Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 май 2009, 19:14 ч.

Това е.

 • 1 191
 • 7
 •   1
Отговори
 • Мнения: 10
                                         
                                               Благоевградска и Кюстендилска област


Благоевградска

Област Благоевград е една от 28-те области на България. МПС-кодът е Е. Административен център е град Благоевград. В част от областта попада географският регион Пиринска Македония.

Областта се намира в югозападната част на България. С площ от 6449,5 км2 тя е трета по големина в България и има население 339 790 души. На север областта граничи с област Кюстендил и с област Софийска, на изток - с област Пазарджик и с област Смолян, на юг с Република Гърция и на запад с Република Македония.

В Област Благоевград са съсредоточени множество природни дадености, тук се намират планините Пирин, Рила, Родопи, Влахина, Малешевска, Огражден, Беласица, Славянка и Стъргач. Планините и многобройните горски масиви, липсата на промишлени замърсители, както и топлите минерални извори и богатото културно-историческо наследство обуславят тази област като една от най-подходящите за развитието на различни видове туризъм.

Кюстендилска

Областта е разположена ва Югозападна България с площ 3084,30 км2 и население 173889д., като площта  е 2,7% от територията на страната. Граничи с области Софийска, Пернишка и Благоевградска, а на запад границата и? съвпада с държавната граница на България с Македония и Сърбия. Административен, стопански и културен център е гр.Кюстендил. Повърхността на областта е разнообразна – плодородна котловина и долини, разделени с хълмисти земи и планини. Северната и западната и? част заемат т. нар. Кюстендилско краище и имат силно разчленен релеф, включващ части от граничната Милевска планина, Чудинска планина, Земенска планина и на изток Конявската планина. На юг Кюстендилското краище достига долината на р. Драговищица, планината Лисец и долината на р.Бистрица. Южната част на областта обхваща дялове на Осоговската планина, планина Влахина и Северозападна Рила със затворените между тях и Краище по-ниски земи – котловината Каменица, Кюстендилската котловина и Дупнишката котловина. Геоложки територията на Област Кюстендил принадлежи към Краищицидите и Родопската област/източно от р.Струма/.

Най-стари са допалеозойските кристални шисти. Разкриват се палеозойски гнайси, гранити, триаски варовици, доломити и пясъчници, чакъли, пясъци и глини с въглищни прослойки, гранити, диорити, риолити и др. Полиметални руди са открити и се добиват в Осогово, гланцови кафяви въглища в Бобовдолския въглищен басейн. Нефтошисти се разкриват при селата Страдалово и Църварица. В района на с.Четирци, Яхиново и Драговищица има находища на глини, край с.Пастра – на слюда, край с.Делян на доломити, а при с.Дивля на барит. Съществуват множество минерални извори, по-известни от които са в гр.Кюстендил, Сапарева баня и селата Невестино и Четирци. В областта се намират и красивите Стобски пирамиди.

Климатът е преходноконтинентален, а в районите с по-голяма надморска височина – планински. Главна отводнителна артерия е р.Струма, в която се вливат реките Треклянска, Драговищица, Бистрица, Слокощица, Новоселска, Джерман и Рила. Подпочвените води са на сравнително високо ниво. Карстови води има главно в Кюстендилско краище. Край с.Полска Скакавица р.Големи дол образува водопада Скакавица с височина 70м. Язовирите “Дяково”, “Берсин”, “Дреновдол” и “Багренци” се използват главно за напояване. Почвената покривка е разнообразна – алувиални, канелени, хумусно-карбонатни, планиско-ливадни и чернозем-смолници. Най-голямо значение за овощарството имат алувиалните почви.

Горите са широколистни, като преобладават и иглолистни.В резервата “Габра” с площ 89,5ха в Осогово са оцелели гори от черен бор. В Рила доминират видове, характерни за иглолистния горски пояс. Животинският свят е представен от горски и планински елементи.

Област Кюстендил обхваща 9 общини – Кюстендил, Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Рила, Кочериново, Невестино, Бобошево и Трекляно с общ брой на населените места – 182. Административния център на областта е гр.Кюстендил. Той е разположен в Югозападната и? част в Кюстендилската котловина. Център е и на община Кюстендил с 923 км2 площ, което е 30,2% от територията на областта и население 73 346 жители, от които 52 828 живеят в града. Развитието на Кюстендил е тясно свързано с географското му разположение, природните дадености и традициите, съхранени от поколенията. Четири са основните пътни артерии, които водят към Кюстендил – от Република Македония по магистралата Скопие – София, от Сърбия по магистралата Ниш – Босилеград – Кюстендил, а от Дупница към Кюстендил преминава най-старият търговски път, свързвал векове наред Цариград с Бос и Адриатика. Кюстендил е успял да съхрани своята екология и културно-историческо наследство. Той е съвременен български град със специфичен облик и развитие.

Тръгвайки от София се минава покрай планина Витоша. Витоша е планина в Западна България. Най-високата и? точка е Черни връх (2290 m). Така тя се нарежда на четвърто място по височина в България след Рила, Пирин и Стара планина.
Минава се през река Струма. Струма е река в Югозападна България и Северна Гърция. Струма извира в планината Витоша, близо до най-високия връх Черни връх, тече в южна посока и се влива в Бяло море.
От там се стига до град Кюстендил. Кюстенди?л е град в Югозападна България. Областен център на Област Кюстендил и административен център на Община Кюстендил. Намира се в близост до границата с Република Македония и с Република Сърбия. Балнеоложки и туристически център с национално и международно значение, археологически и архитектурен резерват, изходен пункт за туризъм и ски-спорт в планината Осогово.
Кюстендил е един от най-древните български градове. Градът има осемхилядна история на поселищния живот и повече от 1900-годишна градска традиция. В историята е известен с имената Пауталия, Улпия Пауталия, Пауталия Аврелий, Велбъжд, Константинова баня, Ълъджа, Баня, Коласия, Кюстендил.
След Освобождението Кюстендил става един от значимите градски центрове на Югозападна България. В началото на ХХ век Кюстендил е провинциален промишлен и търговски център с развита лека и хранително-вкусова промишленост и овощарство. Градът се утвърждава и като курорт.

В годините на Народната република в Кюстендил са построени големи индустриални предприятия като Кондензаторен завод, Оптикомеханичен завод, Трансформаторен завод, Завод за кухненско оборудване, Обувен завод, Винпром, Консервена фабрика, Завод за прежди и др. През 60-те и 70-те години на века се извършва масирано строителство, оформят се съвременните жилищни комплекси "Запад", "Румяна войвода", "Герена", "Бузлуджа".

От там минаваме през планина Рила. Рила е планина в Южна България, част от Рило-Родопския масив. Най-високият връх на Рила, Мусала?, със своите 2925 м е и най-високият на Балканския полуостров. В Европа Рила се нарежда на 6-то място по височина след планините Кавказ, Алпите, Сиера Невада, Пиренеите и Етна. От планината извират реките Искър, Марица и Места.

Предполага се, че името Рила идва от тракийски. Най-напред наричали планината Донука, Дунакс, Доунакс (затова римляните я нарекли Донукас монс), а по-късно Роула или Рила, което означава многоводна планина. Названието не е случайно — в Рила има към 200 езера и множество минерални извори в разломните зони (Сапарева баня, Долна баня, Костенец, Баня и др.). По билото на Рила минава Главният български вододел, който съвпада с Главния балкански вододел, разделящ водосборните басейни на Черно и Егейско море.
Рила е сред Стоте национални туристически обекта. Важни места за любителите на туризма, историята и природата са обектите връх Мусала, Скакавица, Седемте рилски езера, Рилският манастир, Девически манастир “Покров Богородичен”, Исторически музей - Самоков.

От там се тръгва тръгва и стига до Благоевград. Благо?евград (до 1950 г. Го?рна Джумая?) е град в Югозападна България, център на област Благоевград и на община Благоевград. Известен е с тютюневия комбинат "Благоевград - БТ" АД, бирата Пиринско пиво и двата университета — Югозападен университет „Неофит Рилски“ и Американски университет в България.
Заради голям брой студенти, географско положение и социални фактори, градът има сравнителна добра икономика. Процъфтяват магазини за дрехи, кафенета и ресторанти. Голям брой неквалифицирана работна сила е наета по многобройните строителни обекти и шивашки цехове.

# 1
 • Мнения: 1 860
Аааа, свършило е голямото междучасие гледам...пак съм закъсняла за География.  ooooh! сори

# 2
 • София
 • Мнения: 4 463
 newsm78 И аз.

# 3
 • Мнения: 194
И какво е това? Thinking Crazy

# 4
 • Мнения: 750
Благодарим за информацията, но какво искаш да ни кажеш с нея  Thinking

# 5
 • Мнения: 1 272
това е...цитат от работите на зрелостниците по География.
Трагедията е пълна, съдя не само по този материал, а от извора Wink

# 6
 • Мнения: 194
Това не е правилният начин да се пуска тема.

Втората такава за тази седмица Tired

# 7
 • Алпите
 • Мнения: 10 178
                                       
                                               Благоевградска и Кюстендилска област
...
Каква е тази тема и откъде е копирана?
Изглежда някой полуграмотен е преписвал и добавял тук-таме свои знания- по-нелепа тема не съм чела.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт