Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Здравейте. Обръщам се към вас за съвет относно яслата на щерка ми. Проблемът е там, че е родена януари месец 2003г. и не искат да я вземат в детска градина. Държат да остане още една година в яслената група. Имало закон децата да тръгват на 7 навършени години на училище, без значение дали са родени януари или декември, т.е. дали са на 7г. или на 7г и 11мес. #Cussing out
И директорката се опитваше да ме увери, че детето ми щяло да има трудности щом тръгне на предучилищна не на 6, а на 5г. че нямало да издържа учебните часове и т.н и т.н. Close
Да, ама детето ми няма да е на 5г. когато тръгне на предучилищна, а на 5 и 7мес., както и на училище ще е на 6г.и7м. . Какво да правя сега? Дечица, родени декември 2003г. (демек само с месец по-малки от моето) отиват в градината, а моето което е януари, трябва да се мъчи още цяла една учебна година в яслена група с по-малките деца, па даже и с бебетата, които не могат да говорят. Струва ми се, че ще й е скучно с тях, ще се вбебенясва и тя, леличките все ще й натякват, че е по-голяма , да отстъпва и т.н., все неща, които така или иначе ще й се натякват у дома, след появата на бебето ooooh!
А с по-големите дечица си играе по-добре, вече си измисля сюжетни игри, иска да има компания от по-големи деца. Ех newsm78 изобщо не знам как да постъпя. Попитах и в друга градина , може би ще подам молба и на друго място, но....... ми се искаше да е в тази градина, в която е била на ясла макар и малко време.
Ех, че се затруднявам в решението си Tired Хем ми се струва, че Евка е вече за по-големите, хем понякога ги върши едни такива бебешорски работи Outta Joint
Дайте съвет Praynig

# 1
 • Мнения: 356
Ако вообще има такова правило, че детето не може да посещава предучилищна възраст на 5 години, то важи само за тази детска градина. Директорката на нашата дет. градина ме накара да дам дъщеря си на 5 год. /родена е на 14.09. / в предучилищна и тя се справи много добре. Сега чете и пише. Тази година ще е пак в предучилищна и се надявам да затвърди знанията си. Аз я дадох на току що навършени 2 години на дет.градина, защото в яслите децата не ги извеждат достатъчно на въздух и много се разболяват. Поне това установи моят опит.

# 2
 • София
 • Мнения: 1 209
Ами помисли за тези, които пък са декември 2002. Те пък нон стоп трябва да догонват тези, които са януари 2002.
Наскоро четох едно много смешно изследаване, в което се твърдеше, че децата родени в началото на годината били по-умни от тези в края. И да ви кажа прави са на хартия. Ами разликата от януарското дете до октомрийското са 10 месеца. Това пресметнато като % от живота им е направо убийствено.

10 месеца от живота на сина ми ( в момента е на 34), са си 29%. А представете си какво е за тези на 1 и 2 годинки - това си е направо космическа разлика. Тази разлика става все по-малко осезаема колкото повече растат децата. И като станат на 56 въобще няма да им личи да знаеш и ако искат могат да си играят с такива на по 60 без да има разлика (това естествено в кръга на майтапа).

Не знам при вас яслата как е, но дечковците са горе-долу на една възраст. В групата на сина ми бебета не е имало. Юни месец, когато 10 дечица ги преместиха в детската градина дойдоха 5 други дечица, които бяха 5-6 месеца по-малки от него (тоест имаше и март 2003). Не видях да се е върнал в развитието си.

Според мен си я остави с "наборите". Защо да бързаш? Сега като четох и темата за менструацията - ми то къде им отиде детството на децата?

Стана много объркано и дълго, но се надявам да си ме разбрала.

# 3
 • София
 • Мнения: 1 209
А не се ли опасяваш, че като стане първи клас ще й бъде невъобразимо скучно - всички ще учат нещо ново, а тя за трети път ще тъпче на едно място и ще й е скучно и т.н. Ще трябва много да внимаваш с избора на учител в първи клас, за да не развали постигнатото с много труд - от скука да й се отще да учи и т.н. последствия от това.

# 4
 • София
 • Мнения: 816
Искам само да уточня, че постинга е мой, но нещо не можах да го пусна от моя си акаунт!

Според мен скучно ще й е още една година в яслата.... тя си иска сериозни занимания вече, виждам го, просто. А  и нали е момиченце- много по-бързо се развиват от мъжете Wink
Освен това според мен това не е естествения ход на развитието й Stop ако трябва да бъдем честни, учебната ни класно-урочна система е доста увехтяла, остаряла, изобщо не се съобразява с индивидуалните възможности на децата ни. Би било много по-добре една циклова учебна система, като във Франция, при която децата да се проверяват с тестове и да учат по индивидуални планове. Но това е съвсем друга тема. И все пак , когато помолих директорката да проверят детето, да го видят и да преценят, тя ми отказа, като заяви, че това не било критерий #Cussing out ( дрън-дрън - яриници). Детето дори да можело да бори, това не означавало че е умно, а че просто има добра памет. Евка може не само да брои, тя рисува, оцветява по контури ( е, не прекрасно), познава някои букви от азбуката, знае над 100 песнички, включително руски и английски, разсъждава много логично (майка ми е логик и й е правила логически игрички, в които много добре се е справяла). И изобщо.....
Не знам вече!

# 5
 • sofia
 • Мнения: 923
В някои градини ,в които няма ясли т.е. не са ОДЗ, а ЦДГ има групи които се наричат вариант. Там се приемат деца между 2 и 3 години. Именно в такава група тръгва сина ми след 1 седмица. Той е роден на 07 .03. 2003 г. и в момента е на 2,5 години. Тази година ще е 1-ва вариант група, догодина 1-ва, по-догодина 2-ра група и така си тръгва на училище на 7 години без да повтаря нито една от групите в ДГ.
А това, че не приемали деца на училище ,ако не са навършили 7 години е пълна лъжа. И аз имах разправия с една директорка на ДГ, която какви ли не лъжи измисляше, за да не приеме сина ми на ясла през пролетта.
Та мисълта ми е потърси ДГ с такава вариант група.

# 6
 • София
 • Мнения: 1 209
Евка може не само да брои, тя рисува, оцветява по контури ( е, не прекрасно), познава някои букви от азбуката, знае над 100 песнички, включително руски и английски, разсъждава много логично (майка ми е логик и й е правила логически игрички, в които много добре се е справяла). И изобщо.....
Не знам вече!


Понеже съпругът ми е завършил начална педагогика и за тези неща му се доверявам, пък и в повечето случаи инстинктите ме водят към "правилното" от педагогическа гледна точка решение.
Та от него съм чувала, че освен умствена зрялост имало и социална такава. Това че Ева може толкова много неща, не означава и че социално е израснала и подготвена за това.
От друга страна сега като се роди бебчето може да очакваш и "вдетиняване" подражавайки на бебето и т.н. и всъщност ще видиш колко точно е пораснало детето.

Ако наистина намерите такава смесена група ще е най-добре. Ако и образоватлната ни система беше по-индивидуално насочена също щеше да е добре, но не е така. Ако имате възможност за частна градина, там децата са по-малко и индивидуалния контакт с учителките е по-качествен и със сигурно ти ще си по-удовлетворена.

Това е, което имах да казвам. Не искам да те убеждавам, просто ти давам и други насоки за премисляне на нещата.

Успех в избора.

# 7
 • софия
 • Мнения: 7 282
малко странично питане-яслите от каква до каква възраст са?

# 8
 • Варна
 • Мнения: 7 355
малко странично питане-яслите от каква до каква възраст са?

Яслите са до 3-годишна възраст.
А вече "откога" зависи и от теб, и от изискванията на самата ясла.
В нашата нямаха претенции за долната граница, единствените изисквания бяха да са проходили и да имат навици за ползване на гърне (макар че това последното не е много задължително, по-малките деца са с памперси). Wink

# 9
 • Sofia
 • Мнения: 137
Моя син е февруари 2002 и чак сега го приемат в държавна градина 1ва група. И аз имам същите  угризения на съвестта и не мога да преценя. Той една година ходи на частна т.к. миналата есен не го взеха на ясла, нито на градина и сега ми се вижда много голям, още повече че е ходил цяла година на градина с по-големи от него деца и е усвоил основните дейностти.

От друга страна миналата есен беше на 2.7г и сега като се замисля си беше по-скоро бебе, говореше, но разликата със сега е огромна, беше още с памперс, не ядеше сам, не искаше да участва в игрите в градината, не искаше да пее песни с тях, не повтаряше стихчетата Simple Smile

Мисля да го пусна първа група и ако му е безкрайно скучно да говоря с директорката да го премести във втора.

# 10
 • София
 • Мнения: 84
Аз съм изправена пред същия избор. Нико е роден февруари 2003. Приеха го естествено в яслена група в ОДЗ-то в нашия квартал с обяснението че имало разпореждане на МОН че децата родени 2003 независимо от месеца се приемат само и единствено в ясла. Да ама във въпросната яслена група има дечица на 1 годинка а той ще е вече на 2 и 7 месеца. Как да го дам там? Според мен ще се върне в развитието си. И аз изслушах лекцията - на 6 и половина ли ще го дам на училище и тн. Разговарях дълго с приятели с по-големи деца за тяхното развитие, четох доста литература, дискутирахме и обмисляхме със съпруга ми и взехме решение че по-добре за неговото развитие е да бъде с по-големите деца от 1-ва група. Търсихме и се оказа че все пак има и детски градини които взимат деца на нашата възраст директно в първа група. И така за добро или лошо /времето ще покаже/ Нико живот и здраве от 1-ви тръгва на градина. Мисълта ми беше мили майчета - не се оставяйте системата да ви манипулира а сами вземете решение за вашето дете и намерете начин да го реализирате. Та кой по-добре от нас знае кое е добро за децата ни!

# 11
 • sofiq
 • Мнения: 82
zdraveite,moqta maiak e detcka u4itelka i tq mi kaza 4e po zakon dete ot 2god i 6mes navarsheni moje da se slojat v 1grupa samo da ne sa sas pampersi moqta dashterq e na 2 i 9god septemvri shte e na 2 i 10god i tragva 1 grupa taka4e ne vijdam problem da nastoqvash detencetoti da e v 1 grupa zashtoto spored men si e za tam a ne za qslata

# 12
 • Мнения: 5 876
Имам същия проблем – моята щерка е родена на трети януари, тоест само с 4 дена по-късно от последните декемврийчета на предишната година. Много обича да играе с каки и батковци, а с по-малки деца не й е дотам интересно – освен ако не са анджак бебета, та да се чувства мноооого голяма. Но за истински съвместни игри си предпочита по-големите. С гащички е, храни се сама, може да си нахлузва дрехите и обувките и се мъчи да се учи да се оправя с копчета. Говори много и при проблемна ситуация може да ти обясни най-подробно какво става и дори сама се опитва да намери решение. Мисля, че ще умре от скука в ясла, пък и досега не съм я давала, не ми се ще само за една година да я дам. Пък и после ще трябва да си върви все с по-малките…

 newsm78

# 13
 • Бургас
 • Мнения: 127
Здрасти!
В нашата групичка имаше едно такова детенце, родено през януари 2001г. Тръгна на градина с дъщеря ми ( родена декември 2000г.), изкара си първа група и на следващата година остана пак първа група с наборчетата си. Мисля, че това е по-добрият вариянт, отколкото да повтаря предучилищна. Струва ми се, че като е по-големичко, ще му е по-кофти, че приятелчета тръгват на училище вече, а то остава в детската градина.
Така че, ако мислиш, че е по-подходящо за детето ти да тръгва на градина, говори с дирикторката, все ще се разберете. Пък и не вярвам за всяка градина да има отделена наредба или закон.
Успех

# 14
 • Мнения: 356
.... Мисля, че това е по-добрият вариянт, отколкото да повтаря предучилищна. Струва ми се, че като е по-големичко, ще му е по-кофти, че приятелчета тръгват на училище вече, а то остава в детската градина.
.....
Ето тук си много права. Моментът е отвратителен - от опит го знам. Дъщеря ми рева неистово, че всички деца получават свидетелства и документи за 1-ви клас, а тя не. За жалост в такъв момент детето не иска да те разбере колкото и да му говориш. Как ми го припомнихте тови лош момент...

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт