Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 юни 2009, 13:10 ч.

Повторно явяване на ТЕЛК

 • 3 515
 • 8
 •   1
Отговори
 • in the boulevard of broken dreams
 • Мнения: 1 517
Здравейте,
От 1993 майка ми е с процент нетрудоспособност, признат от ТЕЛК. През тези години периодично се явяваше пред комисия и винаги я освидетелстваха. Миналата година, през август май беше обаче, я резнаха. Пак имаше някакви проценти нетрудоспособност, под минимума и и спряха пенсията. Казаха ми, че трябва да минат от 6 до 12 месеца, за да се яви наново.
Ще съм ви благодарна за всякаква информация по въпроса.

п.п. след прекарана тежка мозъчна операция, чиито негативни последици се засилват с всяка изминала година, как изведнъж решиха, че е оздравяла...  ooooh!

# 1
 • Мнения: 16 087
Решенията на ТЕЛК подлежат на атакуване пред НЕЛК, а тези на НЕЛК- пред Административен съд София град. Опитвайте, не оставяйте нещата на местната ТЕЛК. При промяна в състоянието, каквато винаги може да настъпи, човек може ново заболяване да придобие, можете да подадете документи за ново освидетелстване и след него- да жалите решението, ако не ви допада. Спазвайте 14- дневните срокове за обжалване, обаче.

Закон за здравето:

"Чл. 112. (1) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 1.07.2009 г.) Обжалванията и възраженията от страна на заинтересованите лица и органи (освидетелстваните, осигурителите, НОИ, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за хората с увреждания и органите на медицинската експертиза на работоспособността) се правят:
1. срещу решенията на лекуващия лекар - в 14-дневен срок от получаването им пред лекарската консултативна комисия;
2. срещу решенията на ЛКК - в 14-дневен срок от получаването им пред ТЕЛК;
3. (изм. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 1.07.2009 г.) срещу решенията на ДЕЛК и ТЕЛК - в 14-дневен срок от получаването им пред НЕЛК;
4. (изм. - ДВ, бр. 30 от 2006 г., в сила от 1.03.2007 г., относно замяната на думите "Софийския градски съд" с "Административния съд - град София") срещу решенията на НЕЛК - пред Административния съд - град София по реда на Административнопроцесуалния кодекс. "


# 2
 • in the boulevard of broken dreams
 • Мнения: 1 517
Ние няма да обжалваме. Искам тя да се яви повторно...но идея си нямам какви са стъпките. А този път трябва да ида с нея.

# 3
 • Мнения: 672
Judy ти го е казала.Майка ти трябва да се яви на НЕЛК и ако от НЕЛК решат могат да отменят решението на ТЕЛК.Не може да се яви повторно на ТЕЛК.Защо да не обжалвате?Търсете си правата Peace.

# 4
 • in the boulevard of broken dreams
 • Мнения: 1 517
А не може ли да се яви за влошаване на заболяването или за др заболяване? Бяха ми казали, че има такава опция...
НЕЛК предполагам е в София...към момента нямам нито пари, нито време да ходя по съдилища.

# 5
 • Мнения: 16 087
Можеш, без друго срокът за атакуване настоящото телково решение е най- вероятно изтекъл /нали сте го получили миналата година, през м-ц август/. Искате на ново основание издаването на този административен акт /защото той е и такъв, според съдебната практика/- влошаване състоянието или ново заболяване, такива могат да се получат винаги. Представи си, че човек получи инфаркт или инсулт, ампутират му ръка, бъбреците му откажат да работят и т.н.- това променя трайно състоянието му от датата, на която се е явявал за последен път да бъде освидетелстван.
Кой ти каза, че не можете и как се мотивира пред вас?
За обжалването пред НЕЛК няма да ти трябват средства. Пред съда е 10.00 лв. държавната такса. А най- вероятно вашият интерес е доста по- сериозен.

# 6
 • Анкх-Морпорк
 • Мнения: 3 392
НЕЛК е в София, но не е съдилище. Не ти трябват пари или адвокат. Само подаваш някаква молба за обжалване на решението.
Можеш да донесеш и повече документи.
На детето обжалвах решението на ТЕЛК. Първо не искаха да му дадат проценти, защото операцията на небцето му е успешна.
Да, ама то все още не говори, което не е от операцията, а си е на психична основа.
В НЕЛК се чака повечко... ама пък хората проявяват повече разбиране и има смисъл.

# 7
 • in the boulevard of broken dreams
 • Мнения: 1 517
Срока за обжалване сме го изтървали. Ще се явяваме наново, като влошаване (което си е самата истина де).
Но незнам при личната и лекарка ли трябва да се отиде първо...

# 8
 • Мнения: 16 087
Пред съда се жали решението на НЕЛК, според цитата от ЗЗ /по- долу/.
Мини през ЛЛ първо.


Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт