Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Варна
 • Мнения: 1 573
Майка ми живее в 9 етажен вход, панелен, на 9тия етаж. Не гори печка с дърва и въглища, но последните няколко години доста комшии минаха на твърдо гориво. От 5 години приблизително възникна голям и нерешим проблем за нас и търся идеи какво можем да направим. От нейния комин, от ъглите и фугите тече катран, излиза пушек и не мога да ви опиша на какво заприличва едната й стая. Съответно там не може и да се живее защото положението наистина е много сериозно. Два пъти вече събаряхме комина, викахме хора да го зидат наново със всичките му там комински тела,изолации и обещания че течовете и пушеците ще спрат. Е да, ама не. Става по-лошо с всяка изминала година и ремонт. Майка ми търси съдействие от полиция/ незнам защо пък от тях hahaha/ от пожарна, от кметството и нищо.Всички вдигат рамене и казват да се ремонтира. Е добре,ама нали два пъти го ремонтираме вече. Не става. Проблема според мене е някъде в покрива,тоест в малкия таван между покрива и нейния апартамент. Тя ремонтира, но отвътре,в апартамента, а те течовете явно тръгват някъде отгоре.За пушеците незнам вече как и откъде влизат. Да задължим комшиите да не палят печка, е абсурд сигурно, да запушим комина е незаконно. Помогнете със съвети какво да правим, че майка ми ще се гътне вече заради този комин и на мене ми е гадно че не мога да й помогна,защото незнам как.
Пишете всичко,което ви хрумне, за ремонт , за инстанции, закони,няма значение, само да намеря някакво решение в отговорите ви.
Мерси предварително.
  bouquet

# 1
 • Мнения: 843
         Нищо не се сещам засега  .   Проверихте ли  подпокривното пространство..  или   Самия комин - най отгоре.   Сигурно сте го  направили.    Ако беше частично затапен щяха да реват и   съседите ви, които ползват комините- Значи не е това.
           Фуги?    Къде се появяват - по ъглите или м/у коминните тела в градежа.  Ама , че странна работа.    С катран е залят покрива.
         При награвянето от  топлите пушеци тръгва надолу..   ама защо пробива при вас .   А може да не е катран, а втечнени сажди.
        Ей така задавам си въпроси,  може  някой да му хрумне или да знае.    попитай опитен строител, който някога е правил  панелки...  Не майстор за ремонт,  щото той отново ще ти вземе парите.   Технически ръководител...  нещо такова.
         не ти помогнах,  но пък се надявам и друг да се включи.

# 2
 • Мнения: 843
   И дрУго забравих да те питам..  При ремонта  комина до ГОРЕ / покрива/  ли се подновяваше или само до тавана на апартамента?
   Избиването около тавана ли е.

# 3
 • Мнения: 5 720
ами единственото нещо, което се сещам е, да видите на кого е въпросния таван, хората да ви отворят и да извикате майстори да огледат, да решат проблема.
+ блока има домоуправител, свикайте събрание, дайте им снимки на стаята на майка ти, ако не искат да се уверят сами.
изисквайте мерки, аз дори не мисля, че тя трябва да плаща този ремонт, тя ме го предизвиква този проблем...

# 4
 • Варна
 • Мнения: 1 573
Мисля,че в подпокривното пространство трябва да е проблема. Ама комшиите да не са луди да дават пари да го ремонтират.Нали на тях не им тече катран. Незнам катран ли е точно.Получава се някакъв конденз и става мазало от сажди, катран, пушек. Майка ми си ремонтира само комина до височината на апартамента. И теча тръгва точно отгоре, където почва тавана. С комшиите имаме ли шанс нещо да ги накараме да съберем общо пари и да ремонтираме нагоре незнам.  newsm78 Само това не сме пробвали още. Те едва ли ще дадат пари, майка ми няма толкова,че да оправя целия таван, има ли някаквъ начин по закон да изиска от домоуправителя да реши проблема? newsm78

# 5
 • Мнения: 5 720
ами мисля ( не съм сто процента сигурна), че домоуправителят се грижи за поддръжката на общите части + най-вече координира общите интереси на живеещите в кооперацията. ако проблемът е в подпокривното пространство ( т.е не в частен таван) и това е обща част абсолютно е в неговите задължения да реши проблема.
в крайна сметка тези хора се отопляват с твърдо гориво, има проблем някъде по линията , който руши вашия имот и ви вкарва в разходи. говорили ли сте с домоуправителя, с хората, които са собственици на тавана, който споменаваш?

# 6
 • Мнения: 843
ами единственото нещо, което се сещам е, да видите на кого е въпросния таван, хората да ви отворят и да извикате майстори да огледат, да решат проблема.
+ блока има домоуправител, свикайте събрание, дайте им снимки на стаята на майка ти, ако не искат да се уверят сами.
изисквайте мерки, аз дори не мисля, че тя трябва да плаща този ремонт, тя ме го предизвиква този проблем...

    В този тип панелни блокове  подпокривно пространство  /  Това е термина, не е таван/  е около 0,80 до1,00,  / приблизително  пространство,  нещо като въздушен филтър/ Изолация:/   Аз одеве  се изразих грешно.    Няма празорци, има едни дюзи..  около 35/15 см  през определено разстояние..  Ама, че се изразих, но това е на  прима виста.

# 7
 • Мнения: 5 720
първо трябва категорично да се разбере къде е източника на проблема, без ' според мен е.."
заедно с домоуправителя викате специалист ( инжинер, не майстор Х), който да ви даде становище на какво се дължи,какви са пораженията, до какви бъдещи поражения ще доведе невзимането на мерки. после изяснявате отговорността чия е, дали проблемът е поради инциденти в обща част, или не. и накрая се разбирате кой ще плаща. свиквате събрание, решавате нещата.
много лесно звучи, а и много малко хора разбират, че това, което тече в Иванови всъщност е общ проблем... днес ще тече у майка ти, утре ще протече у тях ... накрая цената на имотите ще падне и тн.

# 8
 • Мнения: 15 127
Коминът не е собственост на майка ти, обща собственост на блока е или поне на апартаментите, които го ползват (не съм сигурна чия точно, трябва да се види в закона). Проблемът е подобен на това да протече покривът.
Затова майка ти трябва да настоява пред домоуправителя да се реши проблемът, за който трябва да платят всички. Ако се дърпат, може да ги заплаши със запушване на комина, макар да няма това право.

# 9
 • Мнения: 843
 Оххх Мило Десятъче,    не вярвам никой да ги " отрази", както казват младите тук.     Те са правили 2 / два!?/ пъти ремонт.   Едва ли не са опитали с  друго.. Sad  така е общата собственост.


    Пуканче,  вижте как е положение Нагоре от тавана ви.   Много е вероятно  да се наложи  да доиградите комина до  покрив.
   Без да пипате вече направеното.  Ама мене ме гложди - ЗАЩО  2 пъти поправя  Вашия комин, а не  погледнат нагоре и надолу?
     Не разбирам , но от одеве въртя телефони.  Има  един човек,  просто да каже мнение.   Много е видял.   Ако ме подговори за ремонт го отсвирвам, но не и преди да е казал  нещичкооо важно..

# 10
 • Мнения: 843
   е,   изпреварили сте ме:-))   но се присъединявам.  Запис и мир. Heart Eyes

# 11
 • Мнения: 5 720
+ със становището, порядъчен брой снимки, свидетелство че си правила ремонт можеш един ден да отидеш да питаш адвокат защо така се получава и да осъдиш кооперацията.
в интерес на истината при нас това подейства, въпреки, че ставаше в-с за многогодишно неглижиране на проблем ( измазване на стара кооперация). като получиха конкретна заплаха от общината за съд да видиш как и най-бедните кихнаха пари и сега кооперацията е като нова! след поне 10 години разправии кой имал пари, кой нямал...

# 12
 • Варна
 • Мнения: 1 573
Цитат
Не разбирам , но от одеве въртя телефони.  Има  един човек,  просто да каже мнение.   Много е видял.   Ако ме подговори за ремонт го отсвирвам, но не и преди да е казал  нещичкооо важно.
  bouquet  bouquet  bouquet Hug Hug Hug
Хрумна ми нещо като ви чета. Може да запушим комина,колкото и да е незаконно, и да поставим ултиматум на домоуправителя,че докато не се съберат пари за ремонтирането на комина от нас нагоре,ще стои запушен. Така или наистина ще съберат пари да го ремонтират,или ще плашат със съд задето сме го запушили,незнам. Ама ми писна сериозно. Аз не живея там, но майка ми всеки ден идва в нас и много плаче заради този проблем. Събрала си е цялото обзавеждане от апартамента в една стая, защото във въпросната с комина нищо не вирее. Не може да си легне,без да прескача десетки неща,прехвърлени от другата стая.А за въздуха да не ви говоря ooooh!.Той се носи из целия апартамент.За него врати не важат.

# 13
 • Мнения: 843
   Не те съветвам,  но пък аз самата знам какво ще направя, за да ми обърнат внимание.   Whistling погледни и правилника за общи части и пр...  тук има много инфо/ 


   ако още нещо   разбера - ще се включа.  Лека вечер!

# 14
 • Мнения: 9 804
Тия майстори, дето ремонтират, не погледнаха ли нагоре. Явно е запушен.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт