От няколко години упорито се говори за вредата от слънчевите лъчи и услужливи козметични компании обещават да ни избавят от неприятните последици. Така ли е в действителност? Ползата от слънцезащитните продукти надхвърля ли вредата?

КОЗМЕТИКА. Повечето слънцезащитни продукти действат на един от следните два принципа. Една част съдържат химикали на въглеродна основа, които абсорбират ултравиолетовите лъчи. Такива химикали са оксибензонът (oxybenzone) и бензофенонът (benzophenon). Оксибензонът образува безцветни кристали, които кожата поема без проблем. Лошата новина е, че покрай поемането на слънчевите лъчи той активира и свободните радикали в кожата. Бензофенонът пък е познат алерген, а възпалената кожа е много по-склонна към увреждания от слънцето. Той прониква в кръвоносните съдове и следи от него често могат да се открият в урината. Втората група кремове - на принципа на отразяването на ултравиолетовите лъчи също разчита на  химия. Активните съставки там са титанов двуокис (titanium dioxide) и цинков окис (zinc oxide). Докато цинковият окис се смята за безвреден, срещу титановия двуокис има натрупано солидно досие. Изследвания показват, че той отразява едва 30% от слънчевите лъчи и че отгоре на всичко уврежда ДНК на клетките. В Съединените щати той минава за потенциален канцероген. Друга честа употреба на титановия двуокис е като бял пигмент в производството на бои, пластмаса и хартия.

ЕСТЕСТВЕНА ЗАЩИТА. Първо, изгарянето може лесно да бъде избегнато по доста приятен и евтин начин. Най-сигурното: в ударните часове между единайсет и три да не се излежаваме на плажа, а да се насладим на едно питие на хладно и най-вече закрито място. Не забравяйте, че слънчевите лъчи проникват и през облаците и през чадърите. Най-добрата защита от вредните лъчи е естествената сянка под дърветата.
Ако все пак се налага да сте на открито - носете подходящи дрехи и шапка. Една обикновена тениска се равнява на защитен фактор 7, а много други материи стигат над фактор 20.

ВИТАМИН D. Какво става ако не се предпазим от слънцето? Естествената реакция на кожата, когато е изложена на повече слънце, е производството на по-големи количества клетки с тъмен пигмент - меланин. Този процес на производство отнема няколко часа. Когато изгаряме, кожата работи извънредно, за да ни предпази. Постепенното изработване на тен е добра естествена слънцезащита. Няколко дена по 15 минути до час според типа кожа са достатъчни да си изработим симпатичен и полезен тен. Тези 15 минути без някой фактор върху кожата, са важни и за да може кожата да усвои витамин D, който си набавяме предимно от слънцето.
Около 75 – 90% витамин D се произвежда, когато кожата ни е изложена на UVB лъчи. Употребата на защитните кремове драстично намалява този процес. Фактори, по-високи от 8, правят поемането на витамин D почти невъзможно. В комбинация със заседналия ни „офисен“ начин на живот, се получава витамин D-недостатъчност, което води след себе си рахита, остеопорозата, слабо усвояване на калций, боледуват костите, сърцето и др.

БЕЗВРЕДНА АЛТЕРНАТИВА. Много преди Франц Гретър да изгори някъде под алпийския трихилядник Piz Buin, за да се предпазват от слънцето, древните гърци се мажели със зехтин, а аборигените с масло от ему. Сусамовото масло също се използвало повсеместно. Съвременни изследвания показват, че то спира 30% от ултравиолетовите лъчи. Кокосовото и фъстъченото масло, както и зехтинът го следват с 20%. За маслото от птицата ему, което в Австралия използват и до днес (и не само като средство против изгаряне), се твърди, че отразява 100% от слънчевите лъчи.

Вижте целият авторски материал на Петя Пеева тук

И така, мислите ли че човек може успешно да се предпази от вредата на слънчевите лъчи и без да използва слънцезащитен козметичен продукт, пък било то и  скъп хипоалергенен на доказана марка?

Втори въпрос.
На българския пазар вече се предлага органичен слънцезащитен продукт с висококачествени пречистени екрани от титанов и цинков окис. Марката е Plante System (вече знаем много за добрите й качества). Линк към продукта: http://www.plantesystem.com/en/fiche.php?id_produit=64. Подходящ както за възрастни, така и за деца.
Бихте ли му се доверили? Моля, за отзиви, ако някой го е ползвал вече. На мен ми се струва доста балансирано решение в предвид ползите и вредите от използването на sun protection. Thinking

И нека все пак не завъртаме темата около този нов продукт, а да коментираме казуса СЛЪНЦЕЗАЩИТНА КОЗМЕТИКА СРЕЩУ ЕСТЕСТВЕНА ЗАЩИТА