Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 30 май 2009, 21:16 ч.

Хемангиома - лечение с Пропанолол

 • 26 666
 • 75
 •   1
Отговори
# 30
 • София
 • Мнения: 1 058
Аз лично досега не съм чувала или прочела за лечение с прахчета. А четох много за видовете хемангиоми, дори писахме на лекари в чужбина. Според мен, нещо ви мотаят...
Основните начини за лечение са:
- операция (ако се налага заради опасност за живота);
- третиране с кортикостероидни медикаменти;
- премахване с лазер (в България - трудно);
- пропранолол;
Има и други, но както казах има и различни видове хемангиоми...

# 31
 • Мнения: 1 609
ще видим по-натам, иначе Пловдив ни е  мн.далеч в студа (засега тоест).

# 32
 • София
 • Мнения: 1 729
Видовете съдови малформации на кожата и меките тъкани, към които са хемангиомите, са разнообразни и затова подходът е различен. Повърхностните плоски хемангиоми могат да изчезнат спонтанно до 2 годишна възраст. Набухналите кавернозни хемангиоми също претърпяват обратно развитие, но тези които са големи и започват да кървят, се третират - най-често с инжектиране на лекарства (стероиди, склерозанти) или вътрешно (кортизон, пропанолол).

В България с това се занимават детски хирурзи, кожни специалисти, пластици, педиатри. Няма единен подход. Д-р Стефанова от Пловдив има дисертация на тази тема. Аз също имам отношение към проблема. Препоръчвам да се проведат консултации с различни специалисти. В повечето случаи операцията е най-сигурното нещо, но има локализации на проблемни места, които са трудни за радикално решение.

Възможно е многоетапно лечение - първоначално кортизон (пропанололът не е достатъчно проучен), после инжекционно лечение, накрая оперативно изрязване. Сложен проблем.

# 33
 • Мнения: 1 609
Значи бяхме пак в Токуда по друг въпрос (за изследване на кръвта - за анемия, но няма засега нужда от лечение, лека само - може би заради дългата жълтеница, която изкара малчо) и ни погледна и дерматоложката. Каза, че с Пропроналол може да има резултат в нашия случай - давали се прахчета, ниски дози, 3 пъти на ден, няколко седмици, но през първата - всеки ден, след всеки прием - проследяване. Та се чудим, каза, че иначе - лазер, като поотрасне, но пак можело да останат белези. А за Пропроналола каза кокото може по-рано (до 4-5 месец да почнем), ама ми се ще и при хирург да отидем преди това.

Към д-р Оги: дали е възможно хеморагичната болест, която бебо прекара след раждането си, да е във връзка с тези хемангиоми? Благодаря предварително.

Към Lukasa: защо смяташ, че в Бг лечението с лазер е трудно? Също благодаря предварително.

# 34
 • София
 • Мнения: 1 058

Към Lukasa: защо смяташ, че в Бг лечението с лазер е трудно? Също благодаря предварително.

В България няма достатъчно добре обучени специалисти, които да работят с деца. От всичките консултации, които направихме разбрахме че има два лазарни апарата (един нов и един втора употреба), с които е възможно да се направи коагулиране на хемангиома. НО лекарите, не могат да работят добре с тях, когато пациентите са бебета или деца. Кръвоносните съдове са много тънки и е нужна прецизна обработка, за да не се получат мехури и изгаряния на околните тъкани.
Това ни беше обяснено от трима дерматолози.
За лечение с пропранолол, бяхме на консултация при д-р. Константинов от ИСУЛ. Според мен, точно с него трябва да говорите. Имам телефон 930 70 44 и факс 930 70 45.

# 35
 • Бургас
 • Мнения: 42
Здравейте на всички, моя син също е с хемангиом с размер 2,5 см на 3 см намиращ се на бузката му на 1 см под оченцето,като под самия хемангиом имаше отток ,който му притваряше оченцето. Казвам имаше отток,защото откакто започнахме лечение с Пропрамолол оттока почти изчезна за 5 дни - в момента има лек отток,но оченцето му не е затворено, хемангиома е леко свит и видимо е избледнял. Лечението започнахме на 08.02.2010 в болница Токуда по препоръка на д-р Масларска (тя ни заведе на консултация с дерматолог д-р Денчева-изключително еродиран специалист според мен). Въпросните прахчета са дозите пропрамолол съответстващи на килограмите на детето. В момента продължаваме с приема на лекарството по схема вкъщи,а преди това бяхме една седмица в Токуда под наблюдение. Вярно е ,че е ново лекарство но едва ли е по-опасно от стероидите или от следите след операцията,поне така мисля аз, а и вече виждам резултат от лечението.

# 36
 • Мнения: 1
Мили майки за помощ към Вас се обръща Яна от град Поморие.Четох много случаи за хемангиом и днес за първи път пиша с вяра,че ще ме посъветвате и ще ми дадете най- доброто предложение за нашия случай.Детето ми е на 2г. и 4 м. Две седмици след раждането от горе на лявата ноздра  се появи червена точица,която растеше до шестия месец,само по ръба на нослето,стана  тъмно червено и меко.Детския педиатър ми каза че е хемангиом и ме посъветва да не го пипаме, а само да го наблюдаваме.До две години трябвало само да изчезне.Искам да заведа детето си на специалист но не знам какъв -дерматолог,хирург или някой друг,защото не съм наясно с вида на нашия хемангиом .Много майки препоръчват проф.Стефанова от гр.Пловдив.А какво ще ми кажете за доц.Кадурена от ВМА по дерматология в София?Очаквам с надежда Вашите съвети.  bouquet  bouquet

Последна редакция: нд, 14 фев 2010, 15:50 от Iana.80

# 37
 • София
 • Мнения: 1 058
Мили майки за помощ към Вас се обръща Яна от град Поморие.Четох много случаи за хемангиом и днес за първи път пиша с вяра,че ще ме посъветвате и ще ми дадете най- доброто предложение за нашия случай.Детето ми е на 2г. и 4 м. Две седмици след раждането от горе на лявата ноздра  се появи червена точица,която растеше до шестия месец,само по ръба на нослето,стана  тъмно червено и меко.Детския педиатър ми каза че е хемангиом и ме посъветва да не го пипаме, а само да го наблюдаваме.До две години трябвало само да изчезне.Искам да заведа детето си на специалист но не знам какъв -дерматолог,хирург или някой друг,защото не съм наясно с вида на нашия хемангиом .Много майки препоръчват проф.Стефанова от гр.Пловдив.А какво ще ми кажете за доц.Кадурина от ВМА по дерматология в София?Очаквам с надежда Вашите съвети.  bouquet  bouquet

За доц. Кадурина нищо не мога да кажа. Според мен, при вас е желателно да отидете при хирург. Направете консултация с  д-р Стефанова в Пловдив. Ако имате възможност да дойдете до София идете в детската хирургия в Пирогов.

# 38
 • Бургас
 • Мнения: 42
Здравейте,
към Lukasa : може ли да ми разясните защо ако хемангиома е причислен към съдовите малформации лечението е по-различно и затова не се решавате на лечение с пропранолол , защото аз досега си мислех че всички хемангиоми са съдови малформации  newsm78

# 39
 • София
 • Мнения: 1 058
Здравейте,
към Lukasa : може ли да ми разясните защо ако хемангиома е причислен към съдовите малформации лечението е по-различно и затова не се решавате на лечение с пропранолол , защото аз досега си мислех че всички хемангиоми са съдови малформации  newsm78

Писах Ви на лс.

# 40
 • София
 • Мнения: 108
Здравейте и от мен. Момиченцето ми е на 4 месеца и няколко дни след раждането й се появи червено петно на челото на линията на косата(хемангиом ). Порастна - стана малиново червено и изпъкнало - 4 на 5 см и изпъкнало на 1 см над кожата. Ходихме и на консултация с дерматолог в болница Токуда, който ни препоръча лечение с Пропранолол и ЯМР преди това. Още не сме се решили на действия.

Към:  radost3007 Преди лечението с Пропранолол правихте ли ЯМР?

# 41
 • Мнения: 1 609
Nava,защо трябва ЯМР, обясниха ли?

# 42
 • Бургас
 • Мнения: 42
Не са ни правили ЯМР,но ни прегледаха на ехограф и аз незнам точно защо се прави резонанса предполагам че за да се установи от къде се захранва хемангиома

# 43
 • Мнения: 4 705
Дъщеричката ми се роди с хемангиом на нослето. За 50 дни има промяна. Водихме я на дерматолог и детски хирург тук, мненията им са крайно различни.
Искам да направя консултация с д-р Стефанова и със специалисти в София. Интересува ме как става записването за преглед при д-р Стефанова и координати на лекари в София.
 Ще съм благодарна на всеки, който може да ми даде информация, може и на ЛС.

# 44
 • Бургас
 • Мнения: 42
Здравей Ани,
за Д-р Стефанова можеш да си запишеш час на тел 032 966 330 това е мед център Енигма гр Пловдив-там докторката преглежда,оттам ще ти дадат информация дали и кога може да ви   прегледа ,личния и телефон е 0888969277 но почти не го вдига ако искаш все пак пробвай. В София доц Константинов от детска онкохематология ИСУЛ тел му е  02 930 70 28 и 02 930 70 44 това е линк на болницата http://bg.sbaldohz.com/Contacts.html   намира се на ул Бяло море 8 , аз мога да препоръчам единствено дерматолог д-р Денчева завеждащ отделението по дерматология  в Токуда ,понеже тя лекува сина ми с пропранолол тел за записване на час при нея в Токуда е 02 403 4933 .Предполагам че мнението на специалистите при които сте били на преглед са различни защото едни препоръчват лечение а други да чакате,мое мнение е че ако расте трябва да се взимат мерки и то бързо няма какво да чакате щом расте. Успех Ви желая!

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт