Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 361
здравейте, в процес на действия сме за осиновяване на дъщеря ми от първия ми брак от сегашния ми съпруг. тя е на 10г. и се натъкнахме на голям проблем при обясняването на това, което правим. не й харесва фактът, че трябва да се сменат имената й, свикнала е с бащино име и фамилия по имената на биологичния си баща. ако беше на по-малка възраст нямаше да питам дали й харесва или не, но сега, според мен, тр да зачетем мнението й. наистина, в училище, в документите и т.н. е вписана с имената на баща си, свикнала е с тях. не знам обаче какво може да се направи по въпроса. дали трябва да се откажем изобщо от идеята или да търсим някакъв вариант. майка ми каза, че съществувало някакво частично осиновяване, при което детето си запазва имената. някой дали знае нещо по въпроса?

# 1
  • Мнения: 2 123
Семеен кодекс:

Непълно осиновяване
Чл. 62. Извън случаите по предходния член осиновяването е непълно и от него възникват права и задължения като между роднини по произход само между осиновения и неговите низходящи, от една страна, и осиновителя, от друга, а правата и задълженията между осиновения и неговите низходящи с роднините им по произход се запазват. При това осиновяване родителските права и задължения преминават върху осиновителя, а рождените родители не наследяват осиновения.
Осиновяване от съпруг на родител
Чл. 63. При осиновяване по чл. 61 и 62 на дете от съпруг на родител правата и задълженията между този родител и неговите роднини, от една страна, и осиновения и неговите низходящи, от друга, се запазват.


От текста в закона става ясно, че след акта на пълно осиновяване родител на детето става осиновителят, а рождените родители (ако са известни) се заличават от регистрите. На детето се издава нов Акт за раждане, в който за родител се вписва осиновителят.

Непълно осиновяване е налице, когато възникват отношения като роднини по произход между осиновителя от една страна и осиновения и неговите низходящи от друга, но осиновеният запазва връзката си с рождените си родители, не се създава нов акт за раждане, а само се отбелязва осиновяването. Разликата, е че рождените родители не наследяват осиновения, а роднините на осиновителя нямат права и задължения към осиновения.


# 2
  • Мнения: 361
а съществува ли вариант да се запазят презимето и фамилията на детето, с които е свикнало? много сложно се получава май при нас- и двамата /мъжът ми и детето/ са съгласни за осиновяването, но тя не иска да си сменя имената /а и в училищните регистри, удостоверения, грамоти, които е получавала от състезания, в международния паспорт, в който има и разл визи се води с имената на биологичния си баща, въпреки че не го познава/....

# 3
  • In the middle of nowhere
  • Мнения: 15
Бащиното и фамилното име се запазват. Могат да се променят със съгласие на осиновителя и със съгласие на детето, ако е навършило 14 г.
Акт за раждане – прави се забележка за извършеното осиновяване. При непълно осиновяване на дете – процедурата е уредена в чл.18, ал.1 от ЗГР /Закона за гражданската регистрация/– процедурата не е задължителна поради спецификата на непълното осиновяване, при което осиновеното лице запазва връзката си и със своите рождени родители. Извършва се само по желание на осиновителите и детето, ако е навършило 14 години. Тази процедура може да се извърши както в хода на производството по непълно осиновяване, така и в отделно охранително производство.

# 4
  • In the middle of nowhere
  • Мнения: 15
...само,дето не мога да схвана смисъла на желанието ти за непълно осиновяване Rolling Eyes

# 5
  • Пловдив
  • Мнения: 3
Здравейте!
Аз съм нова по форумите и се регистрирах с една единствена цел и ето че открих темата, която търсех.
Може ли някой да ми помогне с информация относно осиновяване на дете на съпруг. Със сегашния ми съпруг искаме той да осинови детето ми от първия ми брак, за да носи неговите имена.
Моля, ако някой има някакъв опит с това, пишете ми. Дъщеря ми е на 5 и нямаме много време!
Предварително благодаря на всички отговорили!

# 6
  • Мнения: 361
преди няколко дни си купих новия семеен кодекс. в него за осиновяване на дете от съпруг намайката има отделен член, който е извън останалите случаи на осиновяване. утре ще се срещна с моя бивша съученичка, която сега работи като съдия и ще се опитам да се информирам дали нещата вече не са по-улченсени, защото ние имахме много проблеми като се опитахме да задействаме цялата процедура и засега сме замразили нещата. дано да е улеснено сега, защото иначе е много абсурдно.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт