Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 юни 2009, 15:26 ч.

Как стои при вас въпросът с жилищните кредити/ипотеки?

 • 2 097
 • 22
 •   1
Отговори
 • 32° 6′ N, 34° 49′ E
 • Мнения: 2 511
В моето семейство, като заговорим за покупка на жилище, това се превръща в болен въпрос.  Confused
Недвижимите имоти са много скъпи и е непосилно да се закупи жилище без кредит, чието изплащане след това също е сериозен удар за семейния бюджет.

Как стои при вас въпросът с жилищните кредити/ипотеки, в държавите, в които сте?
Хората в собствени жилища ли живеят или под наем? (напр. за Германия бях чувала, че много семейства живеят под наем, не избират да купят жилище, но не зная до колко е вярно)

Самите вие изправяли ли сте се пред такава дилема?

То е ясно, че няма да тръгна утре да купувам апартамент, защото сега примерно така ми е хрумнало, решението наистина е много комплексно и на място трябва да се проверява пазар, оферти, да се преговаря с банките, а аз съм едва в началото на пътя, който трябва да се извърви... но и съм доста объркана на тази тема  Confused

# 1
 • в тълпата
 • Мнения: 2 563
Идеалът на средната класа в САЩ е дете + собствена къща с ипотека.  Обикновено хората събират за около 10% от цената, която плащат веднага, другото - банката. След това месечните вноски стават главното перо в бюджета. Изплащат по 30 години.

# 2
 • България - Франция- България
 • Мнения: 85
И аз не мога да си представя закупуването на собствено жилище по друг начин, освен с 20-30 годишна ипотека...
Друг е въпросът, че и ние все още живеем под наем, това са пари, дадени на вятъра, но така ще е докато се наканим, ама...
 Rolling Eyes

# 3
 • сред вятърните мелници
 • Мнения: 1 550
В Холандия около 60% от населението изплаща ипотека, 30% живее под наем и само 10% имат собственост. Зависи как е сключен договора- има такива, които успяват да си изплатят жилището и такива, които цял живот плащат месечни вноски без изгледи къщата да стане тяхна. Разликата с жилище под наем е, че ако си с ипотека 30% от месечните удръжки ти се възстановяват от данъчните, т.е. ако ипотеката е 1200 евро собственика плаща в крайна сметка 800 евро. ЕС беше натиснал холандското правителство да премахне това правила, но за сега няма такива изгледи и дано не стане, защото действително ипотеката е най- същественото перо от семейният бюджет. А тук къщите са безбожно скъпи и нелепо малко Rolling Eyes

# 4
 • Boston, MA
 • Мнения: 3 058
Идеалът на средната класа в САЩ е дете + собствена къща с ипотека.  Обикновено хората събират за около 10% от цената, която плащат веднага, другото - банката. След това месечните вноски стават главното перо в бюджета. Изплащат по 30 години.

Допълвам - Хиър е обяснила за стандартния вариант. Има много варианти за ипотеки, които усилено спомогнаха за международната криза, защото се раздаваха безогледно. Можеше да се вземе ипотека без депозит, без лихва за няколко години (след което се вдига рязко и бам!).

В момента населението на Щатите в най-голям процент притежава недвижими имоти от когато и да било. Мъжът ми има теория (може и да не е авторска), че има един естествен процент на домо-притежание, както има и естествен процент на безработица. Нарушаването на естественото съотношение притежание/наем е бутнало пазара на имоти, а оттам и банките.

# 5
 • Suomi
 • Мнения: 703
За разлика от нас"бедните българи,с по 2,3 имота",тук на север хората би трябвало да са направо пълни дрипльовци Rolling Eyes,след като повечето цял живот живеят на свободен наем.Разбира се има много със собствени къщи,ама не са мнозинство.Да станеш роб на банката и цял живот да й плащаш....егати живота! ooooh!
Добре,че имаме собствена къща,та не се налага да мисля и за това.. ooooh!

# 6
 • Мнения: 3 365
не съм се изправяла пред подобна дилема, живеем в собствена къща. честно казано като чуя за кредит и ми се накъдря косата от ужас. не е за мен това да треперя всеки месец дали мога да си погасявам вноските, при това години наред. само ако мъжът ми има абсолютно гарантирана работа за следващите 30 г, тогава - да. иначе, не знам, не си е работа и да плащаш наеми. тогава пък са хвърлени на вятъра пари и нищо няма за теб.
сложна работа е за мен това.

# 7
 • 32° 6′ N, 34° 49′ E
 • Мнения: 2 511
С налични 10% от стойността на жилището ипотеката наистина е за твърде дълъг период  Sad
И ми се струва, че много се оскъпява стойността на жилището. А да изплащаме до пенсия доста ме стресира като идея  Rolling Eyes

Друг е въпросът, че и ние все още живеем под наем, това са пари, дадени на вятъра, но така ще е докато се наканим, ама...
 Rolling Eyes

В нашия случай се получава един парадокс (поне така ни изглежда сега, не е прецизна сметка), че да живеем под наем (и да събираме пари за жилище) като че ли излиза по-евтино, отколкото да плащаме лихвения процент  Confused Но това не е логично, въпреки че наемът ни е относително нисък. В момента, в който се преместим в по-голямо жилище, наемът ще е по-висок и тогава наистина ще е хвърляне пари на вятъра  ooooh!Милен@, разбирам, че проблемите на гъсто населените държави са сходни... Само че при нас ипотека не се признава за разход и няма подобно възстановяване на средства.

Бубка, на мен ми е интересна тази теория. Какъв би следвало да е този естествен дял на домо-притежание, за да е балансирано положението?

# 8
 • usa
 • Мнения: 2 113
В момента населението на Щатите в най-голям процент притежава недвижими имоти от когато и да било. Мъжът ми има теория (може и да не е авторска), че има един естествен процент на домо-притежание, както има и естествен процент на безработица. Нарушаването на естественото съотношение притежание/наем е бутнало пазара на имоти, а оттам и банките.

аз пък имам една друга теория, за която няма да претендирам за авторски права Simple Smile. понеже тук няма гарантирана пенсия, начините за спестяване за старини са доста несигурни и не могат да се пипнат, да се видят - стоки, бондове и прочие хартийки, лихвите на спестовните влогове значително изостават в сравнение с обезценяването на парите, американецът спестява в единственото нещо, на което (досега) цената расте(ше) - къща, земя, ферма.

Последна редакция: нд, 07 юни 2009, 19:44 от миз

# 9
 • 32° 6′ N, 34° 49′ E
 • Мнения: 2 511
аз пък имам една друга теория, за която няма да претендирам за авторски права Simple Smile. понеже тук няма гарантирана пенсия, начините за спестяване за старини са доста несигурни и не могат да се пипнат, да се видят - стоки, бондове и прочие хартийки, лихвите на спестовните влогове значително изостават с обезценяването на парите, американецът спестява в единственото нещо, на което (досега) цената расте(ше) - къща, земя, ферма.

А, този проблем и тук го има, защото до скоро нямаше задължително пенсионно осигуряване, вложенията бяха в същите хартийки; с тази разлика, че цените на имотите все още не падат, защото жилищната площ е непропорционална на броя на населението.

# 10
 • Houston, TX
 • Мнения: 7 305
Т.к. и ние тук нямаме пенсионен фонд, къщата ни се оказа инвестицита която имаме. Първоначалната вноска беше 25% от стойността на къщата, защото съпруга ми има собственна фирма , а не е емплой. Къщата я изплатихме за 3 години, оскъпяването и беше мисля 18К. Лихвите по кредита не се приспадаха от данъците. От тази година ще приспадат разходите направени по енергийната ефектривност , но до определен размер (мисля, че беше 1500 но не съм сигурна). Това приспадане е нищожно, знаейки цените на енергоефективните уреди тук. Не забравяйте, че освен това за 3 години ремонтирахме къщата ( да я направим удобна, според нашите рабирания). Само за материали сме дали 70К.
В момента тук настъпи бум на пазара на имотите, не мога да си обясня защо при условие че Канада навлиза в най-тежката част от кризата.

# 11
 • E-CLM & CH-VD
 • Мнения: 3 045
Испания - първото нещо, което правеше всеки допреди година-две, беше да си купи жилище и да изтегли 30, че и 40 год. ипотечен кредит. На теория трябваше 10% да се внесат в момента на покупката, но тъй като много малко хора могат да го направят, масовата практика беше банките да надуват цената на жилището с 10% и да дават 100% заем за реалната цена. Нещо такова е, не мога да го обясня точно, но номера беше да се продават жилищата, защото в последните години в Испания имаше строителен бум, и точно в този отрасъл бяха ангажирани поне половината имигранти (легални и нелегални). Вноската също трябваше да е не повече от 30% от чистия доход, но при масова заплата 1000€ и ипотечна вноска за онези времена 500-700€, просто нямаше как, и решението беше поръчителите.  Crazy Всеки водеше по 2-3 поръчители, и подписваше. Банката си затваряше очите за факта, че самите поръчители бяха с тежки ипотеки, ниски заплати, и много често самия клиент е поръчител на поръчителя си  Tired. Положението в момента - много празни нови жилища, безработни 2 членове на семейство, и болшинството с вече изтичащо право за получаване на обезщетение за безработица, неплащани ипотеки, поръчители, които се оказват дължащи милиони на банките, защото хората, на които са станали поръчители, не могат да плащат.
В един момент банките задлъжняха на Евр.банка, и спряха да дават заеми, но късно. Наляха се милиарди в същите тези банки, които си даваха парите с ясното съзнание за огромния риск с тези ипотеки, с цел да се подпомогне отново кредитирането на нови жилища и облекчаването на положението на хората. Но банките естествено, пак се изхитриха - не отпускат почти на никого заем, за нищо, дори за нещо струващо 100€, и хората протестират, защото все пак това са пари от техните данъци. На всичкото отгоре настояха да не се казва на кои точно банки са отпуснати заеми, за да не им се уронвал престижа  Twisted Evil.
Иначе, от данъците се смъква някаква част за това, че се изплаща жилище, има и специални спестовни планове с по-висока лихва за жилищни влогове.

Швейцария - за да си купиш жилище искат задължително 20%, които болшинството нямат. И тукашните в повечето случаи правят следното - правят си частна пенсионна застраховка с висока квота, и висока лихва, вкарват там спестявания, и ако от 20 годишни работят, до 40-тата им година са натрупали достатъчно пари, за тази 20% вноска. През тези 20 години, през които спестяват пари, честно казано, не ми харесва как живеят, но това е друг въпрос. Laughing После си купуват жилище, с 20-30 годишна ипотека.  Crazy Но пък тук рядко има нови жилища, повечето строителство е старо.
Не знам дали от факта, че се изплаща ипотека, може да се смъкне нещо от данъците, но пък в колкото по-голямо населено място живееш, толкова по-големи данъци плащаш, и повечето хора купуват жилище извън населено място. Затова Швейцария е купчина къщички, пръснати навсякъде  Laughing.

# 12
 • The Promised Land
 • Мнения: 1 526
  Обикновено хората събират за около 10% от цената, която плащат веднага, другото - банката. След това месечните вноски стават главното перо в бюджета. Изплащат по 30 години.

Това е точно и тукашната практика в голям процент. Включително и моята скромна особа процедира по този начин. Само годинките са мъъъъничко по- малко  Mr. Green.

# 13
 • Финландия
 • Мнения: 137
Във Финландия къща (или апартамент) се купува с кредит от банката. По принцип банките изискват 30% от заема да са спестени (което си е логично, защото, ако човек не може да спести тази сума, докато живее под наем, как после би изплащал). За млади семейства има облекчения и банката може да отпусне заем и ако имат спестявания в размер на 15% от искания заем. В момента банките много затегнаха изискванията. Вече не дават толкова лесно заеми (както беше преди 2-3 години).

   Преди да отпуснат заема се попълват декларации с чистя месечен доход. Сумата по обслужване на кредита не трябва да превишава 30% от месечния доход. И на тази основа се определя и колко и за колко години могат да отпуснат заем.  Ако спестяванията не достигат за искания заем- трябват гаранти. Но хората не искат да стават гаранти вече на никого (дори и на собствените си деца), защото доста се опариха и доскоро поръчители плащаха за заеми взети малко преди жестоката криза във Финландия през 1990-1994 година. Обикновенно заем взимат за 15-20 години. Има заеми и за 60 години (ама само една банка го предлага)
 
    За други не знам, но около мен са все хора с жилищни заеми. И всички се справят....

# 14
 • 32° 6′ N, 34° 49′ E
 • Мнения: 2 511
 Сумата по обслужване на кредита не трябва да превишава 30% от месечния доход. И на тази основа се определя и колко и за колко години могат да отпуснат заем. 
...
    За други не знам, но около мен са все хора с жилищни заеми. И всички се справят....

Хората са си го регулирали с тези 30%   Wink

Tali Dan, при нас има ли такова нещо - някакъв таван за сума по обслужване на кредита спрямо месечния доход?
Аз трудно се ориентирам в програмите - част от кредита изпълняваш в един срок, друга част - в друг срок; част е прикрепена към един индекс, другата индексират по друг начин  ooooh! Направо се чудя на хората как взимат ипотека без външен консултант - специалист в тази материя...  Blush

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт