Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори

Анкета

Вашето дете...

Опции:

* Може да изберете максимум 3 опции.

 • Варна
 • Мнения: 9 780
Интересно ми е доколко е вярно на практика твърдението, че кърмените деца са по-здрави от тези, които са на адаптирано мляко.

Позволени са три опции за гласуване, за да могат и мамите на 3 дечица да се включат. Peace

# 1
 • София
 • Мнения: 31 764
Ще видим какво ще покаже анкетата. Аз за сега ще пасувам (нещо нямам как да гласувам).

И 2мата ги кърмих до 5ти месец. Дияна беше захранена на 2м. Алекс на 8м.
Дияна от 2г до 6 и малко, правеше по 2 отит-а на година.
Алекс не е боледувал до сега. Да се надявам, че и за в бъдеще няма да боледува.

# 2
 • Варна
 • Мнения: 9 780
AnMary, защо да няма как да гласуваш - според мен си за четвъртата опция (само няма как да я натиснеш два пъти Laughing).

# 3
 • Мнения: 35 227
Кърменето само по себе си не, по-скоро комплексно, заедно с начина на гледане (каляване/изнежване), захранване, начин на лечение при заболявания, наследственост ...

София не е кърмена, някакви жалки опити от 5-тия до 10-тия ден, но и тогава си беше основно на АМ. До 1 г. го пи, след това Нестле джуниър до 3 г.
Не боледува, кара веднъж в годината нещо леко вирусно без усложнения (да чукам на глава).
До сега не е пила антибиотик, при Т приема температуропонижаващи.
Но съм я гледала по доста странен начин, за който почти всички около мен ме мислят за луда  Rolling Eyes

# 4
 • Мнения: 6 109
Кърмих бебка до средата на 8ия месец. През това време беше болна два пъти - хрема, леко зачервено гърло, температура, като и още един път я простуди мъжо ми и имаше само хрема.
На моя приятелка детето е кърмено само 3 месеца и е боледувало за 1.6 годинки на колкото е в момента, само 1 път с хрема и лека температура.

# 5
 • Мнения: 7 497
Скоро имаше тема за връзката между кърменето и боледуването / или нещо в този смисъл беше/. Оказа се, че кърмените боледуват също и то с доста усложнения.
Аз също няма как да гласувам. Дъщеря ми беше на кърма два месеца. Много рядко боледува. За близо 11 години има една лека пневмония. Синът ми продължавам да го кърмя. Досега веднъж имаше кашлица без Т, но мога да кажа, че всъщност не е бледувал и дано така да бъде и занапред.

# 6
 • София
 • Мнения: 3 061
Комплексно е, наистина. Едва ли само кърменето би спестило болестите, ако детето се изнежва и ходи с зимни шапки на 20 градуса (не се смейте, пролетта беше пълно с такива в парка).
И обратното - при правилно гледане и хранене и некърмено дете може да е здраво.
Моето, да чукам на дърво е здраво, кърмено е дълго, но и доста спартански гледано - никога не съм го навличала, на море ходи от бебе задълго, сблъсква се с всякакви метеорологични условия и климати.
Като тръгне на градина ще видим, дано продължи в тоя дух.

# 7
 • Мнения: 6 035
И двете ми деца са кърмени по 2 седмици, боледуват рядко.
(Утре сигурно ще се тръшне някое, похваля ли се и втасват)

# 8
 • Варна
 • Мнения: 9 780
Съгласна съм, наистина е комплексно, освен начина на живот и наследствеността си казва думата. И, все пак - нали навсякъде пише, че с кърмата се предават от майката на детето важни имунни тела, което го предпазва от заболявания, не само по време на кърменето, но и след това.

Комплексно е, наистина. Едва ли само кърменето би спестило болестите, ако детето се изнежва и ходи с зимни шапки на 20 градуса (не се смейте, пролетта беше пълно с такива в парка).

Вчера видях едно момченце, което при поне 25-градусови температури, беше с пуловер. ooooh!

# 9
 • Мнения: 1 045
Има връзка наследственост като за начало,а след това е храната и другите.Един фактор сам по себе си не е пряка причина за здравето,а е само предпоставка за по нататъшното развитие.

# 10
 • в най-нежната прегръдка
 • Мнения: 1 362
Кърмих го до три месеца, сега е почти на пет - без да е боледувал, дано така продължи... Така че и аз не мога да гласувам - първо, моята опция я няма, второ - Енчо е още малък за статистика. Но мога да дам пример за мен и брат ми - и двамата сме кърмени до 7-8 месеца, той и до ден-днешен е здрав като пън, рядко боледува, аз още от малка съм "кекава"  Simple Smile, с по 2-3 ангини в годината минимум. Е, сега вече положението е доста по-добре, но като малка страшно много боледувах.


Но съм я гледала по доста странен начин, за който почти всички около мен ме мислят за луда  Rolling EyesМоже ли малко по-подробно?

# 11
 • Мнения: 4 202
Синът ми е кърмен два месеца, от 1 до 3 години беше много болнав. От там насетне проблем с него не съм имала.
Дъщеря ми е кърмена и до сега. Няколко пъти вече се е разболявала, но я лекувам почти без медикаменти и сравнително бързо.

# 12
 • Мнения: 214
Каката я кърмих 10 месеца и дохранвах обаче - не боледуваше до преди тръгването на ДГ. Сега прави отити от постоянните секрети в носа и кара доста тежко ентеровируси (слабо място й е стомахчето заради АБКМ). Лекувам я без лекарства почти, тя и не понася особено медикаменти - ползвам Т-понижаващи свещички, хомеопатия, не е пила досега АБ, само локални заради последния отит.
Малкото е само на кърма, но ми прави впечатление, че е по-кекав. Не е боледувал, да чукна!!! - но си влачи секрети в носа откакто е роден... Слава богу не се е заразявал досега от кака си (изолирвам ги при болести), но на есен предполагам с тръгването й пак на градина положението няма да е толкова розово.
В общи линии ги гледам без изнежване, но и без крайности Simple Smile Не може кърменето да няма положителен ефект, но и аз съм на мнение, че наследствеността и въобще фамилната обремененост с алергии - ако има такава - влияе повече.

# 13
 • Мнения: 641
Според моите наблюдения кърмата помага докато се кърми. След това не мисля, че е гаранция- някакъв имунитет или др.

# 14
 • Мнения: 7 701
Гласувах с опция 6 - кърмено повече от 6-7 месеца и не боледува много. Според мен кърменето не е гаранция, че детето няма да боледува и ще е по-здраво, по-умно и т.н., но все пак е една от предпоставките за изграждане на добър имунитет от ранна възраст.
 

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт