Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 юни 2009, 17:01 ч.

относно възрастта в детските ясли

 • 4 475
 • 31
 •   1
Отговори
 • Мнения: 14
Здравейте! Отдавна чета публикации в този сайт! Най-накрая и аз се регистрирах.
Интересува ме много това на каква възраст дадохте вашето детенце в детска ясла? При мен се получи мнооого ненадейно нещо: имам дъщеричка на 6 месеца /родена през ноември 2008 г./. Тази година реших съвсем незаинтересовано да кандидатствам за ОДЗ! Разбрах че имам пълно право на това, след като тя е родена през 2008г.! Бях сигурна, че нямаме никакъв шанс, още повече, че през септември тя ще е на 10 месеца - да, знам, че това е минималната възраст за ясла, но в повечето ОДЗ-та, чрез вътрешен правилник, не приемат преди детето да е навършило 1 г. и да е проходило... Истинска изненада, че ни класираха, на трета класация! Преди да говоря с ръководството на ОДЗ-то, бих искала да ви попитам: има ли някой с подобна "съдба"? И как тогава ще постъпи детенцето ми, като през септември ще бъде едва на 10 месеца, а се иска то да е поне на 1 г.? Биха ли ми пазили местото? И пак се връщам на въпроса: имате ли представа колко наистина е минималната възраст за детска ясла? Споделете при вас как стоят нещата.

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 1 404
По новата Наредба за дейността на яслите минималната възраст е 3 месеца за т.нар. кърмачески групи. Там децата са до 10 мес, след това "преминават" в обикновена група, която е до 3 години.

Иначе аз пуснах дъщерите си на 1 година и 3 месеца. В нашата ясла имаше негласно изискване да могат да ходят децата, но сега с новата наредба  newsm78

# 2
 • Мнения: 3 036
при мен, от другата страна на океана, нещата стоят по съвсем друг начин - минималната възраст е на теория три месеца, на практика има майки, които и на месец са принудени да се върнат на работа. но за ясли, които са лицензирани е три месеца. майчинството пък е една година, а в много фирми и толкова няма. аз дадох сина си на годинка на градина, защотот имах максималното майчинство - една година.

# 3
 • София
 • Мнения: 823
Дадох сина ми на 1,9 години на ясла. При нас условията бяха детето да ходи само, да спи един път на ден. Но на 10 месеца ми се струва, че детето е твърде малко за ясла, макар че ние проходихме на 10 месеца. А това на 3 месеца да отиде на ясла, просто не виждам къде в България може да се случи, колко персонал им трябва и т.н. Да не говорим, че детето може да има и още колики. За мен това просто не е реализируемо в България.

# 4
 • Мнения: 14
Да, и аз мисля като теб, mamasvetla - че на 10 месеца е твърде малко за ясла, а в същото време не ми се иска да си губя правото и мястото, което ей така ми падна от небето! Точно затова и започнах тази тема. Защото ми е любопитно, след като в ОДЗ–тата за яслена група мин. възраст е 10 месеца, а според вътр. им правила - тя да е 1г., какво се случва тогава? Непременно ще ви разкажа как протекоха нещата при нас, но това ще стане другата седмица. Дотогава..., ще се радвам на други мнения!

# 5
 • Асеновград
 • Мнения: 45
Точно затова и започнах тази тема. Защото ми е любопитно, след като в ОДЗ–тата за яслена група мин. възраст е 10 месеца, а според вътр. им правила - тя да е 1г., какво се случва тогава?

Всичко зависи от ръководството на конкретното ОДЗ.С други думи както се разбереш с директорката , ако тя е склонна ще ти пази местото докато проходи детето например.Макар че при положение , че системата за прием е единна не знам дали може да откаже прием и на какво основание.
Конкретно в нашия случай , синът ми беше записан от септемри 2008 на ясла , но още не ходеше стабилно , директорката се притесняваше от това , защото яслената грлупа е само една с деца от 1 до 3 години и по-големите може да го бутнат по невнимание в игрите си.Решихме да тръгне ноември , когато вече ходеше стабилно , не си изгубихме мястото и не чакахме до другата година.

# 6
 • Мнения: 14
Всичко зависи от ръководството на конкретното ОДЗ.С други думи както се разбереш с директорката , ако тя е склонна ще ти пази местото докато проходи детето например.Макар че при положение , че системата за прием е единна не знам дали може да откаже прием и на какво основание.
Конкретно в нашия случай , синът ми беше записан от септемри 2008 на ясла , но още не ходеше стабилно , директорката се притесняваше от това , защото яслената грлупа е само една с деца от 1 до 3 години и по-големите може да го бутнат по невнимание в игрите си.Решихме да тръгне ноември , когато вече ходеше стабилно , не си изгубихме мястото и не чакахме до другата година.
[/quote]

много ме успокои, мерси, и аз все мисля, че нямат право да ни откажат мястото. В крайна сметка - допуснаха ни до класиране и ни изтеглиха от 150 дечица...

# 7
 • Мнения: 149
         Няма писани изисквания детето да умее едно или друго. Единственото изискване е за възраст! Системата ви е допуснала - класирали сте се!
    Всичко останало е измислица и приумица на лелките, сестрите, директорките, за да им е по-лесно - да ходи само, да  ползва лъжица и чаша, да стои на гърне, да спи по 1 път на ден и ..... форума е пълен с оплакващи се майки от какви ли не изисквания, на които трябва да отговарят децата в яслени групи.
   
    Ако някой някъде ти постави такива изисквания - ти си в правото си да подадеш жалба до съответните инстанции.
    А за пазенето на мястото - масова практика е да запишеш детето, водят на детето присъствие и си плащаш месечната такса. В това се изразява "пазенето". Иначе не вярвам някой да се съгласи, без да си го записала да ти пази място, още повече, че има срокове в които ако не запишеш детето, следващият заема мястото му.

# 8
 • Brokenpromiseland
 • Мнения: 1 428
Това, че детето е прието не означава, че ще стои там по цял ден. Имаш право да си го водиш поне първите 1-2 месеца до обяд, докато се адаптира. След това може да дойде период на по-често боледуване и т.н....може да отсъства и по семейни причини...важното е само да си плащаш таксата (когато е казано)...незнам дали работиш, но е хубаво да си прецениш работните взаимоотношения...да се адаптираш към връщането на работа.

П.С. По принцип смятам, че най-пълноценното нещо за едно дете е да израстне поне първите 2 години до майка си.

# 9
 • София
 • Мнения: 713
Здравейте,

Честито, че са ви приели. Имай в предви, че записвайки детето си на ясла ще ти се прекрати майчинството. Дете на 10 месеца ще му е доста трудно да се адаптира сред още 30 други деца. Няма писмени правила, но аз лично не бих си пуснала детето на тази възраст.

Много ми е тъжно, че те съветват да си пазиш мястото, при все, че толкова майки се чудят какво ще правят на есен, защото децата им не са приети. Въпрос на етика и лично усещане.

Успех Peace

# 10
 • Мнения: 780
Дадох детето на ясла на 2г и 3 м. В яслата ни са 10 деца (10м- 3г) гледани от 2 до 3 учителки. Изискванията тук са на възпитател да се падат до 5 деца, за да им се обърне необходимото внимание и им се даде необходимата "майчина" топлина и нежност. Детето има нужда от близък, доверен човек, до навършване на 3-та година, затова и тук почти няма ДЗ с ясла.
Какви нужди могат да задоволят 2 учителки на 20-30 бебета, кого ще гушкат, кого ще разтървават, кого ще възпитават, с кое ще поиграят, на кое ще целуват удареното или ще държат ръчичката, докато заспи. А и лелките са по- често кошмар, отколкото загрижен за детето персонал.
Ако не си финансово смачкана и можеш да си го позволиш, съобрази се с нуждите и интересите на детето ти.

# 11
 • Sofia
 • Мнения: 14 023

Много ми е тъжно, че те съветват да си пазиш мястото, при все, че толкова майки се чудят какво ще правят на есен, защото децата им не са приети. Въпрос на етика и лично усещане.


Хм, ако става въпрос за 2 месеца (от 10м. до годинка), а не за година отлагане - едва ли някой би се сърдил...

# 12
 • Мнения: 14
Разбира се, че става въпрос за пазене на място 2-3 месеца максимум. Въобще нямам и идея и за 1 година! - то в такъв случай трябваше да кандидатствам за следващата учебна година!
vesi21, и на мен ми е много тъжно, че много майки чакат децат им да бъдат приети... В същото време много се радвам, че изтеглиха дъщеричката ми! /каква е гаранцията, че догодина пак я биха изтеглили?!/ - не бих искала да изместваме темата към жестокия проблем с липсата на достатъчни места за всички деца... Ние имахме невероятния късмет да ни изтеглят и е логично да се възползвам от това - и без това ми се налага да започна по-скоро работа..., ако не беше така - нямаше да кандидатствам въобще, и щях да си гушкам моята любимка до 3 г... 

# 13
Искам да попитам в кой момент трябва да уведомим работодателя за приема на дете в ОДЗ - сега при записванията или чак когато започне да ходи на градина през септември?

# 14
 • Мнения: 111
Майчинството се прекратява при тръгване на детето на ясла/градина, а не при записването му.  Необходимо е да  уведомите  работодателя си преди тръгването за да може да пусне предизвестие на заместника ви или да организира работното ви място.

Детето ми е родено м.12.2008. Наясно съм, че като не кандидатствам сега силно намалявам шанса си да бъде прието, но мисля че е прекалено малко да го пускам дори и да направят компромис да го приемат в края на 2009.  

И аз знам, че преди централизирания прием чрез системата на много места не приемаха непроходили, но  сега ако се класирате нямат основание да не ви приемат, само  че четох в някой нормативен акт на Софииска община, че приемът  е от 10м.възраст. За 3-месечните сигурно би трябвало да има определени ДЗ

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт