Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Живеещи в чужбина
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
15-29 от 444 отговора


Мнения: 1 433
Искам да придружа в САЩ със сина ми които ще следва там.
Искаме да кандидатстваме  той за студентска виза  а аз за туристическа.
Трябва ли да имам непременно покани от някои в САЩ за да отида и постоя  да речем 5-6 месеца до година

Най-лесно е, ако студентът замине сам и след това изпрати покана на майка си да му гостува. Поканата е от изключителна важност при кандидатстване за туристическа виза, освен ако не става въпрос за организиран туризъм в група. Трябва някой да поеме отговорност за гостуващия, докато е на американска земя - поканата доказва, че има кой да поеме такава отговорност, съвсем не е необходимо този човек да е гражданин, достатъчно е да има легално право да пребивава там. Връзките в България също са от много голяма важност, както е казала Джутурна, но те са в добавка към поканата.

Аз съм изпращала покани, докато бях студентка тук - на сестра си и родителите си, без никакви проблеми получиха туристически визи. В повечето университети за чуждестранните студенти има специален офис, който се занимава само с тях, визите и проблемите им. От този офис могат да дадат подробни насоки на студента как точно да изпрати покана на майка си, както и да напишат допълнителни гаранционни писма и прочие, ако е необходимо (в моя университет даваха специално писмо, в което удостоверяват, че наистина съм студентка там, че получавам еди-каква си стипендия и така нататък).

Една година няма начин да останете в Щатите на туристическа виза. Максималният срок за престой в календарна година е, ако не се лъжа, до 6 месеца.
Цитирай


Мнения: 523
Аз доколкото знам, поканата за туристическа виза изобщо не е задължителна. Може да се отиде на интервю и без такава и пак да се вземе виза. Последното при положение, че кандидатът докаже колко е добре в България - хубава работа, жилище, спестявания. Аз съм ходила преди години за туристическа виза с покана, където беше написано, че канещите поемат финансова и не знам си още каква отговорност по време на пребиваването ми в  САЩ. Беше нещо стандартно, изготвено от агенция занимаваща се с подготовка на документи за визи. Служителката, която ми беше на интервюто ме изгледа малко странно и ме попита защо след като демонстрирам, че съм в  добро положение  се налага някой да дава такива гаранции за мен.
Ето това е от сайта на американското посолство относно поканите:

"предоставянето на покана е по желание и няма специални изисквания за техния формат и съдържание. Не е необходимо поканите да бъдат нотариално заверени........" от тук http://bulgarian.bulgaria.usembassy.gov/faq_niv2.html

и това, но не мога да отворя варианта на български:

"Рersons traveling privately to the U.S. as a visitor or tourist are not required to present any documents other than the DS-160 application form’s confirmation page, the yellow receipt from Unionbank, passport and correct photograph. However, persons traveling privately to the U.S. as a visitor or tourist may choose to bring any other documents that seem helpful in provide the following items to demonstrating their ties to Bulgaria and their intent to return after a short stay in the United States.

Some applicants have brought letters of invitation from friends or relatives living in the U.S. whom they intend to visit. If applying for a visa to visit a friend, relative or business associate in the United States (American citizen, green card holder or foreign citizen with legal visa status in the United States), applicants may bring a copy of a document showing that person's immigration status in the United States, as well as that of any other close relatives who are in the United States (e.g., photocopy of U.S. passport, green card, other type of visa, etc.)."
http://bulgaria.usembassy.gov/private-doc.html
Цитирай


Мнения: 1 433
Информацията ми е от моя опит и този на колеги/приятели. Ако някой действително е получил виза без покана - да напише. Дотук такъв случай в темата не виждам цитиран.

Иначе - то по принцип всичко е по желание. Документите за връзки с България - също, както е казано в цитирания от Игъл параграф. 
« Последна редакция: чт, 10 юни 2010, 15:08 от ianajar »
Цитирай


Мнения: 523
Всичко си зависи от случая. Има хора които идват тук  без да имат роднини и познати. Лично аз познавам българи с 10 годишни туристически визи, издадени без представяне на покана. Последната е, ако идваш на гости или посещение конкретно на някой. Това,че в темата такива не са писали не означава, че не съществуват. Най-важното при кандидатстване за туристическа виза е да докажеш, че имаш стимул да се върнеш в България. Гаранции и познати се изискват, но за имигрантските визи.
Даже не виждам защо тази жена трябва да търси покана. Ако тя идва тук с намерение да придружи детето за настаняване на общежитие, квартира, ориентиране и т.н., трябва точно това да каже в посолството. Да тръгне да търси покани от познати и роднини няма никакъв смисъл, защото малко ще намирисва на лъжа. Реално, тя не идва с цел да гостува на някого. Хората там изобщо не са толкова глупави.
Само не виждам защо иска да стои 5-6 месеца.
Цитирай


Мнения: 1 433
Игъл, нямам нищо против. Ако на жената целта й е да придружи сина си - да, разбира се, няма нужда от покана, кандидатстват заедно и обясняват защо иска да замине. Друг е въпросът, че никак не е сигурно, че ще я пуснат - ако детето не е под 18, за какъв дявол му е майка му там, ако не е готов да замине сам - защо изобщо заминава, и т.н. С покана от вече заминалия студент нещата са много по-лесни и пътят е далеч по-утъпкан. Аз не бих посъветвала приятел или роднина да кандидатства без покана, затова и на бигсис не мога да й дам такъв съвет.  Peace
Цитирай


Мнения: 523
ianajar , не искам изобщо да навлизам в спор. Представя се документ/доказателство в зависимост от това, което имаш намерение да правиш в САЩ. Ако не се ходи на гости на роднина/приятел, смисъл от покана няма.
Ако жената наистина иска просто да посети САЩ, съгласна съм, че е по-добре да изчака синът да дойде тук и да изпрати покана.
Моя братовчедка, която посети САЩ преди 2 години ме питаха за покана, но те  изобщо нямаха намерение да идват до Източното крайбрежие. Искаха да посетят конкретно нещо в Сиатъл. Аз не се съгласих да правя покана, защото най-малкото щеше да е лъжа и по-скоро можеше да им навреди, а не да помогне. Казали са какво искат да посетят, дали са доказателства за събитието и получиха визи. Аз не съм се и съмнявала, че ще вземат, защото и двамата имат много добри работи в България, пътували са доста в чужбина, имат жилище, дете и т.н. Всичко си зависи от случая и целта на посещението.
Цитирай

E-CLM & CH-VD

Мнения: 3 043
Информацията ми е от моя опит и този на колеги/приятели. Ако някой действително е получил виза без покана - да напише. Дотук такъв случай в темата не виждам цитиран.


Аз, аз  Laughing - преди 2 год. поисках туристическа виза, без покана, дадоха ми 10-годишна. Минах гр.контрол и ми дадоха право на престой 6 месеца. Миналата година пак ходих, и пак ми дадоха 6 месеца.
Цитирай


Мнения: 257
Аз също съм имала туристическа виза/за 1 година период/ без покана и също така са ми давали на място по 6 месеца престой.
Цитирай


Мнения: 3 978
Информацията ми е от моя опит и този на колеги/приятели. Ако някой действително е получил виза без покана - да напише. Дотук такъв случай в темата не виждам цитиран.


Аз, аз  Laughing - преди 2 год. поисках туристическа виза, без покана, дадоха ми 10-годишна. Минах гр.контрол и ми дадоха право на престой 6 месеца. Миналата година пак ходих, и пак ми дадоха 6 месеца.

Твоята ситуация е доста по-различна. Wink Не живееш в БГ. Къде беше на интервю?
Американското посолство в Германия например издава лесно визи без покани на българи, живеещи там (в Германия, става дума).
Както и да е... Имаме много близък семеен приятел, който има издадена 10 годишна виза без да има покана. Живее в България човека.
Цитирай


Мнения: 1 433
Явно моят опит не е меродавен в случая. Хубаво е да се знае това.  Peace
Цитирай

E-CLM & CH-VD

Мнения: 3 043
Информацията ми е от моя опит и този на колеги/приятели. Ако някой действително е получил виза без покана - да напише. Дотук такъв случай в темата не виждам цитиран.
Аз, аз  Laughing - преди 2 год. поисках туристическа виза, без покана, дадоха ми 10-годишна. Минах гр.контрол и ми дадоха право на престой 6 месеца. Миналата година пак ходих, и пак ми дадоха 6 месеца.
Твоята ситуация е доста по-различна. Wink Не живееш в БГ. Къде беше на интервю?


В Испания бях на интервю. Но пък бях безработна от 3 години, т.е. потенциален имигрант.  Wink
Цитирай

España

Мнения: 59
Лунна самодива,а ти как си извади виза за Америка?Аз,съпругът ми и щерката искаме да отидем на екскурзия,живеем в Испания от 9 год.,проблемът е че от 2 год.  не се осигурявам,въпросът ми е какви документи изискват?
Цитирай

E-CLM & CH-VD

Мнения: 3 043
В страницата на посолството им в Испания е дадено какво изискват. Вероятно ще те питат защо си в Испания, имаш ли недвижим имот там.. неща от този сорт, да видят дали наистина на екскурзия искате да ходите. Ето тук можеш да разгледаш изискванията и процедурата.
Цитирай

España

Мнения: 59
Лунна самодива,благодаря ти bouquet
Цитирай

В обора

Мнения: 37
Здравейте,

с едно доста голямо закъснение ще разкажа как мине интервюто ми тогава и какви документи съм имала с мен.

Като за начало попълних двата формуляра ДС- 160 и още един имаше  Thinking от страницата на посолството,които са за туристичека виза. Попълнени ги изпратих отново он-лайн насрочих си час за интервю в деня в който бе възможно и почнах да събирам документите.Реших първо да си насроча час за интервюто и после да събирам документите. Естествено може и обратното, но за някой документи, които имат дати според мен е по-добре да се събират след насрочване на дата и час за интервю.

Документите,които съм имала с мен на интервюто бяха:

- служебна бележка от университета, защото по това време все още бях студентка;
- банкова референция - издадена два дни преди датата на интервюто,че имам пари ( издадена от банка ДСК на български език ми излезе 35 лв., иначе на английски ми казаха,че е 70 лв.Тези рефенции се вадят само от централата на банката и се чака максимум 5 дни);
- поканата от сестра ми,която беше нотариално заверена от нея в Америка;
- преснимани нейните документи ( зелена карта, шофьорска книжка и т.н.);
- акта ми за раждане си бях взела;
- паспорта, който задължително трябва да е валиден 6 месеца след датата на влизането ви ,където и да било по света;
- копие на трудовият ми договор, който беше от 7 месеца ( не съм била от дълго време на тази работа)
- писмо от работодателя,че ще ми пази работното място;

Това са документите,които носех с мен и с които успях да мина.

Как мина интервюто:

Всички сме чували, преди да отидем в посолството,как преминава цялата процедура,за това ще се опитам да съм максимално кратка. Първо като се пристигне пред посолството,задължително се седи от другата страна на него, защото охраната идва и се кара,че седите и чакате там.Преди да се мине през охраната , ако имате час за 09.00ч. излиза едно момче и извиква всички ,които са за 09.00 , обяснява на всички ,какви документи трябва да се покажат на входа ( попълнените формуляри,които преди това са изпратени он-лайн, защото на тях има един бар код,който е много важен и за който трябва да се внимава да не е размазан. Снимки 5х5 прикачени за формуляра, ако не са, те ги прикачат, паспорт и бележката за платената такса. Миналата година таксата ако не се лъжа беше около 110 $, тази 2010 е 140$)След като минах тази процедура се запътих към охраната, нямах никакви проблеми и минах. Единствено на входа , докато обясняваше момчето за цялата процедура, ципа на чантата ми заяде и много се притесних,защото не успех да я отвора и да си извадя телефоните, които трябва да се оставят на охраната, включително , ако имате и флашка.  След всичко това отидох в долната част на сградата и се наредих на една опашка на която трябваше да си дам другата част от документите на едно момче, което пък ми даде да попълвам DHL  товарителницата. Товарителницата е ако ви пуснат чрез тях ви изпращат паспорта с визата. След като минах и от там зачаках да ме извикат за да ми вземат отпечатъци. Минах и от там и пак зачаках вече за най - важната част. След около 50 мин чакане, направи ми впечатление,че всички,които минаха преди мен на другите опашки и тези,които бяха след мен, минаха преди мен, аз останах последна от тези,които влязохме за 09.00ч. Както и да е, викнаха ме и започна истинската част. Истината е,че висях на косъм да не ми дадат виза, въпроса ,който ме спаси беше свързан с университета,защото според консула,ако съм отидела е нямало да се върна,както сестра ми е направила. Бях супер убедителна,че такова нещо няма да стане и че ще се върна,защото има още една година да уча,което за мен е важно и хоп - хайде виза за 10 години  Hug

На кратно да обобщя, няма нищо страшно,ако всичко ви е наред и ако не се притеснявате минавате, щом и родителите ми минаха малко след мен (само,че на тях им дадоха за 1 година, заради баща ми,който питал дали има работа за него в Америка  Laughing)
Ами май е това  Peace
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
15-29 от 444 отговора