Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 7 494
Провокирана и аз от един пост, реших да пусна тази тема.
Става въпрос за това как храним децата си през нощта, когато сънят надвива, но дългът ни зове. И конкретно за кърменето през нощта, тъй като при изкуствено хранените бебенца предполагам, че проблемът не стои. Моля да ме поправите ако греша.
Та в една друга тема прочетох пост на една майка, която беше написала, че докато кърмела бебето през нощта, заспала и то паднало от леглото. Друг случай - когато синът ми беше на три месеца, бяхме отишли в родителите ми и докато го кърмех там, бях пуснала тихо едно радио. Точно течеше емисия Новини и съобщиха за бебенце на 3 месеца от Шумен ако правилно си спомням, което се задушило и починало, докато майка му го кърмела през нощта и заспала.
Аз никога не съм си позволявала дори да дремя, докато кърмя. Но аз не съм и толкова зависима от съня. Т.е. спя леко, ставам рано без проблем. Бебето се храни доста бързичко, което не ми дава възможност да се унеса /предполагам, че ако бебето суче по-дълго, майката е склонна да заспи/. Често и досега обаче се случва, докато го кърмя и той заспива, да започне да гълта без да си поема въздух. Случи ми се на няколко пъти буквално да се задави. И ако в този момент аз спях, не знам какво щеше да се случи.
Как е при вас? Как се справяте с това? Моля споделете вашият опит, защото би било полезно за всички. И ви призовавам - не си позволявайте да заспивате в тези моменти, защото това може да коства живота на децата ви.

# 1
 • Мнения: 2 521
1-2 пъти и на мен ми се е случвало докато беше бебе малкия,не да заспя ами усещам че се унасям.Веднага се стряскам и се събуждам,но малкия инстинктивно го държа здраво.Може би при заспиване вече няма да е така и вероятността да падне е голяма.И аз съм го мислила да не взема да заспя и да го изпусна,но дотам не се стигало.
За бебчето от Шумен не съм чула,но още на мен си ми е останал навика докато кърмя да внимавам за нослето да е свободно пространството около него.Тъжно ми стана заради това бебче и майката-толкова нелепо,и само малък момент на невнимание и ето....

# 2
 • след Околовръстното
 • Мнения: 1 811
И двете ми деца рано отказаха нощното хранене, така че съм ги кърмила има-няма по месец през нощта. Но и аз съм се хващала при поредното ставане, че има моменти, в които и права мога да заспя. За щастие това не се е случвало. Винаги съм се стряскала от мисълта, че мога да ги изпусна, а и мъжът ми ще не ще в такива моменти и той будува и наблюдава.

# 3
 • UK/София
 • Мнения: 7 670
И ви призовавам - не си позволявайте да заспивате в тези моменти, защото това може да коства живота на децата ви.


 Едва ли някоя майка заспива по желание.Колики, колики, колики и само колики денонощно, кърмене, разходка на чист въздух, домакинска работа и после да не заспиваме - почти невъзможно.Поради тази причина никога не съм кърмила легнала, беше ме страх да не задуша детето.Кърмих седнала в удобна поза, краката качени на стол за да направя допълнителна опора на бебето, ако се унеса.На няколко пъти задрямвах, но с умората не можех да се боря.Но при мен имаше значение голям фактор който никога не ми даде да заспя както трябва и да не задрямвам повече от няколко кратки секунди.Просто кърменето ми беше толкова неприятно, че чаках с нетъпрпение по-бързо да се наяде детето и да се махне неприятното чувство което изпипитвах.

# 4
 • София
 • Мнения: 1 364
Първите дни и месеци се будехме и двамата с мъжа ми. Не ми се е спяло, чаках с нетърпение да се събуди, за да го погушкам отново  Heart Eyes, това беше и допълнително време за общуване с мъжа ми. То докато хапне, докато го уригнем, докато сменим памперса, докато го приспим отново си минаваше около час.
После като стана на 3-4 месеца вече започнах да си заспивам, докато го кърмя. Откарвала съм по час с бебето на ръце и заспала. В леглото ми се вижда някак си невъзможно да го изпусна, така че да падне...на фотьойл пък още по-малко.
Сега спи между нас. Даже не се и будя, в просъница отварям пижамата и човекът се самообслужва.
Имам здрав сън и такива мероприятия въобще не ме разсънват. Докато бях бременна ставах по 3-4 пъти на нощ да ходя до тоалетна, без въобще да се разбуждам от това. Върша каквото върша и пак си заспивам като че не е било.

# 5
 • София
 • Мнения: 9 006
Кърмех към 23.30-24 часа, а следващото ядене се падаше около 3 часа сутринта. Тогава, естествено, вече бях заспала и се будех от подвикването от съседната стая /децата ми никога не спели при мен/. Ставам, отивам до банята, за да измия гърдите си и чак тогава сядам на стол в бебешката стая и кърмя. След такова разсънване, не ми се е случвало да задремя дори. И двете ми деца бяха като войничета - делово и организирано хапваха за десетина минути, оригваха се и чак тогава ги оставях по леглата, а аз си лягах в моето. И така - до 6 часа сутринта. Повтаря се същата процедура. После - в 9 часа, но вече съм се събудила и съм наспана. Следобед също дремвах, така че сън не ми е липсвал.
Никога не съм кърмила легнала, нито пък бебе е спало до мен в моето легло.

# 6
 • София
 • Мнения: 1 085
Детето спеше до нас на кошарата, без решетка. Придърпвах го за кърменията, но не съм заспивала кърмейки, защото събудя ли се веднъж, трудно заспивам.

# 7
 • София, България
 • Мнения: 3 718
Винаги съм се опитвала да си създам максимален комфорт и да задоволя нуждите на детето си. Когато беше съвсем малко бебе, Алекс спеше в малка люлка и се будеше на някакъв странен точен интервал. Кърмех го и го връщах в люлката. Но в един момент усетих как това прескачане от леглото до люлката ме изморява, а и той промени режима си в един момент. Една нощ почти щях да падна докато скачах да стигна до ревящото бебе.
От тогава кърмя докато спя. Неговото легло е долепено до моята страна на спалнята и когато се размрънка или аз се примъквах при него или го взимах при себе си. Кърмех го легнала на страни, като или го поддържах с ръка или го обгръщах с нея.  Никога не съм се страхувала от задушаване, просто не спя толкова тежко, а и инстинктивно го пазех. Нямаше как да падне, защото от едната страна беше легълцето, а от другата таткото. Между другото и той, който винаги е спал страшно дълбоко и се е въртял безпаметно, откакто Алекс спи при нас е някак по - внимателен. А споделя, че се наспива идеално.
Когато Алекс поотрасна започна сам да припълзява при мен когато иска да суче. Предполагам, че не при всички деца е така, но при моето зъбите избиваха много болезнено и винаги между 3 и 5 през нощта  Mr. Green Ако не го кърмех спяща, щях да се превърна в ходещ парцал. А така се наспивахме чудесно.
Сега вече момчето си спи сам в леглото по цяла нощ. Опровергах скептиците, които ме уверяваха, че трайно съм разглезила детето си и то никога няма да поиска да се отлепи от мен. И за себе си избрах най - лесния, безопасен и щадящ начин да кърмя детето си през нощта. Ти познаваш най добре себе си и бебето си, не би трябвало да си водиш по вестникарски публикации за някой от Шумен, Плевен или където и да е.

# 8
 • Мнения: 1 305
Нощем когато съм кърмила малката ми се е случвало да се унеса, но се трепвах веднага. Понякога умората наистина надделява и дори и да не искаш се унасяш. 

# 9
 • русе
 • Мнения: 277
Никога не съм имала проблем с нощното кърмене. С първото си дете се опитах да ставам нощем и да го кърмя седнала. На няколко пъти щях да го изпусна, заспивайки. На третата нощ го взех при себе си. Кърмех легнала на една страна, с ръка над бебето. Нямаше как да го затисна. Никога не сме имали и най-малкия проблем.  Второто ми дете също спи при нас от самото начало. Всички се наспиваме, връзката между нас е много силна, сигурна съм, че за това допринася съвместния ни сън. Не бих си причинила ужаса да ставам нощем. Честно казано, може би наистина са се случвали трагедии, но ми се струва сииилно преувеличена опастността.

# 10
 • София
 • Мнения: 40 967
защо при АМ да не стои въпроса....те също се хранят през ноща(част от тях...поне до едно време, някои по-дълго)....
Моят ставаше от 3 до 30 пъти на нощ да суче....година и 3 месеца бях кат зомби....
СВинаги кърмех седнала,гушнала го....2-3 пъти ми се еслучвало да задремя за минутка...не съм го изтървала Simple Smile и при нас спи...не сме го задушили....
но сакътлъци стават всякакви....не само по време на хранене....

За съжаление, просто от преумора не винаги можеш да се контролираш, а и мен кърменето мн ме успокояваше и приспиваше Simple Smile както и бебко....

# 11
 • Мнения: 340
Ние пък се кърмим и спим. Първия месец таткото ни наглеждаше, а ние с бебо по-цяла нощ се гушкахме. (Таткото ни е нощна птица). Много е приятно да спи човек с него - мирише на хубаво и се гушка. Само че той си е едро бебе а и аз от край време съм свикнала да спя с котка и да внимавам. Сега доста често си спи сам в креватчето, но то е защото заспива преди мен и ми е съвестно да го будя и местя.   Heart Eyes

# 12
 • На 2000км от София
 • Мнения: 2 658
Аz пък си кърмех екстра, дремейки, буквално. Но някак всичко си усещах, дремех, но с пълното съzнание, че държа бебето.. Но то продължи малко, zащото малката още веднага почна да прави все по_големи и по_големи пауzи нощем, та нощното кърмене отпадна. Но най_хубавото време ми беше сутрин, когато тя се събуждаше, между 7ч и 8ч. Тогава я вzемах при мен и си якърмех легнала и така си спяхме до към 10ч. Ей това ми е най_хубавото време от кърменето, не бих го пропуснала zа нищо на света Heart Eyes
Сигурна съм, че няма дълго кърмеща майка, както и такава, чието дете е буквално zакачено zа нея нощем, която не спи кърмейки. Фиzически е невъzможно просто. Но се иzгражда един навик, в който винаги подсъzнанието ти работи на някакво ниво и б така..
Това е моето мнение.
Мерси, че сподели, хубвао е да zнаем zа всичко. Но мисълта ми е, че инциденти се случват при всякакви ситуации, предвидени или непредвидени, zа съжаление. Никой не е zастрахован от нищо. Но това, което си описала смятам zа по_скоро единични случаи.

# 13
 • Варна
 • Мнения: 2 466
Първите шест месеца не кърмех през нощта, защото синът ми не се събуждаше. Но после с процеса на зъбоникнене и съпровождащите го болки започнаха безбройните нощни кърмения. Въпреки умората и накъснаият сън, не ми се е случвало да заспя докато кърмя. А и аз го кърмех винаги седнала, така че едва ли съм можела да го задуша.

# 14
 • В подножието на планината
 • Мнения: 806
  И при хранените с АМ деца въпросът  "стои".Не вярвам някой  дремейки или спейки да приготви АМ и да го метне в креватчето ,да
  си го пие бебето.Аз поне винаги съм стояла будна докато си изпие млякото,а като бебе чаках и да се уригне.Бях като зомби
  първата година и половина след раждането,още повече след като се събудя веднъж трудно заспивам.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт