Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Бургас

Мнения: 850
     Здравейте , момичета !
Събирам хубави рецепти за ризото и съвети как се прави сполучливо !  Smile
 
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Сварявам си ориз в зеленчуков бульон в съотношение 1:2,5 (аз лично обичам кръглият ориз и той се ползва за ризото!, нищо, че се слепва, на мен това ми харесва, но повечето хора предпочитат продълговатия, тогава може да си го вариш 1:3). Преди да стане окончателно готов добавям консервирани по една малка консерва сладка царевица и фин грах; предварително кипнати само (не сварени) моркови, които съм нарязала на дребни кубчета. Понякога слагам и парченца червена камба. Добавям вегета, малко копър или магданоз, черен пипер, може и сух чесън на прах, зависи за какво ти е гарнитурата. Сервирам го като загребвам с подходяща чаша (предварително я мокриш) и обръщам в чинията  Smile

В нета има много рецепти, някои запържват предварително ориза  Peace
Може да си го комбинираш с гъби, със спанак, коприва...
Цитирай


Мнения: 1 798
Ризото с гъби

1ч,ч, ориз
около 400мл.бульон( по избор)
1 глава лук
50 гр. масло
200 гр. пресни гъби
магданоз - нарязан на ситно
75 гр. настърган пармезан
Нарязвам зеленчуците ,и запържвам,сипвам ориза/да се запържи леко/,сипвам бульона ,и варя до готовност.
Накрая слагам магданоза,и настъргания пармезан.
« Последна редакция: пн, 08 юни 2009, 14:30 от delicate »
Цитирай

Мелбърн, Австралия

Мнения: 780
Ризото и ориз със зеленчуци са две различни неща - техниката е съвсем различна, а от там и резултатът.

За ризото се използва краве масло за запържване на лука със скилидка чесън. Добавя се измития и отцеден ориз и също се запържва. После се добавят малко зеленчуци по избор, бяло/червено вино или вермут (затоплени). Бърка се докато се изпари алкохола. След това по малко се добавя бульон (горещ) като се бърка постоянно на слаб огън - целта е да стане кремообразна (донякъде лепкава) смес. Затова се използва и кръгъл ориз, а не дълъг: кръглият ориз се слепва, дългият - не. Когато оризът е сварен, при изключен котлон се добавя още една бучка краве масло, настърган пармезан (може и други сирена/кашкавали) и се рабърква до разтопяване. Оставя се да престои 2-3 минути под капак преди да се сервира.
Цитирай


Мнения: 4 754
Отиваш на Метро, Пикадили и т.н. и търсиш ето тези опаковки ризото .
http://www.risogallo.it/risogallo/product_detail.jsp?id_family=1 … mp;id_product=161
Това което е с гъби е убийствено вкусно .За целта обаче следвай стриктно инструкциите на етикета (залепен на кутията в превод на бг ) .Снабди се обаче и с пармиджано за да ти е пълно после удоволствието .Друго си е да го понаръсиш със пармиджано .
Има и други видове , но този за мен е най вкусен.
От същата марка има и само ориз (който е конкретно за истинско ризото ) .Но ако си начинаеща не ти препоръчвам да си купуваш само ориз и после съвсем сама да си го правиш .
Купувай си тези които са си със всичко вътре и които трябва само да го свариш по указания от производителите начин .
Цитирай

Бургас

Мнения: 850
   Благодаря ви за хубавите идеи и mili46 , това е вярно което пишеш че ризото е едно , а ориз със зеленчук друго ! Аз приготвям от както се помня , ориз със всякакъв вид зеленчуци и месо , но съпруга ми е реишил че ризотото е много вкусно нещо и сега иска такова !   chef
  Мерси Markrit , за идеята но такива химии и полуфабрикати избягвам да купувам , ще се огледам за ориза !

 
  Блонди, delicate благодаря за идейките
Цитирай


Мнения: 4 754
   Благодаря ви за хубавите идеи и mili46 , това е вярно което пишеш че ризото е едно , а ориз със зеленчук друго ! Аз приготвям от както се помня , ориз със всякакъв вид зеленчуци и месо , но съпруга ми е реишил че ризотото е много вкусно нещо и сега иска такова !   chef
  Мерси Markrit , за идеята но такива химии и полуфабрикати избягвам да купувам , ще се огледам за ориза !

 
  Блонди, delicate благодаря за идейките
Не са химии , но сега не ми се пише дълго ... Naughty
Цитирай


Мнения: 5 176
Маркит, ще се възползвам от твоето предложение, после, и на останалите  bouquet.
Цитирай

София

Мнения: 134
Никак не го харесах това италианското ризото,
но аз по принцип не обичам много ориз.
Обаче се сетих за едно култово ястие с домати и ориз.
Любим вкус от детството  35
Цитирай


Мнения: 786
Описанието на Мили46 е много точно.  

Ризото е една от честите и харесвани вечери в къщи.  За ризото наистина се използва специален ориз (на кутията на моя пише Risotto Arborio Rice) и е не само по-къс и кръгъл, но и се отличава с по-голямо количество нишесте. Нишестето е това, което помага да го прави creamy или кремов. Някои рецепти дори използват малко мляко за този кремов ефект.  Трикът при ризото е бульонът да се добавя постепенно, вместо наведнъж.   Много зеленчуци могат да се използват (гъби, аспержи), но домати в ризото не ми е познато  Peace   
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.