Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 1 юни 2009, 02:04 ч.

Дайте хубави рецепти с патладжани

  • 52 208
  • 74
  •   1
Отговори
  • Мнения: 68
Приятели дайте хубави рецепти с патладжани. Аз лично обожавам патладжаните и ако някой ми каже рецепта за икра от патладжани много ще се радвам.

# 1
  • Мнения: 5 001
От патладжани у дома се хапват следните неща:
Кьопоолу
Икра
Имамбаялдъ
Мусака с патладжани( с кайма)
Пържени патладжани с доматен сос...


Ако нещо от тези изброените е интересно и представлява интерес-ще напиша рецепта.... Hug

# 2
# 3
  • Мнения: 42
Може ли ма ми кажете какво е Икра и съответно и рецептатата.

# 4
  • Географският център на България-Габрово
  • Мнения: 587
Мога да предложа рецепта на гръцките ПАПУЦАКЯ

Продукти:
5-6 дълги патладжана /разбира се, количеството е условно - зависи от големината на патладжаните/;
500 гр. телешка кайма;
2-3 глави лук;
5-6 пресни домата /настъргани или смлени - без ципи и семки/ или 1/2 литър доматен сок от консерва;
1 връзка магданоз;
риган /по желание/;
сол и пипер на вкус;
зехтин;
1-2 пресни домата;
*За заливката :
60-80 гр. масло;
2 с.л. брашно;
500-600 м.л. прясно мляко;
1 яйце по желание;
малко сол;
шарен пипер и бахар на вкус;
Начин на приготвяне :
Патладжаните се почистват, разряват си надлъжно, посоляват се и се оставят да се отцеди горчивият им сок. Ако половинките са много дълги, могат да се разполовят по ширината. Оригиналната рецепта е да се изпържат добре парчетата патладжан в зехтин, но ако не предпочитате пържено, може да ги изпечете във фурна . Когато патладжаните са готови, се подреждат с кората надолу в подходяща тава. С вилица или лъжица месестата им част се намачква и притиска към кората, така че да се получат "лодки" /"пантофки"/. Плънката се приготвя по следния начин : в няколко лъжици сгорещен зехтин последователно се задушават наситнения лук, каймата, прибавя се доматеният сок и когато сместа остане на "мазнинка" се добавят подправките.
Междувременно се приготвя и заливката - брашното се запържва в маслото, добавя се млякото и се оставя да се сгъсти; подправя се на вкус и може да се сложи и едно разбито яйце по желание.
Готовите патладжани се пълнят с каймата, гарнират се с тънки резени домати и се заливат с приготвения бешамел,прибавяме и настърган кашкавал. Пекат се в силна фурна до лекото зачервяване на заливката.

# 5
  • Мнения: 5 001
Може ли ма ми кажете какво е Икра и съответно и рецептатата.
Ами аз лично съм срещала няколко варианта на Икра....Но да кажа нашия вариант в къщи,който се прави...Баба ми беше украинка(Бог да я прости!) и от нея сме се учили...

Икра

Печени и обелени чушки и патладжан се смилат,добавя се 1 малка главичка настърган лук.Настъргват се 2 средни домата,изцежда се водата и се добавят към сместа.Всичко то ва се разбърква с олио,оставя се да поотлежи 1/2 час и е готово за салта или за мазане на филийка.

# 6
  • Мнения: 826
Аз много обичам пълнен патладжан с ориз и кайма, с доматен сос. За съжаление рядко правя, защото мъжа ми пък изобщо не го харесва  Naughty

# 7
  • Мнения: 1 798
В тавичка редя- пържен патладжан,пържени чушки/първо изпечени,и обелени/заливам с домати на кубчета,и запичам.
Накрая поръсвам обилно с магданоз.
Много обичам рулце от пържен  патладжан, моцарела, и чери домат.

# 8
  • София
  • Мнения: 425
А можете ли да ми кажете , как обезгорчавате патладжаните...
Аз ги киснах в оцет и вода, само във вода, само със сол...и все си има една нотка горчивина.
И по цяла нощ съм ги държала , стават още по-гадни  Tired

# 9
  • Мнения: 1 798
А можете ли да ми кажете , как обезгорчавате патладжаните...
Аз ги киснах в оцет и вода, само във вода, само със сол...и все си има една нотка горчивина.
И по цяла нощ съм ги държала , стават още по-гадни  Tired
Можеш да обелиш кората,аз лично ги държа във вода около час.

# 10
  • Мнения: 5 001
А можете ли да ми кажете , как обезгорчавате патладжаните...
Аз ги киснах в оцет и вода, само във вода, само със сол...и все си има една нотка горчивина.
И по цяла нощ съм ги държала , стават още по-гадни  Tired
Не избирам много грамадни патладжани.....Средна големина.....Ако са стари-няма спасение .
Иначе лично аз на патладжаните има изрязвам кората през ивица с картофелобелачката и само посолявам и ги оставям за около 1/2 час.После измиам и подсушавам с кухненка хартия и си действам по рецептата каквото ще готвя...

# 11
  • София
  • Мнения: 425
Ненарязани ли ги посоляваш, Мастер?

п.п. Ясно ми стана, и аз така ги беля Simple Smile

Последна редакция: пн, 01 юни 2009, 11:42 от Марипоса

# 12
  • Мнения: 5 001
Ненарязани ли ги посоляваш, Мастер?
А,не...нарязвам ги на шайби и тогава ги посолявам.
Първо ги обелвам по дължина на ленти,така,че да станат на ивици шарени(ивица кора махам,после ивица оставям) и после ги нарязвам.

Малеее,как обяснявам днес  ooooh! ooooh! ooooh! Нещо ми го няма дар словото ....Дали стана ясно? newsm78

# 13
  • Мнения: 1 085
Обожавам бюрек от патладжан

Обеленият и нарязан на шайби патладжан се наръсва със сол и престоява 2 -3 часа. След това шайбите се овалват в брашно и се изпържват. Приготвя се плънка от яйце и сирене и подправки по желание. Намазва се една шайба с плънката и се покрива с друга. Тази сглобка овалваме в брашно и яйце и пържим. Бюреците се поднасят с подлучено кисело мляко.

# 14
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 161
Обожавам бюрек от патладжан

Обеленият и нарязан на шайби патладжан се наръсва със сол и престоява 2 -3 часа. След това шайбите се овалват в брашно и се изпържват. Приготвя се плънка от яйце и сирене и подправки по желание. Намазва се една шайба с плънката и се покрива с друга. Тази сглобка овалваме в брашно и яйце и пържим. Бюреците се поднасят с подлучено кисело мляко.
Това ми харесва,но ако махна подлученото кисело мляко (не го обичам) дали ще си промени вкуса? Thinking

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт