Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • London
 • Мнения: 8 724
Проблемът е следния. Още март месец подадохме документи за развод по взаимно съгласие, но понеже бързахме, решихме да пробваме развод в Елин Пелин. Е да обаче се оказа че няма да стане тая. 2 месеца са стояли документите в Елин Пелин докато някъв си решил, че не може така и препратил делото в София (от където сме).
Знам за приказката "бързата кучка" ама на! така се получи.
Проблемът е, че края на юли ще се подпише акт 14 за апартамента, който искам да купя и ще трябва да тегля ипотечен кредит. Ако нямам развод, ще се иска съгласие и доходи на съпружеството, а нито той иска да се вкарва в кредит, нито аз да има участие в собствеността на апартамента.
Какво да направя, как да постъпя, за да реша проблема? Приемам съвети всякакви.
Мислех си за варианти споразумение между нас двамата или пък някаква бележка, че сме в процес на развод или и аз не знам... newsm78
Мола, посъветвайте ме!

Благодаря!   bouquet

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 2 011
Споразумение между вас!  Peace

# 2
 • Бургас
 • Мнения: 2 263
Имах сходен на твоя проблем и няма да ти казвам за какво ходене по мъките иде реч...
Не те съветвам за споразумение или бележка - нямат абсолютно никаква стойност пред съда. Каквото и споразумение да подпишете, придобитият от теб апартамент си остава съпружеска имуществена общност. Освен това какво значи споразумение? Споразумение за бъдещи твои намерения?
Единственият изчистен вариант е да купиш апартамента на свое име и в делото за развода да разделите имуществото. Но тъй като не вярвам на никакви БНД-та - не знам какъв ти е случаят и добронамерен ли е той, не знам дали да ти го предложа.
Моят съвет е да изчакаш до последно - докато може да чака фирмата, да се договориш с тях, да ти излезе решението за развода и тогава да теглиш кредита и да оформиш акта за покупко-продажба. Това е най-доброто в случая.
Третият вариант е жилището да купи твой роднина, но в банката отново ще искат подписа на съпруга ти, ако ти си кредитополучател.

# 3
 • София
 • Мнения: 579
 A ako закупиш жилището на детето? newsm78Така отпадат грижите за съсобственост на съпружеството...обаче с кредита проблемът май си виси...

# 4
 • София
 • Мнения: 10 747
Някой от твоите родители щях да предложа и аз да вземе апартамента и ипотеката.

# 5
 • London
 • Мнения: 8 724
Някой от твоите родители щях да предложа и аз да вземе апартамента и ипотеката.

Тук идва другият проблем, има вероятност да не дадат кредит на родителите ми заради възраст и наличие и на други по-малки кредити, които изплащат ъвпреки че са на държавна работа и двамата...

# 6
 • София
 • Мнения: 10 747
Миоки, има го този момент, да.
Пробвала ли си да говориш с някой от консултантите по ипотечни кредити? Аз навремето ползвах едни Кредитланд и ме съветваха добре, доволна останах. После моят консултант напусна и от познати съм чувала, че не са много добри тези там, ама може и други да има.
Мисълта ми е, че те познават добре банките отвътре (моят поне беше бивш кредитен инспектор в банка) и могат да се сетят за нещо хитричко.

# 7
 • London
 • Мнения: 8 724
Още не съм правила проучване по банките... ще трябва да се задействам.
Иначе с бившия сме в много добри отношения, ама не мога да разчитам.

# 8
Какви документи имаш за жилището? От кого си го закупила? Директно от строител или чрез агенция. Какво пише в предварителния договор? Дай ми малко повече подробности за жилището и какви документи имаш? Мисля, че има вариант.

# 9
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 059
за тегленето на кредит не знам!

за жилището има следния вариант - закупува се на твое име ОТ ТВОЙ РОДНИНА! това е  напълно реално - позната на майка ми спечели дело само защото доказа, че апартамента е купен с превод направен от баща й в деня на закупуването. Моето имущество е закупено от баща ми на МОЕ ИМЕ! ясно се гарантира,
че парите не са семейни - и така мъжа няма право на претенции

# 10
 • London
 • Мнения: 8 724
Какви документи имаш за жилището? От кого си го закупила? Директно от строител или чрез агенция. Какво пише в предварителния договор? Дай ми малко повече подробности за жилището и какви документи имаш? Мисля, че има вариант.
Документи имам предварителен договор и бележки за платено капаро, но са на името на майка ми. Капарирали сме го директно при строителя, без посредници. Други документи нямам за момента.

# 11
Миоки -моя съвет е първо да направиш проучване коя банка ще ти отпусне кредит на акт 14, колко ,и прочие. Но прави проучването само от твое име с твоите доходи, за да имаш реалната преценка. В момента положението е много затегнато, много хора изгоряха с много пари и платено капаро. Виж дали строителя няма скл. договори с определени банки за отпускане на кредит на техните клиенти по закупуване на жилище от техните обекти.
2 Предполагам, че имаш някакво разсрочено плащане в предварителния договор което трябва да е по схема. какъв процент е необходимо да платиш на строителя на акт 14. Надявам се да не си подписала, че на акт 14 ще му изплатиш цялата сума за жилището???? Имай на предвид, че банката АКО ти отпусне кредит, то ще е на базата на направената оценка от банката, след което на базата на тази оценка, ще ти отпуснат %-та за жилището.Ако желаеш можеш да ми изпратиш предварителния договор на е-мейл : nproperty@mail.bg, за да мога обстойно да го разгледам и да ти дам варианти с който можеш да действаш.

# 12
 • София
 • Мнения: 54
Вариант 1: разбираш се с продавача да изчака подписването на сделката
Вариант 2: теглиш кредит на твое име и купуваш апартамента на името на друг /например родителите ти/

И нищо не е толкова спешно, колкото изглежда. Моята сделка се проточи повече от половин година заради същия проблем. банките разглеждат документите след като има вече издаден акт 14. Нищо не става със светкавична бързина при придвижването на документацията, така че споко.

# 13
 • Бургас
 • Мнения: 2 263
Вариант 1: разбираш се с продавача да изчака подписването на сделката
Вариант 2: теглиш кредит на твое име и купуваш апартамента на името на друг /например родителите ти/

Вариант 2 не е възможен. Банките искат купувач да бъде този, който взема кредита. Не е пречка да се впишат родителите като ипотекарни длъжници, но трябва да бъдат съкредитополучатели.
Проблемът е, че при отпускането на кредита банката иска съгласието на съпруга. А тя още е в брак.

Вариант 1 е по-добър - това е най-изчистеният, най-безпроблемен вариант, който няма да й коства допълнителни разходи. Защото във всички останали се влиза в един филм, излизането от който после струва пари.

# 14
 • London
 • Мнения: 8 724
Осигурявам се на сравнително добра сума, така че отпускането на кредит ще ми е по-малкия проблем. Платила съм 30% капаро и не искам всичките останали 70% кредит. Проблемът ми е че нямам развод все още и като гледам преди края на септември няма да излезе решение, а ако тегля кредит аз, ще трябва съгласие на съпругът ми. Нито аз, нито той искаме той да участва по някакъв начин в това начинание.
За съжаление сделката може и да не се проточи, строителя си спазва сроковете, ще иска това и от нас по всяка вероятност - лед подписването на акт 14 имам 40 дни срок за документите.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт