Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 юни 2009, 14:39 ч.

Отново искат пари в детска градина - Варна

 • 5 043
 • 53
 •   1
Отговори
Е този път направо съм бесен........в една от детските градини в гр. Варна искат пари за ремонт на съораженията...... и то в прав текст казано.  Към всички родители от Варна и не само разбира се, питането ми е, какво стана със забраната на кмета на гр. Варна за прустановяване на тези просени пари и как следва да отреагирам в подобна ситуация?

И има ли други родители на коита им се наложи да се сблъскат с този въпрос тези дни?

# 1
 • На черешата
 • Мнения: 8 184
 Да- има забрана, но....
 Сам реши искаш ли детето ти да играе? За съжаление към момента това е начинът да създадем някакви условия за децата.  Confused

# 2
 • Варна
 • Мнения: 371
Зависи колко си изкрънка директорката от общината. Ние сме във фелиал на една от градините и до нас пари никакви почти не стигат  - веднъж годишно за пясък.
Когато бяха 1 гр децата правихме ремонт на стаята изцяло с наши пари. И не съжалявам 4 години децата ни живият там. Но пък последната година няма да дам за ремонт на съоръженията, това ще се пада на следващите, които ще са в ремонтираната стая.

Забраната е чудесна, но за съжаление има градини в окаяно състояние. А междудругото ние нямаме нито едно съоръжение дори.
Знаем си, че пари скоро няма да има, но пък в крайна сметка децата ни прекарват по 8-10 часа там.
А ако са опасни съоръженията и няма заложени пари в бюджета за тях? Не ви ли е страх?
И другото нещо, много важно е какви отношения има директора с общината. На някои лесно се отпускат пари, дори и извънредни,..за други няма.

# 3
 • варна
 • Мнения: 1 046
Не виждам от какво се възмущаваш.
Ужасно съм против наредбата на кмета, заради която много от желанията на майките за облагорадяване на градината, площадката или каквото и да е са порязвани от страха на директорката да наруши наредбата.
Сега се  молим да се махнат старите, метални катерушки и какви ли не опасни съоръжения и да ги заменим с пари на родителите с нови и по-модерни  безопасни, но отново поради страха на директорката това няма да се случи.
Все пак моето дете е там 4 години, да сумите са непосилни за много родители, но е и човешко да кажеш нямам възможност да дам 10 ще дам 5 лева.
И за минералната вода, която се поръчва за децата, няма да кажа какви игри се правят, да не би някой да разбере и това да рефлектира върху учителките или който и да е.

# 4
 • гр.Варна
 • Мнения: 657
Като прочетох за минералната вода се сетих за статията, която ми попадна преди няколко дни - http://moreto.net/novini.php?n=47305 Очевидно и това от догодина ще  имаме. Аз лично предпочитам малката лична бутилка ,но кой ли пита Confused
В нашата градина никога не са ни искали пари за ремонти. Със забраната на кмета само усложниха нещата. Сега вместо един човек да купи например 30 гланцови блокчета, всеки сам ходи да си купува. А когато трябват две кутии темперни бои , кои да ги вземе? Ами играчките ? Ами консумативите за ежедневните упражнения?
Не мога да ги разбера тези протести?  АКо ти се струват много или ненужен ремонта можеш да не участваш,можеш да разпиташ за подробности ,за да прецениш дали ти искат повече от колкото трябва. Но е по лесно отстрани - ооо искат пари ,нали кмета забрани!

# 5
 • варна
 • Мнения: 1 046
Минералната вода щеше да отпадне още от началото на тази година, но доколкото разбрах пак не са намерили навреме кой да изпълнява поръчката и затова продължаваме с тази традиция.

# 6
 • Мнения: 5 142
Възмутен родител,
Кметската заповед е изключително безумие.. А директори и учители са между чука и наковалнята.. хем условията са лоши и трябва да се подобрят, хем милата община не отпуска и 1 лв.
Питай кмета къде са обещаните 1000 лв за освежителен ремонт преди постъпването на всяка първа група, къде са обещаните пари за учебни материали, къде са парите за.....?
Питай в общината и какво точно включва невероятното саниране на 27 градини в града и кой точно ще сложи плочки в баните след смяната на ВиК, защото за това пари не са предвидени

# 7
възмутен родител, обясни от какво точно се възмущаваш, може би от факта, че детето ти играе върху стари, метални и опасни съоръжения? Замисли се - не ти ли се иска все пак дворът, в който тича и се забавлява твоето дете да бъде обезопасен и осъвременен с отговарящи на изискванията детски пързалки, пясъчници и настилки. Все пак едва ли някой ти иска пари против твоята воля, то е въпрос на личен избор, на добра воля....и на желание. Досещам се за коя детска градина става въпрос, но държа да поясня, че тези средства се събират под формата на дарения при това не от директорката, госпожите или персонала на градината, а от родителско настоятелство, което е напълно законно регистрирано да извършва подобни благотворителни инициативи и кампании в интерес на децата от тази детска градина. Моето дете също посещава това детско заведение, аз лично преведох една сума, която е по възможностите на семейството ми по своя собствена воля и желание и съм убедена, че в много кратък срок моето и твоето и всички останали деца ще се радват на един чудесен двор, изпълнен с много зеленина, и красиви и удобни кътове за игра.

# 8
 • Мнения: 3 595
Като не искаш да даваш, не давай! Никой не може да те принуди...
В нашата градина примерно съоръженията са много стари и изпочупени, вече има и наранени деца и да трябва да се сменят и ако ние не дадем пари, няма кой да го направи. Но всичко се прави доброволно, който може и колкото може, като дарение към училищното настоятелство на градината. Направили са дори проект и ще си търсим и спонсори, ако трябва. Но децата ни са там за 3-4 години, всеки ден по 8-10 часа и заслужават да прекарват времето си на едно по-добро място. Има родители, които могат да дадат много и такива, които не могат да дадат нищо, кой колкото може. Мен не ме е срам да кажа нямам, когато нямам и да кажа имам това е за децата.   Peace

# 9
 • Brokenpromiseland
 • Мнения: 1 428
http://moreto.net/novini.php?n=47305

Смятам, че възмутен родител си е съвсем в правото да протестира. Никой никого не може да накара против волята му да дава пари - особено когато това противоречи на издадена кметска заповед.
И това директорите си го направиха сами през годините, акто злоупотребяваха с родителската съвест.
След като има нужда от реставриране и осъвременяване на детските площадки в ДГ, ами Община-Варна да се заеме, нали за това нашите данъци отиват в нейната хазна.
След като за палми може, няма как да не може и за детски съоражения.
Из цял град изградиха (за което много благодаря) нови детски съоражения, а забравиха за градините.
Ако не им  стигат парите, има способи за събиране на пари...най-елементарното е "допълнителните" пари да се ключат към таксата.

Последна редакция: чт, 11 юни 2009, 14:26 от Angel^wings

# 10
 • Мнения: 3 595
Доколкото разбирам никой не го кара, просто човека е "бесен" да "просят" около него и от него. Ами като не иска да не дава. За кой го правят? За себе си? Да се пързалят учителките на пързалките и да си играят в пясъчника?  ooooh!
Мога само да си мечтая Общината да оправи двора и площадките в градините Rolling Eyes

# 11
 • Мнения: 5 142
Нее Иви, тук не си права след като Общината се бие в гърдите, че поддържа тези ДЗ нека да го прави..
Не може кмета да плаши с наказания директори и учители, а да не се отпускат пари и да се разчита на добрата воля на родителите.. Нали именно нас родителите изкараха лоши и безотговорни, че висяхме пред градините по седмица, че психясахме с този прием, че протестирахме и "дарихме" с играчки кмета..
 Къде е отговорния отдел образование, който не може да даде отговор и кога, къде и как ще се обявят бройките..
същия този отдел образование се съгласи с "другото" предимство на общинарски деца и внуци и се допусна парадокса "Слънчева дъга"

# 12
 • Brokenpromiseland
 • Мнения: 1 428
Коте, по моя информация, "Слънчева дъга" е построена от Кауфланд с условието, че работещите там е се ползват с педимство при приема в ДГ.
Мисля, че от там се получи проблема, но незнам защо никъде не съм срещала информация в нета по този въпрос.
А за "предимството" на общинските служители.... Whistling
Иви, на родителската среща която ние имахме се повдигна въпроса за водата...която в Дг е чешмяна.
Тогава родители попитаха дали няма възможност ние самите да си събираме пари и да поддържаме диспенсърите.
Директорката категорично ни забрани...не разрешава НИКАКВО събиране на пари между родителите.
Тогава каза, че единственото разрешение е някой от родителите самоинициативно да се заеме с покупката и поддръжката.
А за останалите  - дарение в банковата сметка на настоятелството.
И на мен би ми било хубаво родителите да се разбираме и да осигуряваме необходимите консумативи, но след като такива са изискванията, ще се придържаме към правилата.

# 13
 • Мнения: 5 142
Ангелски крилца, градината е изградена на публично-частно партньорство и общината, т.е ние сме си платили
http://sg.stroitelstvo.info/show.php?storyid=584850
А и след като предимството не е обявено официално, си е чиста мафия и шуробаджанащина

И едно мило интервю с директорката от преди 7-8м
http://moreto.net/novini.php?n=25934

# 14
 • Brokenpromiseland
 • Мнения: 1 428
Коте, подвела съм се.
Моята информация е била за ДГ 3 "Делфинче"  Blush

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт