Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 юни 2009, 19:31 ч.

ДИСЦИПЛИНАТА В УЧИЛИЩЕ!

 • 1 932
 • 27
 •   1
Отговори
 • Мнения: 115
Искам да изкажа мнение по повод темата на Министерството на Просветата- вчера се връщах от Рим и с мен пътуваха група ученици от Класическата гимназия в София с един куп учители, всичко добре до тук , докато не започнах да чакам да ме вземат мойте хора- до мен бяха застанали да си побъбрят преди да ги вземат две от госпожите с букети подарени им от училището по повод явно завръщането им, както си говореха на една от тях долетя дъщерята / много слънчево дете/ и една от тях изпусна панделката на букета на земята / въобще не се трогна от това ,че тази панделка вече е станала буклук и се търкаля в краката й/ докато аз гледах дали някоя от тях ще се наведе да вдигне този буклук, другата госпожа / доколкото разбрах е преподавател по Италиянски/, която пушеше просто си хвърли фаса на земята / без дори и да го угаси/ най- демонстративно. В това време не издържах и казах, че доколкото съм разбрала е учител и ако не е забелязала угарката от цигарата й е вече на тротоара и ако обича най- учтиво я помолих да си го вдигне и хвърли в коша / който беше само на 3 метра от тях/ ,след което получих в отговор -ироничен смях и предупреждение да не се намесвам в частен разговор и да си гледам мойта работа, ето тук ми беше коментара , че мойта работа на съвестен гражданин е да направя забележка на всеки ,на който възпитанието му не е на ниво, а нейната работа като учител е не само да учи децата на италиянскси, но и на нещата от живота ,като например не хвърляй буклуци по улиците.
Искам да изкажа  възмущение от нашите учители / който виждам ежедневно да пушат с малолетните си ученици рамо до рамо/ да възпитават нашите деца на етика и морал , а не да унищожават това , което родителите се мъчат да научат децата си вкъщи / на ред и дисциплина/ те да го опорочават- какво да кажеш на детето си , когато е хвърлило салфетката от сандвича си , когато то може да те контрира с отговор от сорта и госпожата в училище прави същото!
Апел към Министъра на Просветата- започнете дисциплината от учителите ,пък после се насочете към учениците- че започнато отзад напред няма да свърши работа!

# 1
 • София
 • Мнения: 32 946
Доброто възпитание не е част от длъжностната характеристика на която и да е професия. Ясно е, че и двете жени са постъпили лошо, но и не можеш самопо една случка да правиш обобщения за всички учители. Аз пък в училището на моите деца виждам друго нещо - на учителките вече мазоли им излязоха на устите да повтарят на децата да ползват кошчетата за боклук, а не да си хвърлят опаковките от закуската на под в стаята или на двора.
За пушенето съм съгласна, още повече че за това има нормативни актове. Обаче пак според тези актове формално пушенето става извън границите на училището.

А какво ще кажа на детето си по повод хартийката? Ами, ще му кажа, че учителката не е Господ, а човек със своите лоши навици и трябва детето да се научи да отсява положителните постъпки, защото в живота си ще среща много хора като тази учителка.

А правила, свързани с дисциплината трябва да има и за учителите, и за учениците. Не може да се продължава повече с тази разпасаност, особено в горните класове. Май там се оказва пълната анархия. Малките все още са някак управляеми и са готови да се вслушат.

Последна редакция: пт, 12 юни 2009, 10:13 от Andariel

# 2
 • Мнения: 115
Andariel , за не се възмущавам от всички учители , а ясно може да се разбере от написаното от мен за кои учители става въпрос - за тези които не са държат като такива и длъжносттната харектиристика няма нищо общо с призванието да бъдеш учител , това е професия като докторската - по призвание, а не по длъжност, поне за мен!

# 3
 • София
 • Мнения: 32 946
Ами, това е положението. Колкото лекари има не по призвание, толкова и учители, толкова и счетоводители, толкова и адвокати и каквито се сетиш. Призванието не е правна категория, а морална.

# 4
 • Мнения: 115
"че това е положението" , не трябва да ни кара да се примиряваме със ситуацията , а да се мъчим да я променим. Това беше целта на написаното от мен, не да гледаме и да вдигаме рамене, както повечето правят, а да накараш / бавно и мъчително или бързо и лесно, както може/ да се огледаме наоколо и де не се примиряваме с боклука около себе си и да искаме да живеем в ред и чистота , а самите ние да предприемем нещо , за да има промяна- която трябва да започне от нас самите!

# 5
 • София
 • Мнения: 32 946
Моля ти се, какви са тези клишета "като започнем от нас самите"! Очакваш някой учител да прочете написаното от теб и да си каже "вярно, бе, как така аз ще пуша пред училището". Да, ама не! За да се промени нещо подобно трябва да има правила и санкции при неизпълнението им.

# 6
 • Мнения: 115
 Simple Smile Andariel , какво ти става???
Чети и проумей какво искам да кажа, не импулсивно да се нахвърляш върху мен- аз нищо не очаквам , а изразявам мнение, на което имам право - а то е не да привличам вниманието на някой учител, а да споделя нещо което е важно за самите нас и може би да привлека повече внимание върху това, което всеки вижда ежедневно по улиците. Да може би трябва да има икономически наказания, но аз и сеге ако не се лъжа има такива, просто никой не ги прилага по простотата причина, че дори и да почнат да ги прилагат първо трябва да се почне с нашето самосъзнание иначе няма да стане. Мисля вече да приключа този безсмислен спор с теб, който само отклонява смисъла на това , което съм написала!

# 7
 • София
 • Мнения: 32 946
Това го знаем вече, нищо ново не казваш. Както виждаш като за последно министърът иска да въведе дисциплинарни промени. Като минат изборите ще има ново правителство и новият министър ще има грижата. Има достатъчно родителски организации, които работят по въпроса.
За теб какво означава това "да не се примиряваме"? Да правим забележка на всеки учител, който пуши пред училището ли? Да вземем по един маркуч и да измием улиците ли?

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 10 522
Аз съм учител. И не пуша с учениците си. Поради две причини - непушач съм , и съм в начално училище. Нашите ученици не пушат, поне не и пред нас и не сме ги видели.
Колкото до пушенето, бях взела отношение и в друга тема. Пушенето в обществени сгради, включително и училища е забранено от преди 4-5 години. Не помня точно от кога. Оттогава е забранено да се пуши в училище. И колегите пушат извън територията на училището - ами до оградата. Вярно, отстрани на лавката е, не е точно до вратата, но се вижда. И ако се питат тук такива като всички вас излиза че учителят няма право да пуши - в училище, защото е забранено, извън училище, защото го виждат учениците. Ами къде тогава да пуши? Или да пуши чак като се прибере в къщи - в 3-4 след обяд?
Лично аз съм виждала родители с децата си, които ядат нещо и си изхвърлят боклуците на улицата. Не всички, както и не всички учители са правели това.  И какъв пример дават тези родители на децата си? И къде им е възпитанието тогава? Аперирате към министъра на образованието да стегне учителите си да не хвърлят боклуци? А към кого да се обърнем да се възпитат родителите? Или да се възпитат всички, които замърсяват - защото е видимо, че не свети никъде от чистота и хората ,които мърсят не са само учители Simple Smile Кой да ги превъзпита?
И имам въпрос към авторката на темата. Ако тези две госпожи не бяха учителки, а примерно лекарки или адвокатки или аптекарки щеше ли да има тема "дисциплината в болницата", "дисциплината в съда!" или "дисциплината в аптеката"? И какво общо има пушенето на учител на летището с дисциплината в училището?

# 9
 • Мнения: 2 836
Подкрепям напълно ЗлаВещица!

Искам да изкажа  възмущение от нашите учители / който виждам ежедневно да пушат с малолетните си ученици рамо до рамо/ да възпитават нашите деца на етика и морал , а не да унищожават това , което родителите се мъчат да научат децата си вкъщи / на ред и дисциплина/ те да го опорочават

 Не съм виждала учители да пушат с учениците си, но съм виждала да го правят родители. Не съм убедена, че точно вкъщи децата се учат на ред и дисциплина. Родителите обикновено нямат време за това. За всичко се обвинява училището, така е по-лесно. Прехвърля се отговорността. А кого да обвиним за безумното и непоносимо поведение на малките ученици, които идват в училище след седем години живот и възпитание в семейството?
 Мисля, че vovolilian има лично отношение към учителите. Извинявай, ако не е така,но...Ами загледайте се къде пушат и къде си хвърлят отпадъците родителите  / лекари, адвокати, чистачи, продавачи..... / , докато чакат пред училище децата си. Те  не са учители,  но са родители и също възпитават!

# 10
 • София
 • Мнения: 41
Браво,vovllilian!Възхищавам ти се.И аз се дразня от подобни неща,но не бих имала смелостта да им направя забележка като теб.А би трябвало  - ако това стане стандарт,ако среща неодобрение от повече хора,все по-малко ще са подобни случки.
А колкото да пушенето рамо до рамо с учителя - и аз съм го виждала в 28СОУ"Алеко Константинов",където синът ми учеше в 1 и 2 клас.Сега вече не сме в този квартал и не знам как е,но едва ли нещо се е променило

# 11
 • Мнения: 2 836
А правите ли забележка на доктора , че не си е измил ръцете преди прегледа,  че мирише ужасно на цигари или че престилката му не е особено чиста?

# 12
 • Пловдив
 • Мнения: 10 522
А, да вмъкна още нещо за пушенето в училище. Бях го забравила, но като прочетох Димана се сетих. Както казах учителите пушат извън оградата. За сметка на това родителите си стоят по пейките на двора и спокойно си пушат докато си чакат децата. Понякога чакането трае часове и фасовете от един човек само са в порядъчно количество.  Mr. Green

# 13
 • Мнения: 115
като стана въпрос за миенето на ръцете на доктора- да правила съм забележка веднъж на зъболекарката си и веднъж на козметичката си относно хигиената след предишният клиент- и защо смятате,че няма да им направя забележка, когато не правят нещо както трябва да се прави забележка, та това е лично свързано с мойто здраве, за това и съм направила забележка на учителката , както съм и правила забележки за доста хвърлени фасове на хора, който не познавам, но виждам да го правят и ще продължа да го правя. Хора всички ,ако го правим ежеднемно тези, който хвърлят боклуците / независимо дали са учители или не/ ще стават все по- малко от ден на ден и ще живеем в по- чиста държава и сред по- малко негативни  хора мрънкащи  , че държавата ни е мръсна! А относно това дали учителите пушат рамо до рамо с децата- да правят го ,виждам го ежедневно, та било то и до училището, а не вътре в него- защо ли не виждам разликата между това дали пушат вътре в или извън училището!?

# 14
 • Пловдив
 • Мнения: 10 522
А защо няма тема за другите, които са си хвърляли фасовете, както изглежда са били и по-напред във времето, а за учителите има?Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт