Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Млека за кърмачета, захранване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Бургас

Мнения: 636
Здравейте Мами!

Аз съм голяма почитателка на динята и незнам дали мога да я давам на бебчо. Някъде четох, че динята съдържала власинки, които дразнели стомаха. Вярно ли е това? И затова ли не трябва да даваме диня/сок от диня?
Друг някой чувал ли е/знае това твърдение?
Чакам мненията ви!!!
Цитирай

София

Мнения: 3 777
Аз му давах диня, в началото смучеше сока и я изплюваше, после си я хапваше. Не го е дразнила, нито предизвиквала някакви смущения.
Цитирай

Sofia

Мнения: 6 173
И аз съм давала диня,много я обича.Давай смело доколкото знам тя не е алерген
Цитирай


Мнения: 4 008
Целулозата в месестата част на динята е възможно да дразни стомаха.

Ако се дава обаче сок от диня, то той съдържа предимно вода и соли, и витаминният му състав не е особено висок.

От друга страна, някои педиатрични школи не препоръчват даването на суров плод преди 6тия месец, така че ако желаеш, изчакай още две седмици, за да бъде храносмилателният тракт на бебчо по-устойчив и зрял.
Цитирай

където има любов

Мнения: 305
За динята питах преди два дни педито-каза ,че може да се дава но действа разхлабително.Една приятелка неможа да отърве бебка от разтройство цяла седмица след като беше давала сок от диня.А дали наистина е било от това знае ли някой със сигурност???
Цитирай

София

Мнения: 705
Давах веднъж сок от диня на малчо и много го хареса, не сме имали проблеми със стомаха, но то пък нещата са и индивидуални кой как ще го понесе. newsm78
Цитирай

Varna

Мнения: 1 697
Плодовото месо на динята съдържа голямо количество вода и захари (фруктоза, глюкоза и по-малко захароза), витамини, минерали, които обуславят нейните разнообразни лечебни свойства. Динения сок действа ободряващо и е много подходящ при силно изтощение. Има свойството да понижава висока температура. От древни времена, след прекарано тежко заболяване, се използва под формата на “мед от дини”, след сгъстяване.

Динята с право се счита за защитник на сърцето поради високото съдържание на антиоксиданти (?-каротин и витамин С), които защитават стените на коронарните съдове от образуване на плаки. Високото съдържание на калий допринася за нормализиране на кръвното налягане, защитава сърцето от ритъмни нарушения, а също обуславя диуретичното действие на динения сок. Това прави динята подходящо средство и при сърдечна недостатъчност, защото води до редуциране на съществуващи отоци от една страна, а от друга тонизира сърдечната мускулатура.

Динята съдържа и вещество, което пречи на съсирването на кръвта и по този начин предпазва сърцето от тромбози и последващ инфаркт.

Поради своя диуретичен ефекття е особено подходяща при възпаления на бъбреците, при пясъци и камъни в бъбреците. Препоръчва се също при възпаления на черния дроб и жлъчката, при камъни в жлъчния мехур.

Сокът от диня съдържа значимо количество желязо и фолиева киселина, и е чудесно лекарство при анемии, а с ниското си съдържание на захароза е подходящ и за диабетици.

 С редовната консумация на дини се подобрява и жизнената деятелност на полезната микрофлора в червата. Целулозата на плодовото месо е чудесно средство нормализираща стомашната функция и гарантираща редовното освобождаване на червата. Ето защо динята е и чудесно лекарство за запек.

Многообразните полезни ефекти на динята за нашето здраве я правят незаменимо средство, което тонизира, подсилва, пречиства и обновява организма, като укрепва тялото и повдига духът.

Цитирай

Magrathea

Мнения: 2 766
Давам. Направо я обожава Very Happy
Цитирай


Мнения: 4 008
   Eто една полезна статия:

Дините и пъпешите основно се състоят от вода, различни захари, витамини, минерални соли, баластни вещества (влакнини) и органични киселини, които им придават специфичния свеж, приятен вкус.

   Захарите в дините и пъпешите са три вида - глюкоза, фруктоза и захароза. Те са много полезни, защото лесно се усвояват от организма и бързо доставят енергия до жизненоважните органи. Това е особено важно за бързорастящия детски организъм. Най-добре е нуждата на детето от захар да се задоволи с тези плодове, отколкото с рафинираната бяла захар. Количеството на плодовите захари и тяхното съотношение в дините и пъпешите зависят от сорта, поливането, торенето и климатичните условия. В по-топлите южни райони дините и пъпешите са с по-висока захарност. При консумацията на 250 грама от тези плодове организмът получава 25-30 грама захари, които доставят 100-120 кка1 и се равняват на 1-2 филии хляб.

    Баластните вещества (целулоза, пектин) са другата ценна съставка на дините и пъпешите. В последните години е доказана тяхната изключителна роля за здравето на човека. Те изпълняват ролята на четка за червата - стомахът се изпразва по-бързо, регулират перисталтиката на червата, при което се изхвърлят токсичните вещества от организма. Затова тия и плодове са естествен враг на запека. Консумацията на храни, богати на баластни вещества, намалява нивото на холестерола. При липса на достатъчно баластни вещества в менюто в гънките на червата се развиват гнилостни процеси, които са предпоставка за редица заболявания, включително и рак на дебелото черво. Освен това тяхната консумация създава чувство на ситост и могат да се използват в диетите за отслабване.

   Витамините , които се съдържат в дините и пъпешите, са от групата на водноразтворимите (основно вит. С) и вит. А под формата на бета каротин. Витамин С поддържа здравината на кръвоносните съдове, костите и венците, подпомага заздравяването на рани. Бета каротините неутрализират свободните радикали, които увреждат клетката и вероятно по този механизъм предпазват от някои видове рак. Бета каротините укрепват лигавицата на дихателните пътища и така я предпазват от вируси и настинки. Дневните нужди отвит. С се задоволяват с 300 грама диня или 150 грама пъпеш. Витамините в плодовете се усвояват много по-добре и са по-пълноценни, отколкото синтетичните.
Дините съдържат и много желязо - те са на трето място след спанака и зелената салата. В зеленчуците и плодовете желязото е с по-ниска биологична активност, отколкото в месото и жълтъка, но също е много полезно за децата и се усвоява лесно.

   Водата е основната съставка на тези плодове. Тя е много ценна, защото е свързана с глюкоза, бързо се всмуква в червата и задоволява жаждата ефикасно. Това е особено важно през горещите дни, когато децата се потят обилно и имат повишена нужда от бързоусвояващи се течности. Дините и пъпешите са мощен диуретик - бързо изхвърлят течностите от организма чрез уриниране, а с тях и отпадните продукти от обмяната на веществата.

    Каква е ползата

   Дините и пъпешите са отлична храна и за здрави, и за болни деца.
Стига да не се дават ледено студени, иначе болното гърло е в кърпа вързано. При висока температура те са отлично средство за оводняване на организма. Тяхната вода много бързо се всмуква в организма и бързо достига до всички органи. Така температурата лесно спада. Тези плодове са особено полезни при бъбречни заболявания -засилват отделянето на урина и така прочистват бъбреците. Използват се успешно при инфекции на пикочните пътища, за лечение и предпазване от бъбречно-каменна болест. Добро действие имат и при възпалителни заболявания на черния дроб и жлъчката. При затлъстяване по-големите деца могат да проведат разтоварващи дни -цял ден се консумира само диня. При по-малките с диня или пъпеш се заместват десертите или някои от храненията.
   При болните от захарен диабет с дините и пъпешите трябва да се внимава, те се дават в ограничени количества поради Л високото си съдържание на захари. Тъй като съдържат много вода, са противопоказни и при деца с отоци, независимо от естеството им. При деца с нощно напикаване тези плодове трябва да се дават само през първата половина на деня. Така се задоволяват потребностите на организма от вода , витамини и соли, стимулира се бъбречната функция и се нормализира денонощният ритъм на отделяне на урината. По такъв начин по-лесно се понася забраната вечер да не се пият течности.

   При кърмачетата даването на дини и пъпеши трябва да става много внимателно. Поради високото си съдържание на захари те предизвикват ферментация в долните отдели на тънките черва и могат да предизвикат колики и диария. Баластните вещества (влакната на динята) също дразнят чревната лигавица на бебетата, което може да доведе до подуване на коремчетата им, болки и неспокоен сън. Затова предлагането на сок от диня и пюре и сок от пъпеш трябва да е много внимателно и според поносимостта на детето. Могат да се използват с лечебна цел при упорит запек. При всички положения не трябва да се прекалява с тях в кърмаческа възраст.

източник: http://www.medicalbg.com/zdrave/blank_php.php?id=90
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.