Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 31 отговора

София

Мнения: 688
Момичета, тъй като в предишната ми тема (Картофени рецепти) дадохте много хубави и сравнително лесни идеи, пускам тази тема. Рядко ям друго месо освен пилешко, сега ще е добре ако се науча и да си го готвя  Very Happy За което разчитам на вашата помощ.
От пилешките истории мога да правя само пилешка супа, така че съм отворена за вашите идеи   bouquet

По възможност за по-лесни рецепти (като за не-умели кулинарки).
Цитирай

Torino,IT

Мнения: 1 812
Здравей, предлагам ти едни рецепти за пилешко месо, които съм си свалила на компютъра и от време на време нещо ме изкушава, мисля че авторът им беше Апостол Апостолов , но не съм сигурна, аз съм правила пиле в гърне от тях. Не са трудни.

ПИЛЕШКИ ГЪРДИ “БОЛОНЕЗЕ”


   Постaвяме пилешките гърди в един найлонов плик и ги начукваме внимателно, като започваме да чукаме от средата към краищата. След това ги поръсваме с прясно смлян бял пипер.
   Поставяме ги в измазан със зехтин тиган скара. Запичаме от двете страни по 5- 6 минути на умерен огън.
   След като месото придобие златист цвят и от двете страни, го осоляваме внимателно с диетична калиева сол. Заливаме го с лъжица пилешки бульон и лъжица бяло вино. Поръсваме с настърган кашкавал, покриваме тигана с капак и задушаваме още 5- 6 мин. на много тих огън. Сервираме с ризото.


           ПИЛЕШКИ ГЪРДИ СЪС СОС ОТ СИНЬО СИРЕНЕ

   Филетата се начукват по гореописания начин. Подправят се само с бял пипер и се изпичат до златисто от двете страни. След това в един тефлонов тиган разтопяваме малко масло. Прибавяме 100 грама натрошено синьо сирене. Бъркаме с дървена лъжица, докато получим гладка смес. Прибавяме 100 грама растителна сметана и пак разбъркваме. След като сосът заври, го оставяме да покъкри десетина минути на слаб огън. Заливаме с този сос изпечените пилешки филета и ги сервираме с ризото.
   Ето една рецепта за панирани пилешки гърди, които по изключение не са пържени и именно поради това са доста здравословни.
  
      
              ПАНИРАНИ ПИЛЕШКИ ГЪРДИ НА ФУРНА

   Изготвяме смес за паниране като смиламе в кухненски робот 100 гр. орехови ядки. Прибавяме  сол, бял и червен пипер на вкус, както и една чаша галета. Включваме отново уреда и разбиваме сместа добре. Изсипваме я в голяма купа. В друга купа разбиваме 2 яйца.
   Начукваме пилешките филета под найлон, потопяваме ги в яйцата, а после в сместа за паниране. Поставяме ги върху скарата на фурната, под която се намира  тавичка, в която наливаме малко вода. Печем при 180 градуса по 15 минути от двете страни.
   Изготвяме сос от 100 гр. синьо сирене, което натрошаваме в кастрон и смачкваме добре с вилицата. Прибавяме чаша кисело мляко, лъжица горчица, бял пипер и сол на вкус. Разбиваме с миксера, докато получим гладка смес. Сервираме хрупкавите филета с този сос, гарнирани с ориз или варени картофи. Можем да прибавим грах или зелен фасул.

                            ПИЛЕШКИ КНИЖЕН КЕБАП

   Гърдите се нарязват на ивици и се подправят от вечерта с една от трите подправки по избор- счукан кимион, чубрица или джоджен. На другия ден ги подправяме и с бял пипер и ги поставяме върху намаслено алуминиево фолио, върху което предварително сме поставили няколко резена лук. Върху месото пък поставяме нарязани печурки.
   Загръщаме много добре фолиото от всички страни, така че отникъде да не може да излиза въздух. Поставяме отделните пакетчета фолио в тава, в която наливаме малко вода.
   Печем близо два часа на умерена фурна. Сервираме с картофено пюре или ориз.


                         ПИЛЕШКИ ГЪРДИ ПО ПАРИЖКИ

   Французите имат подобна рецепта. Ето го и техният вариант...
   След като измажете фолиото, начуквате филето и го подправяте с бял пипер и сол. Измазвате го най- напред с дижонска горчица, а след това и с коняк. Върху него поставяте резенче от лимон, измит много добре с четка под топла течаща вода (корите на лимоните са пръскани, затова те трябва много старателно да се измиват!).
   Загърнете плътно фолиото и изпечете като в предходната рецепта.

   Сега вече искам да ви запозная с няколко феноменални български рецепти. Големите кулинари твърдят, че готварското изкуство започва с изобретяването на глиненото гърне. Не знам дали това е така, но мога да ви уверя, че българските ястия, приготвени в глинен гювеч си остават ненадминати. Впрочем, повечето от вас го знаят.
   Ето какво можем да направим обаче с пилешките гърди и глинения гювеч...


                           ПИЛЕШКИ ГЪРДИ В ГЪРНЕ

   Нарязваме 500 гр. пилешки гърди на хапки.  Изсипваме в гърнето 1 лъжица зехтин и  поставяме месото на дъното. Върху него изсипваме 500 гр. обелени, измити и нарязани картофи, 3 глави лук, нарязани на полумесеци, 1 глава обелен чесън, малко лют пипер,  лъжичка червен пипер, 2 дафинови листа и 5- 6 зърна чер пипер. Заливаме с чаша бяло вино, в което сме разтворили 2 лъжици доматено пюре. Течността трябва да покрие продуктите.
   Разбъркваме сместа много добре и покриваме с капак. Препоръчва се капакът да се замаже с тесто, но това не е задължително.
   Поставяме гърнето на печката или във фурната и задушаваме на тих огън около 2 часа и половина.

                                   ПИЛЕ ВРЕТЕНО

    Филетата се начукват по познатия начин в найлонов плик. Подправяме ги със сол, бял пипер, бяло вино, лимонов сок и малко масло.
   Изготвяме плънка от нарязани на кубчета кисели краставички (за едно филе- половин краставичка), кашкавал, нарязан на ивици, сварен грах и леко задушени нарязани печурки.
   Разпределяме сместа върху филетата така, че да останат свободни по 2 пръста отстрани. Навиваме плътно вретената и изтъняваме краищата им. Потапяме ги в смес от зехтин и соев сос и ги поставяме върху нагорещена и измазана скара.  Обръщаме всяко вретено през 5 минути- общо по 3- 4 пъти. След около 15 мин. ястието е готово.

Цитирай

В сърцето на живота!

Мнения: 3 085
Lindita е дала доста рецепти ама и аз ще пусна една,че гледам сред нейните няма с гъби  Laughing

Пиле с гъби
1 пиле
 2 супени лъжици брашно
 4 лъжици олио
 200 г гъби
 1 чаша бяло сухо вино
 1 чаша доматен сок или настъргани домати
 1 малка глава лук
 1-2 скилидки чесън
 магданоз сол
черен пипер.

Нарежи месото на порции. Посоли парчетата, поръси ги с черен пипер и ги оваляй в брашно. Сложи ги в загрятата мазнина и ги запържи леко от двете страни. Прибави ситно нарязания лук. След като се запържи и той, добави останалите продукти. Вари се 20 минути.
Цитирай


Мнения: 770
Няколко предложения за приготвяне на пилешко месо

« Последна редакция: ср, 10 юни 2009, 08:42 от nordina »
Цитирай

София

Мнения: 10 816
Eто моята любима рецепта, която може би на пръв поглед ще ти прозвучи сложно, а всъщност е много лесна.

Пълнено пиле с ориз и гъби

Едно цяло пиле се измива. В дълбок тиган или тенджера нарязваш лук и го запържваш заедно с измитите и нарязани гъби. Добавяш червен пипер, сол, черен пипер, малко домати или доматено пюре, ориз - около 2 кафени чашки и вряла вода. Оставяш на тих огън, докато набъбне оризът.
След това напълваш пилето и го зашиваш с игла и конец. Намазваш го с масло и го слагаш в тавичка. Около него можеш да нарежеш картофи, ако е лятно време или кисело зеле, ако е зимно. Слагаш им олио и червен пипер и водичка.
Пече се на 180 градуса.
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Момичета, готварската книга от форума май е излишна, за какво се трудят модераторките, като за нищо не я ползвате, само пишем едно и също  Tired
Цитирай

В сърцето на живота!

Мнения: 3 085
Никога не съм правила пълнено пиле  Rolling Eyes да взема да си запиша рецептата на nana77   Mr. Green
Цитирай


Мнения: 1 157
Любимото пилешко в нас, много бързо и лесно:

Пилешките гърди ги слагам в намазана с масло тавичка и ги тикам във фурната да се стоплят. Когато са топли ги вадя и намазвам отгоре с краве масло. Отстрани нареждам лук, нарязан на шайби. Затварям тавата с домакинско фолио и пека. Когато са почти готови махам фолиото, за да се препече и отгоре. Това е. Може да се добави и малко бира, става много вкусно.
Цитирай

София

Мнения: 3 444
Пилешко филе нарязано на дребно, задушава се леко с малко зехтин, черен пипер и вегета. Изсипва се една кофичка заквасена сметана(голяма), като поври 10 минути се добавят 4 нарязани на дребно триъгълничета топено сирене с гъби и чубрица и след пет минути се сваля от котлона. Сервира се със задушени зеленчуци или бял ориз.
Цитирай

Virginia

Мнения: 301
Пилешки филенца в корнфлейкс

Филенцата се измиват добре, посоляват и овалват в майонеза и после в корнфлейкс. Нареждат се в тавичка, може и върху фоило, намзана с олио и се пекат.


Стават крехки отвътре и хрупкави отвън .. чудни са!
Цитирай

София

Мнения: 1 310
Заповядай, дано ти допадне нещо! Hug

Ястия с пилешко месо

Цитирай

всеки тежи на мястото си, та и аз ...

Мнения: 684
Вчера изпровизирах, защото нямах време да ровя за рецепти и се получи много добре: Пилешки пържоли с гъби и сметана
Готови мариновани пилешки пържоли (може и овкусени със сол, черен и червен пипер) леко се запържват и се нареждат в тавата за печене. Отгоре - парченца пушено сирене. В същата мазнина задушаваме 2 моркова и едро нарязани гъби и добавяме 1 кофичка заквасена сметана и около 100 мл бяло вино и заливаме пържолките. Отгоре  се запечатва с фолио. Пече се на умерена фурна.
Цитирай


Мнения: 668
Аз обичам пиле с ананас Smile Задушавам малко пилето, после прибавям малко краставици и моркови. Така ги оставям около 5 минути и прибавям ананас от консерва на парчета. Слагам мноого къри и черен пипер, сол, бяло вино (може да се сгъсти с царевично нишесте или брашно Smile
Цитирай


Мнения: 770
Талиатели с пилешко месо и тиквички

Цитирай

София

Мнения: 5 000
Най-простото ястие....
Пияно пиле с картофки  Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green



Пилето се посолява и се натърква с олио и червен пипер. Слага се в йенска тенджера,налива се 1/2 бира и 1 к.ч. вода,слага се капака е се слага във фурната на около 180градуса за около 1 1/2часа. После около пилето се нареждат нарязани и осолени картофки,пак се слага капака и се допича до готовност на картофите....
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 31 отговора