Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Варна
 • Мнения: 526
Чета тук, че се през бременността следите фт4.
Аз съм с хашимото, но моята ендокриноложка ми казва да изследвам тсх и фт3. Специално я питах дали да не пускам и фт4, но тя ми каза, че той не се гледа защото рез бременността играел ролята на свързващ белтък и нивата му не били показателни.
 Два пъти я питах и двата пъти ми казва да не го следя него, а само фт3 и тсх.

Не знам дали има значение, но съм на еутирокс (а той доколкото знам е фт4)

Бихте ли обяснили защо са ви казали на вас да го следите? Нали по-важният за бебето бил фт3?

# 1
 • Мнения: 310
Kой те следи мила? Ако е д-р Катя Тодорова мисля че на нея може да се има доверие повече от много ендокринолози взети заедно.
Аз лично съм изтърван случай, напоследък се сетиха да ми следят ФТ4. А в болницата пускат и двете.

# 2
 • до морето
 • Мнения: 494
nlight аз също съм с Хашимото - имам хипофункция на жлезата. Следят ми ФТ4 и ТСХ, но от време на време пускаме и трите хормона. Разбрах, че бебетата черпят от моя организъм ФТ4, докато си изградят сами щитовидни жлези. Въпреки това, понеже съм с близнаци ФТ 4 показа тенденция към понижаване и от два месеца пия л-тироксин. ФТ3 в моя случай е постоянна величана не се променя, но незнам дали това се отнася за всички, защото знаеш, че проблемите на щитовидната жлеза са много различни. ТСХ ми спадна много и е вече почти на минимума, но за него не взимам никакви лекарства, защото той не оказвал влияние на бебетата, а аз се чувствам много добре, нямам изменение на жлезата и док реши да не пия нищо за сега.
Пожелавам ти успех и дано си намерила точния лекар който да се грижи за теб! Представям си колко ти е притеснено, аз се чувствам също така, но все пак трябва да се доверим на лекаря си.

# 3
 • Варна
 • Мнения: 526
Благодаря ви момичета Simple Smile
 Не съм при Катя Тодорова, но съм при друга много добра докторка. Когато ми откриха хашимотото вече имах големи отклонения в хормоните и затова ми изписаха еутирокс. Еутирокса е фт4 всъщност. Благодарение на него ми спадна тсх(беше 11,23) и фт3 започна да се вдига. Предполагам, че в този случай наистина е излишно да се следи фт4. Така и не разбрах обаче защо някой момичета с хашомото следят фт4 вместо фт3... Да не би да е в случай, когато не се пие еутирокс?

# 4
 • В блатото
 • Мнения: 16
Ами според мен трябва да вярваш на лекаря си - няма значение кой от нас какво е следил. В моя случай по време на бременността следихме само ТСХ, пия си Еутирокс и от 25 мкг дневно стигнах с 2 увеличения до 25-50 мкг през ден. Т4 ми пуснаха в 39 г.с. - ни в клин, ни в ръкав. Но аз не мога да знам кое е правилно, просто тогава вече няма никакво значение - аз родих 5 дни след изследването.  До колкото знам синтетичните хормони, които се пият (какъвто е Еутирокса) играят ролята на Т4, а от него организма синтезира Т3. Но не съм сигурна, че е така. Незнам и колко добър ендокринолог е моят. Довери се на своя лекар и обсъди с него притесненията и съмненията си - със сигурност знае повече от нас.   bouquet

# 5
 • Варна
 • Мнения: 526
Да, и аз точно това знам - че от синтетичния ФТ4 (еутирокса) се синтезира ФТ3.. ама и аз не бях съвсем сигурна..
Иначе имам доверие на докторката, но все пак се зачудих защо на другите им казват да следят ФТ4, а на мен не... Simple Smile
Сега си го обяснявам може би с това, че при тях вероятно не е назначен еутирокс..... newsm78

# 6
 • Мнения: 310
nlight,  виж какво открих:
 "В първите дни на  бременността се стартират процесите на клетъчна и тъканна диференциация. Хормоните на щитовидната жлеза са от съществено значение за правилното и нормално развитие на органите на ембриона. Те участват в органогенезата и по точно в структурирането и развитието на първичната неврална тръба, от която се формират ембрионалните мозъчни структури. Изследванията върху абортивни  ембриони на 5-6 седмична възраст установяват наличието на рецептори за Т3 в мозъчните структури на ембриона. Известно е, че до 12 гестационна седмица ембриона  не е в състояние сам да синтезира тиреоидни хормони и за да обезпечи своите нужди, той използва изцяло тиреоидните хормони на майката. Ако нивото на тиреоидните хормони на майката е по-ниско от нормалното, притокът на хормони към плода е намален и той се развива в условията на хормонален дефицит. И двата хормона – Т3 иТ4 са еднакво важни за плода, но Т3, който се образува чрез периферна конверсия от Т4, има по-голяма биологична активност в организма на плода. "
Това е част от статия на др. Катя Тодорова в зачатие. Мисля че тя основно се занимава с бременни жени с ендокринни проблеми. Та затова те попитх за нея де Wink  Hug

# 7
 • Мнения: 157
Hari75 това,което си ни цитарала е интересно,но значи ли това че след 12 г.с ниските нива на ФТ 3 не са опасни за плода.На мен ТСХ ми е в норма,но го поддържам с Л-тироксин всеки ден.

# 8
 • Варна
 • Мнения: 526
Дааа..ето от статията ставя ясно, че наистина фт3 се образува от фт4.  А иначе еутирокса не бива да се спира до края на бременността.

# 9
 • Мнения: 310
svetla_nka8305, това което четох е че след първия триместър плода има вече собствена щитовидна жлеза и може сам да си произвежда хормони, дори когато майката има дефицит на такива. Като условието е да няма йоден дефицит  в храната. 
Щом си пиеш тироксина и слушаш док. няма страшно. Виждам че сме една шепа мацки изпаднали всяка в своята параноя и се питаме една друга. Laughing
 Мойта паника скоро ще приключи, живот и здраве и ще напиша в темата си как е бебо  Praynig

# 10
 • Мнения: 157
Да определено сме много на клончето Grinning
  Значи аз си мислех да пусна ФТ 3,за да видя дали е в нормата,но май в 17 г.с вече няма смисъл! newsm78

# 11
 • Варна
 • Мнения: 60
Момичета аз все още следя ФТ3 и ФТ4 и то е по лекарско искане нивата на хормоните влияят на плода до края на развитието му до колкото аз разбрах от моята лекарка.Иначе нямаше да ме кара да правя изследвания в началото и края на месеца

# 12
 • Русе
 • Мнения: 58
Здравейте, да попитам има ли някоя от вас забременяла без щитовидна жлеза и как се е размила бременността й?
Не знам дали е точната тема тук... Sad

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт