Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 Здравейте ще се опитам накратко да изложа проблема.
Кризата ни удари съвсем скоро и доста тежко. Баща ми  го съкратиха и сега си стои вкъщи без работа. Опитва се да кандидатства на обяви, опитва с връзки тук таме-нищо. Той не е млад вече и работа на неговите години по-трудно се намира. Майка ми само работи, аз съм в университет и уча. Нещата никак не са добре тъй като имаме и заем. Само дето нашите нещо са се отчаяли. Положението на майка ми също не е розово, и на нейното работно място говорят за съкращения, та всички са на тръни. Ако и тя спре работа не ми се мисли. Въпросът е там че нищо не предприемат. Аз мисля непрекъснато затова и макар да не разбирам толкова много от икономика, все си мисля че може да се понамалят разходите. Оттук и оттам да спестим, да се ограничим. Майка ми обаче вика-дето ще спестим 100 лв то не е работа. 100 лева за никъде не са. Аз казвам че може и повече да се спести, ама тя не вярва. Значи вкъщи не се прави месечен бюджет. Много пъти съм питала колко харчим месечно- отговора е ами различно, ама доста.  Добре казвам си нека да видим кои са неотложните нужди, пък да намалим другите. Не съм разбирала, малка съм била още (20 години Shocked) и така. Викам им дайте да преградим апартамента на две има възможност и да даваме две стаи под наем- не сега не му било времето.
После викам да си намеря и аз нещо да работя, вярно че съм редовно обучение, ама все нещо почасово ще намеря, я деца да гледам , я нещо друго- отговорът- ти сега учи, образованието е по-важно. Аз разбирам че не искат да ме товарят ама не знам какво ще правим ако се влошат нещата. Моля помогнете ми, как да им вдъхна малко смелост и вяра и борбеност, те съвсем са се отчаяли. Трябва нещо да се направи иначе няма да има какво да ядем Cry. Моля ви дайте ми съвет какво да правя.

# 1
 • София
 • Мнения: 2 964
Това, което можеш да направиш, е да си намериш работа. Аз също съм учила редовно и съм работила, не е невъзможно, макар и ужасно трудно. Също така съм давала уроци по език, писала съм дипломни работи, по училищни предмети съм помагала срещу заплащане.
А по отношение на пестене и наеми - това са неща, които се решават от твоите родители, не виждам какво може да посъветваме тук.
И на 20 год. не си никак малка, във форума има дами с деца на тази възраст.

# 2
 • Sf
 • Мнения: 978
За да си намериш работа не ти е нужно съгласието на родителите.

# 3
 Родителите ми не искат и да чуят да работя. Аз уча стоматология, доста е тежко следването и те казват че е най-важно да придобия професия и да се изуча. Иначе сме говорили поне 20 пъти по тая тема ама не- ще си разваля успеха, няма да успявам, пък не дай си боже да прекъсна. Единственият вариант е тайно от тях да си намеря работа, ама не знам как ще стане.

# 4
 • в гори тилилейски
 • Мнения: 1 187
Докато учех и нас ни "удари" кризата. Само че с тази разлика, че и двамата ми родители останаха без работа - фалира завод, препитаващ половината град. Аз учех, сестра ми и тя. Взехме много заеми от близки, а аз  заминах на студентска бригада. Като се върнах продължих и да уча и да работя. Закърпихме положението. Сестра ми също през лятото работеше като сервитьорка.

# 5
 • Мнения: 34 567
Намери си работа и плащай поне 1/3 от разходите по дома, в техните неща и да се намесваш, не мисля, че ще има ефект.

На 20 г. учех редовно и работех (не съм имала финансова нужда), при това не почасово, а в офис с работно време, бяха 2 смени и половината ден бях в университета, другата на работа.
Така че всичко е възможно, стига да имаш желание.

Ако е невъзможно, прекъсни 1 г., не е фатално.
На тези години не е нужно да искаш разрешение от родителите ти.

# 6
 • Мнения: 1 431
Все пак родителите ти са минали през поне една сериозна криза - 96-97, а ти си била малка тогава.
Може да си потърсиш работа, ама гледай да е почасова и да не се претоварваш, че съчетаването на работа  учение не е лесно. Хеле пък стоматологията. А образование си трябва.
И наистина веднъж не дай-си боже да прекъснеш - после е доста сложно да навлезеш наново нещата. Така че ако си търсиш работа гледай да не е повече от 4 часа и максимално гъвкава. Не се хващай за всяка глупост.
Може да се помисли кои разходи да се ограничат, дори и 100лв да са - пак са пари. Стая евентуално може да се даде дори и да не е самостоятелно преградена.
Може да се помисли за продажба на някой имот който не ви трябва особено много, макар че момента не е много за продажби на имоти.
Ако имате 2 коли (доста семейства са така) може да разкарате едната.  ГСМ-ите могат да минат на предплатени карти и по-малко приказки. Може да се спре кабелната ТВ и да се кара на ефирна само.
За заема - зависи колко в голям и за каква цел сте го взели.
И пак да кажа - родителите ти са големи хора, може да поискаш да го обсъдиш с тях.
Те може и да са се отчаяли малко, ама то е нормално, кой няма да се вкисне ако го съкратят, но сигурно имат и резервни варианти. ОТ глад в България не знам някой да е умрял.
В най-лошия случай - може да се влоши хранителния режим - повечко варива, макарони и спагети, хлебец.
Ама гладни няма да останете спокойно.

Сега прочетох - студентската бригада е по-добра възможност според мен - не си губиш времето през семестъра а през ваканцията. То вече май е доста късно , но може да се опиташ да си намерип работа още за това лято, може би има начин още.

# 7
 • София
 • Мнения: 607
И моят съвет е да започнеш почасова работа- аз цяло следване така карах, а и продължавам де. Трудно ми е, защото при мен има и дете и мъж и домакинство. Хич не ми е лесна специалността, всичко е въпрос на организация и чат пат недоспиване  Confused , но се влиза в ритъм. А на големи хора сметка не търси, ако искат ще се ограничават, ако искат не- нали засега се справят и те издържат.

# 8
 • София
 • Мнения: 1 729
Наистина не ти е нужно одобрението на родителите, за да започнеш работа, но студент по стоматология няма как да отсъства от занятия. Почасовата работа не носи добри доходи. Така че това не е вариант. Колкото и крайно да ти прозвучи за мен единственият ти изход в момента е да прекъснеш и да работиш една година, ако положението действително е толкова тежко. След това като се стабилизират нещата ще продължиш с образованието си.

# 9
 • При най-страхотния мъж...
 • Мнения: 9 725
Ами сега е края на учебната година.Намери си работа за лятото.До наесен баща ти може да си намери нещо...или друго нещо да се промени...Нещата са толкова динамични.

# 10
 • В света на мечтите ...
 • Мнения: 562
Наистина не ти е нужно одобрението на родителите, за да започнеш работа, но студент по стоматология няма как да отсъства от занятия. Почасовата работа не носи добри доходи. Така че това не е вариант. Колкото и крайно да ти прозвучи за мен единственият ти изход в момента е да прекъснеш и да работиш една година, ако положението действително е толкова тежко. След това като се стабилизират нещата ще продължиш с образованието си.

Ей това пък да прекъсне би била най-голямата грешка за образованието й! Не го казвам, за да се заяждам, но сега аз съм прекъснала за една година по майчинство (т. е. тази учебна година не учих) и сега ми е адски трудно да вляза в ритъм ...  Cry  Тъй като бях първи курс и прекъснах преди втората сесия (родих, докато другите трябваше да ходят на изпити) съм била реално само в една сесия, в която си взех изпитите без проблем (по принцип запомням или по-точно запомнях бързо, защото не знам сега как е) и без голям зор, но не можах да си взема изпитите от втората сесия (не се явих и не съм се подготвяла по обясними причини), които трябва да съм взела, за да продължа наесен обучението си. Е - не мога да се концентрирам и не мога. Чета изреченията по 3-4-5-6 пъти, докато ги осмисля, а след 2 изречения вече съм забравила какво е било първото ...  Cry  Е - вярно е, че имам и бебе на главата - понякога ако се опитам да уча, тя точно тогава плаче или идва да ми дърпа учебниците от ръцете, което за мен е голям проблем в ученето, но и на авторката няма да й е лесно да продължи после. В медицинските специалности всичко е навързано - не е като да научиш един разказ, да го забравиш и после това да не ти е проблем, за да научиш друг разказ, защото нямат нищо общо помежду си и знанието или незнанието на единия не те обвързват по никакъв начин с научаването или ненаучаването на другия.  Naughty  
Казвам тези неща, защото уча ветеринарна медицина и съм наясно с принципите в биологичното и лекарско обучение.  Peace  Не казвам, че е невъзможно да продължиш обучението си, след като си прекъснал, но е трудно що се отнася до медицинското обучение. Иначе и аз ще се справя - знам, че други може би са се справяли по-добре с адаптацията от мен, трети пък - по-зле, но истината е, че щом веднъж започнеш да учиш някакъв вид медицина, по-добре е да не прекъсваш!  Peace

# 11
 • В света на мечтите ...
 • Мнения: 562
Родителите ми не искат и да чуят да работя. Аз уча стоматология, доста е тежко следването и те казват че е най-важно да придобия професия и да се изуча. Иначе сме говорили поне 20 пъти по тая тема ама не- ще си разваля успеха, няма да успявам, пък не дай си боже да прекъсна. Единственият вариант е тайно от тях да си намеря работа, ама не знам как ще стане.

А бе, че е трудно - трудно е! Но хайде сега - хората такива специалности учат и деца гледат (нямам предвид себе си), и пак се справят, а ти с работата ли няма да можеш (ако положението наистина е отчайващо)! Поне с работата щом се прибереш вкъщи, задълженията ти (в общия случай) спират до тук, а децата са 24-часова отговорност!  Peace

# 12
 • София
 • Мнения: 607
Даниел, защо пък почасовата работа да не носи добри доходи- според мен е най- добре заплатена (в повечето случаи), а и ясно, че момичето не може да почне на пълен работен ден. В никакъв случай не прекъсвай, това можеш да го направиш, ако всичките ти страхове, описани в 1-вия пост, се сбъднат.

# 13
 • В света на мечтите ...
 • Мнения: 562
... ясно, че момичето не може да почне на пълен работен ден. В никакъв случай не прекъсвай, това можеш да го направиш, ако всичките ти страхове, описани в 1-вия пост, се сбъднат.

Напълно съм съгласна с това, което съм дала като цитат!

# 14
 • Мнения: 2 129
Родителите ми не искат и да чуят да работя. Аз уча стоматология, доста е тежко следването и те казват че е най-важно да придобия професия и да се изуча. Иначе сме говорили поне 20 пъти по тая тема ама не- ще си разваля успеха, няма да успявам, пък не дай си боже да прекъсна. Единственият вариант е тайно от тях да си намеря работа, ама не знам как ще стане.

Аз уча редовно и работя- не е невъзможно, но наистина е доста трудно понякога! Можеш да пробваш с работата и ако видиш, че ти пречи на ученето я спри- това е най- лесното!  Peace Успех ти желая!

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт