Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори

Анкета

Вие - като избиратели и данъкоплатци - съгласни ли сте с така провежданата от Общината/ите и Държавата политика?

Опции:

 • Sofia
 • Мнения: 13 926
Тук става въпрос за детските заведения – за държавните такива. И за политиката на Държавата ни – Държавата, която е... наша, на която ние сме избиратели, И данъкоплатци. И за липсата на места във въпросните "наши", от нас, но и от нашите родители платени "социални" "придобивки". И защо няма и да станат достатъчно... никога, докато ние – като избиратели и данъкоплатци – не ... хм, поне не се позамислим.

И така, да си представим едно дете в Общинско Детско Заведение (от тук нататък реферирано като ОДЗ). От гледна точка на Държавата, то представлява о/о 180 (може би по- малко, но не и повече) лв. разход.

Какво представлява, от друга страна, едно дете в Частно Детско Заведение (ЧДЗ)? Ами, да сметнем. Не съм правила подробна справка за всички градове, но в София таксите са, средно, 550 лв. Което представлява приход от 110 лв, от ДДС. И понеже в повечето случаи ЧДЗ не се намират на "пешеходно" разстояние, можем смело да сложим и 80 лв. транспортни разходи (средно – може да са и повече, но и по- малко). Върху които освен ДДС, по всяка вероятност – едва ли ще използваме конска тяга за превоз – ще са начислени и акциз върху горивото... и, разбира се, "режийни" – масло, гуми, ... и "амортизационни" – т.е. върху всеки болт, който ще ни се наложи да сменим, също е начислено вездесъщото ДДС.  Без изобщо да споменаваме, че тези разходи не се водят ... хм, разходи за родителите и към тях следва да се добавят 10 % "печалба" от трудови доходи... или, така сметнато средната печалба за държавата е 189 лв. ЧИСТО! Или, едно дете в ЧДЗ, общо взето, издържа едно дете в ОДЗ. В такъв случай – по чисто икономическата логика – какво можем да очакваме като поведение на Държавата – ако да беше частно предприятие, грижещо се единствено за печалбата / баланса, не и за социални, камо ли за демографски явления? Разбира се, стремеж да се увеличават максимално децата в ЧДЗ за сметка на тези в ОДЗ, така че първите, по възможност, изцяло да издържат вторите.*

А какво наблюдаваме?
"Социални грижи" Младост се мести, освобождавайки бивша ОДЗ – място, което е заемала, без да изпълнява нито едно изискване за обществена, камо ли обитавана от Държавна Институция сграда (аз лично съм влачила бебе в количка по стръмните стълби до втория етаж там, та знам). Доста години, измествайки децата от квартала към... ЧДЗ.
Познайте къде се мести? В сграда на ОДЗ! Сграда, обитавана преди това от НАП – Младост. Сега, което си е вярно, си е вярно. Не помня точно от кога НАП- Младост се помещава там. Но със сигурност имам спомен как съм издирвала точното място – същото – някъде в последните си студентски години... или началото на “следстуденстските”... което е някъде преди, по време на или непосредствено след Виденовите години. Доста отдавна, нали? Е, едва сега, от началото на тази година, на НАП – Младост се намери друга – впрочем, само до някъде по- адекватна от гледна точка на изискванията за достъпност – сграда. И за всичките тези години не е било възможно да бъде построена сграда за Социални Грижи... с което се срещаме с поредната дилема. Сградата, в която възнамеряват да бъдат настанени, е строена за ОДЗ. Там няма никое от задължителните за обществена сграда условия за достъп (и там съм се борила с количка по стълбите). Няма рампи, няма асансьори. "Социални Грижи", по идея, е институция, посещавана главно от майки с колички, инвалиди и възрастни хора с бастуни и/ или патерици. С количката успявах да се справя – трудничко, когато бебето порасна и стана тежичко – но все пак аз съм човек, който без особен проблем е носил ~50 kg. Ако бях в инвалидна количка, не виждам начин, по който бих могла да достигна, за да подам който и да било от задължителните месечни и годишно документи, отнасящи се до данъци и осигуровки. Разбирам, Държавата с лека ръка е решила, че инвалидите няма да развиват дейност (при все, че още от ученическите си години помня един изключително любезен и... ами, "усмихнат", с висок дух, инвалид, който имаше сергия в подлеза на Плиска – добре, че не е бил в Младост!), но тук вече става въпрос за Институция, чиято основна цел са именно те. И така, или след "ремонта" въпросната сграда ще "възкръсне" (при положени, разбира се, че се разреши изобщо от архитектурния отдел – все пак, това не е било изобщо сред първоначалните проекти) с шахти и асансьори и рампи – при което никога вече няма да може да бъде ползвана за ОДЗ – понеже същите тези "атрибути" ще представляват сериозна заплаха за децата – или просто ще си функционира във вида, в който е била – при което няма да е изобщо ефективна за... "привидните" си цели – и в допълнение ще е в разрез с всякакви изисквания – вкл. И Европейски.
И защо? Само аз съм виждала поне 3 нови и/ или новостроящи се офис – сгради, отговарящи на всички изисквания, в Младост, на много по- удобни места. Защо не бяха преместени там? Това е решение на Общината, не на Централната Изпълнителна Власт. Понеже, ясно е, всеки наемодател може да прекрати всякакъв договор с наемател. Ако се налага, с цената на някакви неустойки. Които, както и наемът за сградата – понеже за 10 – 15 години не са успели да построят нарочна такава – ще бъдат, разбира се, платени от данъкоплатците – но тук вече от всички, при което действията – или бездействиетето ще бъдат по- явни, не само от хората, принудени да ползват ЧДЗ или да оставят един член на семейството да изпълнява ролята на гувернант/ка...
Повод за замисляне предвид предстоящите избори, нали?..

Като кратък послеслов:

Лично аз не участвам в настоящата – нито имам конкретно намерение за предстоящи – предизборна "битка" по какъвто и да било начин, освен като избирател. Който, изобщо казано, не е взел своето окончателно решение.

И един последен "личен" апел: хора, гласувайте! За който сте избрали /изберете в хода на кампанията, но гласувайте... Актът на негласуване според нашата (а и според повечето) Конституция всъщност не е съзнателен избор за "наказателен вот", а просто израз на липса на заинтересованост...


________________________________________________________
*
Хипотеза член на домакинството в работоспособна възраст не работи: Това означава, в общия случай, че потенциалния приход от точи член е под 600 лв. Колко под е спорно, но навярно съизмерими с помощите за отглеждане на дете до 2 г., или 220 лв. Което като пряк приход от данъци е 22 лв. – нищо в сравнение с другата хипотеза, при която семейството, с общи усилия, все пак успява по някакъв начин да прати детето на градина.

_________________________________________________________

Специален апел към модераторите: тази тема, надявам се, не дублира Страстната. Това е по- скоро обща, политическа, социална, във всеки случай нелична тема. Отнасяща се до отношението на родителите като избиратели и данъкоплатци към политиката, провеждана от избраниците им, в ситуация на предизборна кампания, по отношение на наболял проблем - не тема, третираща конкретните проявления на наболелия проблем.

# 1
 • БГ - София
 • Мнения: 7 823
Като цяло съм съгласна със сметките ти, но да не забравяме, че в София само тази година приеха около 6000 деца, което след проста сметка значи, че повече от 24000 посещават общински градини и ясли. А в частни такива ходят около 500. С други думи изобщо децата от частните градини не издържат тези в общинските, каквото и ДДС да плащат родителите им.

ПП Стига темата да продължи да не дублира другите ще я оставя.

Последна редакция: ср, 03 юни 2009, 09:30 от .Ели.

# 2
 • Sofia
 • Мнения: 13 926
Разбира се, абсолютно си права, че децата, посещаващи ЧДГ са много малко в сравнение с тези в ОДЗ. Няма как да е иначе - първите са просто много по- малко. Но тенденцията е да се разрастват - в момента в много от ЧДЗ също няма места, а търсене има. Само че частните заведения се появяват на пазарен принцип - търсенето поражда предлагане - и ще продължат да се отварят нови ЧДЗ и клубове с целодневно гледане и месечни абонаменти, докато се покрие изцяло пазарната ниша, докато има нужда, докато има семейства, които не могат да се доберат до ОДЗ. А ОДЗ се отварят "с клизма", по малко, само когато няма никакъв друг избор и често - за сметка на използването на друга, вече съществуваща ОДЗ не по предназначение - както се случва в описания за пример случай. И в такъв смисъл това, за което говоря, е тенденция, а не факт. 1:1 е стремежът на Общината, който не е достигнат още, не е дори доближен - ето защо "Социални Грижи" - Младост (примерно) няма да стане нов обитател на някоя от новите офис-сгради. А напротив, ще доведе до окончателно отчисляване на едно ОДЗ от потенциалния списък с такива...

ПП
Благодаря за проявеното разбиране... и отношение към общия ни проблем.

# 3
 • Мнения: 3 696
На първия протест аз лично попитах една от придружаващите Фандъкова госпожи за съдбата на Социалното и НАП в Младост, помещаващи се в бивши ОДЗ-та и тя ми отговори, че и двете ще бъдат ремонтирани и превърнати в детски градини. Отрече да има местене от едно място на друго, както го описваш и аз бях чувала.
Дали ме е излъгала, не зная.  Peace

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 13 926
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=392591.45

Цитирам думите на Фандъкова:

С решение на Столичен общински съвет службите, обитавали помещания в бивше ОДЗ 39, са преместени в бивше ОДЗ 29.

С други думи да, излъгала те е.

# 5
 • Мнения: 3 696
Ами значи въпросното преливане от пусто в празно е голяма глупост.  Close  А иначе малко по-нагоре в цитираната тема се твърди, че се освобождават 2 градини.  Shocked
Цитат
Вече имаме успех район Младост с освобождаването на две детскти градини от общински и държавни структури.
А не се споменава, че ще се местят една в друга. Да вземат да се врътнат помежду си направо.  ooooh!

# 6
 • Sofia
 • Мнения: 13 926
Може би в тази сграда е имало / ще има 2 градини, не знам. Но това, което самата Фандъкова каза, видя. Сигурно нямаше да съм толкова чак бясна, ако беше иначе...

# 7
 • Мнения: 373
Темата ти поражда размисли в различни насоки- за безхаберието, за начина , по който администрацията винаги е гледала само собствения си г*з, за целенасочените "действия на държавата бавно и сигурно да изгони младите хора от България. Това поне са моите мисли.
  В район Изгрев, преди няколко (малко) години , общинарите се намърдаха в една от малкото детски градини за района. Друга градина в същата община, е дадена пак от години под наем на един частен колеж. И сега , когато моето дете кандидатсва за детско заведение, аз получавам съобщение в мейла си: "Сори, не сте приети!". Ами как ще сме приети, при положение, че 100 деца се борят за едно място?
Не мисля, че това е реверанс към частния бизнес (защото ЧДЗ-тата са си точно бизнес, нищо хуманно и социално не виждам в съществуването им), а по-скоро абсолютно безхаберие.

Аз лично ще гласувам. От навършване на 18 години нямам пропуск, защото смятам, че моя глас е моето мнение. и аз съм длъжна да го "кажа".

# 8
 • София
 • Мнения: 64
Имам някъде (не е пред момента, но ще го намеря) официален отговор от Б.Б на питане на общ. съветник (не е важно от кои е), и там към юни миналата година са цитирани точните числа на посещаващите общински детски градини (по памет бяха над 30 000 - или 34 000 нещо такова). Не мога да кажа в момента бяха ли вкбючени общинските ясли, а май директно пишеше, че нямат точна инфо за държавните ясли.
Тази година след толкова думи за откриване на нови групи (но никъде не изписани точно) - не знам каква точната статистика. отделно съм жив свидетел как в нашата ясла 1 при класирани 20 деца - месец след това се оказаха 37 по списък - естествено. може би сега да вземат мястото на някой кандидат от системата или томболата за ясла 2.
Това което мога да констатирам със сигурност е, че има много голямо почти пълно разминаване на обявените за строеж нови градини за 2008 и 2009 - пълен провал на обещанията. както и пълен провал на списъка за предстоящите за гонене външни наематели за 2008 и 2009 г. Със сигурност дори при изгонени наематели никой не открива групи:
1. например ОДЗ 34 Диана бад - освободено от м. юни 2008 и стоящо празно
2. ЦДГ 128 в Красна поляна - освободено преди 2 месеца и поне до преди три дни с незапочнат никакъв ремонт - пане латекс.
3. май изтечи и договор за Ерик Кестнер в Люлин 6 - и направен нагъл опит да се продължи от живи съветници от три различни групи плюс кметицата на Люлин!!!. И дори мина през една комисия докато не ги заплашихме с голям скандал и го скриха - не влезе в СОС . Но, за който се интересува може да се намери докладната - все пак не очаквам да скрият официално заведен и гласуван документ. Може да ги хванем.
4. Върха на безобразието е при огромния дефицит на десетки хиляди места за градина и ясла - в строена за градина сграда, далече от главни пътни артерии, близо до спирка на метрото, далече от високи блокове и билдинги, с голям - и все още незастроен двор - да ми решава СОС и всички кметове, архитекти и прочее да спят там да местят социални грижи (ОТ ДРУГА ГРАДИНА ВЕРНО). имам много да ви пиша, но чакам всеки момент да ми звънне жената и да тръгваме към малкия палавник. но при първа възможност продължавам

# 9
 • София
 • Мнения: 64
колкото до анкетата не смея да отговоря, защото:

по принцип много подкрепям
1. От държавата: увеличения срок за майчинство, 90 % от заплатата - до 1 година и макар засега с малко увеличените детски - и това стана факт последните няколко години.

От държавата не подкрепям, че не изземат тази дейност от общината и да се ангажират с решение на проблема - в ясни и точни кратки срокове - 1 - максимум 2 години. Изгонване - веднага, проектиране - веднага, строене и контрол на изпълнение и качество - веднага и това има търсене на поръчки за строителство и цените би трябвало да не са 5 млн. лева за градина с 6 групи, както миналата година, а конкуренто ниски.


подкрепям:
1. От общината - запазването на таксите - 40 лв - има общини в България и чужди държави, където няма такси или са също ниски.

не подкрепям:
1. от общината - При недостиг на места - увеличаващ се с по 3 000 всяка година и за тази година гонещ 12 000. да са построени нови (не заменени стари) само няколко градини 2-3 в града (Люлин, ..) и 3-4 в Кремиковци, Казичене - 2, Горубляне и т.н.

# 10
според мен нещата тръгват още от началото на 90-те - и господина, който 3 мандата си избирахме софиянци за кмет (не съм участвала в този фарс нито веднъж. Спомням си къде съм разхождала голямата си дъщеря - в занемарените и обрасли неподдържани градинки, детката градина (единствена в квартала, посещавана още от баща й) с разградения двор и броящи се на пръсти деца в групите (писала съм декларация, че дъщеря ми редовно посещава градината (тя е с хронично заболяване и доста боледуваше) за де не закрият групата й , защото ходеха 12 деца (действието се развива 2001 година), по това време доста често казваха по новините за поредния обир в детска градина (на кого са му притрябвали детски креватчета и играчки - по скоро това си бяха поръчкови обири , за да може по-лесно конкретната градина да бъде закрита) - защо ви го разказвам всичко това ли? - хубаво е да се знае откъде започнаха проблемите и кой е виновен за тях , а и да се види, че в момента наистина нещо се прави - сменят се дограми, дострояват се помещения, търсят се решения - само дано това не е поредният предизборен балон......

# 11
 • Sofia
 • Мнения: 13 926
"А вие защо биете негрите", както казва стария руски виц...
Аз, честно казано, не виждам нещо да се прави. И май не само аз. Освен прах в очите и... "симуляция кипучей деятельности" - вероятно с много грешки изписано - нищо друго не се случва.
Хм, да, Софиянски затвори и/или даде под наем доста помещения, предвидени за ДЗ. Не искам да му ставам адвокат - не ми е работа, но факт е, че тогава деца просто нямаше... както ти самата си описала. Е, какво трябваше да направи - да ги държи работещи, но без деца? Тъжен факт - ако се съди по ЕГН-то ми тогава би следвало да раждам.. Да, ама след Виденов кой е луд! И по този случай доста от съученичките и състудентките ми родиха с мен, някои - година по- рано, но много малко - "когато му е било времето". Не желая да правя анализ какво породи това. Не намирам нищо особено полезно за бъдещето, нищо конструктивно в заравянето в миналото. Аз не искам да знам защо преди 10 години градината е била дадена под наем. Искам да знам защо наемателите не са били ... поканени да напуснат преди 3 години, когато вече имаше бум на раждаемостта и недостиг на места в ДЗ. Искам да знам защо не бяха изгонени преди две години. Миналата година. Сега. Искам да знам защо ДНЕС не се е случило. Искам да знам защо няма да се случи утре. Искам да знам защо настоящето Общинско ръководство разговаря с нас сякаш сме глупави хора, или наивни деца, или... сякаш просто каквото и да знаем, разбираме или мислим без друго са абонирани за местата си, без друго е все едно, без друго нищо няма да предприемем. Защо сега, днес, в момента им позволяваме това - това искам да знам. Не какво е или не е направил някой бивш кмет - и така до Владимир Вазов. Та като го споменах него...

Ееех, къде си, Вазов, къде си, Кмете, къде си, Генерале... Къде си... Ела да си видиш наследника...

Последна редакция: ср, 03 юни 2009, 20:46 от katiABV

# 12
 • София
 • Мнения: 2 280
Прекрасна тема.
За анкетата и аз съм раздвоена.
От една страна се прави маллко от Общината, от друга страна все пак нещо се прави в положителна посока, за разлика от много години преди това..
Верно,че две години се пропиляха от тази администрация, но..дори и предизборен  ход да е сегашното раздвижване, пак е крачка в правилната посока.
Смятам,че родителите не бива да оставаме безучастни към проблематиката и трябва да съберем на едно всички сигнали за подобни случаи и да опитаме заедно с Общината и Държавата да променим политиката им към безхаберия спрямо децата и да се преборим за правото на образование за всички деца.
Ако след време се случи да намалее рраждаемостта, то нека не се закриват ДГ, а да се мисли в посока как да се ползват адекватно..
..
Мисля си за предложение към Държавата да заложи някаква постоянна сума (примерно 1-2-3% от държавния бюджет), която да отива директно към фонд за обновяване на образователни структури (детски градини, училища,читалища и библиотеки) в страната.. Нека всяка Община кандидатства с конкретни проекти или..някакъв регламент за усвояване (по възможност със засилен контрол над кражбите и рушветите поне в този сектор)
Така ще има някакъв шанс да се възроди образованието в страната и да се създаде траен интерес от най-ранна възраст в децата към българските традиции, към образованието и към науката..
Мечтая си за времето, когато ще се възродят кръжоците и клубовете по интереси и...ех..
..
За гласуването - винаги гласувам. Смятам,че така изразявам собствената си позиция и независимо дали е "печеливша" или не,  то нямам намерение да се отказвам от правото си на глас и мнение и опит да подтикна бъдещето в посока, която смятам за правилна..
Подкрепям 100% мнението на Кати, че отказа от гласуване не е начин да покажеш  наказателен вот, а  е отказ от право на позиция, глас, мнение..

# 13
 • София
 • Мнения: 2 280
Кати,и аз като теб продължавам да си питам.
Пак за нашата любима ЕСПА:
- 2008г е изтекъм договора й за наем с Общината
- 2007г общината е приела мораториум за продължаване на наемите на частни структури в сградите на бивши общински ДГ
- 2007г същата тази Община е предоставила БЕЗВЪЗМЕЗДНО терен на ЕСПА за да си построи нова собствена сграда..
-.....
ЗАЩО е продължен договора!
ЗАЩО общината не си спазва собствения мораториум?
ЗАЩО ...
и ДО КОГА?
...
отговора на г-жа Фандъкова "като си построят сградата'..изобщо не ме удовлетворява..
Отговора на г-жа Минчева "най-късно 2010г" също не ме удовлетворява..
Искам да знам кой е персонално отговорен за нарушаването на въпросния мораториум!

# 14
 • София
 • Мнения: 64
Kati, pozdravlenija za tochnite dumi.

Щурчо, мисля, че "мораториума" - по скоро в - "Актуализираната програма..............на СОС", има едно изречение, че общината предвижда като мярка мораториума и това е прието през 2008 и сега не е на сайта, но за съжаление не е прието изрично решение на СОС като такова - на бланка с печат с разпореждане за контрол и т.н. и затова си позволяват да надигат глава вносители за удължаване на Ерик Кестнер в Люлин и др.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт