Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 18 юни 2009, 22:52 ч.

антистрептолизинов титър -1633

 • 4 411
 • 6
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 427
Здравейте, д-р Слънчева,
Дъщеря ми изкара три скарлатини за една година,като последната беше преди месец.Сега е добре, гърления секрет е отрицателен, с-реактивен протеин е 1 при норма до 6,но АСТ е 1633 при норма до 200.Направихме консултация с УНГ и тя предложи махане на сливиците в най-кратки срокове.Изпрати ни и на детски кардиолог и там откриха лек пролапс на митералната клапа, който не изисква според думите на лекаря лечение.Не можах да разбера този пролапс от стрептококите ли е предизвикан или си е по рождение, как мислите?
Толкова се бях ошашкала, че не разбрах, пък и не попитах нищо.
Притеснява ме тази стойност на АСТ, която вчера беше 1700, а днес в същата лаболатория отчете 1633.Фактът, че спада и всички други изследвания са в норма означава ли , че това завишаване е следствие само на антителата, а не се развива болестен процес в организма, като ревматизъм например?Макар , че я изследвах и за ревматизъм-ревматоидния фактор е 0.42 при норма до 30.
Налага ли се да я лекувам с Оспен както ни препоръча кардиолога при положение, че няма находка в гърления секрет, няма температура и никакви други оплаквания освен това АСТ?
Какво да правя? Незнам? Не искам да махам сливиците, но ме е страх да не стане нещо по-лошо.
Посъветвайте ме моля ВИ, какво да предприема

# 1
 • Мнения: 5 760
Антистрептолизиновият титър говори за активност на процес свързан с инфекция и е ревматоиден фактор. Мисля, че след консултация с детски ревматолог е добре да направите това, което Ви препоръчва той. Това, че няма клинични белези на болест не значи, че няма опасност от развитие на ревматизъм.

# 2
 • Мнения: 1 427
Благодаря ви д-р Слънчева.Днес се консултирахме с лекар УНГ , който ни каза, че сливиците са за махане, но в момента няма инфекционен процес.Според него АСТ е увеличено заради антителата на прекараната вече скарлатина, и щом С реактивния протеин е 1 няма инфекция.
Да му вярвам ли? Да изчакаме ли няколко дни, за да повторим изследванията илил веднага да махаме сливиците?

# 3
 • Мнения: 1 427
Гърления секрет също е отрицателен.
Задържително ли трябва да извадим сливиците при пологжение, че нито веднъж не е боледувала от ангина или гърло, освен тия скарлатини.

# 4
 • Мнения: 5 760
Сливиците са различна от Антистр. титър. За него се консултирайте с Ревматолог.
Сливицете е добре да се махнат щом детето има прекарани 3 скарлатини- това съвсем не е невинно заболяване и дава сериозни отражения на бъбреците, сърцето и ставите.

# 5
 • Мнения: 1 427
Ами и трите скарлатини ги лекувахме добре и сега организма уж е изчистен и няма вече стрептококи.При положение, че сливиците сега са здрави, трябва ли да ги махаме?Това не мога да си обясня и се лутам от лекар на лекар и чувам все различни едно от друго мнения.
В сряда сме на ревматолог и ще видим какво ще ни посъветва и той.Сега единственото , което ни успокоява е , че с-реактивния протеин е 1 , ревма фактора също е много под нормата.
А относно пролапса на митралната клапа възможно ли е да е следствие от скарлатините?

Извинете за многото въпроси и дългия пост, но наистина в момента сме много объркани и дезориентирани.
Благодаря ви за изказаното мнение и лека и спокойна вечер.

Последна редакция: пт, 19 юни 2009, 22:45 от Helen-mama

# 6
 • Мнения: 5 760
Изчакайте мнението на ревматолога и се съобразете с него. Все пак три поредни ангини от стрептококи значи, че е носител на стрептококи, а това съвсем не е безобидно. Стрептококовите ангини всъшност са гнойни ангини. Такива деца задължително се диспансеризират.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт