Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • В тъмната гора.
 • Мнения: 2 024
Днес направо незнам къде се намирам, толкова ми е гадно.
На обяд се връща моя отрок от училище и ми казва, че завършва с отличен, даже ми се обади преди това.
Взе да се съблича и от джоба на дънките му изпадна лист, поисках да го видя...какво е това нещо, а той - "не няма нищо, това е на някой съученик, намерих го под чина" и тръгна да го хвърля. Обаче нещо ме загложди и го накарах да го вземе от коша и да ми го даде. Идвайки взе да мрънка, че този тест май бил негов. Взех теста по математика, разгледах го и попитах сина си, защо аз незнам за него. Взе да мрънка изплашено. Поисках и тестовете по български и математика, които е правил днес и какво да видя, теста по математика 85% съвпада с този, който сина ми скри и който съдържа решените с червено задачи от учителката му.
И какво излезе, че сина ми е преписал най-нагло на изходния тест по математика...че ме е лъгал за това, което става и правят в училище, за да не си създава излишни главоболия.
Дълго давах заето за това, което с е е случило, обадих се на мъжа ми...говорихме. И както винаги той остави аз да реша проблема, защото няма да може да се овладее и после ще стане лошо.
Исках обяснения, получих още лъжи, но свързах пъзела и в крайна сметка разбрах голата истина. Бях в шах...не можех да реша, какво трябва да направя и единственото, което ми хрумна е да говоря пред него за всичко това с учителката по мобилния. Тя трябваше да знае...така мисля аз, в никакъв случай нямах намерение да го покривам. Утре го чака разговор пред целия клас и обсъждане на проблема със всички...защото явно това не е само негов проблем.

А моя син това лято явно ще трябва да свикне и с труда, и с лишенията, и със стойността на честните взаимоотношения.
Няма бегач, няма Турция и Истанбул, няма почивка...има режим, задължения и учене, с което да си заслужи, незаслужената шестица.
Въпросът ми е: БИХТЕ ЛИ ПОКРИЛИ ПОСТЪПКАТА НА ДЕТЕТО СИ......И ЗАЩООООО?

Последна редакция: пт, 29 май 2009, 15:44 от Mishel_

# 1
 • Мнения: 9 817
Разбирам тревогата ти като родител, само не разбирам защо е такова заглавието на темата?

# 2
 • София
 • Мнения: 428
Поздравявам те за адекватното отношение.
Много родители въобще няма да обърнат внимание, а доста и ще похвалят малкия преписвач.

# 3
 • Мнения: 817
Защо "правим децата си нищожества"?

# 4
 • Мнения: 2 002
Униженията на които смяташ да го подложиш - имам предвид разговор пред целия клас, няма да помогне. Дори ще го накара да ти няма доверие и за друг път да внимава повече.

Въпреки всичко - той е дете и е нормално да сгреши. Един разговор на 4 очи САМО между двама ви, би му помогнал повече.

# 5
 • София
 • Мнения: 673
  Чест ти прави ,че приемаш така нещата. ...Но внимавай! Според мен много хард го раздаваш с детето. По -спокойно. Достатъчно е да разбере ,че не е постъпил правилно.

# 6
 • Мнения: 517
Драматизираш. И по наше време се преписваше в училище.

# 7
 • Tам през Атлантическия океан
 • Мнения: 7 137
Правят го в стремежа си да ни се харесат на нас да ни угодят  ..може би  Thinking

може би трябва да ги научим че трябва да го правят за себе си не за нас  Rolling Eyes А ние винаги ще сме зад тях ......


.......ох сложно ......  Thinking

Драматизираш. И по наше време се преписваше в училище.
Дам  Wink тъй беше ....

# 8
 • Там някъде
 • Мнения: 1 113
Щях да пиша точно това, което вече е написала Бо.
Да унижиш дете пред целият клас, вместо просто да го накажеш, според мен наистина ти дава възможност да го смачкаш и да го накараш да се почувства нищожество.

# 9
 • Мнения: 14 961
Сега масово се преписва. Почват от началното училище още. Учителите услужливо затварят очи, за да не пада успехът. Ако ги отворят, ще стане страшно.
Лошото е, че продължават и в университетите. Наскоро ме потресоха едни пищови по Вътрешни болести...
Да ида при млад лекар ли? Да-да!

ПП Фло, и по наше време се преписваше, но... Едно, че се почваше късно, второ, че само в краен случай и който го хванат - горко му и трето, пищовите се пишеха собственоръчно, което предполагаше поне един прочит на текста и систематизирането му в пищова. Сегашните копират на ксерокс с голямо намаление, без даже да хвърлят един любопитен поглед за какво става дума.

# 10
 • В тъмната гора.
 • Мнения: 2 024
Униженията на които смяташ да го подложиш - имам предвид разговор пред целия клас, няма да помогне. Дори ще го накара да ти няма доверие и за друг път да внимава повече.

Въпреки всичко - той е дете и е нормално да сгреши. Един разговор на 4 очи САМО между двама ви, би му помогнал повече.

Не съм го хващала друг път, но съм водила много разговори, нищо не спестявам от най-дребното до секса. Не очаквах такова нещо...не очаквах...всички дивотии, но не и лъжи и измами...никога. В стремежа си да е повече с приятелите си и пред компа е зарязал всичко, не си е дал и минимално усилие, за да се представи добре. Чувствам се излъгана, аз дадох всичко, което е по-силите ми (не само материално...всички, значи наистина всичко), а той се опита да ме измами. Не  е оценил нищо от това, което съм направила...откровенноста ми. Направо все едно нещо в сърцето ми се счупи. Обичам го също толкова много, но вече всичко е различно, когато доверието изчезне.

# 11
 • Насред хаоса
 • Мнения: 2 668
Сложна ситуация ... Но мисля, че си права - все пак не става въпрос за едното преписване само. Трябва да се научи да разчита на себе си за всичко. И че в живота не всичко става по лесния начин. Така ще разбере и че за да постигне нещо, трябва да се бори и да полага труд. Също и че лъжата никому не е от полза. Моите за наказание бих ги лишила от почивка, от нещо, което обичат. Но не знам дали ще посмея да ги изправя пред класа.

# 12
 • В тъмната гора.
 • Мнения: 2 024
Щях да пиша точно това, което вече е написала Бо.
Да унижиш дете пред целият клас, вместо просто да го накажеш, според мен наистина ти дава възможност да го смачкаш и да го накараш да се почувства нищожество.

Направих го, защото той ме накара да се почувствам така от позицията на негова майка и най-близкия му човек.

# 13
 • Мнения: 14 961
Мишел, аз на моя син непрекъснато му повтарям, че ценя повече собственоръчно изкараната тройка пред шестицата с преписване. Оценките не са важни, важни са знанията. Засега помага. Естествено, няма гаранция, че никога не е преписвал, но като му гледам оценките, едва ли. То си личи. Laughing

На твое място бих говорила само с учителката, да затегнат контрола. Не го излагай пред децата, но нищо не ти пречи да го заплашиш сурово, че ще го направиш при втори такъв случай.  Wink Mr. Green

# 14
 • София
 • Мнения: 15 235
За едно пусто преписване, и то на 85% такива скандали и наказания цяло лято!
Честно ти казвам, жена, помисли си пак какво ти е направило детето и ти какво ще му причиниш?
Равни ли са "престъплението" и наказанието?
И то за шестица?
А за двойка какво ще му направиш, не ми се мисли!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт