Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

sofia

Мнения: 344
Знае ли някой как се прави вишновка? Имам домашна ракия
и вишни.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 12 944
Аз не го наричам вишновка, ами боле. Става със всякакъв плод, баба ми го прави. На тъмно, хладно място, ние го слагаме в мазата, слагаш от онези големите трилитрови буркани, слагаш чаша плод, и чаша захар, и ракия колкото горе-долу да го покрие, и продължаваш със следващия плод, може да е след две седмици, като узреята малините например, след това кайсиите, прасковите, абе каквото ти хрумне и имаш под ръка. Пропорцията е чаша захар, чаша плод. Обикновено няма нужда  да се долива алкохол, защото плодовете пускат сок. Можеш да вадиш от плодовете, и да добавяш когато и колкото искаш. Само гледай да са горе-долу равномерно нарязани, за да е по-красиво.
Цитирай
Значи аз не съм сигурна дали ще съм полезна, защото за един ден чух две мнения по въпроса за вишновката.....Но прецени сама. Значи първо махаш костилката на плода, за да пусне повече сок ( досадно и пипкаво е, ама....). След това взимаш стъклено шише ( имало значение ) и го пълниш с вишни малко повече от средата. Слагаш му захар ( около 3 пръста ) и чакаш мисля около две седмици. Сега спорът вкъщи беше дали да са на слънце или не. Аз ти препоръчвам да не ги слагаш на слънце, за да не ферментират и да идат за джибре Laughing Вторият спор беше дали се прецежда след това. Все пак тия плодове не изчезват, а надали е много приятно да ги джвакаш...Тъй че да приемем прецеждаш ги. Доливаш си с твърдия алкохол и си готов.
За всеки случай довечера ще питам за по-сигурно ( да не те измента:))))) и утре ще гледам да ти кажа. 55
Цитирай

Бургас/София

Мнения: 166
Вишните се почистват от костилките и се слагат в буркан. Залива се плода с ракия  и се оставя на слънце 4-5 седмици. Сока се прецежда през двойна марля и се прибавя сироп сварен от 3/4 кг захар и 3 чаени чаши вода за 1 литър от сока(ракията).След около седмица се прецежда през филтърна хартия. Пробвала съм тази рецепта и с ягоди, круши и праскови, става много ароматен ликьор. И един съвет спазвай точно пропорциите на захарния сироп, защото аз реших, че е не е толкова важно, но истината се оказа друга Embarassed
Цитирай

на ОколовръсТното в ПАЛАТка

Мнения: 4 176
Аз я правя така: ( дори онзи ден правих)

2 КГ. Вишни се почистват от костилките.
Слагат се в трилитров буркан
отгоре се изсипват малко канела+4-5 листа от вишната+3 пак. ванилия+1 кг захар.
Оатавя се на слънце 7-10 дена.

След тези дни се +1л. ракия или водка и се оставя на тъмно 20-30 дена.

След това се изваждат плодовете и се прецежда в по-атрактивна бутилка.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.