заради изискванията на родителите му за нормално отношение към него. Вече е първи клас, и се надявам споменът за неприятни моменти от детството, все някога да бъде забравен.
Втората ни дъщеря стартира в първа група и това стана повод да си зададем тези вупроси.

– Моля да предоставите информация, какво покрива заплащането на ежемесечна такста от 60 лева в детското учебно заведение и какви други плащания трябва да поемат родителите?

– Моля за информация, какви ремонти са нужни на помещенията, както и кога са правени последните такива.

– Кога са закупувани дюшеци – по думите на родители с деца завършили четвърта група, тази пролет – те са закупили дюшеци.

– Кой заплаща на фирмите доставящи минерална вода, по 28 лева за 4 кега и за колко време стига тя?

– Кой осигурява охраната на детските заведения? Охраната градинар ли е, или градинаря е охрана? Или функциите им са взаимно заменяеми?

Допълнителните средства, който родителският комитет взе решение да се платят, са 100 лева за учебници + учебник по „Безопасност на движението“, за материали за занимания на децата и играчки, а остатъка да се използва за поставяне на ламиниран паркет, и ако е нужно да се съберат ОЩЕ допълнителни средства за заплащането на стойността му, и на фирма за поставянето му. Тъй като сградата е на Столична община, не е ли тя унституцията, която трябва да вземе решение за ремонт на помещението, както е написано по-горе и да избере изпълнител? Към тези средства през учебната година ще се плаща минералната вода по 28 лева на месец и закупуване на пълен набор хигиенни материали веднъж годишно по списък.

Съжалявам ако писмото ни има емоционален оттенък и разчитам, че въпросите който задаваме няма да станат повод за дискриминиране на детето ни в детското заведение, поради несъгласието с доброволното решение на родителския комитет. Естествено, че като покажеш на един родител разпокъсан дюшек и балатум, той ще предпочете да осигури на детето си по-добра среда за отглеждане.
В 64 ЦДГ „Вяра, надежда и любов“ район „Младост“, която посещава дъщеря ми, се радваме на добро отношение от страна преподавателките и директорката.

Не сме подавали възражение, тъй като това е решение на родителския комитет.

С Уважение,
Владислава Шаламанова

Отговор:
Уважаема г-жо Шаламанова,
Таксите в детските градини са регламентирани в „НАРЕДБА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ И АДМИНИСТРИРАНЕ НА МЕСТНИ ТАКСИ И ЦЕНИ НА УСЛУГИ, ПРЕДОСТАВЯНИ ОТ СТОЛИЧНА ОБЩИНА“. Реалната издръжка на едно дете в детска градина струва 182 лева месечно, като родителите заплащат 60 лв. Тези средства покриват само 1/3 от издръжката. Останалите се заплащат от Столична община.
Само за това лято Столична община е извършила ремонтни дейности в 37 детски градини, като средствата за тях са близо 4 млн. лева. Ремонтните дейности включват подмяна на дограма, ремонт на покриви, санитарни възли, ел. инсталации и топлоизолации.
Относно събирането на пари многократно дирекция „Образование” е обръщала внимание на директорите, че в никакъв случай не следва да се събират пари от родителите за консумативи, вода, ремонти и други. Това може да стане само с решение на родителските настоятелства и то изрично по воля на родителите.
Конкурсите за избор на охрана на детските градини се провеждат от районните администрации.

9.Диманова каза:
септември 30th, 2011 в 8:49
Въпросът ми е свързан с работното време на общинските детски градини в София. Как се определя то? Кой го контролира? Какво налага определянето на работно време от 6,30 до 18,00ч. на детска градина в район Средец, при стандартно работно време на родителите до 17,30ч.? Може ли да се направи проверка колко деца се явяват в градината във времето от 6,30 до 7,30ч.?

Отговор:
Уважаема г-жо Диманова,
Работното време на детските градини се определя в Правилника за вътрешния трудов ред. Той се утвърждава от директора след обсъждане на Педагогически съвет и общо събрание на детската градина. Детските градини работят от 07.00 до 19.00 часа, като сутрин има дежурен, който да приема деца, чиито родители започват по-рано работа. Ще извършим проверка по Вашето запитване и ще Ви предоставим отговор.
Цитирай


здравейте,

дъщеря ми я приеха тази събота при текущото класиране с 8,1 точки. Имаше обявени само 2 места - текущо незаписани и и не мога да повярвам че най накрая стана. дори се учудвам, че нямаше наплив, защото обикновено като пуснат няколко бройки се появяват изведнъж деца с по 10+ точки.
но както и да е моля ви дайте мнения , препоръки.....
нямам каквато и да е информация за тази градина......
дето ми е набор 2007г, т. е. приемат ни в 2-ра група. какви са госпожите, каква е базата, добре ли се грижат за децата, какво се плаща допълнително?
до колко часа е работят вечер? или правилният въпрос е до колко ч. трябва да взимаш детето , за да не ти се цупят?
изобщо дайвайте всякакви напътствия Smile
Цитирай


 smile3501
В детска градина "Малкият принц " Триадица децата ни са стресирани от смяната на учитеки.ТОВА СТАВА ВСЯКА ЦОДИНА.Защо ВИЕ не обръщате внимание???Моля за съдействие.Директорката е на мнение , че прави най-доброто за градината , но децата не обичат промените и това ги разстройва.Ние родителите от групата няма да позволим да има сълзи в детските очи.
---
Публикувано: 27/09/2011 10:05:49
Към мнението са публикувани 3 отговора. ivanova - анонимен
   
Госпожо,кадровата политика е работа на директорката.Тя процедира съобразно нуждите на детското заведение и интересите на децата.Не се бъркайте в работата и.Ако можете с нещо помогнете на групата.И не заплашвайте,че"няма да позволите да има сълзи в детските очи".Децата много бързо свикват с новите педагози,повярвайте!Говоря Ви от опит.
---
Публикувано: 28/09/2011 16:51:59  Нелина владимирова - анонимен
     
Повярвайте,децата не свикват чак толкова лесно,а какво става в душичките им само заинтересованите и засегнати родители усещаме!Особено ако става въпрос за една постоянна смяна на учители,само за два месеца моето дете ще се сблъска с общо три нови госпожи, поради някакви много "обясними" причини!!!!!!!!!!!! И моля Ви,оставете назидателния тон, с който ни казвате какво се случва с Нашите деца!Моля за уважение!Смятам,че ние като родители можем да преценим по-точно колко се справят децата и какво им коства това! Присъединявам се към молбата за съдействие! В тази детска градина това е практика, повярвайта!
---
Публикувано: 04/10/2011 11:25:50  kirilova - анонимен
     
Много се извинявам, но и моето дете е в същата детска градина. За жалост е в подобно състояние, като на госпожите по-горе: тъжен, вял и с нежелание тръгва всяка сутрин. Миналата година само усмивки имаше по децата ни, а тази!? Няма как, колкото и да не съм педагог, да не забележа разликата. Ако кадровата политика е работа на директорката, значи просто не си върши добре работата. Не ми я защитавайте! Тъкмо да свикне детето с ""новата"" заместничка, идва втора, а след нея кой знае колко... И най-важното, това не е прецедент, т.е. практика е в тази детска градина така да се процедира. Чудя се как директорките на другите детски градини така и не са попили опит от въпросната и да ротират ежегодно (в нашия случай ежемесечно) персонала в групата!
---
Публикувано: 04/10/2011 11:57:44  Йордан - анонимен
 
Цитирай


doli_05 мисля, че линка, който си дала е достатъчен, за да прочетат интересуващите се.
Няма нужда през един пост да цитираш неща, които всеки може да прочете там. Дори половината от това, което сега публикуваш, вече си го публикувала.
Ако имаш нещо лично да споделиш, ще се радваме да го прочетем.  Wink

Нека не натоварваме темата. Smile

Цитирай


В групака ни нещата отиват извън всякакви рамки, но вече нито ми се пише нито ми се влагат емоции...
Не мога да повярвам, че се позволяват подобни неща с децата ни!  Twisted Evil
Цитирай


Дани, думите са излишни .........
Цитирай


Е, напишете с пет приказки какво става, не се знае кой с какво и кога може да съдейства.
Цитирай


И аз не успях да разбера за какво става въпрос. Моля, някой да обясни.
За един месец, откакто дъщеря ми посещава градината, много неща ми се изясниха. Tired
Някой да сподели какъв беше максималния допустим брой деца за група, защото в нашата от 24 станаха 33, просто нямам думи.
Цитирай


Да внеса малко яснота, макар че не ми се искаше да натоварвам темата...Няма никакъв смисъл просто.
Преди седмици останахме само с една госпожа,но от няколко дни и тя е в болничен заради изкълчен крак. Сега децата ни се гледат напосоки, от който дойде.Два дни бяха медицинските сестри на градината.
Никой не ни посреща децата, никой не ги изпраща с обяснения как е минал деня. Нищо не учат, какво правят тия деца цял ден без педагози идея си нямам....
И т.н. и т.н и т.н.
Никакъв смисъл няма повече да пиша.
« Последна редакция: Четв., 20 Окт. 2011, 12:49 от ДАНИ_Б »
Цитирай


Здравейте,
тъй като започна новата кампания за кандидатстване в детски градини мога ли да ви помоля да кажете набързо какво стана с вашият случай? Предполагам много майки, чийто деца кандидатстват в Малкият Принц се интерисуват от градината и нещата случващи се в нея.

Благодаря!
Цитирай


usmifchica, за момента ситуацията е следната:
имат си 2 учителки децата. ОБАЧЕ нещо самите деца започнаха да боледуват много. Иначе по "закон" би трябвало директорката и регионалния инспекторат да осигурят заместващи педагози. Smile
това е към момента. Просто отчаянието е тотално Very Happy
Цитирай


Мхм, кой знае какви промени не настъпиха...Имат две госпожи, ама нещо постоянно има причина едната да липсва и се почва с редуването на гост-учителки.
И да, кво стана бе, миналата година децата не боледуваха толкова, сега само се хвалят че в групата са по пет деца. Моят син втори път кара един и същи вирус за два месеца newsm78.Хигиена ли, що ли?!
Цитирай


Не знам - моя син след 1 месец вкъщи след 3 (ТРИ) дни на градина се сдоби със сополи и сега пак е почти седмица вкъщи с кашлица ...
Има нещо гнило в Дания ....
Цитирай


Бихте ли споделили в коя група се случва това със смяната на учителите? Ще съм благодарна и на малко информация за подготвителната група на ул. Янко Забунов. 
Цитирай


Бихте ли споделили в коя група се случва това със смяната на учителите? Ще съм благодарна и на малко информация за подготвителната група на ул. Янко Забунов. 

Там има подготвителна група за първа година. Всичко е ново и хубаво.
 Госпожите са добри(това не е лично мое мнение, а споделено от приятелка с дете в групата).
Недостатък е, че за празници и тържества, трябва да ги водят до централната сграда, но това, вса пак е доста рядко.
Все още не знам как стои въпроса с извеждането навън, защото започнаха от ноември.
Цитирай


мими.ива, благодаря ти  bouquet
Класирани сме за там и се притесних от прочетеното до тук, че ако се сменят и госпожите адаптацията ще е доста трудна, докато опознаят и децата.
Цитирай


мими.ива, благодаря ти   :bouquet:
Класирани сме за там и се притесних от прочетеното до тук, че ако се сменят и госпожите адаптацията ще е доста трудна, докато опознаят и децата.

Госпожите ги сменят, това е доказано, но децата свикват и с това. Моето вече не му прави никакво впечатление. Не, че е добре да се сменят, изобщо не е добре даже,но все пак поне не му пука вече от това, кой го гледа,то в един момент даже и не може да ми каже днес коя точно госпожа е била...
Иначе, мисля си че с първа група внимават, там предполагам няма смени /както бяхме ние миналата година/.
Цитирай


В първа група не сменят госпожите. От тях сме много доволни, децата ги обичат. Единственият проблем е честото боледуване Tired
Цитирай


Дечицата от подготвителната група на янко забунов ги извеждат в площадката пред помещението.
Живея в квартала и нон стоп минавам от там, та съм виждала когато са навън с госпожите.
Иначе самата площадка е много хубава, сега покрай изборите я направиха, с хубави катерушки, мека настилка, висока ограда и т.н., но тъй като е общинска в нея влизат и други (не от градината) деца.
Цитирай


Пак подновявам темата, тъй като вчера ни сервираха, че затварят едната сграда за ремонт, който заяпочва на 15-ти октомври (?!). Част от децата ги местят в "Буката" на Петте кьошета, не се знае нито кога ще завърши ремонтът, нито дали тази сграда въобще ще бъде отворена. Някой знае ли нещо по въпроса?
Цитирай


Пак подновявам темата, тъй като вчера ни сервираха, че затварят едната сграда за ремонт, който заяпочва на 15-ти октомври (?!). Част от децата ги местят в "Буката" на Петте кьошета, не се знае нито кога ще завърши ремонтът, нито дали тази сграда въобще ще бъде отворена. Някой знае ли нещо по въпроса?
Току що звъннах.Втора сграда е затворена.Децата щели да бъдат в сборни групи или в друга детска.
Една неориентирана госпожа това ми обясни.
Нашите госпожи отново ги няма,така че очаквам обаждане от някаква трета госпожа,която да внесе бегла яснота.

« Последна редакция: Ср., 12 Септ. 2012, 10:16 от Л_Дани »
Цитирай


За момента казаха, че група Детелина, ще са в Буката. Други 15 деца в 127 и 15 деца 129. Останалите - пръснати в другия блок и филиала.
И аз чакам да ми се обадят да знам какво да правим.
Беше неочаквана изненада (все очаквах да има нещо, но не и това ...)
Цитирай


Да, аз вчера говорих с нашата госпожа - на Смехорани. Каза че във филиала ще са сборна група неизвестно колко време. Децата ще са на същата възраст, което значи 2006 набор... Малко неприятно е това със сборните групи, но аз не искам да не ходи и да трябва да наваксва после,в се пак е последна година предучилищна... Догодина - първи клас...
Цитирай


molestosa, т.е. само предучилищната ще са в другия блок и във филиала, така ли?
много неприятно става - половината от децата в нашата група са в една градина, другата половина в друга....
Цитирай


arksi_ ами не знам, да ти кажа. Дъщеря ми е във филиала от самото му откриване и нямам информация за останалите групи в градинката. Това, което знам, е че във филиала ще идва една от групите от Малкия Принц...
Цитирай


Мда, ситуацията е доста неприятна. Дъщеря ми е в Детелина. Госпожите са много любезни, но те нищо не решавата, заповедите ги спускат централно. Както можеше да се организират родителски срещи, за да събираме пари за инвентар, така можеше гопожа директорката да събере родителите и да сподели какво ще се случва. Защото на мен не ми е все едно къде ще бъде детето ми, с кого, по колко деца в група и т.н. Около сборните групи беше пълен хаос, продължава и сега. Можеха да предупредят, а не да ни информират в последния момент с думите "Е, какво толкова, то пак ви е близо".
Лично аз ще се опитам да се видя с директорката, ако има и други желаещи, можем да се организираме заедно.
Цитирай


ау,точно се надявах тази година да имаме като за последно повече положителни емоции и ето пак изненада....вчера ми звъня госпожата от нашата група да ме пита кога ще ходи синът ми,не ми спомена за тези рокади.Казах й ,че в понеделник го пускам със сигурност и се изненадах,че ме пита толкова настоятелно.До сега не се е случвало.
Цитирай


Да не говорим, че е пълно безумие ремонтът да започва на 15-ти ОКТОМВРИ и да трае "един, два, може и три месеца" по думите на персонала.
Цитирай


Да не говорим, че е пълно безумие ремонтът да започва на 15-ти ОКТОМВРИ и да трае "един, два, може и три месеца" по думите на персонала.
Това безумие си е характерно за детските градини,ясли и по-рядко училища.В яслата ,в която ходеше синът ми като малък ,след 3 месеца ясла,започнаха подмяна на дограма декември и приключиха в края на март.Той ходи април и май и на 1ви юни ми връчиха документите,че го изписват,защото в края на лятото ставаше на 3год. Confused
Цитирай


Това, че е характерно не ме кара да го възприемам като нормално. И независимо за каква информация става въпрос държа да ми бъде обяснена подробно и навреме. Ако не лично, то поне в ясен писмен вид на входа. Защото изречението "Ти се благодари, че изобщо е записана в държавна детска градина" хич не ме удовлетворява.
Цитирай


И на мен ми е адски неприятно - градината ми е на 2 мин. Другите са ми доста по-далеч. А и вземам щерката от ясла. Не ми се мисли като започнат дъждовете и студовете как ще ги мъкна от градината до вкъщи двамата ...
И аз съм на същото мнение за родителската среща - могат да правят такива за събиране на пари - а сега не можаха да направят. Да не говорим как се настояваше от юни месец да си ги задържим вкъщи.
Доста трудно ще се организират родителите - особенно от различни групи ....
Цитирай


Felicidad и аз не го смятам за нормално и мисля по същият начин,за информирането.
Цитирай


Felicidad, това с директорката ние го преживяхме вече. С нея не се излиза лесно на глава.Получавам главоболие само като се замисля.А госпожите никога не са наясно,те просто изпълняват нареждания-и сега така се оправдаха.
Но на мен ми казаха,че ремонтът свършва след месец,а очевидно това не е така.Искам и е редно да знам поне истината!
Не знам,как ще обяснявам ситуацията на сина ми??? newsm78
Ние ще сме в нова градина, с нови деца,госпожи...Цялата ни група явно е разпръсната в две детски градини.Забравям за свободните занимания, за родителските срещи и всичко...Ще сме свободни електрони.
Всяка година явно ще ни сюрпризират с нещо и то в последния момент, за да нямаме време за никаква реакция,поне да настроим децата,ако не друго.
Цитирай


Предполагам че е нещо, което не зависи от тях. Но ви разбирам и вас. Поне моето дете ще е в същата сграда и една от старите госпожи. Много е неприятно това местене, ако и тя беше на ново място, не знам дали бих я пуснала на градинка.
Цитирай


Л_Дани, именно. Поне да кажат навреме, ясно и точно. Все едно не става въпрос за деца, а за инвентар.

Molestosa, от госпожите нищо не зависи, и на тях не им е лесно. Това, че твоето дете няма да бъде местено елиминира твоя проблем, но не и общия.

Надявам се да стигнем момент в тази държава, когато при абсурдни и нетърпими сиитуации хората ще реагират и действат, без значение дали ги засяга конкретно и в момента или става въпрос за някаква кауза. Тук всеки се спасява поеденично, обиикновено с репликата "От мен нищо не зависи, нищо няма да се промени". Tired

Както и да е, ако успея да изкопча информация от Нейно Величество директорката, ще пиша.
Цитирай


Felicidad не виждам защо си така агресивно настроена към мене. Бъди здрава.
Цитирай


Не разбрах къде видя агресия.

Едит: директорката е в отпуск и никой по телефона не може да ми каже кога и къде ще бъде налична. Колко удобно.
Цитирай


Не разбрах къде видя агресия.

Едит: директорката е в отпуск и никой по телефона не може да ми каже кога и къде ще бъде налична. Предполагат, че в понеделник, но не било сиггурно. Колко удобно.
Цитирай


Моето дете също е в Детелина, обади ми се вчера Владова да се информира кога тръгва на градина.
Не ме е яд, че ще разхвърлят децата по други групи и градини, яд ме е, че г-жа Пинокио (Александрова) пак ни прави на маймуни. Защо настояваше толкова да няма деца в градината през юни и юли? Писна ми от лъжите й и от манипулациите й.


А за родителската среща - абсолютно съм за, но държа да се извика телевизия. Имам горчив опит с голямото ми дете, което смени 5 учителки и лели в рамките на 1 година (група Щурче). Направихме родителска среща, Александрова не дойде, изпрати Димитрова - заместничката й, която пое някакви ангажименти, от които Александрова после се отметна. Грозна, долна и лъжлива история, която не желая да се повтаря.

Сега видях и за отпуска на Александрова - това се случва всяка година и при всяка критична ситуация. Звънете и пишете в община Триадица, аз съм пускала 2 молби до сега и на двете нямам отговор. Все се надявам, че ако сме повече хора, респ. повече сигнали, в общината да вземат мерки и да разкарат лъжливото овчарче.
Цитирай


Всяка година стартовете са с някакъв екшън.Подготвям се за поредната битка тогава в понеделник. Директорката обаче, винаги идва по някое си време...не е известно кое.Аз все не мога да я намеря,нито мога по цял ден да чакам пред вратата. newsm78
Чудя се,защо го направиха този сайт,като не го ползват поне да пускат актуална информация на него  Rolling Eyes
Ще пиша и аз до Триадица.
Цитирай


Това, което си мисля аз, е че този ремонт (или каквото и да е там), не е по прищявка на директорката. Явно са се случили неща, за които не знаем и това е единственото решение за момента. И на мене ми е неприятно това информационно затъмнение, но смятам да разбера когато отида на място. Такива заканвания във форума ми се струват много нереални. За себе си мога да кажа, че когато искам да правя нещо, просто го правя и не го обявявам във форума.  Smile
Цитирай


Сградите и двете са стари.След земетресението през май,казаха че ще има нужда от ремонт.После нищо повече не се чу,а ние юни месец спряхме градината,защото имахме пътувания и баби на разположение за лятото.Вчера само ме попитаха по телефона,кога смятаме да пускаме детето на градина.Аз като го знам,как приема тези непрекъснати смени на учителки,стаи и сгради ...и си представям какви драми ще имаме сутрин.Много е неприятно при всички положения.И проблема идва главно от този стил да се съобщава в последният момент и да те поставят в патова ситуация.Можеше да се напише,че се планира този ремонт,че ще бъде неудобно,но се надяват на разбиране и т.н.И изобщо да не се влиза в подобна ситуация,на много изнервени родители и деца,сигурно и учителки.
Писала съм писма преди до мин.на здравеопазването и до Триадица по повод проблеми с яслата и тогава ми дадоха обратна връзка и имаше реакция.
« Последна редакция: Ср., 12 Септ. 2012, 16:43 от dennis »
Цитирай


Ами аз това и казвам - след като не е планиран, явно причината за него е станала в последния момент. Лично за себе си не мисля че ще допринеса нещо за спокойствието и добруването, ако съм част от изнервените родители. Това за мене.
Цитирай


molestosa,бих била търпелива като теб,ако не бяха се случили всички неадекватности в нашата група от миналата година. И сега отново започваме с "екшън",както се изрази dennis.Поне можеше да ни информират!И да не лъжат!
Ами това наистина са деца,трябва да се подготвят,да се настроят.До вчера сме си говорили с моя син,как ще се срещне с приятелчетата си,можеше да не го настройвам предварително. И миналата година така се получи,беше разочарован,но заради липсващите госпожи...
За мен това е от значение!!!

Не за всичко са виновни,но за отношението си към нас и  децата ни СА!

п.п. Що се отнася за среща с директорката,аз вече не участвам.Безсмислено занимание!
Цитирай


Дани, ние също имахме проблем в групата миналата година. Уволниха една от госпожите без предупреждение, а всички наистина я харесвахме. Имам своите причини да не съм напълно съгласна с всичко, което става, но най-лошото, което мога да направя, е да истерясвам.
Цитирай


Pachikrak, ще пиша до общината и аз. Доколкото знам госпожата е била показвана по телевизията по повод предишни казуси. На мен ми я представиха като "несменяема". Никого не искам да сменям, просто човешки да ми бъдат обяснявани нещата.

Molestosa, в сграда пълна с деца не би трябвало да има непланирани ремонти. Ако това е така, значи някой не си върши работата и децата не са в безопасност. Така че този довод хич не върви.
Ремонтът е бил отдавна гласен, защото в края на май ни казаха, че може би цяло лято децата няма да излизат, защото ще бъде укрепвана сградата и дворът ще е разкопан до основите. Явно са сметнали за необходимо да го отложат почти за зимата. изключително безопасно, подхдящо и логично.

И е редно информация да се получава по телефон. Не с целодневно чакане пред врата за благоволение на някой, който не си върши работата.

Изключително доволни сме от госпожите, отношението, заниманията, извънкласните дейности. Но този директорски матриархат е неприемлив.

« Последна редакция: Ср., 12 Септ. 2012, 16:58 от Felicidad »
Цитирай


Pachikrak, ще пиша до общината и аз. Доколкото знам госпожата е била показвана по телевизията по повод предишни казуси. На мен ми я представиха като "несменяема". Никого не искам да сменям, просто човешки да ми бъдат обяснявани нещата.

Molestosa, в сграда пълна с деца не би трябвало да има непланирани ремонти. Ако това е така, значи някой не и върши работата и децата не са в безопасност. Така че този довод хич не върви.
Ремонтът е бил отдавна гласен, защото в края на май ни казаха, че може би цяло лято децата няма да излизат, защото ще бъде укрепвана сградата и дворът ще е разкопан до основите. Явно са сметнали за необходимо да го отложат почти за зимата. изключително безопасно, подхдящо и логично.

И е редно информация да се получава по телефон. Не с целодневно чакане пред врата за благоволение на някой, който не си върши работата.

Изключително доволни сме от госпожите, отношението, заниманията, извънкласните дейности. Но този директорски матриархат е неприемлив.


Ремонтът е извънреден, но не е непланиран. Още след земестресението през м.05.2012г. казаха, че лятото ще предстои укрепване на основите на сградата, така че, ако обичаме, през юни да си обираме децата и крушите. Ако не можем през юни - през юли, но да имаме предвид, че ще има само 2 сборни групи с над 40 деца всяка.
Конкурсът за ремонта бил обявен в края на август (от община Триадица). Ремонтът започвал на 17.09. и трябвало да свърши за 1 месец.
При всички положения, не беше коректно от страна на Александрова да ни изкъшка през лятото без да има яснота кога и как ще се случи този ремонт. Защото факт е, че този ремонт ще се случи сега и децата ще са натикани в тези прекрасни групови условия.
А за махането на Александрова - за 5-та година се убеждавам, че тази жена е некадърен мениджър. Катерушките на двора не отговарят на никакви изисквания (срокът за стандартизиране изтича тази година), дворът е пълен кенеф (с извинение), а битовите условия се поддържат само със средства от родителите по групи. За рокадите в персонала няма да коментирам, мисля че всички в тази тема са патили. Храната също няма да коментирам, тъй като бюджетът е ограничен и приемам, че за тези пари - такова качество. Но за материално-битовите условия има евро и всякакви други програми, по които може да се кандидатства и да се вземат пари за ремонти. Давам за пример Ясла №21 "Бонбон", където чрез европрограми за 7 години подмениха изцяло градинки, настилки, дограми, врати, играчки, ел. инсталация и т.н.
Цитирай


Добре, че са форумите. Информираме се какво се случва там където децата ни прекарват повече време отколкото с нас. Нямам думи.
Цитирай


О - аз ходих до детската градина Smile
И не съм от тези, които си стоят и мълчат. Проблемът е, че когато се опиташ с нормални и човешки думи да се обясниш защо желаеш да бъдеш информиран НА ВРЕМЕ срещу теб се скача агресивно. Не искам да изпадам в подробности - част от хората тук ме познават лично - знаят за какво става дума.
Но просто на по-голяма част от родителите наистина разсъждават - това не засяга мен лично, значи няма да вземам страна (приклонена главица сабя не я сече ... ).
НО мисля да отида на 17, ако трябва и на 18 да разбера, защо толкова настояваха и ни "плашеха" как ще е разкопано всичко от 1.06, а реално нищо не се случваше до преди 2 или 3 седмици, когато на сгради, на които предстоят сериозни ремонтни дейности им се оправи интериора. Е каква е ползата от нов паркет, като тавана при първия дъжд ще протече? И има ли логика в това ?!?
Друго - останала съм с впечатление, че директорите на ДГ могат да комуникират с родителите през системата за класиране за ДГ - така, че оправдания от рода, че трябва да ми кажат по телефона и не могат да звънят на не знам си колко родители не мога да приема. В края на краищата живеем в модерни времена. Имаме права - децата, ние, учителите.
Ще следя тук, и не само. Мисля, че преди да предприема мерки към по-висока инстанция да се опитам да говоря лично с ръководството на градината. След това - ако се получи - логична стъпка е да се подаде колективно искане за предоставяна информация.
А ремонта започва на 15.10. Smile Така пише на вратата на ДГ.
Цитирай


Официално, група Детелина е в Буката от 17.09.2012
Преди това трябва да се мине през сестрата в градината.


А след като свършел ремонта на едната сграда, започвал ремонт на другата. Честито.

Бройте ме за искове и всякакъв вид тормоз над директорката.
Цитирай


Моля?! Т.е цялата учебна годин децата ще бъдат разхвърляни по градини?!
Цитирай


Точно така - децата ще са по градини докато приключи ремонта, което не се знае кога ще е ...
Цитирай


Аз днес ходих до временната ни градина, с цел да получа подробна информация.За съжаление,не успях.Казаха ми,че тези дни се решавало,как точно ще протече разпределянето на дечицата ни,да не се тревожа,отиваме си спокойничко сутринта Confused и там, на входа на градината,ни казват в коя група ще сме,в коя сграда /понеже са няколко/ и т.н. Списъци още няма. Искаше ми се повече яснота,но това е положението. Никой няма идея,докога точно ще продължи това?!Но и на мен ми се струва,че няма да е никак кратко време.
Със сигурност децата ни ще бъдат разхвърляни по едно по две в отделните групи  Sad.

Аз вече не се и ядосвам.Поне градината ми е до блока и е много хубава и нова,за мен ще е лесно.Ама на детенцето ми на дали ще му е весело Sad.Разчитам на това,че децата ни са по-силни от нас.

И да ви кажа,започнах да се замислям за преместване.
Цитирай


По 1-2 ?!? Надявам се да не е вярно. Цяло лято си говорим как през септември ще се събере цялата група и отново ще са заедно.
Спокойничко? 30 родители и 30 деца дали ще е спокойничко?
 Аман от самодейност и импровизации там където нещата трябва да са планирани и ясни.

Най-лесно ще им е да сложат всички групи в един физкултурен салон и по-големите да се грижат за по-малките, а някой от родителите да готви. Пак в салона. Ще го предложа на г-жа Александрова.
Цитирай


Felicidad,искрено се надявам да не е така,но госпожата,с която разговарях беше сигурна единствено в това.Каза,че друг начин просто няма.
Представяте ли си, да сложат 5 г. дете с по-малки,дано се съобразят поне с това!!!

Да видим,нека не се настройваме предварително.Макар че,какво ли пък и да очакваме? Confused
Цитирай


[Представяте ли си, да сложат 5 г. дете с по-малки,дано се съобразят поне с това!!!Надявам се да не са толкова малоумни и да правят разлика между взаимно училище през 19-ти век и детска градина през 21-ви.
Цитирай


Аз разбрах вчера, че децата от Детелина, ще са преместени в Буката. И не мога да си намеря място от яд. Защото учителката която ме информира, каза да не се надявам децата да се върнат обратно. По нейните думи, като бутнат стените, които са планирали, просто ще установят, че сградата е негодна за ДГ.
Не знам, как ще планирам воденето и вземането на двете си деца. Объркана и ядосана съм. В крайна сметка съм избрала тази градина, за да ми е удобно.
И от опит да ви кажа, не очаквайте отговори от общината. Нито от инспектората...
И не искам да мисля, как ще се отрази това местене на децата. Александър чакаше с нетърпение да е с неговите си учителки, в неговата група.
Цитирай


Latte® това е много глупаво, защото са можели поне да го съгласуват с родителите. На мене Буката ми е много по-удобна, но с години не се класирахме за там. До Малкият Принц ходим 4 или 5 спирки, но това е единственият ни вариант за градинка. Много, много глупави и имам чувството, хаотични решения...
Цитирай


А защо след като я смятат за негодна за ДГ първо оправят интериора?! И какво ще се случи? Още три години да ги разхвърлят по други детски градини?
Цитирай


Здравейте,
нашето детенце е от новоприетите т.е. тези които уж няма да местят, но не мога да не се съглася че това което се прави с по-големите е истинско безобразие. Стискам палци да получите адекватни отговори от директорката, а не от учителките.
Цитирай


Дъщеря ми е с хрема и кашлица (след 2 седмици сборни групи, естествено) и  е вкъщи. Баща й беше сутринта  само да индикира присъствие. Била е само мед.сестра, не е ясно по колко деца ще са в група. Мартина ще е с 4-5 от предишната си, в трета. Никаква друга информация нямам. За "Буката" става въпрос.
 Две седмици няма да присъства, защото ще пътуваме .

Ще ми е много полезно, ако някой сподели впечатления.
« Последна редакция: Пон., 17 Септ. 2012, 16:18 от Felicidad »
Цитирай


Сутринта беше голямо фиаско на така очаквания от детето ми "първи учебен ден".Беше само мед.сестра ,която много стриктно не допускаше никой без бележка,без изследвания за тези,който са отсъствали по-дълго и без прегледани гърла.Това всичко на стълбите.Голяма суматоха беше настанала и блъсканица на входа.На вратата имаше бележка,кой къде е разпределен да бъде.Нито има кой да попиташ ,нито някой да даде отговори.Но няколко пъти се спомена и от мед.сестра и от охраната,че директорката няма да я има.Видях по списъка,че децата от групата на синът ми бяха разпределени по 4-5 по азбучен ред в различни групи и места.Ние сме във филиала.Синът ми е много педантичен и много се разстройва като се наруши целият му познат ритъм.Естествено се разплака,хвърли букета,който бяхме избрали за госпожата на земята в една локва и не пожела да го вземе повече.Реших че,най-важното ми е да му поднеса всичко това по някакъв положителен начин,така че го заведох на бензиностанцията да изпием по един чай и му обясних,че сега е пораснал,умен,добър и ще получи като награда един вид ...това да бъде на ново,по-красиво място,с нови и интересни деца,които могат да му станат приятели.В интерес на истината във филиала ни посрещнаха много добре,спокойно и с шоколадови бонбони  Mr. Green , дадоха му гардеробче,разведоха го наоколо.Той хареса много отпред площадката и за огромна радост 2ма от най-добрите му приятели са с него.Та го оставих въодушевен и го чух,че пита приятелите си и те ли са слушали много,че са попаднали в тази група на умните и добрите.Да видим ,как ще си го взема довечера  Rolling Eyes Хубаво е,че децата са по-силни и адаптивни от нас.
Безобразието на създалата се ситуация иначе   Crossing Arms е пълно.
Цитирай


dennis - във филиала ли е детенцето ти? Дъщеря ми ще е втора година там, аз съм много доволна от госпожите там. Доколкото знам, само Асенова е останала - супер готина е, а леличката и другата госпожа са нови. Ние идваме от понеделник! Ще се радвам да се видим!
Цитирай


molestosa да във филиала сме.Днес е 2ри ден.Вчера мина много добре.Асенова ни посрещна.Наистина и обстановката и учителките ми харесаха повече от нашите ,с които бяхме 3 год.На 27ми ще има родителска среща.Днес ще имат някакви занятия и г-жа Крушкина беше подготвила да ги награждава със звезди.Та моят разбойник,който винаги иска по лъвски да е номер едно ,се беше амбицирал.
Цитирай


Боян е в Буката, в ІІІ-та група (беше разпределен в първа, но им обясних, че има по-голяма сестра и е свикнал с бой да си извоюва нещата, така че не е препоръчително да е в първа), и го преместиха, за да не тормози малките. Довечера ще видим как е  Peace
Цитирай


Моят син е в 129 - филиал блок 6.  3та група са там. Странно, но има сложени от нашите деца във 2ра група и в предучилищна ...
Цитирай


Мда, моделът на взаимно училище - доста цивилизовано и педагогически обосновано. Интересно ми е дали има други възмутени родители, или на всички им е абсолютно все едно. Дори и децата им да са с десетокласници.
Цитирай


dennis имаш ли идея колко деца са до момента във филиала?
Цитирай


molestosa нямам идея колко са децата.Вчера в лудницата,най-важното ми беше да си оставя детето спокойно,без истерии и рев.А днес от многото въпроси,съзнавам че много съм пропуснала да задам.Днес 2-3 дечица влизаха с нас към 8.35ч. и отвътре не се чуваше някаква силна врява.Синът ми казва,че всичките са големи колкото него(не знам дали това е така).От неговата група са общо 5 деца.
На 27ми се очаква да е родителската среща,за различните групи в различни часове,за да можело и директорката да присъства по думите на госпожата тази сутрин.
Felicidad не срещнах родители доволни от случващото се.
Цитирай


От родителите, които познавам - на полвината от тях децата им ще са в старата сграда и са ок с цялото положение, другата половина са на позицията "Пак добре, че все пак са настанени някъде".
За съжаление няма да мога да присъствам на родителската среща, ако е в края на месеца. Силно се съмнявам директорката да се появи.
Цитирай


dennis доколкото знам от Асенова, всичките деца във филиала ще са на еднаква възраст. Има още седмица до родителската, живот и здраве, ще се видим. Smile 
Цитирай


А тези, които сме на майната си, как ще разберем кога е родителската?
Щото не си представям да тичам до Малкия принц, само за да чета обявите, още повече, че не е сигурно, че ще ги има.
Цитирай


От сайта, който не е обновяван откакто някой е взел пари да го направи.
С тази реплика "Ми следете на вратата, всичко се изнася там" просто... Само гълъби дето не ни пращат.

Пачикрак, ние сме наблизо, ще пиша в темата. Ако изобщо го направят.
Цитирай


molestosaда,ще се радвам да се видим.
pachikrak тази сутрин настоях да разбера ще има ли среща с родителите и след 3 питания ми казаха.Няма никъде,нищо написано.Предавам само какво знам.То така си е направо като слух или клюка  Mr. Green
Аз пък си задавам въпроса,защо от английският толкова настоятелно по мейли ме приканват да платя таксата,като не е ясно сега как ще се организират тези занимания  Rolling Eyes
Felicidadаз не съм ок със случилото се.Не смятам,че само защото имаме "късмета да сме приети в държавна детска градина" ,може да се случва целият този цирк.Приемам че,сградата е за ремонт,че няма да стане готова от раз,че може би няма пари и т.н. и че се налага да изтърпим ние и децата някакви неудобства.Но не съм съгласна с липсата на комуникация между родители и управа на детската градина,които естествено не са от днес.И поставянето на всички в патова ситуация.Не за първи път ме поставят в такава.Миналата година направих пътека до там.Без резултат.Точно това с пощенските гълъби вчера и аз го коментирах  Mr. Green
Тези който останаха в старата сграда....не знам до колко и те са доволни.Там си мирише жестоко на канализация  Sick .Рядко съм влизала в онзи блок(може би 2 пъти),защото ние бяхме в централната сграда.
Миналата година не знам дали ви направи впечатление,но като ни четяха правилника за вътрешният ред имаше една точка,в която се казваше,че родителите нямат право да пишат в интернет пространството нищо срещу учители,директорка или друг персонал от детската градина  Wink Свободата на словото,къде отива...ехее.
« Последна редакция: Вт., 18 Септ. 2012, 17:33 от dennis »
Цитирай


И аз не съм ОК със случващото се, но пък Александър е. Харесва му. В Буката сме, беше разпределен в 3-та група, но пък аз съм малко зле с ориентацията, и се озовахме в 1-ва. Учителката каза, че децата няма да са заедно и няма проблем да си остане там. Вчера е бил само той от Детелина, но днес имаше още дечица. Сутринта говорих с медицинската сестра, каза ми, че може би ще ги разместват постоянно в групите, каза да се сърдим на "тези отгоре", защото в тяхната градина не е предвидено място и за нашите деца.
Цитирай


Ще ги разместват постоянно?! Стига бе, хора, направо ме отчайвате. И какво значи I-ва, III-та група? Нали имат някакви занятия, материал, научено, просто недоумявам...
Цитирай