Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
Бъдещи майки
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 24 отговора


Мнения: 82
Здравейте Smile
Искам да попитам някой запознат ли е какво се прави при условие, че бременната работи с опасни за здравето химикали? В самото начало на бременноста съм и съм много уплашена. Търсих, но не видях другаде такава тема.
Цитирай

София

Мнения: 1 085
При такива случаи се излиза в болнични. Говори с гинеколога си.
Цитирай

Tам през Атлантическия океан

Мнения: 6 415
Законово има право ако не се лъжа  да мине на по-лек режим на работа или пък във вашия случай да нямаш досег с химикалите които вредят  Rolling Eyes
И да , консултирай се с наблюдаващия те лекар Peace
Цитирай


Мнения: 672
Ето цитат от Кодекса на труда. Законът те поставя под специална закрила, търси си правата, освен ако не искаш да излезеш отсега в болничен и да получаваш после минималното майчинство.

Защита на бременните жени и на кърмачките
Чл. 307. (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) Работодателят не може да възлага, както и да задължава бременни жени и кърмачки да извършват работа, която излага на опасност или застрашава сигурността и здравето им.
(2) Бременната жена или кърмачката може да откаже изпълнението на работа, която е определена като вредна за здравето на майката или детето или за която след оценка на риска е определено, че представлява съществен риск за здравето на майката или на нейното дете.
(3) Списъкът на работите и условията на труд по ал. 1 се определя с наредба на министъра на труда и социалната политика и министъра на здравеопазването.
Стаи за жени
Чл. 308. (Изм - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работодател, при когото работят 20 и повече жени, е длъжен да обзаведе стаи за лична хигиена на жените и стаи за почивка на бременните по ред, установен от министъра на здравеопазването.
Трудоустрояване на бременни жени или кърмачки
Чл. 309. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Когато бременна жена или кърмачка изпълнява неподходяща за състоянието й работа, по предписание на здравните органи работодателят предприема необходимите мерки за временно приспособяване на условията на труд на работното място и/или работното време с оглед премахване на риска за безопасността и здравето на бременната или кърмачката. Ако приспособяването на условията на труд на работното място и/или на работното време е технически и/или обективно неосъществимо или не е оправдано да се изисква поради основателни причини, работодателят предприема необходимите мерки за преместване на работничката или служителката на друга подходяща работа.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., доп. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Предписанието на здравните органи е задължително за изпълнение от бременната или кърмачката и от работодателя. До изпълнението на предписанието за преместване тя се освобождава от задължението да изпълнява неподходящата за състоянието й работа, а работодателят й изплаща обезщетение в размер на получаваното брутно трудово възнаграждение за месеца, предхождащ деня на издаването на предписанието.
Цитирай


Мнения: 7 471
Хич не бих се замислила. Директно болничен. Никой няма да ти откаже.
Цитирай

димитровград

Мнения: 1 797
Аз не съм работила с химикали,но работех на студено-10-12 градуса,а и работата е тежка и затова съм в болнични още от 2-ри месец,моя работодател нямаше как да ми осигури по-лека работа.Така че говори с лекарката ти,в твоя случай не вярвам да ти откаже болничен.
Цитирай

София, център

Мнения: 3 448
Не могат да те задължат да работиш, ако средата е доказано вредна.
Цитирай

София

Мнения: 1 354
Ами най разумно според мен е да излезш в болнични, имаш право.
Цитирай


Мнения: 1 305
Както и другите са писали най добре си вземи болничен. Мен още първия път когато отидох на ЖК ме попитаха какво работя, и ако работата ми е тежка да ми дадат болничен.
Цитирай


Мнения: 6 331
Ами най разумно според мен е да излезш в болнични, имаш право.
Да или поне да ограничат достъпа ти до вредни химикали,ако е възможно.
Не бих рискувала.
Цитирай


Мнения: 2 108
На твое място веднага бих излезнала в болничен.
Цитирай

До две съкровища

Мнения: 1 740
Ако не могат да  ограничат достъпа ти до вредни химикали,най добрият вариант е да излезеш в болнични.
Успех и лека бременност.
Цитирай


Мнения: 344
В допълнение на _Nat_  - Наредба за трудоустрояването:
Раздел II.
ТРУДОУСТРОЯВАНЕ НА БРЕМЕННИ РАБОТНИЧКИ ИЛИ СЛУЖИТЕЛКИ И НА РАБОТНИЧКИ ИЛИ СЛУЖИТЕЛКИ-КЪРМАЧКИ ЗАГЛ., ИЗМ. - ДВ, БР. 111 ОТ 2001 Г.)
 
Чл. 8. (Изм. - ДВ, бр. 111 от 2001 г.) Бременните работнички или служителки и работничките или служителките-кърмачки се трудоустрояват от лекаря, който осъществява наблюдението на бременната
Чл. 9. Изм. - ДВ, бр. 111 от 2001 г.) Местата за трудоустрояване на бременните работнички или служителки и на работничките или служителките-кърмачки се определят от комисията по чл. 2, като в състава й се включват и лекар - представител на Хигиенно-епидемиологичния и-т и лекар акушер-гинеколог. Комисията определя ежегодно, но не по-късно от края на януари, подходящи места за трудоустрояване на бременни работнички или служителки и на работнички или служителки-кърмачки.
Чл. 10. (Изм. - ДВ, бр. 111 от 2001 г.) Трудоустроените на друга работа бременни работнички или служителки и работнички или служителки-кърмачки запазват работата, която са изпълнявали преди трудоустрояването им.
Чл. 11. (Изм. - ДВ, бр. 111 от 2001 г.) Когато трудоустроената бременна работничка или служителка или трудоустроената работничка или служителка - кърмачка, получава на новата си работа по-ниско трудово възнаграждение от трудовото възнаграждение за предишната си работа, тя има право на парично обезщетение в размери, определени в Кодекса за задължително обществено осигуряване.

Тоест, трябва да информираш работодателя си за бременността и да ти осигури работно място с безопасни условия на труд, без вредности (шум, вибрации, химични агенти, прекомерни физически усилия, правостояща работна поза и т.н.). Места за трудоустрояване обаче се определят само във фирми над 50 човека. Ако работиш в такава, не би трябвало да има проблем, местата за трудоустрояване на бременни трябва да са определени още през януари.
Цитирай


Мнения: 82
Благодаря на всички Smile
Цитирай


Мнения: 188
По- добре си вземи болнични.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 24 отговора