Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 14 юни 2009, 13:45 ч.
  • Преглеждания  34 694  Мнения  63  Онлайн  1
Отговори
  • София
  • Мнения: 156
Здравейте,

Ще се радвам ако ми дадете рецепта за оригинално българско кьополу.

Реклама
# 1
  • София
  • Мнения: 1 341






В различните региони на България се прави по различен начин.
Кой е оригиналният - не се знае!

# 2
  • София
  • Мнения: 156






В различните региони на България се прави по различен начин.
Кой е оригиналният - не се знае!
[/quo

Ами нека тогава всеки казва коя е рецептата в неговия регион. И после да изберем най добрата.

поздрави!

# 3
  • София
  • Мнения: 1 310
Ето ти моя вариант Wink
Кьопоолу

# 4
  • Мелбърн, Австралия
  • Мнения: 780
Печен патладжан, печен пипер (червен и зелен), добре узрял домат - всичко накълцано на ситно. Добавям сол, пресован чесън, зехтин, оцет и магданоз.
Количествата са според това кой какво обича.

# 5
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 528
Аз лично си правя кьопоолуто с изпечени на тенекия или на котлон патладжани, които накъсвам с вилица, да останат на конци, прибавям олио, чесън, сол и малко магданоз. Така го намирам за най-вкусно и истинско.  Simple Smile

Имам две други рецепти  Simple Smile

От Добрич:

10 кг патладжани
3кг зелени чушки
2кг зрели домати
1 вр. магданоз
1 вр. копър
1 ч.ч. сол

Изпичат се, обелват и нарязват на ситно патладжаните и чушките. Обелват се и настъргват доматите. Нарязват се на ситно магданоза и копъра. Добавя се солта, бърка се. Загрява се сместта до завиране и гореща се сипва в буркани. Затварят се и се стерилизират за час и половина. Преди сервиране се подправя с чесън, олио и оцет на вкус.

По странджански:

2 патладжана
6 чушки
10ск чесън
2-3 стръка магданоз
3 с.л. зехтин
2 с.л. тахан
1/2 ч.ч. счукани орехови ядки
1 лимон
сол на вкус

Обелват се патладжаните, нарязват се на парченца, варят се в подсолена вода, отцеждат се и се смилат. Към полученото пюре се добавят зехтина, тахана, орехите и чесъна, изпечните и нарязани на ситно чушки. Посолява се, подправя се с лимоновия сок и се поръсва с магданоза.

# 6
  • Варна
  • Мнения: 804
Моят вариант на кьополу:
Смилат се печен патладжан,печени червени чушки и сурови презрели домати.Объркват се със счукан чесън,оцет,олио и сол.Изстудява се за малко в хладилник/само да не се омирише хладилника,накрая се слага счукания чесън/.
Блонди и аз съм от Странджанския край,но за първи път чувам да се слага тахан и счукани орехови ядки!Може да пробвам и така някой път!  newsm78   bouquet

# 7
  • Мнения: 203
Здравейте,

Ще се радвам ако ми дадете рецепта за оригинално българско кьополу.


 Grinning че то кьополуто българско ли е ?Не е ли арабско ,нещо такова...Иначе и аз знам стандартния вариант с печени  патладжани,печен пипер,домате-всичко това се смила,или накълцва и се добавят подправките-оцет,олио,счукан чесън.И като изстине....тогава става една...стой ,че гледай-що ракия изпива малей!!!

# 8
Eто и моята рецепта  2 патладжана изпечени 3 зелен и 3 червен пипер + 1 домат .изпечения патладжан с пиперките и настърган домат намачквам с вилица.Сместа я оставам да заври в подходящ съд до извирането на водата която си пускат зеленчуците и на струйка малко по малко доливам олио около една кафена чашка и бъркате.след като го отнема от огъня подправям с счукан чесън сол щипка захар и магданоз.така повече го обичаме отколкото в сурово състояние

# 9
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 528
Блонди и аз съм от Странджанския край,но за първи път чувам да се слага тахан и счукани орехови ядки!Може да пробвам и така някой път!  newsm78   bouquet

Така пише в една книга, дето май се оказва голяма тъпотия. Там е с рецепти от всички краища, ама така са написани и представени, толкова грешки и глупости, та не се учудвам, ако няма нищо такова в странджанския край  Grinning
 Hug

# 10
  • Пловдив
  • Мнения: 1 573
Аз го правя с два печени патладжана, 5 печени червени чушки, пасирам и прибавям една майонеза, счукани орехи и чесън, става голяма вкусотия  Peace

# 11
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 528
Свекърва ми така го прави, но на мен не ми харесва  Confused

# 12
  • Варна
  • Мнения: 804
И аз правя само патладжан/печен/ с майонеза ,сол и счукан чесън,голяма вкусотия,но това не е кьополу.Салатата е патладжан/син домат/ с майонеза.

# 13
  • Мнения: 2 991
Моят вариант на кьополу:
Смилат се печен патладжан,печени червени чушки и сурови презрели домати.Объркват се със счукан чесън,оцет,олио и сол.
Баба ми го прави по същия начин само че тя слага зелени чушки.
Пробвала съм и с червени - не ми понася изобщо. Сладко ми е.

# 14
  • Мнения: 2 979
аз го правя с печени патладжан и пипер ,чесън,олио и оцет.Така я правеше баба,така мама и аз си харесвам,всичко на око и пасирам с пасатора.

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт