Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 18 юни 2009, 14:30 ч.

кърмене, сокчета и пюрета

 • 1 172
 • 11
 •   1
Отговори
 • Мнения: 74
Здравейте мами,

Моето момче е само на кърма, рядко давам АМ / когато сме повече време навън /. Педката ме натиска още откакто малкия стана на месец да давам изтискани сокчета от морков и ябълка, но аз още се ослушвам. Въпроса ми е може ли да мине направо на пюрета, без да съм давала сокчета и от кога да ги започнем. Педи каза от 3 месеца, но след като е на кърма съм чувала, че от четвъртия могат да се въведат плодовите пюрета, от петия - зеленчуковите и от шестия месните. Вие как мислите?
Другият ми въпрос е ако започна по-често да давам АМ / 2-3 хранения през деня / трябва ли да си спра кърмата или тя сама ще се регулира? Защото напр. сутрин гърдите ми ще се пръснат, тъй като бебо вече отказа нощното хранене.

# 1
 • На бял кон в Pierrefonds
 • Мнения: 1 451
Съвременните тенденции са за късно захранване, т.е. около 6 навършени месеца. Как ще започнеш - решаваш ти. Каша, плодово или зеленчуково пюре не е толкова важно. Важно е да се започне едно плавно запознаване на бебето с "човешката" храна. Аз лично избрах кашата като първа храна. Много майки изберат зеленчуковите пюрета, защото плодовите са по-сладки, каквато е и майчината кърма, т.е. опасението е да не би бебето, веднъж опитало плодови пюрета, после да откаже зеленчуковите.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=8557

Соковете не са толкова ценни от хранителна гледна точка за бебето, като заемат излишно място в стомахчето. Аз сок още не съм давала и скоро не възнамерявам да давам. По-добре е, след като захраниш, към осем навършени месеца да предложиш на бебето пресни плодове, а ако е жадно - вода.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=359410.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=396271.0

За АМ не ми стана много ясно - искаш да отбиваш бебето ли? Защото ако е така започваш постепенно да заместваш кърменията, докато преминете основно на АМ. Нямам опит с това, така че не мога по-подробно да те посъветвам. Знам само, че ако държиш да кърмиш, колкото по-малко АМ даваш, толкова повече кърма ще имаш, а оттам и ще кърмиш по-дълго.

# 2
 • Карлово
 • Мнения: 4 021
Здравей, Надя!
Даването на сок, особено в толкова ранна възраст, не е за препоръчване. Всичко, различно от мляко, през първите 6 месеца има изместващ, а не допълващ ефект, защото измества мазнините и калориите, от които бебето се нуждае в млякото. Освен това сокчетата могат да предизвикат поява или засилване на колики, тъй като дразнят и без това недоразвитата храносмилателна система.
Спокойно можеш да започнеш и със зеленчукови пюрета, или със каша. В Библиотеката, а и в темата за захранването, можеш да се информираш за различни схеми на захранване и да избереш кой вариант би бил най-удачен за теб и твоето бебе. Най-добър ориентир кога да започнеш да захранваш е поведението на самото дете. Това се случва около шестмесечна възраст. Най-често срещаните признаци са:
•   Може да си държи главата изправена
•   Седи добре и стабилно (с чужда помощ)
•   Прави дъвкателни движения с уста
•   Рожденото тегло се е удвоило
•   Показва засилен интерес към храната на възрастните (опитва се да си вземе)
•   Може да затвори устни около лъжичката
•   Губи рефлекса за избутване на храна с език (който досега го е предпазвал от ненавременно попадане на храна, като я е изплювало)
•   След кърмене (на поискване) изглежда все още гладно
•   Растат зъби

Повече за захранването можеш да прочетеш и в блога на Бу - Често задавани въпроси за захранването

Колкото до АМ - каква е причината да започнеш да даваш по-често? Притеснява те, че нямаш достатъчно кърма или искаш да отбиваш бебето?
Щом сутрин усещаш напражение, изцеди колкото да облекчиш. Така за няколко дни производството на кърма ще се регулира само.

# 3
 • София
 • Мнения: 4 066
За АМ незнам дали само аз прочетох правилно, но момичето е написало,че когато е навън по-дълго време и тогава й се налага да дава АМ....

Относно захранването , моето дете е на близо 4 месеца (на 26 ще ги навърши) , доки ме караше също от 2 месеца да давам сокове, но аз му казах, че няма да стане, че искам да захранвам със зеленчукови пюрета по натам. Сега ми каза като навърши 4 месеца да почвам захранване, аз от начало се чудех, но после четох, че за деца като моето дето са само на Ам и имат рефлукс не е лошо след навършване на 4 месеца да се започне и освен това в Америка , където са привърженици на късно захранване ги захранват в началото на 6 месец, т.е при навършени 5 месеца и започване на 6....и аз реших, че на 4 месеца и половина (и то при все че детето ми отговаря на много от признаците за захранване) че може да започна, но не мисля да давам скоро сокчета от плодове...Смятам първо да давам пюрета от зеленчуци, после да давам пщрета от плодове и после сокове- но пък незнам дали това е най- правилния вариант(просто това е моето решение).

# 4
 • На бял кон в Pierrefonds
 • Мнения: 1 451

За АМ незнам дали само аз прочетох правилно, но момичето е написало,че когато е навън по-дълго време и тогава й се налага да дава АМ....

....... освен това в Америка , където са привърженици на късно захранване ги захранват в началото на 6 месец, т.е при навършени 5 месеца и започване на 6....


Да, и след това пита ако по-често дава АМ, което е началото на края....според мен.

В Северна Америка и не само там захранването се препоръчва да започне на 6 навършени месеца, т.е. като мине пети месец и детето стане на 6 месеца.

# 5
 • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
 • Мнения: 2 976
Моят личен съвет е :Кърми на воля. Не разбирам, защо като имаш кърма даваш АМ. Навън също може да кърмиш- няма нищо срамно в това.
Относно захранването- тенденциите са за късно захранване, като НЕ се започва със сок. Аз съм захранила сина ни на 5 навършени месеца с пюре от морков. Започва се със зеленчук или каша. Има много и теми и схеми за захранване. Ако искаш моята- пиши на ЛС.

# 6
 • София
 • Мнения: 4 066

В Северна Америка и не само там захранването се препоръчва да започне на 6 навършени месеца, т.е. като мине пети месец и детето стане на 6 месеца.

6 навършени месеца са , когато се навършат, а не като мине 5 месеца- а в Америка (Л.А.)живее сестра ми, която си захрани детето на 5 навършени месеца (според докторските съвети) или в 6 както казва тя (но не навършени 6)

# 7
 • На бял кон в Pierrefonds
 • Мнения: 1 451
6 навършени месеца са , когато се навършат, а не като мине 5 месеца

Не ми стана много ясно, но може би говорим за едно и също нещо. Тук в Канада се препоръчва захранване на 6 месеца (за по-лесно на 5 месеца и 30 дни  Peace ).

# 8
 • София
 • Мнения: 4 066
Става въпрос, че аз викам 6 месеца на навършени такива- напр. детето ми сега е на 3 месеца (както се вижда доло в календара)...но се оказа,че много хора (вкл. и сестра ми) викат на тая възръст- в четвътрия месец (като стане дума за нещо) и така доста време тя ми обесняваше как е захранила детето си в 6 месец и аз все си мислех,че става дума за навършени 6 месеца, но се оказа,че тя говори за навършени 5 месеца- т.е. от 5 месеца и 1 ден тя вече вика шести месец (както и много  др. хора).....сега дали е по-ясно???

# 9
 • На бял кон в Pierrefonds
 • Мнения: 1 451
АБсолютно! Peace

# 10
 • София
 • Мнения: 1 528
Педиатърка ти подължава да се придържа към старата схема на захранване, както за съжаление и много други все още  ooooh!
Мога да споделя моя опит с такова ранно захранване с голямата ми дъщеря от преди 9 години
-сокчета на 40 дни, плодово пюре от 3-тия месец и т.н.
-следваха продължителни проблеми със стомаха, лечебни млека, ранно отбиване
Сега като се връщам назад виждам колко грешки съм можела да избегна и да спестя много от проблемите на дъщеря ми  ooooh!

и пресен от късното (на 5 месеца и половина) на сина ми
-започнах да давам зеленчуково пюре, заради запека въведох по-рано някои плодови пюрета, каши и т.н. Сок дадох преди 2 дни, т.е. седмица преди да навърши годинка и то защото беше тръгнал да пие от чашата на кака си  Crazy
Резултата е спокойно бебе, никакви колики, все още е кърмаче.

За кърменето - ако си решила да отбиваш замествай постепенно с АМ - кърмата би трябвало да се регулира и да намалява, но ако имаш кърма... нещо ми се губи смисъла  Thinking

Моят личен съвет е :Кърми на воля. Не разбирам, защо като имаш кърма даваш АМ. Навън също може да кърмиш- няма нищо срамно в това.

Напълно подкрепям  Peace
Освен това може да бъде и много дискретно  Peace

# 11
 • Карлово
 • Мнения: 4 021
Не мисля, че трябва да се спазва чак пък толкова стриктно възрастта на детето при започване на захранването. За късното захранване по-характерно е да се следи за готовността на детето, отколкото за точната възраст. Която приблизително е около шестия месец. Но може и на 5 месеца, може и на 7, стига детето да е готово.  Peace

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт