Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 69
Извинявам се предварително ако вече има такава тема, но аз лично не успях да я открия. Въпроса ми е има ли някаква специална подготовка за гърдите преди раждането. Аз съм в края на седмия месец и досега нищо не съм правила. Ще ви бъда благодарна ако ми помогнете.

# 1
 • Мнения: 7 701
Не е нужно да правиш подготовка отсега.

http://www.bg-mamma.com/articles/full/402

# 2
 • На бял кон в Pierrefonds
 • Мнения: 1 451
Продължавай все така.  Peace  Леко раждане!

# 3
 • София
 • Мнения: 915
Може да се мажеш с някое овлажняващо кремче. Аз бях доволна от крема за бюст на Матерн. Ползвах го по два пъти на ден, че ужасно ме сърбеше кожата по гърдите. Иначе нищо друго не е необходимо да правиш.

# 4
 • До две съкровища
 • Мнения: 1 740
Не е нужно нищо да правиш.
Леко раждане.

# 5
 • В чуден свят с четири Слънца
 • Мнения: 484
Не е необходимо, според мен. Аз си кърмя успешно и без никаква предварителна подготовка. И при двете си бременности не съм правила нищо специално и не съм имала никакви проблеми с кърменето - първият път почти година и половина, а сега смятам да кърмя докато сама се отбие  Grinning.
Леко бременеене, леко раждане, и се наслаждавай на бремността си  Grinning

# 6
 • София
 • Мнения: 1 056
За да кърмиш успешно ти препоръчвам да прочетеш статиите в Библиотеката.
Повечето майки, които са бременни за първи път разчитат на акушерките и, че просто ще сложат бебето на гърдата и всичко ще е наред. И дай-боже да имат кърма...
Статията, която е дала  Linofrina е полезна, тя е обобщение на това, което трябва да прочетеш. А именно - как трябва да се хване бебето, как трябва да се сложи да засуче, каква трябва да е твоята поза, кога трябва да се кърми, колко пъти, колко време трябва да продължи кърменето, по какво да познаем дали бебето се нахранва и дали суче ефективно... и т.н.
Освен това не е лошо да прочетеш и как се цеди, защо и кога. Когато дойде млякото след коластрата, обикновено майките осъмват с едни гърди като бомби, а в родилните домове се случва акушерките да не са от най-отзивчивите за да показват или съветват доизцеждане след всяко кърмене и започват едни хиперлактации...
Също не е зле и да прочетеш за възможните проблеми и как да се пребориш с тях. Визирам болки в зърната и ранички, запушване на каналче, препълване на гърдите до камък и т.н.
Отдавна се каня да си систематизирам тези неща и да ги пускам на бременилки  bouquetама пусто време...

Последна редакция: ср, 27 май 2009, 00:27 от ludmilana

# 7
 • София
 • Мнения: 1 056
http://www.bg-mamma.com/articles/full/971   - ето още една статия за четете.

Копирам ти един мой отговор на друго подобно питане:

- Всяка жена има кърма /изключения са жени с много,много тежки хормонални нарушения, прекарани в юношеството тежки хормонални дисбаланси и др.подобни/ Но, независимо дали млякото ще слезе на 2-рия или 5-тия ден майката трябва да кърми бебето. Едно, че коластрата е нужна на бебето с най-ценните качества на света и друго, че така се стимулира задвижването на механизма на правене на мляко. Колкото по-рано се направи  първото кърмене, толкова по-добре. Важно е бебето да се слага на гърда често дори майката да си мисли, че няма коластра. Първите два дни коремчето на бебето е колкото леблебия  или лещник/според големината му/, така, че количество коластра колкото една лъжичка е достатъчно да го засити. Най-често в началото бебетата сучат доста често /през час, час и половина, два/. Така че, ако бебето е при теб в стаята ще можеш спокойно да си го кърмиш без нужда от добавка/освен ако няма някакви медицински показания за това/, но ако ти го носят през три часа с нощна пауза не бива да се сърдиш, че го дохранват.

- Важно е да знаеш как точно да поставиш бебето, защото ако не го държиш правилно ще се получат рагади. Никакво обтриване няма да ти помогне ако не слагаш бебето в правилна  поза. Рагадите се получават най-често когато бебето не налапва достатъчно надълбоко зърното, а го стиска с венчетата си и го трие с езика си. Най-често това става когато му е трудно да налапа препълнена твърда гърда /представи си - кое ще ти е по-лесно - да засмучеш надут балон или леко спихнат?/ Но и не само препълването на гърдите може да е причина да не захапва правилно, все пак бебетата също се учат тогава и трябва да налучкат.  По-рядко се случва при някакви физически причини/например къса юздичка на езичето му  или нещо такова/. Тук ще ти копирам един друг мой пост за правилното поставяне на гърда, че не ми се пише същото:
Колкото дали е правилна захапката, ето някои основни признака, но както има правила, така има и изключения.
...1. Значи, много е важно ти да си седнала/легнала много удобно ,така, че да не ти отмалява ръката и бебето да се изсулва незабелязано. Възглавничките са много добро помощно средство. Сигурна съм, че го знаеш всичко това, но така ми е по-систематизирано.
2. Бебето да е на височината на гърдата, обърнато с корем към гърдите ти, а не към тавана.
3. Ухото, рамото и хълбока да са в една линия.
4. Изваждаш зърното и приближаваш бебето към гърдата. Ако сте голи е още по-голям кеф.
5. Носа му да е наравно с носа, потъркваш със зърното горната му устничка (или угълчето на устата).
6. То трябва да си отвори широко устата и да му е поизплезено езичето.
7. Зърното трябва да влезе дълбото в устата и част от ареолата.(зърното трябва да влезе чак до там, където започва мекото небце, можеш да си го напипаш сама на себе си да видиш колко навътре е това).
8. Устничките му трябва да са обърнати навън и ъгълът, сключен между тях трябва да е тъп.
9. Брадичката му да е допряна, дори да притиска гърдата, а нослето да не е допряно(но при доста едрите гърди май се допира)
За неправилно засукване знам няколко признака:
- Чува се звук при сукане (цъкане, мляскане, всичко, което показва, че няма вакуум)
- На бузките на бебето има трапчинки (като всмуква човек така му хлътват навътре бузите)
- И, естествено, не се чува преглъщане и бебето движи само устата, а, не цялата челюст.

- Научи се как се изцеждат гърдите. Може да ти потрябва. Ако ви се наложи по-дълъг престой в болницата и там бебетата не са при майките, а ги носят през три часа, и то нахранени, със сигурност ще ти се наложи да поизцеждаш. Това не е задължително, но го имай като вариант, защото аз, например, не знаех как да се цедя, стана точно както ти описах и гърдите ми станаха на камък. Не знаех как да се цедя и щях да гръмна ако не беше една санитарка да ми покаже/но успях да си напукам няколко вени в опитите си да се изцедя, защото стисках цялата гърда, а не само ареолата ooooh! ooooh! ooooh!/ Ако искаш по-точно описание, свиркай.

- Не е нужна вода на кърмаче, което се кърми на поискване. Особено подсладена, защото билирубинът се изхвърла с акото, а не с урината. Т.е трябва му повече кърма за да ачка по-често. /това в случай, че бебето има жълтеничка/.

- Биберонът също е противопоказен поне първия месец /ако питаш мен изобщо не е нужен на едно кърмаче, нали си има цици/.

Ето и линк към подобна тема, тука също съм разтягала локуми и дори сигурно повечето неща се повтарят, но мисля, че ще ти е от полза:   http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=317975.msg8275448#msg8275448

Уф, доспа ми се, ако се сетя още нещо по-късно ще пиша пак.
Успех!

# 8
 • Мнения: 521
Аз се мажех само с крем против стрий.Много е важно да не слушаш някакви бабини съвети,че на една моя позната и бяха казали да си търка зърната с груба кърпа и  й бяха станали рани ooooh!

# 9
 • София
 • Мнения: 551
 Това с кърпата дори предизвиква контакции и според мен не си заслужава! Аз се мажех с кремчето на Авент и нямах проблем. В книгата на Хана Лотроп - Всичко за кърменето, прочетох, че се ходи без сутиен, ама зимата къде ти Simple Smile
 

# 10
 • Toulouse, France
 • Мнения: 1 341
Първо се извинявам на авторката, че ще използвам нейната тема, за да си задам и аз въпросите!  bouquet

Аз уж съм наясно как става номера с кърменето, но пак имам питанки. Кърмих дъщеря си 2 г. само от лявата гърда. Заради многобройни мастити и плоски зърна малката предпочете лявата. Дясната си остана с неоформено зърно.
Сега съм в 6-ти месец и пртеснението ми е, че бебето и то ще иска да суче само от едната гърда, а именно от тази с оформено зърно. Thinking
Имате ли идея как да постъпя, освен да предлагам първо дясната и след това лявата гърда?!

Предварително благодаря!

# 11
 • София
 • Мнения: 1 056
Ронка,
бебетата, дори и родени от една майка Joy Joy Joy, са много, много различни. Joy
Абсолютно е възможно да нямаш никакви проблеми с второто.
Още повече, че сега имаш опит и знаеш кое как и защо се прави.
Предлагам ти да си мислиш и да си представяш как този път всичко ще е наред, а не да си мислиш - оле, сигурно ще се повтори...
Най-важно е да поставяш бебето правилно  още отначало за да не ти се разранят гърдите и да не допуснеш да ти се препълнят гърдите в такава степен, че да не могат да бъдат цедени/сукани и това да доведе чак до мастит.
Хубаво е да закърмиш бебето още веднага след раждането колкото е възможно по-рано. Хубаво е да родиш в болница при която бебетата са при майките, но дори и ако бебето не е при теб, пак си има начини... В началото, когато гърдите са още"празни", само с коластра, са меки и бебето може да се упражнява как се сучи много лесно. Освен това му е лесно да налапва дълбоко зърното така, че да не го разранява. После, като дойде млякото и гърдите се препълнят му е по-трудно да го налапа достатъчно навътре. Затова е хубаво да знаеш, че ако ти се препълнят гърдите е добре първо да поизцедиш малко да поомекнат преди да дадеш да засуче. Така избягваш разраняването. Но, само ако са много твърди.
Можеш да сравниш с това как ще ти е по-лесно да засмучеш  един балон - когато е надут и твърд или когато е леко спихнат и мек.
Тази, която е с плоското зърно сега вече ще ти се оформи, ще видиш.
Ти си знаеш всички начини по които се кърми с гърда с плоско зърно, предполагам, така че, сега просто ще си подготвена.
Ако имаш по-конкретни въпроси, насреща съм.

ianko , успя ли да си намериш статии по нещата, които ти подсказах?
... А именно - как трябва да се хване бебето, как трябва да се сложи да засуче, каква трябва да е твоята поза, кога трябва да се кърми, колко пъти, колко време трябва да продължи кърменето, по какво да познаем дали бебето се нахранва и дали суче ефективно... и т.н.
Освен това не е лошо да прочетеш и как се цеди, защо и кога. Когато дойде млякото след коластрата, обикновено майките осъмват с едни гърди като бомби, а в родилните домове се случва акушерките да не са от най-отзивчивите за да показват или съветват доизцеждане след всяко кърмене и започват едни хиперлактации...
Също не е зле и да прочетеш за възможните проблеми и как да се пребориш с тях. Визирам болки в зърната и ранички, запушване на каналче, препълване на гърдите до камък и т.н.

Ако имаш нужда от линкове, свиркай, ще ти пратя няколко.

# 12
 • Stuck in a moment
 • Мнения: 951
По въпроса за подготовката, аз си мажех зърната с гармастан някъде от края на 8-ми месец.
Въпреки това ме боляха близо 10 дни докато свикна с кърменето и после всичко си беше ок.
Добре е да си имаш някакво кремче без отмиване, чувала съм,че лансинох е добър ,а също и на авент.

# 13
 • Toulouse, France
 • Мнения: 1 341
ludmilana, много ти благодаря за изчерпателния отговор! Hug

Наистина съм запозната с всичко което казваш. Но някак друго е да го чуеш от някой друг. Положителното мислене определено много помага. Peace Ще наблегна на него. Simple Smile

Бебето ще е при мен. След като излезе ми го поставят на гърдите, изчакват малко време, режат пъпната връв и го вземат да го измерят. Не го отделят за повече от 10 мин. от мен. След това веднага ще засуче. Ще е при мен през цялото време, демек ще може да се възползва денонощно от циците. Mr. Green

 За сега нямам конкретни въпроси.
Но след появата не бебето живот и здраве, ако имам затруднение ще питам! Peace

Още веднъж, благодаря!  bouquet

# 14
 • Кърджали
 • Мнения: 128
Аз и при двете си бременности не съм правила никаква подготовка за кърмене. Кърмих първото си дете 8-9 месеца а сега успешно кърмя и второто. Ползвах грамастан в началото като усетех "боцкане" в зърната. Леко раждане

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт