Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 19 юни 2009, 13:24 ч.

тръгване на ДГ-какво бихте ме посъветвали

 • 1 220
 • 18
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 764
Здравейте, момичета,
имам следната дилема и молба за съвет. Синът ми ще тръгва на ДГ от есента и бяхме избрали една от частните ДГ. Миналата седмица обаче изведнъж се оказа, че детето се е класирало в държавна (добра градина, една от централните, уж с хубаво реноме). Беше неочаквано, защото изобщо не се надявах на това. Знам, че трябва да оценя този факт, предвид тегавата ситуация с местата...
Имам обаче следните притеснения - говорих с две майки, чиито деца ходят там и от разказа им ме смутиха две неща - едното е, че първата година детето е нон-стоп болно, защото в групата са близо 30 деца и постоянно има някой кихащ или кашлящ. Другото е за храната - оказва се недостачтъчна, вследствие на което детето като го вземели от ДГ до вечерта то ядяло постоянно.
Притеснението ми е повече за боледуването и то най-вече с оглед на бъдещата ситуация - ноември, живот и здраве, трябва да се роди второто ми бебе. Мисля си, че ще е доста трудно, ако синът ми всяка втора седмица ще боледува (както всички ми казват), как ще се опазваме взаимно и най-вече бебето.
Затова сега се чудя дали все пак да не избера частната ДГ, където ще бъдат 11 деца и си мисля, че рискът от заболеваемост е по-малък и където все пак храната е доста по-добра (забравих да уточня, че синът ми е от ящните деца)? Лъжа ли се?
Какво бихте ме посъветвали, ако сте минали по тоя път или пък ако имате подобни притеснения? 

# 1
 • Sofia
 • Мнения: 4 245
Моето дете тръгна на частна ясла и първата година също много боледуваше. Няма общо с бройката деца.
Храната е ок, понякога е гладна, като си я вземем, но в рамките на нормалното. По едно време я взимахме доста късно, към 19 и там я хранеха малко преди да дойдем, не са я оставяли гладна.

Тогава, преди 3 години, не ни приеха в държавна ясла, ако имах избор между двете, щях да избера държавната с оглед на фин. ни състояние по това време, а и не можех да оценя плюсовете и минусите на двете заведения.
Сега вече доброволно не бих се отказала от нашата ЧДГ, трябва да стане много напечено положението и да няма откъде повече да свиваме разходите, за да лишим детето от ЧДГ.

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 755
Относно боледуването-почти всички деца в началото,когато тръгват на градина,боледуват по-често.Просто всички играят заедно и едно болно да има-заразява и останалите.И то са заедно доста време,не като на детските площадки.Така се изгражда и имунитет-все пак от тук на татък детето винаги ще е част от даден колектив.
Виж,за храната-мисля,че в частната градина ще е по-добре,макар че всичко зависи от учителките.В нашата ДГ винаги даваха допълнително на децата,които искат.
Според мен проучи къде учителките са по-добри.

# 3
 • Мнения: 4 928
Синът ми тръгна на детска ясла (общинска) на две години и малко. Тръгна през септември. Първото му разболяване беше следващия април и не го свързвам с яслата. Това с кашлящите и сополиви деца е силно, ама много силно преувеличено.
Няма общовалидни неща, децата са различни, реагират различно... В частните ясли и градини децата са по-малко, но за сметка на това пък им носят и им дават там антибиотиците и сиропите... Имало по-силен контрол, ама друг път.

# 4
 • София
 • Мнения: 764
За учителките нямам наблюдения - държавната градина е 62 (сградата на ул. Врабча и Дунав), а учителките ще са Масленкова и Тодорова. Ако някоя форумска майка има наблюдения за тях, ще съм благодарна да ги сподели. ЧДГ е Лапину (в Драгалевци), където на пръв поглед лелките ми изглеждаха доста симпатични.

# 5
 • Мнения: 798
Здравей,
ами съвет точно няма да ти дам. Само ще споделя...
Синът ми ходи в общинско ОДЗ, чак 30 деца не са... боледува повече, отколкото като си беше вкъщи, но не го спрях от детската, когато се роди бебето. Не одобрявам, че например малко да задуха вятър или да ръсне дъжд и не ги извеждат навън, но доколкото чувам и чета тук - това е практика и в доста частни ДГ, т.е. като не се закаляват децата, и десет и двайсет да са - ще боледуват от това, че имунитета им пада (поне аз така разсъждавам). Нямам впечатления храната да не е достатъчна, при все че имам доста забележки за съдържанието й (но това май пак се отнася и за частните ДГ). И понеже плодовете са "кът" винаги след детската наваксваме.
И последно - работата ми ме среща с учителки от частни и от общински училища. Твърдо съм си изградила мнение, че не зависи кой къде работи, а каква личност е. Затова моят избор би бил по този критерий. Peace

# 6
 • Мнения: 1 228
Не мисля,че броя на децата ще определи това колко ще боледува детето ти,зависи колко му е силна имунната система.Относно храната - и моята дъщеря след градина има повишен апетит,по принцип не е от много ящните,но там децата изразходват доста повече енергия и мисля че е нормално.Не съм съгласна,че храната е недостатъчно.
Все пак ти решаваш къде ще пуснеш детето си на градина.

# 7
 • Outside the Matrix
 • Мнения: 1 581
Аз бих избрала частната градина. Ако не ти хареса, я смени с друга частна.

# 8
 • Мнения: 707
Както са казали вече другите мами - боледуването няма да се размине и в частната градина. Впросът с храната е доста относителен - въпрос на вкус, предпочитания и очаквания.

Най-важното са възпитателките. Ако има как да говориш с родители и в 2-те градини. Съседите около вас с деца знаят ли нещо? Или пък в краен случай бих отишла пред градината и заговорила някоя баба (те обичат много да говорят  Mr. Green), която с охота ще ми разкаже кой какво как и къде  Laughing.

# 9
 • Germany
 • Мнения: 3 885
Ако детето е податливо на болести и в частната ще ти се разболява редовно, това не зависи от вида на градината и дали са 15 или 30 деца. Няма формула- частна градина, малко деца= здраво дете или обратното, всичко зависи от имунната система. И аз се бях подготвила за ежеседмично разболяване, с каквото ме плашеха от всички страни, а детето ми за две години и половина да се е разболяло най-много 2-3 пъти и то нямаше връзка с градината...
За храната- не знам... Леля ми работи в кухня на детска градина и знам, че детската порция има определен грамаж, който някога някъде са определили за оптимален, предполагам, че и в частните се придържат към тези препоръки, а не дават двойни порции на децата.
Дано да направите най-добрия избор Simple Smile

# 10
 • Варна
 • Мнения: 336
По отношение на болестите ще ти кажа същото - детото в началото така или иначе боледува, няма значение дали е на държавно или частно заведение.
Към момента аз имам наблюдения само с частни и държавни ясли. Моето мнение е, че на държавна ясла децата научават повече, за градините незнам. Може би е различно когато детето е по-голямо.
Според мене пусни детето си на държавна градина, ако не ти хареса - винаги можеш да го запише в частна, но не очаквай в пъти повече неща, защото таксата на частно е по-голяма.

# 11
 • Sofia
 • Мнения: 4 245
винаги можеш да го запише в частна
Не е така вече в София поне. И с това може да има проблем по-късно.

# 12
 • Мнения: 4 302
Синът ми ходи на частна. Плюсовете са :
-съотошението деца/персонал е като описаното в книгите- за 2-3 годишните по 4-5 деца на 1 преподавател, респ. грижите са повече
-материалната база е по добра
Останалите неща си зависят от конкретната ДГ, каква програма има, обучението което предлага. Базата не е всичко, но например в държавните ДГ и особено ясли много майки се оплакват, че не извеждат децата, а за мен това е много важно. Играчките и съоръженията са много хубави, а те също са важни за развитието на децата.

По отношение на разболяването какво да ти кажа. Теоретично би трябвало да се разболяват по малко когато групите са по малки, но....Моят син до преди да тръгне на ДГ се е разболявал 3-4 пъти, леко, винаги след игра с други деца на площадката. След като тръгна на ДГ се разболя на 2я ден, че и аз след него. Т.е. има ли общуване с деца, без значение дали в детски клуб, ДГ или площадка болестите си циркулират и е въпрос на имунитет на детето. Но пък аз лично не виждам как ще изолираш дете над 2 години от игра с други деца. Дори и да не посещава ДЗ все трябва да го водиш някъде.

# 13
 • София
 • Мнения: 764
Мерси за отговорите, момичета. Поразпитах малко повечко, както за храната, така и за възпитателките. Отзивите са по-скоро положителни, така че решихме да го запишем в държавната. Все пак извадил е късмет, да не го лишаваме.
Синът ми до този момент е боледувал 2-3 пъти, така че се надявам да му е по-силна имунната система и да се справи.
Още веднъж благодаря за споделените впечатления.

# 14
 • Мнения: 4 578
Мерси за отговорите, момичета. Поразпитах малко повечко, както за храната, така и за възпитателките. Отзивите са по-скоро положителни, така че решихме да го запишем в държавната. Все пак извадил е късмет, да не го лишаваме.
Синът ми до този момент е боледувал 2-3 пъти, така че се надявам да му е по-силна имунната система и да се справи.
Още веднъж благодаря за споделените впечатления.
              Според мен не си сгрешила!Не познавам точно ДЗ ,в което си записала детето си ,но повечето са ремонтирани и материалната база е добра.При това повечето ЧДГ са в приспособени къщи и помещения и това е недостатък за мен.Имам 3 деца от групата дошли от ЧДГ.Не защото не са ги гледали или хранили,а защото при едното помещението за хранене е било в сутерен и детето е решило ,че го водят в мазето.Второто - спалнята била в мансардата на къщата и на майката и се видяла с малки прозорци,без свутлина прихлупено и третото-майката беше възмутена,че редовно им давали тортата от рождения ден за следобедна закуска.
             Така,че всяко нещо си има две страни и добра и лоша.Дано си успяла в избора си.И да си улучила оптималния вариант! Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт