Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 5
 Скъпи майки!
   Смятате ли, че трябва да има домове за сираци? Склонни ли сте да осиновите дете, а и какво смятат по въпроса мъжете до вас? Знаете ли коя е държавата където такава "институция" не съществува? В Сърбия няма домове за деца, защото здраво дете не се оставя на пътя и на произвола на съдбата,както и болно, както и възрастен човек... Защо смятате, че България е на челна позиция, за малкото си население и територия в света по аборти и раждания, и захвърляния.... Как предлагате да подобрим културата на следващото поколение - нашите деца? Моля коментирайте всички теми, като изказвате точно онова, което мислите!!! Колко жени сте срещали, които са оставили дете в дом?

# 1
 • на правилното място, в точното време
 • Мнения: 2 641
Docent_Ivanova , каква е целта на проучването ви? Кого представлявате? Вие какво точно вършите по превенция на изоставянето на деца в институция? Имате ли идеи? Осъществени? Проекти?

# 2
 • София
 • Мнения: 5
Бърза реакция!

  Направих едноименна петиция, с която да популяризирам идеята да се осиновяват деца в България. Освен  това във всекидневието си правя проучване на точното състояние на обществената "болест", защото този неоснователен страх не виждам с какво може да бъде сравнен!?! Онова отношение на българските мъже към осиновяването на дете, завършващо със заключителния въпрос: "Аз не мога ли да си го направя?" и почесване в слабините е нещото, с което се боря. Започнала съм от човека срещу мен (над мен, защото живеем на отделни етажи в момента)... Искам да осиновим още едно дете, имаме две в момента. На този етап смятам за достатъчно и това. Вие какво смятате по въпроса?

# 3
 • на правилното място, в точното време
 • Мнения: 2 641
Хубаво до тук, но нали си давате сметка, че не можете да осиновите всички изоставени деца. Peace  Има известен страх у хората, относно осиновяването, но не е само той. Има доста неща, които трябва да се променят - на законодателно ниво първо, после на бюрократично и чак тогава може да се започне информационна кампания, за да се популяризира осиновяването и приемната грижа.
За да има ефект в голям мащаб, нещата трубва да се решават глобално.
 Peace

# 4
 • софия
 • Мнения: 42
Няма нищо лошо в осиновяването на детенце. Друг е въпроса че в България това е една доста дълга и допълнително усложнена процедура. Лично аз имам познати които искат да си осиновят детенце, но чакат от години. Това го няма в нито една от развитите държави (живяла съм известно време в чужбина и съм се убедила).

# 5
 • София
 • Мнения: 5
Дълга и сложна процедура си е хлъзгаво понятие, защото когато човек е решил да направи една постъпка няма какво да го спре, нали? Нужни са няколко неща: 1) Доходи и възможност да се отгледа едно дете или още едно дете; 2) Нужните медицински удостоверения, че кандидатродителите са физически и психически здрави; 3) нерви и усърдие да се пускат безброй молби и пр. по институциите... Мисля, че една година - година и половина е достатъчна, ако вече са избрали детето!!!  Най-важното е вътрешната сигурноств кандидатите, че могат да се грижат за детето като за свое, без да го отделят по никакви признаци от останалите си деца, ако имат свои... В крайна сметка, защо както хората страдат за инвитро оплождане, правят стачки (и с право), петиции и друг вид протести, не застанат пред някой дом и не пожелаят да го заличат от лицето на Земята, като вземат децата?! В Благоевград има толкова хубави дечица, когато моят син беше в болница там, аз ги видях и от тогава нямам мира. Детското отделение се намираше до дома, когато ги извеждаха сърцето ми се късаше. На по 2-3-4-5 годиники, има и по-големи, бели, черни  хубави дечица. Повечето са много руси със сини очички, като германчета са:)) В Благоевград има два университета и много студентки, предполагам,че от там са дошли и дечицата... В същото време децата не са били повече от две групи, при град с над 70 хил. население! Убедена съм, че всяка статистика ще покаже, че бездетните семейства са десетки пъти повече и само желанието и смелостта у хората липсва за да изчезне дома...

# 6
 • Там където е семейството ми
 • Мнения: 2 511
Друг е въпроса че в България това е една доста дълга и допълнително усложнена процедура. Лично аз имам познати които искат да си осиновят детенце, но чакат от години. Това го няма в нито една от развитите държави (живяла съм известно време в чужбина и съм се убедила).
Не мога да се съглася със теб. Naughty
Процедурата съвсем не е чак толкова сложна,колкото се плаши,че е такава. Naughty
Явно твоите познати имат големи изисквания и затова толкова дълго чакат. Rolling Eyes

# 7
 • на правилното място, в точното време
 • Мнения: 2 641
Царица Йоана , да направя едно уточнение - нямате право да избирате детето предварително. Нито при осиновяване, нито при приемната грижа. След заявяване на желание и процедурите, които са доста дълги и отегчителни, тогава ви се предоставя някакъв избор. Peace Решението да осиновиш дете не се взима лесно. А и е твърде отговорно. Аз лично съм за спазването на някои процедури при подбора и утвърждаването на осиновители и приемни семейства.

# 8
 • Мнения: 14
Темата наистна е болна за страната ни. Нито една институция в България не е заинтересована за тези деца, само филмите на BBC и "осъдената" Баклава успяха да дадат малък тласък на държавните органи за елементарната грижа за сирачетата. Може би трябва много по-скандални филми да се направят, за да се подобри пложението на тези деца. Хубаво ми става като прочета, че все пак някой прави нещо за тях, например ПИБ от няколко години инвестира в развитието на уменията им за самостоятелен живот, това е много добре, защото знаете в какви се превръщат като пораснат - пълнят затворите и магистралите.
http://bluelink.info/?AA_SL_Session=bcc38b3a3a61706d376f682f0fb784b5&x=7179

# 9
 • монако ди бавариа
 • Мнения: 4 138
твърдението за дългата и сложна процедура по осиновяването в българия е мит и легенда.
не е вярно. чака се точно толкова, колкото трае една бременност.
ограничения няма почти никакви. българия е държавата, в която законът е безкрайно мек спрямо осиновителите. няма човек, подал документи за осиновяване и неосиновил дете, освен ако сам не се е отказал.
могат да осиновяват неомъжени жени, няма ограничение във възрастта, в материалното положение, няма изисквания за собствено жилище.
осиновителите могат да отказват деца, да имат претенции за произход, пол и възраст.

чакащите с години са тези, които искат на всяка цена дете с доказан български произоход и на много малка възраст.

премните семейства са малко и това е основният проблем, както и липсата на достатъчно проекти за преструктуриране на домовете в по-малки такива.
малко са защитените жилища, малко са организациите, които се занимават с видоизменяне на грижите за децата, лишени от родителски права.

домовете, в този им вид, трябва да бъдат закрити.

друг момент е политиката на лекари и акушерки, които убеждават майките на деца с увреждания да ги оставят в домове и липсата на каквато и да е подкрепа за семейсвата на тези дечица.
дори със становище един дом да бъде закрит, той продължава да съществува, по простата причина, че заинтересуваните се борят заради работните места в него.
международните осиновявания са малко, тенденцията е да нарастват, но това става бавно.
основния проблем е, че повечето осиновяващи не желаят да осиновят дете от ромски произход, а тези деца са по-голямата част от децата, лишени от родителски грижи.
към това се прибавя и тази част, на децата с неуредени документи, която също е огромна.
и като финал, нежеланието или невъзможността домовете да работят в тясна координация със отдел закрила на детето.

# 10
 • Мнения: 903
Царица Йоана, а знаете ли от тези всичките дечица в дома в Благоевград, колко са с уредени документи? - точно 2 в момента

# 11
 • Плевен
 • Мнения: 4 464
Абсурдите в нашата страна са както обикновено много. Защо ще се борят да си запазят работните места в този формат? Ами да работят с децата в защитените жилища. Персонала на тези домове не е ли загрижен за тези деца?
И това,че никой не иска да осинови дете от ромски произход - хайде кажете,че не сме расистка държава.ЗАщото такава е по принцип нагласата на българите към ромите  - да ги държим по-надалече. Аз също съм възпитана така,и повечето хора така са възпитавали и продължават да възпитават децата си Sad
И за това ,че може да се осинови дете и после да се разсинови - ума ми не го побира.  #Crazy
И за това как карат родителите да оставят деца с проблеми - виждала съм няколко дечица,отгледани от семействата си напук на тези съвети,как децата им няма да живеят дълго и няма да са пълноценни - да,ама не.
Това,което ме обнадеждава е приетото в сила решение да се дават за осиновяване деца непотърсени 6 месеца.Дано това успее да намали бройката на големите деца поне в домовете.

# 12
 • на правилното място, в точното време
 • Мнения: 2 641
Мен пък друго ми е интересно newsm78 Появяват се от някъде си някакви активистки, пускат тема с гръмко име и някакви лозунги и после дим да ги няма.  Няма позиция, няма участие и коментари. Просто ей така. Поредната безмислена тема от някой, дето вместо да свърши нещо смислено, взел та се разписал в бг-мамма.

# 13
 • Мнения: 21
Видеото е тежко и ако сте по-емоционални го имайте в предвид.

На английски е - става въпрос за дете от БГ-дом за сираци.

http://www.youtube.com/watch?v=nDA-nZuwCeI

Жената във видеото е от тази организация: http://www.oneheart-bg.org/index.php

# 14
 • монако ди бавариа
 • Мнения: 4 138
след този филм
http://www.youtube.com/watch?v=d1V53U3XHOA&feature=PlayList& … =0&playnext=1
нищо не може вече да постави повече нервите ми на изпитание.........

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт