Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 19 юни 2009, 13:23 ч.

Как е уреден въпросът с квартирите в страната, в която живеете?

 • 4 663
 • 16
 •   1
Отговори
 • Мнения: 594
Вдъхновението ми дойде от една тема в Клюкарника.
Вече описах как е уреден въпросът с наемането и отдаването на квартири в ЮАР - тук.
Останалите момичета също биха могли да се включат и да ме допълнят, ако решат.  Simple Smile

Как е при вас? Моля, посочвайте и страната, в която се намирате.
Благодаря!    Hug

Последна редакция: сб, 20 юни 2009, 00:42 от cybercat

# 1
 • Мнения: 805
Живеем в Словения. Наскоро си купихме апартамент, а преди това бяхме 2г. на квартира.
Договора беше за 12мес., със съответния анекс след изтичането му. При прекратяване трябва да има 3 месеца предизвестие. Апартамента беше обзаведен и в д-ра беше описано всичко - мебели и уреди. В общи линии всичко беше уредено договорно и проблеми не сме имали.
Имаме апартамент и в Германия. Там сме обаче наемодатели. Иначе ситуацията е идентична.
Разликата е, че в Германия ни платиха аванс в размер на един наем, а тук ние платихме 3 наема.

# 2
 • Мнения: 2 511
В Израел много хора живеят на квартира, особено до брака, като в т.нар. център (обикн. така наричат Тел Авив) на пазара на жилища под наем има повече търсене, отколкото предлагане (просто има повече хора от жилища), заради което наемите се поддържат високи (често е неоправдано предид състоянието на квартирата). Стига се до там, че жилищата се разделят на две-три, за да се дават под наем 2-3 малки квартирки, като самостоятелни единици, вместо една по-голяма  Confused

Има възможност да се обърнеш към посредник (със съответното заплащане на комисионни), може и по обяви. Дори в пощенската кутия намираме обяви на търсещи квартира в квартала ни. Ние ползвахме Интернет табло за обяви, обиколихме 17 жилища, докато си изберем  ooooh!
Има и жилища, на които виси табела, че се продават или отдават под наем, обикновено координатите за контакт са на агенция-посредник.

След това има пак варианти - при подписване на договора могат да изискват двама гаранти, но ние минахме без гаранти (благодарение на това, че съпругът ми изглеждаше надежден платец в очите на хазяйката) - капарирахме квартирата, оставихме един наем като депозит и 12 чека със сумата за наем, които хазяйката ни осребрява всеки месец на съответната дата.
По принцип, тук по закон нямат право да те гонят от квартира, дори и да не си плащаш, за това хазяите се стараят да се застраховат максимално Wink. Длъжен си да осведомяваш за ремонти и да върнеш квартирата точно в това състояние, в което си я получил (напр. ние имаме мокет, който ни дразни, но нямаме право да сменяме; ако боядисаме стената в някакъв цвят, трябва да се съобразим с това, че после ще трябва да я пребоядисваме отново в бяло).

Максималният период за договор е година, после се подновява. Нашата хазяйка не идва на "инспекция", но е малко стисната, когато става дума за това да ни покрива някои разноски по ремонтни работи (напр. имахме проблеми с канализацията). Ако решим да напускаме, трябва да уведомим поне месец предварително. В къщата сме с ощи едни наематели (всеки ползва отделен етаж, отделни входове и т.н.) - те доста се сменяха, но си предаваха квартирата от приятел на приятел, т.е. дори не се стигна до пускане на обява. Доста съседи сменихме, не само в нашата къща, но и в съседната... не е приятно  Rolling Eyes

Имигранти почти нямат шанс да си вземат жилище под наем без гаранти.  Confused
Ще допълвам, като се сетя за още нещо  Peace

П.П. Инвентаризация се прави и при нас, има опис в договора  Peace Данък жилище е за сметка на наемателя.

Последна редакция: пт, 19 юни 2009, 15:09 от Mentha

# 3
 • Мнения: 481
В Холандия въпросът с квартирите е много сложен-от където и да го погледнеш.Иначе нещата се уреждат обикновено чрез агенция-има колкото искаш.Може и с частно лице,но договора също се заверява нотариално.
Отваряш някой голям сайт и въпреки огромното предлагане,може и нищо да не откриеш.
Причините : Едно абсурдно изискване,повечето жилища независимо колко квадрата и с колко стаи са-има условие да са за един човек.  newsm78 Приятели ми обясниха,че поради факта,че холандците не се женят,все повече избират да живеят сами - има голямо търсене от такива хора,а за собствениците естествено е по-добре.Ако сте семейство с малко дете възможностите се редуцират до 50% шанс.  Cry Задължително изискване е да се представи копие от постоянен трудов договор,справка за заплатите от последните 3 месеца,гаранцията,която се изисква варира от 1 до 3 месеца.Обикновено в наемната цена не се включват газ,вода,електричество (има наеми и с включени) .Допълнително се заплащат т.нар. сервизни разходи,които в зависимост от вида на жилището или квартала,може да са доста високи.
По-старите сгради са разделени на малки апартаментчета от по 30-тина квадрата с общи сервизни помещения.  Mr. Green Това са варианти за студенти или непукисти-техните наеми естествено са по-ниски.Може да отнеме и до 6 месеца докато откриеш нещо,което да отговаря на изискванията ти,а и ти да отговаряш на изискванията на агенцията.
Договорите са в полза и на наемодател и наемател-еднакво защитават интересите им.Има както жилища в перфектно състояние,така и направо ужасни.Но е стандарт да е обзаведена кухнята и банята,дори останалия апартамент да е празен.
Определено има по-голямо предлагане отколкото търсене.Дължи се на факта,че много холандци след определена възраст избират да живеят в друга по-топла страна  Grinning и отдават имотите си под наем.Тук има и друга възможност да живееш известно време в някое жилище,че даже и пари да ти плащат за това.Заможни холандци ,който имат бизнес в различни точки на света,поради изискването на местните законодателства да живеят там определен период от време-наемат някой,който да пази къщата,да се грижи за някое домашно животно...и естествено заплащат за услугата. Wink .
Информацията е от района на Хага и от съвсем пресен опит  ooooh!,правя това уточнение,тъй-като в Холандия всеки район си е "чешит марка"  #Crazy

# 4
 • USА
 • Мнения: 1 436
В САЩ някои неща варират от щат до щат. Има възможност за посредник (мисля), може и по обяви да търсиш. За сегашната квартира, а и за предните обиколихме квартала и си набелязахме сгради. Отпред обикновено има табелка какви апартаменти имат свободни и телефон за връзка.

Дължината на договора за наем е според зависи. В студентските ми години имах една баба хазяйка, при която договорът беше месец за месец. Три години живяхме така, веднъж не ни вдигна наема  Laughing. На сегашното ни място договорите са за по 6 месеца. В нашия щат (Калифорния) има някакъв закон, който обуславя колко процента могат да се качват наемите за година, така че със или без дълъг договор не могат да вдигат наема както им скимне. В момента договорът ни е изтекъл, но има клауза, че се подновява месец за месец. Тоест, ние си плащаме, те ни искат и всичко е мирно и тихо. Ако решим да напускаме трябва да ги уведомим 30 дни предварително. Ако те решат да ни изгонят, в нашия случай трябва да ни уведомят 60 дни предварително, защото сме живяли там над 24 месеца. Иначе и те имат 30 дни.

Дава се депозит в размер на 1 месечен наем. Като се нанесохме направихме инвентаризация на петна и драскотини, иначе поправката излиза от депозита. В наема влизат вода и такса за боклука, ток и газ ние си плащаме (това за апартаменти, за къща мисля, че е по-различно). Обикновено апартаментите са празни, само кухнята е обзаведена (предният ни апартамент беше без хладилник, но повечето идват с тази екстра). Хазяина, в нашия случай мениджмънт компанията, е отговорен за техните си неща. Например като ни се развали фурната, викнахме майстор, оправи я, те ни върнаха парите за поправката. На инспекции идват периодично, с предварително предизвестие. В повечето случаи проверяват дали работи детектора за пожар, да не е запушен канала, да няма течове в банята, веднъж бяха решили да сменят тоалетните казанчета на цялата сграда - ей такива неща. Също, в някои сгради разрешават домашни любимци, в други - не. Имаме и клауза колко души можем да живеем в този апартамент (максимум 2 възрастни и 1 дете). Според хазяина има противопожарни изисквания на каква площ колко души могат да живеят.

Последна редакция: пт, 19 юни 2009, 20:40 от Juturna

# 5
 • Мнения: 24
В момента съм на тази вълна, става въпрос за Англия.

Обикновено се ползва агенция, като някои от тях се занимават и със стопанисването на имота. За нашия район почти няма  директно предлагане от частни лица, когато става въпрос за нещо по-голямо от стая. Предлагат се обзаведени и необзаведени квартири, а понякога собственика се съобразява с желанията на наемателите. Почти винаги кухнята е оборудвана с печка, хладилник и пералня. Много често собствениците не искат пушачи, деца, домашни любимци (No Smoker/No Pets/No Children).
В един от имотите собствениците имаха изискване да не се променя нищо в градината, като те осигуряваха градинар за подръжката. Има доста търсене - няколко ни се изплъзнаха буквално за минути.

След като има вече избран имот, се внася административна такса - може да варира в различните агенции и зависи от броя на наемателите, а понякога и от големината на жилището. Попълва се форма, в която се пишат личните данни на всички наематели, предишни адреси с референции до 3 г. назад, банкови данни, данни за работодателите, годишен доход. Агенцията проверява всичко това и накрая одобрява или не наемателите, ако не ги одобри по някаква причина, административната такса не се възстановява. Ако всичко е наред се подписва договор и се плаща депозит - между 1 и 2 наема и наема за първия месец.  Преди получаването на ключовете също се прави инспекция и се подписва протокол. Цялата процедура отнема около 1, по-рядко 2 седмици. Режийните се плащат отделно, като наемателите си прехвърлят партидите на тяхно име. Всичко се урежда по телефона, но понякога коства доста нерви, особено ако не ти напишат името правилно.
Предизвестието обикновено е 1, 2 месеца. Ако се появи проблем, непредизвикан от наемателите, собственика/агенцията е длъжна да го отстрани, ако нещо липсва при предаването на имота или е повредено се удържа от депозита.

# 6
 • Германия
 • Мнения: 7 108
Аз от 2 месеца съм в ново жилище. Под наем естествено, искаха ни документ за доходите, платихме депозит, след първият оглед казахме какво искаме да ни ремонтират и ни оставиха и 2 седмици за нанасяне без да плащаме наем за този период.
Ако искаме животни- трябва да питаме съседи и естествено фирмата наемодател. За всякакви общи поправки, пак домоуправителката, иначе вътре можем да боядисаме в пембяно ако решим, но като се изнасяме всичко трябва да е бяло и почистено (респ. поправено)
Чистенето на стълбищната част го правим по график или ако ние не желаем, наемодателя праща фирма и си плащаме за това.
Нямаме право да променяме нещо по фасадата, прането да виси по-високо от парапета на балкона, да ми капе от полетите балконски цветя ooooh! да пускам пералня след 22ч. Детски шум се търпи, но има изрично посочено, че децата трябва да играят навън.
Ако имаме ядове със съседите- първо говорим с тях, ако са непослушни и непоправими търчиш до наемодателя.
Това за нашето градче, основната част от клиентелата сме студенти,  напоследък започнаха да строят едни блокчета все с 1-стайни жилища вътре.

В големите градове на Германия..там вече става сложно и..скъпо. Confused

# 7
 • Мнения: 3 804
сирия

Тук наемите се сключват за 6 месеца-след това могат да се продължат.Обикновенно наемодателят икса капаро за поне 2 месеца.В договорът се описва покъщнината.

# 8
 • DFW
 • Мнения: 2 135
Да допълня за САЩ, с уговорката, че нещата варират не само от щат до щат, ами от градче до градче и от местоположението- дали е център или събърбия  Peace .
При нас в Тексас има основно Апартаментни комплекси- малки 3 етажни сгради в заграден комплекс с парк и басейни ( при нас са 30-ина такива 3 етажни сгради, всяка с по 2 части, като на всеки етаж има по 4 апартамента в част, тоест общо 24 апартамента в сграда). Само в даунтаун съм виждала многоетажни сгради с апартаменти, но процентът им е мноооого малък на общия фон. Съществува и варианта за наемане на къща, но не е много разпространено.
При подписване на договор за наем се искат доходите за определен период назад, документ от банката за приходи и разходи ( искат да видят движението по акаунта) , документ от предишния комплекс, където си живял, където е отбелязано дали си плащал навреме наема и др. Прави се и полицейска проверка. Като цяло първоначалното наемане може да се окаже трудна задача и трябва да имаш гарант.
Апартаментите са с обзаведена кухня ( хладилник, печка, абсорбатор, микровълнова, миялна машина), някои са с пералня и сушилна, за по-висока цена можеш да си вземеш и гараж, който има директен достъп до апартамента. Има още вана- това е задължително, в някои има и камина. В комплекса, освен басейн с джакузи, парково пространство има и поне 1 фитнес ( ползват се безплатно), някои комплекси са с голф игрище, други с тенис-корт...като цяло има някакво тематично разделяне  Peace . При наемането апартамента е изцяло реновиран и изчистен, килимът се сменя след всеки наемател - само се нанасяш и живееш  Simple Smile . Внася се депозит, който при изнасянето ти възстановяват в пълен размер, ако няма щети, а ако има си удържат съответната сума. За домашни любимици се плаща невъзстановим депозит мисля, че около $200 на животно ( но сумата варира за различните комплекси), а има и някакъв възстановим депозит, който връщат ако няма щети. При нанасянето си правиш само проверка по чеклист и ако има някакви нередности от предишния собственик после не биват удържани от твоя депозит.
Преди изтичане на договора ( в повечето случаи едногодишен) в 60 дневен срок трябва да ти предоставят новите условия за следващата година, обикновено винаги има увеличение и обикновено не е голямо. В предишния ни комплекс ни направиха огромно увеличение за един супер смешен апартамент и затова се изнесохме. В този комплекс размерът на увеличението се определя от заетоста на комплекса в дадения момент.
Не се простира по балконите  Laughing , вътре имам право да си правя каквото искам, да си окачам картини, да си боядисвам стени. Ако се повреди нещо от техните уреди ( миялна, хладилник, климатик и пр.) идват да си го ремонтират, същото важи и за отпушване на канали и т.н. Няма ограничение за шумове, мога да си вдигам купон или да си пускам пералнята ако искам и на всеки кръгал час през нощта, като цяло не съм чувала шумове от съседите, явно изолацията е добра.

# 9
 • Мнения: 714
Италия:

Жилище под наем може да се наеме както чрез агенция, така и от частно лице.
Обикновено комисионната на агенцията е в порядъка на 400 евро, но зависи и от жилището.
Жилищата може да са както необзаведени, така и частично, или напълно обзаведени.
Депозитът по закон е 3 месечни наема, като хазяинът е длъжен да го върне с лихвите за периода на наема. Обикновено договорът за наем се сключва за 4 години, като ако никоя от страните не изяви желание да прекрати договора (с 3 или 6 месечен срок), автоматично се удължава с още 4 години.
Договорът се регистрира в съда. Заплаща се държавна такса в порядъка на 130 евро.
Всяка година освен наема, са необходими още по около 130 евро за пререгистрация (дължими поравно от наемател и наемодател). Наемодателят има право всяка година да вдигне сумата на наема според някакъв коефициент, но увеличението не е значително.
По договор наемателят е длъжен да остави жилището както го е наел, тоест, ако е било прясно боядисано, латекс и т.н., е необходимо да направи същото при напускане.
Необходимо е още, след сключването на договора, да се прехвърлят всички партиди на ток, вода, газ, такса смет и т.н., на името на наемателя.
При текущи проблеми с жилището ... ами .. зависи от проблемите, обикновено хазяите се правят на ударени, след първото препоръчано писмо обикновено вдяват, но има и такива, които не вдяват и се налага друг вид намеса, говоря от личен опит.
Ако жилището е апартамент в кооперация, разходите за вход се заплащат от наемателя, но и наемодателят има някаква квота, която заплаща.
Има някаква норма колко души максимално могат да живеят в жилище, но това правило не е под контрола на хазяи, агенции и т.н., а на общината.
Това се сещам за момента, да ме допълват живеещите в Италия.

# 10
 • Мнения: 6 108
Люксембург:
Използва се посредничеството на агенция, която взима 1 наем като такса заради което. Обикновено се искат 2 или 3 (по-рядко) наема за депозит,които се превеждат по банков път на агенцията или се прави банкова гаранция пак в съответния размер.
Обикновено минималният срок е 1 година, но и това варира. За малки студия или апартаменти в по-лоши квартали, се подписва договор с 1месечно предизвестие обикновено, което позволява да се изнесеш бързо, ако намериш нещо по-хубаво.
Едностайно жилище се води жилище с 1 спалня, която е отделно от кухнята и хола. Дувстайните са с 2 стаи за спане.
За двустайни договорът може да е и за 2 или 3 години, пак зависи от собствениците.
Когато се предлагат необзаведени апартаменти, почти винаги са с обзаведена кухня, много рядко са чисто празни. Същото важи и за обзаведените жилища. Включва - печка, хладилник, кухненски мебели.
Към цената на наема се прибавят и т.нар. разходи, които покриват парното, топлата вода, чистачка, градинари, т.н. Токът,телефонът,кабелна, студената вода не са включени обикновено.
Предизвестие за напускане - 3 месеца най-често. Трябва да се направи с регистрирано писмо по пощата, преди датата на края на договора плюс минус 3 месеца предшестващи края на договора, иначе се подновява автоматично за целия срок отново.
Същото е и ако собствениците искат да прекратят договора, длъжни да дадат 3 месеца предизвестие.
Преди нанасянето в жилището се прави оглед, нещо като протокол в какво съсотяние е оставено жилището, също и се изброяват мебели и посуда, ако жилището е обзаведено.
При подписване на договор, някои собственици изискват от наемателя да докаже, че има съответните доходи, за да си плаща наема - обикновено се иска копие от трудов договор. Също задължително трябва и копие от документ за самоличност.
Няма
При подписване на договор, наемателят е длъжен да сключи застраховка на апартамента, т.нар. риск при наемане. Покриват се щети, нанесени по време на съответния престой.

# 11
 • E-CLM & CH-VD
 • Мнения: 3 045
Швейцария

Рядко може да се намери жилище без агенция, ако си новодошъл и не познаваш никого. За агенцията - искат копие от паспорта, копие от разрешението ти за пребиваване, писмо от работодателя, фиш от последната заплата, гаранция от 2 до 5 месечни наема (напоследък има фирми, на които се плаща годишна такса, и те гарантират този наем, ако не искаш да затваряш пари като гаранция), попълнен формуляр за кандидатстване за жилище (трябва да си го посетил, преди да попълниш формуляра).
На място се прави оглед, записва се в протокол и най-малката драскотина, подписва се от двете страни и се дава по един екземпляр на всяка. При напускане, се гледа този протокол и ако има нещо различно, нещо повредено, се плаща от тези 2-5 месечни наема. По принцип гаранцията става блокирана в банката до 1 година след напускане на апартамента. След това собственика не може да има претенции към теб.


Испания

Може да се наеме и директно от собственика, и чрез агенция, често по терасите или прозорците име залепени големи табели с телефонен номер, и надпис Дава се под наем. Също се иска гаранция. Други подробности не знам.

# 12
 • Финландия
 • Мнения: 139
За Финландия.

  Може да се наеме и чрез агенция и от човек. Но почти всички пускат обяви чрез агенция. Там проверяват дали наемателят не е в "черния списък" (неплащал данъци, глоби, такси, съден за издруйки....има всякакви). Обикновено агенцията взима 300-400 евро. Плаща се от наемодателя.

   Има си стандартни бланки за наемни договори. В тях е указано всичко. Обикновено се депозира (в банка, или по сметка) 2-3 месечен наем. Почти винаги изискванията са наемателите да не са пушачи и много често- да не са с домашни любимци ( домашни животни). Винаги кухните са обзаведени с хладилник, печка, шкафове....Ако се развали нещо е за сметка на наемодателя. Но крушки, батериии и други си ги купува наемателя.. Още в договора е отбелязано, че не могат да се правят промени в жилището- боядисване, мокети, тапети.....

   Ако наемателят не спазва вътрешня ред на сградата- тишина между 22:00-06:00h наемодателят може да прекрати договора веднага и без предупреждение (само да му се обадят, или да разбере, че е идвала полиция по сигнал за нарушаване на спокойствието в сградата).

    Наемателят подписва договор за определено време (една година), или безсрочен. Ако договорът е срочен, но след това време и двамата се договорят да се продължи (може и в устна форма), договорът се трансформира почти автоматично в безсрочен. При безсрочня договор за наем наемодателят има срок за предизвестие 3 месеца (при временния е само един месец)

    За чyденез е невероятно трудно да наеме квартира от частник- даже и да мине през агенция (е, има и изключения). Ако му провърви е обикновенно в много лош квартал. Друг е въпросът, ако чужденец  дошъл с договор за работа и получава жилище от фирмата- тогава почти всичко написао по-горе е различно....

# 13
 • USА
 • Мнения: 1 436
По принцип гаранцията става блокирана в банката до 1 година след напускане на апартамента. След това собственика не може да има претенции към теб.

По този повод се сетих, че в нашия щат хазяинът трябва да представи на наемодателя писмена разбивка на щетите и съответно - колко пари ще удържи от депозита, най-късно 30 дни след изнасянето. Ако не го направи в този срок, е задължен да върне целия депозит.

# 14
 • Мнения: 2 563
По принцип гаранцията става блокирана в банката до 1 година след напускане на апартамента. След това собственика не може да има претенции към теб.

По този повод се сетих, че в нашия щат хазяинът трябва да представи на наемодателя писмена разбивка на щетите и съответно - колко пари ще удържи от депозита, най-късно 30 дни след изнасянето. Ако не го направи в този срок, е задължен да върне целия депозит.

2 седмици в Кънектикът. Или  Twisted Evil

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт