Здравейте, мами!
Предстои ми раждане в АГ болница - Варна. Тъй като скоро ще ме приемат, съпругът ми мина предварително и взе списък с нещата, които трябва да нося при приема. Става дума за нещата, които болницата "изисква". Въпросът ми към вас е: какво е законовото основание на болницата да изисква всички неща от този списък, и подлежа ли на някакви санкции, ако не осигуря всичко. Защото за някои от нещата съм съгласна, че не е зле да се занесат - абокат, лигнин и т.н. Но не съм убедена, че закона дава право на болницата да изисква 20 спринцовки от 5 вида, 200 марли и най-фрапиращото - конци за половината китайски народ. Освен това, изрично е упомената аптеката, от която трябва да бъдат закупени нещата, но дори и да не беше упомената, конците и специалния иригатор за клизма могат да бъдат намерени единствено и само там - нито "Санита", нито "Марешки", нито "Лисичкова" ги предлагат. По-голямата част ги осигурихме, но когато в аптеката ми казаха 50-ина лева само за конците, мъжът ми вече не издържа...
Моля да споделите какво сте/не сте занесли от този списък и какво е правното основание на болницата да изисква толкова много неща (при условие, че сме здравноосигурени, а здравната каса плаща на болницата) и при това - от точно определена аптека. Могат ли да ми откажат приема, ако не осигуря всичко от въпросния списък?
Благодаря предварително!

P.S. Само да отбележа, че за раждането на сина ми през януари 2007-а списъкът беше далеч по-малък, а акушерка от болницата казала на свекърва ми, че "списъкът бил останал отпреди здравната каса".