Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Намерих си работа чрез познати (макар и слабо познати, задочно). Офис мениджър- задължения да осигурявам материално офиса, да плащам сметките, да съхранявам фактури и да ги нося при счетоводителката и т.н. Все още не съм сключила договор, но силно се колебая дали да го направя, защото от някои колеги чух за шефа и фирмата не много добри отзиви.
Понеже влизайки и излизайки от офиса задължително се ползва чип (съхраняващ инфо кога си влязъл и излязъл), шефа в края на месеца сумира колко минути си закъснял от обедната почивка, за колко минути си слязъл до магазина за сладолед например, умножава по броя дни и ти казва например: 50 мин от раб. време не си работил- кога ще ги отработиш, или да ти ги удържа от заплатата ?
Освен това е накарал една колежка да сключи договор за няколко год че няма да напуска, защото "й е платил обучение" по документи. Тя е доволна, че трупа опит, който няма и ще й трябва занапред, а шефът- защото вижда в нея потенциал.
Иначе работата ми е 8 часа + 1 обедна почивка, заплата ми обещаха 500 лв.

# 1
 • Мнения: 229
Чак пък такъв контрол /до минута/ ми се вижда малко странен, но при условие, че имаш обедна почивка, не виждам защо да не организираш излизанията през нея. Все пак не ти броят и времето, през което си ядеш сладоледа ... /усмивка/
А колегите не е изключено да имат и други подбуди, за да ти ги разправят подобни. Винаги можеш да напуснеш, нали?

# 2
 • Мнения: 361
аз ако съм шеф, също няма да искам служителите да се размотават. нормално е, когатосед плаща за някакъв труд, да не се хвърлят пари на вятъра. друг е въпросът, че повечето хора не приемат този довод.

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 2 038
Има слаба вероятност колежките да не те харесват и да искат да те "разкарат" докато нямаш договор.  Главно от жени, или от мъже е колективът ?
Но при това отработване на минути .....бърлгарска работа. ooooh!

# 4
 • София
 • Мнения: 3 631
В кариери.бг има форум за работодатели, можеш да поровиш за фирмата там, както и да питаш, ако някой има отзиви. Също и бгработодател.ком

# 5
 • Мнения: 419
Ако спазването на работно време е проблем за теб, по-добре не приемай  Peace.

# 6
 • Мнения: 156
при вложени в теб пари за обучение (ако е сериозно), е нормално да има договор за ненапускане или плащане на неустойки ако напуснеш. това го приемам, стига да не ти направи двъчасово обучение по ексел и те накара да подпишеш, че 3 години няма да напускаш. в някои браншове точността до минута е изискуема и не виждам защо да не се държи на това. ако си достатъчно дисциплинирана, едва ли ще имаш проблеми. ако те притеснява обаче - не виждам защо да се хващаш. защо не поговориш с евентуалния шеф и не изясните тези неща? може би той ще ти даде яснота по въпроса. а що се отнася до заплатата - ти си знаеш устройва ли те. за кой град става дума, все пак?

# 7
 • София
 • Мнения: 4 872
Ще пропуснеш 1 обедна почивка и готово.
Ти ще имаш служебни излизания така че питай.
Питай дори самия шеф.
Не виждам лошо и картите. Те за това са сложени, за да те контролират.
Относно колежката ти ама и ако той я е "образовал" естествено е да я върже, не да я прати при конкуренцията. Мисля това е нормална практика.

# 8
 • Мнения: 428
е що пък българска работа... плаща се на час. поне и предлага право на избор- да отработва или да и ги удържа. виж има други шефове (не българи) които налагат ГЛОБИ за закъснение. не виждам нищо лошо в това да получаваш толкова колкото си изработил, ако това се измерва във време- така да е!

# 9
 • София
 • Мнения: 11 381
При мен също се работи така, намирам го за сравнително нормално. Сравнително, защото не смятам, че количеството прекарано в офиса време е еквивалентно на свършена работа.
Но пък не виждам какво те притеснява де, нали ти не отиваш с идеята да се скатаваш от работа?

# 10
 • Мнения: 26
Аз не бих се доверила на никога. Трябва да се убедя сама, че дадено положение е наистина зле, за да предприема необходими мерки.
Иначе е логично шефът да иска да му се работи на раб. място, а не да се пие по цял ден кафе и да се разказва и дискутира ежедневието, с което сме натоварени всеки ден  Grinning
Друг е въпросът ако условията теб самата не те удовлетворяват.
Аз лично не намирам нищо странно и недоволно от това, което си написала....

# 11
 • Мнения: 4 932
Затова се казва "Система за контрол на достъп и работно време" - за да показва кой къде и кога ходи  Peace Обвързващите клаузи след платено обучение също са разбираеми и често се прилагат. Има доста скъпи и профилирани обучения, няма логика човек да обучава служители за конкуренцията  Peace

Ако имаш някакви притеснения, по-добре не започвай, отколкото да започнеш с негативна нагласа.

# 12
 • Мнения: 594
Аз не виждам нищо лошо в тази работа. Но Танцуващата е права:

Ако спазването на работно време е проблем за теб, по-добре не приемай  Peace.

# 13
 • Мнения: 16 546
И според мен работата си е ок, заплащането не е чак толкова зле.
А и при 1ч обедна почивка, имаш достатъчно време да хапнеш, да си купиш сладолед и всичко останало, което ти хрумне, че може да ти се прияде през останалата част от работното време.

# 14
 • Мнения: 562
Мисля, че това е нормална практика на запад. Не виждам нищо лошо - във фирмата на мъжа ми също са с чипове.  Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт