Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • наоколо
 • Мнения: 532
Здравейте ,

Имам предложение да сравним условията в частните детски градини,като смятам ,че това ще е полезна информация и за майките ,които смятат да си избират такава градина.

Моля нека всеки да каже как стои въпроса  в неговата градина ( и коя е тя)  по следните критерии:

1.Каква храна се предлага - меню
2.Каква и колко информация получавате за детето си всеки ден?От кого?
3.Каква информация е закачена на таблото в детската градина?
4.Има ли медицинско лице? Лекар или мед. сестра? Как се грижи за детето ви?
5.В какви случаи от детската градина се обаждат на родителите?
6.От колко до колко часа работи градината?
7.Какъв е дневния режим на децата?От къде го разбирате?
8.Какво учат ? Има ли езиково обучение? По колко на ден?
9.Какви спортове се предлагат?
10.Каква е таксата на месец?
11.Доволни ли сте като цяло от тази частна детска градина?

Ако се сещате за допълнителни неща,моля кажете ги!
Simple Smile

# 1
 • Sofia
 • Мнения: 269
Записвам се да следя темата, много интересна и актуална за нас в момента...

# 2
 • София
 • Мнения: 534
Темата е много интересна. Ще се включа малко по-късно с отговори за нашата градина.

А иначе още нещо, което според мен е най-важното, то е доста субективно де, е отношението към децата.

Други неща, които за мен са важни са: каква е базата, има ли лиценз, брой деца в група и таксата, разбира се.

# 3
 • София
 • Мнения: 328
и аз съм в търсене на ясла и понеже вчера разговарях със собственичката на ,,лапину,,  имам прясно инфо и то е че....таксата за месец  плюс  транспорт  в двете посоки е 810 лв.  по 10 деца в група гледани от преподавател и мед. лице , постоянно видео онлайн наблюдение ,връщат част от сумата ,ако детето не ходи повече от 5 дни.... транспорта като време е 45 мин.  в бус със седалки за деца  ,това е от мен Simple Smile

# 4
 • София
 • Мнения: 1 085
Още въпроси:

Има ли двор и ако да с какви съоражения?
Храната къде се приготвя - на место или е кетъринг?
Каква е квалификацията на персонала?
Има ли собствен транспорт и влиза ли в таксата?
Градинта работи ли през летните месеци?
Тоалетните пригодени ли са за деца?
Има ли всяко дете индивидуално гърне?
До колко часът работи ДГ?

# 5
 • София
 • Мнения: 7 263
Темата действиетелно е интересна и се надявах да има вече конкретни отзиви.
почти не се сещам какво да добавя към въпросите.
Интересувам се от отзиви, за детски заведения в близост до района на Младост, Ст.град, Плиска.
Ще следя с интерес мнения на родители, чиито деца вече посещават дадено място.

# 6
 • София
 • Мнения: 1 547
Ще пробвам по реда на въпросите, но мисля, че леко издребнявате с подробностите.

1.Каква храна се предлага - меню - разнообразно. 3 яденета на обяд (супа, таратор, готвено нещо - с месо, постно, риба, десерт). Храната се готви на място, продуктите се пазаруват ежедневно. Моето дете си изяжда всичко, с което не може да се похвали у дома.
Всяка сутрин има закачено меню, но аз нямам навик да го чета. Той ми казва като го взимам какво са хапвали на обяд.


2.Каква и колко информация получавате за детето си всеки ден?От кого?
Всякаква информация. Има лист, на който пише акало ли е, пикало ли е, колко пъти, какво си е изяло и всички битови неща. Отделно мис (учителките т.нар.) ти казват как се е държал и пр. неща. От директорката също, защото тя активно участва в грижата за децата. Ежедневно.
Има седмична програма по дни и часове, където пише какво правят. Имат английски (много), танци, рисуване, конструиране. Правят непрекъснато нещо. Нямат телевизор!

3.Каква информация е закачена на таблото в детската градина?
Писах по-горе. Освен това има много информация за родителите - за болести, за симптоми, за детския характер и пр. Информация за тържества, екскурзии и всички събития, които прави градината. Отделно има училище за родители.

4.Има ли медицинско лице? Лекар или мед. сестра? Как се грижи за детето ви?
Всяка сутрин ги посреща медицинска сестра, която работи там. Под "как се грижи за детето ви" не разбирам какво имате предвид. Мой принцип е да не го водим никога болен, така че не знам какви грижи точно очаквате.

5.В какви случаи от детската градина се обаждат на родителите?
Предполагам - всякакви. На мен не са се обаждали, защото, слава богу, всичко е било наред. Не е имало инциденти, не е бил болен, не е вдигал температура там.

6.От колко до колко часа работи градината? От 7.30 до 19.00 ч. Ако се притеснявате, че ще закъснеете след 19 ч., се обаждате да ги информирате. Не знам дали се налага доплащане.

7.Какъв е дневния режим на децата?От къде го разбирате? Пише го на таблото. Сутрин отиват закусили. Обядват към 11.3о-12.00. Лягат към 13.00. Стават към 15.30 и продължават със заниманията.

8.Какво учат ? Има ли езиково обучение? По колко на ден? Имат програма. Имат много английски. Всеки ден. Правиха открит урок и децата бяха чудесни. Говориха им само на английски и бяха супер смешни и сладки. Иначе учат по "Моливко" - не зная какво точно. Нямам никакви намерение да уча с детето си. Имам им доверие - занимават се много с децата. Ние у дома само четем непрекъснато.

9.Какви спортове се предлагат? Чак пък спортове. Детенцето сега завършва 1-ва група. На 3-4 годишни спортове не предлагат. За по-натам не съм се интересувала.

10.Каква е таксата на месец? Ако има конкретен интерес, ще я напиша. Не че е тайна, но се опасявам от реакциите на амбицозни млади майки  Mr. Green

11.Доволни ли сте като цяло от тази частна детска градина?
Страшно съм доволна. Отнасят се с децата като с личности. Грижат се за тях като за собствени деца. Миските са млади - не мога да преценя, според мен около 30 г. и имат чудесно отношение, много търпение и с много любов. Кольо ги обожава. А той е доста серт.

Има ли двор и ако да с какви съоражения? Има двор. Какви съоръжения? Има парзалка, комбинирана някаква. Ниска. И пясъчник. Градината се помещава в къща с двор.

Храната къде се приготвя - на место или е кетъринг? На място. Вж по-горе.

Каква е квалификацията на персонала? Не съм се интересувала. Всички знаят английски. Мисля, че имат педагогическо образование, но това не е от значение. За мен.

Има ли собствен транспорт и влиза ли в таксата? Нямат транспорт. Не са извън града.

Градинта работи ли през летните месеци? Работи без прекъсване. По договор можеш да ползваш месец неплатена отпуска. Т.е. 1 месец през лятото детето ти е през ваканция и не плащаш такса.

Тоалетните пригодени ли са за деца? Да.

Има ли всяко дете индивидуално гърне? Не зная. Моят син само пишка там и не съм се интересувала. Ако това е толкова важно за вас, мисля, че няма проблем да си занесете.


До колко часът работи ДГ? Вж. по-горе.

Ако сте се вдъхновили и няма да изпаднете в нападки и спорове, ще ви пиша коя е тази градинка  Grinning

Пропуснах да напиша, че започваме 2-ра година там. И съм наистина много щастлива, че я намерихме  Wink

# 7
 • София
 • Мнения: 5 259
Ако сте се вдъхновили и няма да изпаднете в нападки и спорове, ще ви пиша коя е тази градинка  Grinning

добре би било да я напишеш, иначе цялата информация остава безполезна. идеята на темата е да се сравнят условията в идентифицирани частни градини, а не в анонимни...

# 8
 • София
 • Мнения: 98
Ако някоя мама има отзиви за "Палечка" - ще съм много задължена...  bouquet

# 9
 • Sofia
 • Мнения: 107
Ще дам отчет и за нашата вече бивша градина, но инфото е актуално тъй като се отписахме минлата седмица от там.
Градината е Бърборани в Младост 4 до Бизнес парка. Ето и сайта им за иннфо: http://www.barborancheta.com
Таксата към момента: твърда месечна такса, която не се връща - 330лв. + 7лв./ден храна, ако детенцето не посещава градината, храната не се дължи. Общо с храната на месец излиза към 490 лв.
Храната е кетъринг - Джуниър Меню, закуската приготвят на място.
Градината се помещава в няколко апартамента, разделени за малките и по-големите. Ние бяхме в големите, в единия апартамент се хранят и играят, в други в съседство до него спят. Максимума на групите е 15 деца, но реално посещават 10-12 деца.
Излизат ако времето е хубаво само следобед! За съжаление до блока където се помещава градината е обособена детска площадка с една комбинирана пързалка с люлка, която се намира в пясъчник. Представете си в какъв вид си получавах младежа всеки ден от площадката. Пиша за съжаление, тъй като размерите на тази площадка по мое мнение не стигат за едно дете да се натича едно хубаво, какво остава за група от 10на дечица.
Медицинско лице идва само следобед, не ни се е налагало да се консултираме каквото и да било с него, тъй като не съм го водила болен, но тук е момента да спомена че през последните 2 месеца сина ми е посещавал градината не повече от 10 дни! През останалото време непрекъснато боледуваше, предимно ангина съпроводена с обилни сополи и кашлица. Допускат недоизлекувани деца с течащи носове! Децата имат абонамент към медицинския център в БПарка, за което се дължат х8лв./месечно към таксата.
Информация относно детето получавах лично от едната собственичка, ако се засечем сутрин или вечер.
На таблото пред входа винаги има разпечатано менюто за седмицата и съобщение когато наближи срока за таксите. От скоро изнасят текстовете на някой от песничките които разучават с каката 2 пъти седмично, за което се плаща допълнително. Език мисля не учат никакъв, имат програма по която се придържат но незнам коя, градината не е лицензирана!
Работното време е от 08-19ч
Тоалетните не са приспособени ако не са лъжа, има гърнета, седалки и стъпалце според навика на детенцето, но няма лично гърне за всяко дете.
Като цяло сме доволни от отношението на персонала и въобще организацията в градината, но моето дете не можа са свикне с вирусната среда в градината и се видях в чудо с това боледуване. За да не звуча прекалено критично ще кажа, че за мястото и условията с които разполагат собственичките там са извлекли максимума. Цената за тези условия също е приемлива. Ние се отписахме поради честото боледуване на малкия и невъзможността сега през летните месеци детето да прекарва повече време на открито. Така или иначе не сме сред късметлиите приети за Септември, до тогава разчитам на двете баби, да са ми живи и здрави и до есента трябва да намеря нова градина.
За момента съм се спрява на Ян Бибиян в Симеоново, ще съм благодарна да чуя отзиви за там.
Ако имате още питяния за Бърборани на разположение съм.
Поздрави на всички  Hug

# 10
 • Sofia
 • Мнения: 107
Смърфиета сподели, моля те коя е вашата градина, както и таксата, ако имат сайт напиши го. Наясно сме че таксата за градина в къща с двор и занимянията които описваш не е по-ниска от 600-700лв.  Peace

# 11
 • В света на мечтите ...
 • Мнения: 562
http://bulinfo.info/clients/view/id/886

"Мила" - 300 лв с храната, няма да има увеличение от септември, Бъкстон, местата вече са заети (или поне тези за ясленчетата), но всеки може да подаде документи, за да чака ред и ако се стигне до неговия номер, му се обаждат при положение, че има свободно място.   Peace

Повече информация не мога да дам, защото ние сме от чакащите ред, но съм чувала добри отзиви.  Peace

Иначе директорката ми допадна.   Peace

Последна редакция: пн, 01 юни 2009, 17:10 от Pavlina Nikolova

# 12
 • София
 • Мнения: 1 547
Градината се казва "101 Защо". Позната е и като детски клуб "Ескалибур".
Намира се в Красно село, на ул. "Хубча".
Хората, които са я създали и тези, които работят там, са много стойностни и това е най-голямото предимство за мен.
Таксата се формира от 3 компонента.
Максималният размер в зависимост от броя дни в съответния месец е 600 лв.
Има вариант детето да бъде вземано до 18 ч. - тогава таксата е по-ниска. Иначе работят до 19 ч.
Ако по някаква причина закъснявате и не можете да вземете детето до 19 ч., никога няма да ви откажат да го гледат и до по-късно.
Таксата за храна се възстановява 50% ако детето отсъства по болест и не се възстановява, ако отсъствието е по семейни причини.
Това е ново правило от тази година (от 1 юни влезе в сила).

Мисля, че е това.

# 13
 • София
 • Мнения: 158
Смърфиета, това къщата зад блока с пицария "Рагаци" ли е?

# 14
 • София
 • Мнения: 1 547
Смърфиета, това къщата зад блока с пицария "Рагаци" ли е?

Мисля, че да. Не знам къде е пицария "Рагаци", но срещу къщата е медицинския център Simple Smile

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт