Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

На брега на реката

Мнения: 1 529
България е единствената страна в ЕС, която не е въвела закона за правото на фермерите да преработват продукцията си във фермата и да я продават законно на крайни клиенти, ресторанти и магазини.  Това ни съобщиха тези дни от Коалиция " Чиста храна, честен поминък" . Както аз така и вие може би, когато пътувате извън България, сте попадали на храни, специфични само за конкретния регион. Приготвени от малки ферми, те имат много чист състав. Защо в България това е забранено и редно ли е да ни лишават нас, като потребители, от тези продукти ? В Гърция съм яла нещо, което е между сирене и кашкавал и се прави само в Южна Гърция, по островите. Тук в Родопите също приготвят нещо подобно и му казват "брънза". Знаете ли и опитвали ли сте подобни специфични продукти в България или в чужбина ?
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 9 102
знам я тази брънза Love
помня я от детството...

когато имаше тема за смилянския боб от Китай и аз попитах защо определени продукти не са регистрирани като запазена марка с регионален произход...ама...
Цитирай

На брега на реката

Мнения: 1 529
То се оказва, че проблема е друг :
„Един от проблемите, който е в основата на сегашното трагично състояние на дребните фермери, е, че всички български фермери, които отглеждат животни, са принудени да продават млякото си само на 249 мандри. Така 120 000 ферми са разпределени (закрепостени) към 249 мандри. Според действащото национално законодателство нито една от тези ферми не може да продаде и един литър мляко, освен на одобрените изкупвачи и то само на един от тях” – заяви д-р Стоилко Апостолов, управител на фондация за биологично земеделие Биоселена.
Е, ако им позволят собствено производство, няма ли да принудят и големите производители да "поизчистят" продукцията си ? Кой знае от какви невероятни неща се лишаваме...
Цитирай


Мнения: 5 144
От Италия , редовно се запасявам с продукти от малки производители .
Хранителни продукти са със страхотно качество .
Ако и тук разрешат бих си купувала такива продукти .Има разлика дори и на вкус при повечето продукти , да не кажа при всички.
Цитирай

София

Мнения: 1 085
Дори и на високи цени, бих пазарувала от такива малки производители.

А брънза никога не съм яла  Embarassed
Цитирай

На брега на реката

Мнения: 1 529
Ние, като потребители трябва да популяризираме помежду си тази продукция, защото тя е алтернативата на химията, която ни се предлага в магазините.
http://www.panda.org/bg/what_we_do/agricultural_development/clean_food_coalition/

Много организации са се включили да се преборят с бюрокрацията в България и аз съм сигурна, че ще успеят.
Млекопроизводител от с.Стойките търси начин да продава уникално овче сирене . Биенето на млякото става в дървени каци, а обезмасленото сирене, което е по-полезно за здравето, ще се съхранява в мехове от обработена овча кожа - по рецепта, разпространявана от векове в Родопите. Тук става въпрос не само за месо и мляко, но и за тестени изделия също. Колко би се обоготил асортимента на трапезата ни ?! eat
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 9 102
аз също бих си купувала, но да кажем, че имам предубеждения към хигиенните условия  Rolling Eyes
ако съм сигурна, че има висок санитарен контрол - тогава бих купувала.
но кой в България може да го гарантира?
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.