Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Свищов
 • Мнения: 33
Не иска да стъпва, сърди се, дърпа се, недоволства и ред негативи. Когато стана на 8 месеца това сериозно ме озадачи и притесни и отидохме на педиатър специалист. Прегледа мина много добре, каза, че има силни рефлекси на крачетата, физически и емоционално добро развитие и заключи, че е от ленивите бебета. Назначи гимнастика и упражнения, които в продължение на месец ги правим, но промяна като виждам няма. В паяка си стъпва и с едното краче се изтласква назад, стига донякъде и дотам, напред хич!Не е искала да се изправя, изобщо не се наема край неподвижна опора, иначе от легнало положение, като и подам ръка и веднага се изправя, даже и усилие не правя да я изправя,тя самичка си го прави, явно иска протегната ръка, знам ли! Днес беше ден за консултация и трима педиатри я прегледаха, като заключението беше ??????Да, именно, никакво.Няма явна причина Далия да не прави стъпунки. Иначе, другото, дай и да рита, ама рита, стои седнала изключително стабилно, обръща се, но не лази, пльосва се по очи и дотам. Стимулираме я с играчки, но мързеланката просто събира пелената и предмета си достига до нея. Като я карам да стъпва, привежда се, одупва се и повдига крачета във въздуха, и се сърди. И понеже никой няма предположение какво й е, поехме инициативата да отидем в Плевен на детски невролог. Плаша се като чуя за невролог. Е, споделете мнения, моля ви, дали дететео ми е по-мързеливо или има проблем?

# 1
 • Мнения: 1 008
Детето ти е малко.Защо е нужно да го
мъчите на 9 месеца да прави крачки?
Така,както го описваш, мисля че детенце
няма абсолютно никакъв проблем.
Детето ми проходи на 1.4м. На 9 месеца
си ходеше само с проходилката.

# 2
 • Свищов
 • Мнения: 33
Ами да, мисля, че отчасти си права, ме е малка още, но познавам бебета и по-малки от нея, които бръмчат в проходилките, а и има две, които правят стъпки като ги водят за двете ръчичики. Знаму че от дете до дете има балкан разлика, но се притеснявам, а и щом педиатрите ги озодачи и притесни, това ми дава повод още повече да се тревожа.

# 3
 • Мнения: 27 525
А ти закъде си се разбързала? И защо е тази паника, консултации, мисли, насилване на детето? Всичко до едно погрешно  Naughty
Успокой се и остави детето да се развива само според себе си.
И ако това ще те успокои - синът ми никога не пролази, никога не ходи изправен по мебелите или за ръце, никога не се изправи сам в леглото си. И проходи точно на година и половина. И никога не съм се притеснила, нито консултирала. Споко  Hug

И аз "познавам" бебета, които лазят на два месеца, на 4 казват мама, а на 6 търчат из къщи, така че - не гледай чуждите, гледай своето си и не го сравнявай и приравнявай с другите, всяко си е само за себе си  Peace

# 4
 • Мнения: 7 848
Би следвало да я види детски ортопед Rolling Eyes
Но както описваш, май просто на мацката още не ѝ се ходи Wink
А пробва ли с уолкър..обикновено им е интересно:
http://www.mytoys.de/catalog/show/KID/de-mt.to.ca02.03.01.04/1639770
Надявам се всичко да е ок, и да ти минат притесненията Hug

# 5
 • Свищов
 • Мнения: 33
Ей, Блонди, ако знаеш как исках да чуя такава изчерпателна реплика, но никой около мен не успя да ми я каже. Благодаря ти за отговора и отзивчивостта.

# 6
 • България
 • Мнения: 742
Всяко детенце е различно.Ние правим първи крачки,но това в никакъв,ама в никакъв случай не е показателно и задължително.Имам приятелка на която малката й се престраши да направи първи крачки на годинка и два месеца,а чак на година и половина проходи.Здраво,умно и хубаво дете е и сега крачи смело и напред към живота.

# 7
 • Мнения: 7 241
Ти как прецени,че трябва да прави крачки на 9 месеца Thinking

# 8
 • Мнения: 805
Сина на комшийката е на 10 месеца и само седи, нищо друго не иска да прави.
Мога да ти дам още 20 такива примера.
Всяко дете е различно, притесняваш се излишно.

# 9
 • В подножието на планината
 • Мнения: 806
  Наистина ли се притесняваш ,че бебе на 9 месеца не ходи?И дори толкова консултации с педиатри.
  Алекс проходи на 1.2 години ,без да съм го слагала в проходилка.Един ден реши,че ще ходи и направи първите стъпки.
  Няма нужда от излишни притеснения и от непрекъснати сравнения с другите деца.
  Ако оставиш нещата да следват естественият  си ход,ще е най-добре и за теб и за бебето.

# 10
 • Мнения: 35 205
Не знаех, че 9 месечните трябва да правят крачки  newsm78 има изключения, но определено повечето деца не правят.
За нормално прохождане се смята такова от 10 до 18 месеца, т.е. за първи крачки може и доста да почакаш.

П.П. Дъщеря ми проходи на 1г. и почти 3 месеца, абсолютно нормално прохождане, крачки (придържайки се) правеше чак около 1 г.

# 11
 • Мнения: 411
Ивана не се вторачвай толкова в детенце, но помисли какво може да го е уплашило за да не иска да стъпва. Какво му обуваш на крачетата? Да не би да са му неудобни буките, а ако е босичко да му е неприятен допира с пода?
И аз бих те посъветвала да си направиш консултация с детски невролог и детски ортопед. Ще е полезно за теб да се успокоиш, че на дете му няма нищо, от опит препоръчвам консултация с ортопед от клиниката в горна Баня /ако сте от София/ и детски невролог в болница Тукуда, и в двете клиники може да се мине по клинична пътека.
А дотогава една идея, ако детенце обича вода, привлича го течащата вода от чешмата например, отидете с проходилката напр. в кухнята и пусни водата, наблюдавай може пък да се отпусне.
Освен това защо реши че точно проходилката да е помощното средство ? От личен опит мога да кажа че това пособие по скоро не помогне за прохождане, по скоро ще умързеливи и обърква децата. Ако тя е "ленива" по скоро би ви помогнало детско бънджи. Повечето деца обичат да подскачат / за тях това е упражнение на вестибуларния апарат/, ще и е забавно и залисана в това че може да се люля и да подскача ще се престраши да стъпи, от друга страна това е добър начин за подобряване на мускулния тонус.
Спокойствие и увереност в способностите на детенце

# 12
 • Мнения: 411
? Пробвали ли сте с топка за физиотерапия/ тези с бодличките/ да правите масаж на стъпалата? как реагира като я дразните по стъпалзаца?

# 13
 • София
 • Мнения: 31 752
Всяко дете се развива различно. някой прохождат рано, други по-късно.
Явно твоята дъщеря не е готова за "първи крачки". Прочетох, че се движи с проходилката. Явно няма физически проблем и няма от какво да се притесняваш.
Ако все пак много се притесняваш от факта направи нова консултация със специалист.

Имам две деца, много различни.
Дияна беше буйно бебе. Лазеше като пехотинец от малка. Разхождаше се с ръце опрени на стената (ходеше настрани като рак). С проходилката беше като пършинг. Проходи на 1,2 г, но падна. На 1,3г се отпусна и проходи.

Алекс е различен. Мързеливо бебе. До 6тият месец не се въртеше и обръщаше. На 8 не можеше да седи на дупе. Усвои и това действие. Към края на 8мия, началото на 9тия се изправи на крака, като го държим за ръце. Но до преди месец и нещо не знаеше за какво служат краката. Т.е. Далеч е все още от момента на "първи крачки". И той лази като пехотинец.

И цялата прелюдия до тук... всичко ще си дойде на място. Не се притеснявай и остави дъщеря ти да се развива с нейните си темпове Simple Smile

# 14
 • Мнения: 27 525
Ей, Блонди, ако знаеш как исках да чуя такава изчерпателна реплика, но никой около мен не успя да ми я каже. Благодаря ти за отговора и отзивчивостта.

За нищо  Hug Няма за какво да се притесняваш и не вярвяй много на разкази на майки по градинките или от форумите, рядко са верни  Simple Smile

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт