Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 1 756
Ако модераторите преценят, че темата не  е за тук, моля да я преместят!
Днес съм бясна.
Моята дъщеря е родена през януари 2004 г. Не ходи на детска градина. Не може да бъде записана в предучилищна група в училище, защото е на 5 години. Държавата позволява да пуснеш детето си на 6 години на училище. Даже се оптиваше да го направи задължително. Но практически не ти дава възможността да го запишеш в предучилищна група. Общините не разполагат с места в детските градини, но и не плащат на училищата за 5 годишните в предучилищните групи, както за останалите дечица. Защото децата трябва да са на детска градина по това време. Но аз немога да запиша дъщеря си сега на детска градина. Няма място.
Въпросът не е дали детето ми трябва да тръгна на 5 години и девет месеца на предучилищна или на 6 години и девет месеца. Въпросът  е къде отиват парите за моето дете и другите родени по това време на годината и неходещи на градина? Не отиват в детските градини, защото не ползваме тази услуга. Не отиват и в училището, защото на директорите не се плаща за нашите деца. Никой не може да задължи директорите да ги вземе. И те не ги взимат. И са прави.
И затова съм бясна.

# 1
 • Мнения: 14 797
Полага ти се да си бясна. Тотална дискриминация има спрямо някои деца в нашата държава, това е една от тях. Все така се получава, че някои деца са по-деца от другите и в повечето случаи това няма връзка с доходите на родителите.
Доколкото знам, не е проблем по-малко дете да бъде записано в ПДГ. Друг е въпросът дали има места. Можеш да провериш пак наесен, ако има отказали се дечица и свободни места, твърде вероятно е да приемат и твоето.
Явно има кой да гледа детето през деня, защо не помислите и за друг вариант? Навремето записах 5-годишния си син в детската градина към езиковата школа на читалището (т. нар. Алианс). Всеки ден по три часа в игри, шеги и закачки детето овладяваше английска реч. Бях много доволна от работата на учителките там. Вариант са и частните езикови школи, може би имат всекидневни детски групи. Може да ти излезе по-скъпо, но поне ще си заслужава.

# 2
 • София
 • Мнения: 1 756
Как`, аз имам вариант "Б".  Проучила съм си възможностите точно в едно читалище. Но ще трябва да плащам такса в читалището. Сумата е смешна, разбира се, но излиза от джоба ми.
Не е в това въпросът. Никога не съм взимала детски, защото сме над онзи праг за доходите, за сметка на това плащаме хубави данъци. Обаче се оказва, че някои деца просто не могат да възползват от привилегията да бъда граждани на държавата, в която са родени  икоято се издържа от данъците на родителите им. Те генерират излишък в бюджета. Защото едни субсидии, които се полагат за тяхното образование не се усвояват.

# 3
 • Мнения: 3 479
Потърси друго училище. Явно си попаднала на директор дето не си знае интереса. Че нали за твоето дете ще отпуснат допълнително пари на училището заради делегираните бюджети?
Преди няколко години моя приятелка записа детето си точно на 5 г и 1 ден (родена е на 14 септ.) в предучилищната в едно училище, а на другата година - в съседното училище. Никакъв проблем не е имала и в двата случая.

# 4
 • Мнения: 20
В кое училище ви се случи това?

# 5
 • София
 • Мнения: 1 756
(х)*Галя*, точно в това е проблемът 5-годишните не влизат в бройката деца, за която се отпускат пари. Когато синът ми беше предучилищна, в неговата група имаше деца ненавършили 6 години и нямаше проблем, беше в същото училище. Вероятно това е някаква нова модификация.
Става въпрос за 30-то СОУ. Но аз не съм склонна да обвинявам ръководството на училището.

# 6
 • София
 • Мнения: 1 850
Моята дъщеря е родена през януари 2004 г. Не ходи на детска градина. Не може да бъде записана в предучилищна група в училище, защото е на 5 години.
Така... големият ми син тръгна на предучилищна (в училище, не е ходил на ДГ) на 5 години и половина! И никой не ми е създавал проблем, дори ми обясниха, че ако искам, могат и в I клас да го вземат! Вярно е, че това беше преди 5-6 години, но не знам принципно регламентът да се е променил. Явно зависи кой къде...и баш от преценката на училището...

# 7
 • Мнения: 14 797
Преди 5-6 години нямаше делегирани бюджети, може в това да е разликата.

Имелда, не се притеснявай, че ако запишеш детето си в читалището, няма да усвоите парите, които държавата би трябвало да отпусне за него. Напротив, пак има държавно финансиране, но от друго място. В нашия случай школата беше към Министерството на културата, а не към МОН, но пак си имаше държавни средства за поддръжката и обучението. Нали не мислиш, че таксата, която ти искат, може да покрие поддръжката на базата и заплатите на персонала?

# 8
 • София
 • Мнения: 1 756
Ооо, не  и през ум не ми минава! Таксата е символична!

# 9
 • София
 • Мнения: 1 850
Това за читалище за първи път го чувам! Абстрахирайки се от таксите, това признава ли се? Confused ПобъркАх се вече от новости  и варианти...

# 10
 • Мнения: 14 797
Това за читалище за първи път го чувам! Абстрахирайки се от таксите, това признава ли се? Confused

За какво да се признава? За предучилищна ли? Не.
Просто е вариант за родители, които не могат или не искат да водят децата си в обикновени ДГ.

# 11
 • София
 • Мнения: 36 413
Ако на училищата им плащат само за деца, които са в набора, подлежащ на предучилищна не виждам кой ще вземе детето за без пари.
А за читалищата е важно да се изясни дали дават удостоверение за завършена ПГ.

Имелда,
Разбирам възмущението ти. Да, изглежда несправедливо, но местата в ДГ не се полагат по право на децата. И училищата не са социални заведения, които да приема деца, които са по-малки само защото за тях няма място в градините.  Още повече, че не във всички градове градините са претъпкани. Пробвай в друго училище или питай в инспектората. Но ако детето ти по-рано вземе удостоверението за ПГ не може отново да кара ПГ следващата година. Трябва да си избереш - или сега и започва по-рано първи клас, или изчаквате да си тръгне с набора.

# 12
 • София
 • Мнения: 1 850
За какво да се признава? За предучилищна ли? Не.
Просто е вариант за родители, които не могат или не искат да водят децата си в обикновени ДГ.
Ясно! Благодаря! Бях останала с впечатление, че Имелда иска да пусне детето на 6 години на училище и търси вариант за предучилищна, а не че търси заместител на ДГ...

# 13
 • БГ - София
 • Мнения: 7 823
Провери в други училища. Приятелката ми записа сина си на предучилищна в училище, а той също е 2004, без никакъв проблем, миналата седмица.
А може да звъннеш и в дирекция Образование в общината, според мен директорката по някаква причина не иска да запише детето, но не защото то няма право на това.

# 14
 • София
 • Мнения: 1 756
Това за читалище за първи път го чувам! Абстрахирайки се от таксите, това признава ли се? Confused

За какво да се признава? За предучилищна ли? Не.
Просто е вариант за родители, които не могат или не искат да водят децата си в обикновени ДГ.

В читалището, където бях проверила, ми се заклеха, че издават удостоверения за завършена предучилищна група, с което се кандидатства в първи клас.

Но има развитие, след проучвания на всички училища в един доста голям район, се намери училище, където ще я приемат, което е и единственото, освен близкото до нас, което има предучилищна в един много голям периметър. Да, проблемът с финансирането съществува и тук ми го казаха. За  петгодишните не се полага субсидия. За да я запишат, написах декларация, в която тържествено обещавам, че през учебната 2010/2011 детето  ще бъде записано в първи клас.
Истината е, че училищата поддържащи предучилищен клас са доста малко, а на фона на малкото места в детски градини, нуждите от тях ще се увеличават .
Андариел, нямаше нужда от поясненията за функцията на детските заведения, аз не търся кой да ми занимава детето, докато съм на педикюр и не става въпрос за социална функция, а за порочен кръг. След като имам право да я пусна по-рано в първи клас, трябва да имам право да я запиша на предучилищна по-рано. След като  детската градина не е задължителна за всички и след като, принципно, няма места за всички деца в детските градини, това трябва да стане в училищата или по друг легален  и одобрен от съответните институции, начин. Ако зависи от мен, въобще не бих я записала на предучилищна и не и виждам смисъла, но съм задължена.
Темата я пуснах не толкова за да се оплача, колкото за да разкажа за проблем, с който вероятно ще се сблъскат и други родители на деца родени в началото на годината или просто желаещи да пуснат децата си по-рано на училище.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт